Nota informativa

06/07/1999

5 dies després de la denúncia del GOB, segueixen les obres il·legals dins el Parc Natural de S’Albufera

 

L’empresa FUSOSA (Fuente de San Juan S.A.) està realitzant obres d’excavació, col·locació d’una canonada i enterrament de la mateixa dins terrenys del Parc Natural de S’Albufera. Les obres han estat iniciades al creuer del Camí d’en Pep amb la Carretera Can Picafort-Port d’Alcúdia, i afecten a hores d’ara a una longitud aproximada de 1.400 metres. Al llarg d’aquesta longitud ha estat desbrossada la vegetació, i als primers 1.000 metres ja s’ha fet l’excavació i s’ha enterrat una part de la canonada.

Aquesta canonada discorrerà paral·lela a la ja existent des de fa bastants anys, i que dota d’aigua potable les urbanitzacions d’Es Braç i la Platja de Muro.

De les indagacions fetes per personal del GOB se desprèn que les obres no compten amb la preceptiva llicència municipal de l’Ajuntament de Muro ni compten tampoc amb la declaració d’interès general que hauria d’atorgar la Comissió Insular d’Urbanisme.

A més a més, les obres no han estat informades per la Junta Rectora del Parc Natural, organisme consultiu que, que segons el Pla d’Ús i Gestió de S’Albufera, ha de ser consultat abans d’autoritzar aquest tipus d’activitats dins el Parc.

Davant aquest cúmul d’incompliments legals, el GOB denuncià els fets el passat dia 1 de juliol davant l’Ajuntament de Muro i la Conselleria de Medi Ambient, exigint la paralització immediata de les obres. Avui matí les obres continuen desenvolupant-se. Des del moment de la denúncia del GOB, les obres han avançat uns 500 metres per l’interior del Parc Natural.

El fort creixement turístic de l’entorn de S’Albufera està ofegant el Parc, i és l’origen directe dels darrers problemes succeïts en aquest espai natural. Si fa dues setmanes S’Albufera patia un abocament d’aigües residuals, en bona part motivat pel colapse en les conduccions d’aigües fecals, ara pateix les obres il·legals d’una canonada destinada a incrementar la dotació d’aigua potable a la Platja de Muro. A part de l’impacte de les obres, que pot esser molt greu si segueixen endavant (podrien afectar a un dormidor i colònia de cria d’orvals i agrons blancs), no ha estat avaluat l’impacte de l’increment en les extraccions de la Font de Sant Joan sobre la disponibilitat d’aigua del Parc.

El GOB ha denunciat avui els fets davant el SEPRONA de la Guàrdia Civil. Cas que les obres no se paralitzin immediatament, el GOB no descarta efectuar una acció directa de paralització per tal de posar de manifest la inoperància de l’Ajuntament de Muro, la Conselleria de Medi Ambient i la Direcció del Parc per paralitzar una obra il·legal dins un espai teòricament protegit.