Nota informativa
27 de novembre de 2008

L’espai natural de La Gola no necessita un aparcament per 84 cotxes

Ens sembla del tot inadequat que el Consorci de la Gola destini doblers a fer un aparcament per donar servei al Port de Pollença
El GOB demana un replantejament a fons de les actuacions a la Gola


Avui vespre el Ple de l’Ajuntament de Pollença podria donar el vist i plau al projecte tècnic de construcció d’un aparcament amb capacitat per a 84 cotxes a la zona de la Gola (Port de Pollença).

Segons la informació de que disposam, aquest aparcament seria finançat pel Consorci de la Gola, que és una entitat participada pel Govern i l’Ajuntament de Pollença, i que gestiona les actuacions “de millora ambiental” de l’espai humit de la Gola.

Per a nosaltres, és del tot inadequat que es plantegi un aparcament d’aquesta capacitat associat a l’espai de la Gola, ja que les necessitats d’aquest espai pel que fa a la seva visita estarien ben resoltes amb un petit aparcament per a 5-10 cotxes.

Igualment consideram inadequada la ubicació de l’aparcament projectat, ja que ocuparà un solar de propietat municipal que confronta amb la zona humida i que per tant seria millor destinar-lo a ampliar la superfície de l’espai natural.

I si el que es planteja és fer un aparcament que doni servei al conjunt del Port de Pollença, sense dubte és injust que aquesta actuació es financi amb doblers del Consorci de la Gola, que s’haurien de destinar a la recuperació ambiental de la zona humida.

Davant tot això, el GOB demana el replantejament del projecte d’aparcament, per tal d’adequar-lo a les necessitats reals de l’espai natural.


Cal replantejar la Gola

Des del GOB ja hem manifestat en diverses ocasions que, amb aquest projecte, el que hauria d’haver estat la recuperació d’una zona humida que al llarg dels darrers quaranta anys ha patit moltes agressions, de fet s’ha convertit en un procés per artificialitzar definitivament aquest lloc de forma innecessària. Enlloc de retirar els enderrocs que en el seu moment es varen abocar dins la zona humida i d’aprofitar els inestimables valors (naturalístics, interpretatius, educatius, turístics fins i tot) que pot aportar una zona humida com aquesta a una zona turística com el Port de Pollença, La Gola està essent objecte d’una transformació que la convertirà en un típic parc urbà. A més a més la seva estructura la fa mala de controlar i mantenir; ja es comencen a apreciar els primers símptomes de la degradació de les obres fetes.


El Consorci de la Gola no facilita la participació social

Tal i com queda definit a l’acord de Consell de Govern de creació del Consorci, aquest organisme està obert a la participació social mitjançant la incorporació al Consorci d’aquelles entitats o persones que aportin la seva col·laboració. Per desgràcia fins ara el Consorci no s’ha obert a aquest tipus de participació, que sense dubte facilitaria la discussió sobre les actuacions que s’estan duent a terme. Tot i que el GOB ha demanat diverses vegades la seva incorporació, aquesta ha estat denegada.


Plana principal