Nota informativa
21 de maig de 2009

Demà es celebra el Dia Mundial de la Biodiversitat
La protecció de Son Bosc i de la seva biodiversitat és una responsabilitat que el Govern no pot eludir


Demà 22 de maig es celebra el Dia Mundial de la Biodiversitat, en commemoració de la signatura, el 22 de maig de 1972 a Nairobi del Conveni Internacional sobre la Diversitat Biològica.

La biodiversitat biològica és el fonament de la vida al nostre planeta i un dels pilars del desenvolupament sostenible. La varietat i riquesa de la vida a la Terra és un valor en si mateix, ja que és el resultat de milions d’anys d’evolució, però a més a més és un recurs fonamental per a la supervivència de la humanitat.

Malgrat aquesta importància, la diversitat biològica està minvant a un ritme sense precedents, empobrint els sistemes naturals i fent perdre recursos que poden ser necessaris per l’home.

És  per això que des de l’any 1972 la necessitat de conservar la biodiversitat mundial ha estat reafirmada internacionalment en diverses ocasions (Cimera de la Terra a Rio, 1992; Cimera de Desenvolupament Sostenible a Johanesburg, 2002). Però a part dels grans compromisos internacionals, la responsabilitat de conservar la biodiversitat també implica als govern locals, ja que aquests en moltes ocasions tenen capacitat decisòria per conservar o destruir el patrimoni natural.


Son Bosc, punt calent de biodiversitat

La importancia de Son Bosc per a la biodiversitat ha estat destacada en diferents estudis i documents elaborats per investigadors, i ha estat reconeguda fins i tot a informes de la propia Conselleria de Medi Ambient. Així, a l’informe del Servei de Protecció d’Espècies amb data del 18 de juliol de 2005 s’indica que “Tot i els greus impactes que han sofert aquests hàbitats, els hi corresponen els majors índex de biodiversitat de tota l’àrea de s’Albufera, molt superiors als de la majoria de zones incloses al parc natural.”

Nick Riddiford, director del TAIB, un equip internacional de científics que des de fa anys investiga a s’Albufera, i Anna Travesset, investigadora de l’IMEDEA-CSIC que des de fa anys estudia Son Bosc, han destacat avui les extraordinàries característiques d’aquest espai i la necessitat de protegir-lo i conservar-lo.

 
El Govern no pot eludir la seva responsabilitat

En aquests moments la Conselleria de Medi Ambient tramita el pla de conservació de l’orquídia de prat, una espècie amenaçada que viu a Son Bosc i que el Govern està obligat a protegir. Tot i això, el pla fet per la Conselleria només pretén protegir estrictament la zona on viuen les orquídies, i no el seu hàbitat potencial ni el seu entorn. Així, les orquídies podrien quedar protegides a un raconet, mentre tota la resta de Son Bosc seria convertit en camp de golf.

Però la importància ecològica de Son Bosc va molt més enllà de les orquídies, és tot el conjunt de plantes, fongs, insectes, aucells, ...  Per això és necessària la protecció de tot l’àmbit, incorporant-lo al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca.


L’any 2003 Antich va protegir Son Bosc. Ara li gira l’esquena

L’any 2003, davant l’amenaça del projecte de camp de golf i a la vista de diferents informes tècnics que reclamaven la protecció de la zona, el Govern del “Pacte de Progrés” presidit per Francesc Antich va incorporar una part important de Son Bosc al Parc Natural de s’Albufera, en un exercici de responsabilitat i de compromís amb la conservació del patrimoni natural.

Malauradament, 8 mesos més tard, amb Jaume Matas ocupant la presidència de la Comunitat, Son Bosc tornà quedar desprotegit. Des d’ençà, el projecte de camp de golf ha anat avançant fins a dia d’avui, en què compta amb la llicència de construcció.

Fa dos anys que Francesc Antich torna presidir la Comunitat, però en aquest temps el Govern no ha donat ni una sola passa per retornar la protecció a Son Bosc.

La millor celebració per demà, Dia Mundial de la Biodiversitat: l’anunci de protecció de Son Bosc

Com és habitual, demà divendres es reuneix el Consell de Govern de la Comunitat. Des del GOB animam al Govern a celebrar el Dia Mundial de la Biodiversitat amb una mesura compromesa: l’anunci de la protecció de Son Bosc i la seva integració dins el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca.

Des del GOB no podríem entendre com un President que en la seva investidura feu bandera de la protecció del territori ara deixàs que un espai únic com aquest es convertís en un altre camp de golf.Plana principal