Nota Informativa
20 de juny de 2007

30È ANIVERSARI DEL TANCAMENT DE LA LÍNIA DE TREN FINS A MANACOR I ARTÀ: UN ANIVERSARI PER REIVINDICAR EL RETORN DEL TREN.

EL GOB, JUNTAMENT AMB REPRESENTANTS DELS AJUNTAMENTS DE LA COMARCA DE LLEVANT, HAN PROTAGONITZAT AVUI A LES 11.00H, A L'ANTIGA ESTACIÓ DE SANT LLORENÇ, UN ACTE SIMBÒLIC COMMEMORANT EL 30È ANIVERSARI DEL TANCAMENT DE LA LÍNIA PALMA-MANACOR-ARTÀ I REIVINDICAR AIXÍ, EL RETORN DEL TREN FINS A ARTÀ I CALA RAJADATal dia com avui, ara fa trenta anys, se va tancar la línia de ferrocarril Palma- Manacor- Artà. Era el 20 de juny de 1977 quan oficialment se tancava la línia, usant però l’expressió “de forma provisional”.

Aquesta estació, la de Sant Llorenç –com les de Sineu, Petra, Sant Joan, Manacor, Son Carrió, Son Servera i Artà- varen restar silencioses. Ni el renou del ferrocarrils, ni el de la gent que esperava que arribàs o que tornàs el tren de Palma, se va tornat sentir en aquestes estacions. Per sort, però, des del 2003, el tren torna arriba a Sineu, Petra i Manacor.

Avui el GOB, juntament amb batles i regidors dels ajuntaments de la comarca de Llevant (Capdepera, Artà, Sant Llorenç, Son Servera i Manacor), hem volgut commemorar amb un acte senzill aquest aniversari. Un recordatori d’un fet trist i lamentable que per sort una part (fins a Manacor) ja s’ha restituït.


UN ANIVERSARI PER REIVINDICAR MÉS TREN

Però aquest aniversari té a més a més un caire reivindicatiu. Aquesta reivindicació no és nova. Fa deu anys se va iniciar –impulsat pels Joves del Llevant- a la comarca la Marxa pel Tren de Llevant, on any rera any milers de joves caminaren per damunt les antigues vies a fi de reclamar la recuperació de la Línia Palma – Manacor- Artà i alhora l’obertura de noves línies cap a Cala Millor i Cala Rajada.

Una part les demandes es varen aconseguir i avui i des de fa quatre ja arriba fins a Manacor. Ara volem tornar posar damunt la taula el retorn fins a Artà i l’obertura de noves línies, fins a Portocristo, Cala Millor i Cala Rajada.

En aquella proposta des del primer moment hi va haver el suport actiu de tots els ajuntament de la comarca, de tots els colors polítics, a més d’una amplíssima plataforma ciutadana, veïnals, cultural, empresarial, etc.,.

Estam segurs que els ajuntaments també empenyeran aquesta nova reivindicació i la demostració és que a avui són aquí una bona representació dels consistoris de la comarca.

El nou govern, sigui quin sigui el seu color polític ha de prioritzar la reobertura d’aquesta línia i la seva extensió fins a les poblacions costaneres. També ha de prioritzar l’extensió del tren fins a altres indrets de Mallorca com Alcúdia, Felanitx, Santanyí, Campos, etc.


EL TRANSPORT COL·LECTIU, UNA NECESSITAT

L’impuls al ferrocarril constitueix des de fa anys, una aposta per contribuir a resoldre els problemes de mobilitat dins l’illa, mitjançant un transport net, barat, segur i ecològic, estalviant energia, donant bon servei i reduint les emissions a l’atmosfera.


Plana principal