Nota Informativa
10 de febrer de 2008

EL GOB REIVINDICA L'EIX CÍVIC DE BLANQUERNA-COTLLIURE

El GOB recorda que aquesta actuació, entre altres, són les la que han de donar resposta a les demandes que durant molts d’anys han fet ciutadans i ciutadanes de Palma per aconseguir una ciutat pensada per a les persones i no per als cotxes.

_________________________________________________________________________________

EIX CÍVIC BLANQUERNA-COTLLIURE: LA NECESSITAT D’ENCETAR EL CANVI

Durant aquestes setmanes surten gairebé diàriament notícies relatives a l’oposició a l’eix cívic Blanquerna-Cotlliure. Sembla que tothom, comerciants, veïns (i els cotxes perquè no poden parlar!) s’oposen a la construcció del primer dels cinc eixos cívics que, juntament amb els corredors verds, han de permetre impulsar el canvi que Palma necessita.

Des de feia massa anys Palma duia una política de mobilitat  absolutament contrària a criteris de sostenibilitat. Es varen promoure la construcció d’aparcaments subterranis, fins a tot al centre de la ciutat; es creaven alguns carrils bici però tots perifèrics, no de la Via de Cintura cap al centre; es va plantejar convertir el carrer Jacint Verdaguer amb una carretera de 4 carrils d'accés a la Ciutat; no hi havia pràcticament cap política seriosa de peatonalització, etc.

Ara, sembla que algunes coses estan canviant a poc a poc. A Jacint Verdaguer sembla que recuperarem el que de bon principi hauria ja d'haver estat el "Parc de les Vies", es comencen a traçar nous carrils-bici, corredors verds i eixos cívics, tot això, per contribuir a fer una ciutat més amable per a les persones i no pensada única i exclusivament per als cotxes.

VEINS I COMERCIANTS: INICIALMENT "AFECTATS", A LA LLARGA MOLT BENEFICIATS.

Costa creure que un veí pugui preferir aparcar el cotxe just davall ca seva (cosa que actualment ja és realment impossible —caldria veure quan de temps es passen els veïns diàriament fent voltes per aparcar els seus dos cotxes abans d’arribar a casa—) al fet que els seus fills puguin sortir i jugar tranquils al carrer, i que puguin preferir el renou constant dels cotxes a sentir les converses de la gent que pugui passejar per davall ca seva.

Pel que fa als comerciants, fem una reflexió: per què funcionen els grans centres comercials? No és perquè la gent hi pugui anar en cotxe i tenguin un gran supermercat, no! És perquè al voltant generen tota una oferta diversa de petit comerç que la gent pot recórrer A PEU. És a dir, en un espai relativament reduït, ho tenen tot a mà i s’hi poden desplaçar tranquil·lament a peu, anant d’un comerç a l’altre i mirant els aparadors. I això precisament és el que s’aconsegueix amb la conversió en zona de vianants de carrers en què el comerç és viu i ofereix una oferta variada i un tracte més humà.

El GOB recorda que la majoria de gent que va als comerços de Blanquerna avui per avui no hi va en cotxe. Senzillament perquè no s’hi pot aparcar! O el deixen deu segons en doble fila, compren i parteixen, o aparquen on poden, i normalment no gaire a prop, i hi van a peu.

L’aparcament de Santa Pagesa és buit, i ens consta que l’Ajuntament ha plantejat alternatives còmodes i raonables per a l’aparcament dels cotxes de veïns i comerciants.

Potser només hi ha uns temes que sí que ho paga discutir: la inseguretat ciutadana, i com pot afectar el termini de les obres a aquests comerços. En aquest cas, efectivament, l’Ajuntament ha de ser capaç de donar una resposta a les inquietuds dels veïns.

DES DEL GOB, REIVINDICAM L'EIX CÍVIC BLANQUERNA-COTLLIURE COM LA DEMOSTRACIÓ QUE UNA ALTRA PALMA ÉS POSSIBLE, DESITJABLE I NECESSÀRIA.

Sabem que el projecte de l’eix cívic és probablement el més difícil perquè és el que encetarà (juntament amb el parc de Jacint Verdaguer, en aquest cas reclamat pels veïns) aquest inici cap al nou model de ciutat. Cal que la gent percebi aquest canvi global i no vegi aquestes actuacions com a actuacions puntuals i aïllades que no formen part d’un planejament coherent. Per desgràcia els ciutadans de Palma estan massa avesats a això, gràcies a la manera de fer política de ciutat de les passades legislatures: ara un metro per aquí, ara un palau de congressos per allà, ara un carril bici que no va ni arriba enlloc, etc.

Per tant és l’hora de demostrar la coherència en les diferents actuacions que, amb molts fronts de batalla oberts, responen a una idea clara i decidida del que ha de ser la Palma del futur pel que fa a mobilitat i al creixement (ara ja no tant en quantitat, sinó més aviat en qualitat) de la Ciutat: més línies i freqüències de transport públic, tramvia, noves línies de busos que arriben de la part forana, unificació de tarifes tren+bus, accions de pacificació de trànsit dins la ciutat, planificació que doni prioritat el vianant i, per què no, penalització de l’ús de vehicle privat. Algunes d’aquestes actuacions estan en marxa, d’altres encara no, però en qualsevol cas cal respondre a les inquietuds d’aquells que inicialment en seran els afectats en primera persona, però a la llarga i de ben segur en seran els principals beneficiats, i cal deixar clar que no es tracta d’un caprici municipal, sinó d’una actuació que respon a les demandes que durant molts d’anys han fet ciutadans i ciutadanes de Palma per aconseguir una ciutat més humana.Plana principal