Nota informativa
19 de gener de 2009

EL GOB APOSTA PER LA PROPOSTA D'EIXOS CÍVICS DE CORT

El GOB considera que els eixos cívics i corredors verds responen a una demanda social històrica de fer Palma més habitable i convertir-la en una ciutat pensada per a les persones i no pels cotxes i anima a l'Ajuntament a anar més enllà.
__________________________________________________________

El GOB aplaudeix la iniciativa i recorda que la peatonalització de zones comercials, té molts referents en que ha estat inicialment conflictiu però que els comerços sempre han vist beneficiada la seva activitats i els veïns han guanyat, i molt, en qualitat de vida.

UN NOU CONCEPTE DE MOBILITAT PER UN NOU CONCEPTE NECESSARI DE CIUTAT.

Des de feia massa anys Palma duia una política de mobilitat  absolutament contrària a criteris de sostenibilitat. Es varen promoure la construcció d’aparcaments subterranis, fins a tot al centre de la ciutat; es creaven alguns carrils bici però tots perifèrics, no de la Via de Cintura cap al centre; es va plantejar convertir el carrer Jacint Verdaguer amb una carretera de 4 carrils d'accés a la Ciutat; no hi havia pràcticament cap política seriosa de peatonalització, etc.

Ara, sembla que algunes coses estan canviant a poc a poc. A Jacint Verdaguer sembla que recuperarem el que de bon principi hauria ja d'haver estat el "Parc de les Vies", es comencen a traçar nous carrils-bici, corredors verds i eixos cívics, tot això, per contribuir a fer una ciutat més amable per a les persones i no pensada única i exclusivament per als cotxes.


EL TRANSPORT PÚBLIC, UNA PEÇA CLAU

Tanmateix però tots aquests canvis no es podran assolir sense una bona planificació i increment del transport públic, no només dins de la ciutat, sinó del transport públic que ha de connectar necessàriament Palma amb la resta de Mallorca. L'objectiu, disminuir considerablement la pressió del trànsit a dins la ciutat.

Això evidentment, és una condició imprescindible si volem que hi hagi l'acceptació social necessària per a aquest canvi, en una Ciutat i una illa, on la gent està massa avesada a anar en cotxe per tot. El tramvia probablement en sigui una peça clau, juntament amb la millora de les freqüències i línies de bus urbà i interurbà.

Una dada:  

174 cotxes (suposant una ocupació de 1,8 persones/cotxe) = 3 autobusos = 1 tramvia


Així, pràcticament amb el tramvia i incrementant les línies i freqüències de bus, podem solucionar la supressió d'estacionament necessari per a l'eix cívic, fent la ciutat més amable i realment, més cívica.

EL GOB ANIMA A L'AJUNTAMENT A ANAR MÉS ENLLÀ: PENALITZAR L'ÚS DEL TRANSPORT PRIVAT DINS DE LA CIUTAT.

HEM DE PERDRE LA POR A MOLESTAR AL COTXE!

El transport públic és indispensable, però també cal impulsar mesures dissuassòries de l'ús del transport privat dins la ciutat. És la única manera de racionalitzar l'ús del vehicle privat: pacificació del trànsit (disminució de les velocitats màximes permeses en els trams urbans), priorització dels peatons en els creuaments semafòrics (regularització semafòrica), increment del preu dels aparcaments i estacionaments limitats, peatges urbans, més carrils BUS-VAO (prioritzant els vehicles d'alta ocupació), etc.

Esperem que Cort no oblidi que l'èxit d'aquesta iniciativa dependrà tant dels canvis urbanístics i en la mobilitat que es plantegen i l'arribada del tramvia, com de la bona gestió dels servei públic: integració racional de les xarxes, dels horaris i de les tarifes.
Plana principal