Nota informativa
9 de juny de 2008


El GOB demana que no es facin més campionats de pesca submarina en aigües de Balears

El proper cap de setmana es celebra el campionat d’Espanya a Formentor

---

Els propers dies 14 i 15 de juny està previst celebrar a Formentor el 52è Campionat d’Espanya de pesca submarina. La competició està organitzada per la Federació Balear d’Activitats Subaquàtiques (FBDAS) amb la col·laboració de la federació espanyola (FEDAS) i el suport, entre d’altres, de la Conselleria d’Esports del Govern i del Departament d’Esports del Consell de Mallorca.

Des del GOB volem expressar el nostre respecte pels esportistes, per la pràctica d’aquesta activitat d’una forma recreativa, on es respecti la normativa vigent de talles mínimes, d’àrees de reserva, de quotes i de no comercialització de la captura. Però des del GOB fem un manifest enèrgic per expressar que no és ètic celebrar campionats de matar peixos (guanya qui mata més peix) quan els nostres recursos, que són públics, de tots els ciutadans, no es troben en bon estat. Aquestes competicions són ara per ara penyores del passat, sense cap sentit en una societat moderna que vetlla i inverteix diners per la conservació del seu patrimoni natural. Cal subratllar a més a més que a part del propi impacte de cada competició, és l’entrenament diari d’uns esportistes que estan dirigits per les seves federacions a perfeccionar, a incrementar dia a dia la seva capacitat extractiva, la que pot resultar més perjudicial per als recursos marins. Un entrenament diari, dirigit a la competició, que dista del concepte recreatiu i de lleure que hauria de ser la pesca submarina.

Per tot això, el GOB reclama la fi dels campionats de pesca submarina a les Illes Balears, tal com s’ha fet recentment a la veïna França, un final que, sens dubte, tindrà repercussions positives en el nostre patrimoni natural i en la nostra forma d’entendre el respecte per la natura.


Una de les zones de competició afecta un LIC

Tal i com es pot consultar a la documentació presentada per l’organització (http://www.lapescasubmarina.com/content-54.html), una de les zones de competició afecta en part al LIC (Lloc d’Interès Comunitari) de les badies de Pollença i Alcúdia. Segons la informació de que disposam, sembla que per part de la Conselleria de Medi Ambient no ha estat realitzada cap avaluació ambiental dels possibles efectes d’aquesta competició sobre el LIC, tal i com pertocaria. En qualsevol cas, des del GOB consideram que aquests tipus de competicions de cap manera s’hauria d’haver autoritzat dins un espai protegit.


El GOB reclama un posicionament a les administracions

Des del GOB lamentam que una competició d’aquest tipus pugui esser patrocinada (a més d’autoritzada) per les administracions públiques, i per això en reclamam una reflexió. Consideram que ha arribat el moment de posar punt i final a aquest tipus de campionats a les nostres aigües.


Plana principal