1

(90 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,
Dissabte passat vam agafar un menjamosques negre Ficedula hypoleuca.
Salut
Xavi

2

(13 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia,
A menorca, particularment i pel que se dels companys, estem com Eivissa, no notem cap diferencia amb l'any passat o els darrers.
Encara no hem analitzat les dades del SAC i les Estacions d'Esforç Constant d'enguany (d'aquestes darreres encara queda una jornada), però a "ojímetro" com diu n'Oliver, no em sembla que hagi una disminució, ja veurem que diuen les dades dels dos seguiments.
Salut
Xavi Méndez

3

(5 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia,
Vos pas uns enllaços per veure fotos de les dues noves espècies detectades aquest estiu criant a Menorca.
Gràcies Toni i Manolo per l'ajuda.

http://www.gobmallorca.com/forum/penjades/purpurea.jpg

http://www.gobmallorca.com/forum/penjades/aythya.jpg

Salut i bon estiu
Xavi Méndez

4

(9 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Àlex,
Sa colònia de que xerres és actualment la més gran de l'illa. Aquest any hem començat un seguiment/estudi d'aquesta espècie a l'illa, intentant saber algunes coses més d'aquest ocell (localitats de cria, estima de la població...). Al cens de la colònia en qüestió, que em va tocar fer-lo a jo, aquest any hi ha 61 nius ocupats i mitja dotzena que no vam poder comprovar de forma segura. Com ja et dic, és la colònia més gran de l'illa. Sa veritat és que és espectacular i com bé dius, tot els nius són al terra. Un terra per cert arenós donat que és el final de les dunes de la platja de Tirant.
Al seguiment que hem començat aquest any, tot i que no tinc totes les fitxes encara, vos poc dir que ens surten al voltant de 100 parelles, bastant repartides, principalment pel nord i algunes al centre de l'illa. Com no tenim dades anteriors no podem saber si això és bo o dolent. El que si que hem vist, és que algunes colònies antigament citades ja no hi són o estan en mínims, i d'altres com la del camí de Tramuntana que tu comentes han sortit als darrers anys.
Un altre cosa interessant que hem començat a veure fotografiant individus amb menjar al bec és que principalment mengen cigarres i en menor mesura libèl•lules i llagosts. Per ara, no hem fotografiat cap individu amb abelles ni cap insecte similar.
Si a algú l'interessa el tema, podreu trobar l'informe del primer any d'estudi de la població d'abellarol a Menorca penjat a la pàgina web de la SOM, si tot va bé a finals d'estiu. S'idea és continuar l'any que ve per acabar de concretar localitats de cria i població nidificant. Segurament després farem un articlet per l'anuari.
Salutacions
Xavi Méndez

5

(5 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,
Fa dos dies en Joan Florit i jo mateix vam poder observar els primers polls de rabassot menut Aythya nyroca que neixen a l'illa, i pel que tinc entès, a les Balears.
Com ja sabíeu alguns de voltros, ja fa dos anys que vaig darrera d'aquesta espècie. L'any passat vaig controlar un exemplar tota la primavera i l'estiu a Son Saura del Nord (Es Mercadal) i una parella a s'Albufera des Grau. D'aquests darrers vaig poder veure festeig, còpula i signes de territorialitat i tenir alguna cosa entre el jonc, però a mitjans de juny van desaparèixer i no vaig saber res més d'ells.
Enguany vam decidir seguir un poc la població de Son Saura del Nord (al voltant d'una dotzena a l'hivern i 3 o 4 parelles a la primavera - estiu), amb visites a la bassa cada deu dies més o menys. Vam poder veure també signes evidents de parelles establertes (3), i algun adult més. Però no va ser fins dimarts passat quan vam poder veure els dos primers polls. No sé penjar fotos i els hi he passat a n'en Manolo per a que ho faci ell.
Afegir també, que en aquesta bassa també cria l’agró roig Ardea purpurea, la qual cosa vam començar a sospitar l'any passat i aquest any l'hem acabada de confirmar, tractant-se de les primeres cites de cria per l'illa. Aquesta espècie al igual que el suís Ixobrychus minutus, el qual vam descobrir criant l'any passat per primer cop amb certesa a l'illa, eren dues espècies observades tot l'estiu i de les quals sempre es pensava que podrien estar criant a l'illa tot i que mai s'havia trobat cap evidencia.
Per acabar, dir que tant l'ànec de bec vermell Netta rufina com la griseta Anas strepera, continuen ampliant les seves poblacions i localitats de cria a l'illa.
Salutacions i bon estiu
Xavier Méndez

6

(8 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Oliver,
Pel que fa a Menorca no. Sempre que hem visitat ses colònies eren tots S. unicolor.
S'altre dia en Joan Florit va anar a fer fotos a sa colònia més gran que tenim (de moment) i tots eren unicolor a les fotos.
Per cert, veig que tant a Eivissa com a Mallorca ja heu vist polls volanders. Aquí la setmana passada encara no hi havia, segurament ara ja en deu haver algun donat que els adults duien menjar a les totes. Suposo que anem amb retràs. Deu ser que la posició de ses illes, com noltros estem més a llevant i al nord.....
Salutacions
Xavi

7

(4 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,
M'informen els companys que estan a l'illa de l'Aire (Raül Escandell, Joan Florit et al.) que avui han agafat un coadreta Cercotrichas galactotes.
Com diu en Jose Luís de Cabrera, a l'illa de l'Aire també està molt fluixet el pas aquests darrers dies.
Podeu seguir la campanya a traves de: http://illadelaire.wordpress.com/2012/0 … a-de-2012/ , on suposo que en breu penjaran alguna foto.
Salud
Xavier Méndez

8

(8 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Oliver.
Molt bona cita.
A Menorca també va començar així, amb una petita colònia i després s'ha anat desplaçant cap a altres llocs. Al principi criava sempre a les afores de Ciutadella, a naus industrials. Fa uns anys ho va començar a fer al centre de l'illa, a Es Mercadal, a un edifici antic, però l'any passat, en Toni Escandell, va veure indicis evidents de cria a un penya-segat marí del sud, i avui mateix, he trobat un niu a la part final d'un barranc, també al sud de l'illa, i també a penya-segat. Et dic això, per què és possible que també a Eivissa vagi en augment els propers anys.
Una abraçada
Xavier Méndez

9

(89 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,
El dilluns dia 2, les primeres captures a l'illa de l'Aire, i primeres cites de pas prenupcial  per Menorca, de rossinyol Luscinia megarhynchos i coa-roja reial Phoenicurus phoenicurus.
Xavier Méndez

10

(89 respostes, escrites a ForumAus)

Avui, el primer capsigrany Lanius senator a Menorca.
També el primer busqueret d'abatzer Sylvia communis capturat durant el primer dia de campanya de migració a l'illa de l'Aire.
Salut
Xavier Méndez

Bon dia a tothom,
Avui a començat la campanya de seguiment de la migració prenupcial a l'illa de l'Aire (Menorca) que es perllongarà fins el 15 de maig.
Ja hem activat el bloc de la campanya on podreu veure com avança la migració per aquest illot, així com participar amb comentaris, fotografies...
El bloc el trobareu al següent enllaç:
http://illadelaire.wordpress.com/2012/0 … a-de-2012/
Avui, fins a les 19 hores, i com a primer dia, poc moviment. Pràcticament totes les captures han estat d'ocells pre-saharians o residents a l'illa a excepció de set ulls de bou de passa Phylloscopus trochilus i un busqueret d'abatzer Sylvia communis.
Salutacions
Xavier Méndez

12

(10 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Jordi,
Aquesta possibilitat que comentes per entendre l'irrupció com a reproductores els darrers anys d’anàtids a Menorca, també l'apunten alguns ornitòlegs menorquins. Es probable, com tu bé dius, que la proximitat i l'augment de les poblacions reproductores a s'albufera de Mallorca tinguin molt a veure. Tot i que aquesta afirmació és molt mala de demostrar, si que és una de les que tenen més pes.
Un factor que ha tingut molt a veure també, especialment pel que fa a s'albufera des Grau i no tant per altres zones humides de l’illa (Lluriac i Son Saura del Nord), i segons el punt de vista d'ornitòlegs menorquins, és la gestió de la salinitat de l'aigua. El fet de que s'albufera des Grau sigui molt més dolça que fa uns anys, crec que també pot ser important. L'augment del canyís Phragmites australis, per aquests factor, també pot haver ajudat a espècies com el soterí gros Podiceps cristatus, donat que les tres parelles de l'any passat van fer el niu a dins el canyissar.
Si no vaig errat, el soterí gros va començar a criar a Mallorca al 2002 i a Menorca no ho va fer fins el 2010, tot i que és possible que ho intentes el 2009. Així, l'arribada a Menorca és posterior a la de Mallorca.
Un altre aspecte que té que veure amb l'augment d'espècies aquàtiques reproductores a l'illa els darrers anys són les reintroduccións a Mallorca, segons la meva opinió. Tant en el cas de l'àneda de bec vermell Netta rufina com en el cas del gall faver Porphyrio porphyrio.
Jo penso que si que pot haver una relació entre l'irrupció puntual o l'assentament de poblacions reproductores d'aquàtiques a Menorca amb la situació particular de cada espècie a Mallorca. Però això tan sols és una opinió personal i d’altres ornitòlegs menorquins.
Salut
Xavier Méndez

13

(10 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Maties,
Si que tenim controlats els rabassots menuts Aythya nyroca. De fet, ja fa dos anys que es veuen a l'estiu individus solitaris i fins hi tot alguna parella.
L'any passat vaig controlar durant tota la primavera i l'estiu una parella a s'Albufera i un individu a Son Saura del Nord.
El cas de la parella de s'albufera és molt sospitós. Vaig veure el festeig, la copula i fins i tot com el mascle entrava a dins la vegetació i la femella sortia al cap d'uns segons, per fer-se net i menjar durant uns vint/trenta minuts i tornar a entrar al mateix lloc. Tot això em fa sospitar que l'any passat van intentar criar a s'albufera, però no vaig ser capaç de veure els polls i al cap d'una setmana d'això que et dic, els vaig deixar de veure. És probable que hagués estat un intent de cria frustrat.
Aquest any tenim una parella controlada a s'albufera i un altre a Son Saura del Nord. L'idea és anar seguint-les a veure que trobem.
El cas dels anàtids nidificants a Menorca els darrers anys és molt interessant. Als darrers cinc anys han criat de forma accidental o continuada cinc noves espècies: Tadorna tadorna, Aythya ferina, Netta rufina, Anas strepera i Podiceps cristatus (tot i que aquest no és un anàtid). Al proper anuari ornitològic de les Balears podreu llegir un article que estem preparant amb més informació sobre aquestes i altres espècies noves com a nidificants a Menorca als darrers 15 anys.
Salutacions i gràcies per l'informació.
Xavier Méndez

14

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia,

Oliver ja m'havies comentat que el Remiz pendulinus no era molt comú a Eivissa, però podia ser que si noltros en teníem més que altres anys (impressió personal), voltros també. No et preocupis, ja t'enviaré unes fotos, je, je.
Les dades de Aythya nyroca que em comenteu n'Oliver i en Jordi semblen ser d'individus majoritàriament migrants per les dates. En referia més a hivernants o a individus estivals, que és el que observem aquí.
De totes formes moltes gràcies per les vostres respostes.
Salut
Xavier Méndez

15

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,

Aquest hivern sembla que ha hagut a Menorca un augment d'individus hivernants de Remiz pendulinus. Tot i que es fa molt difícil comparar nombres d'aquesta espècie donats els seus hàbits, aquesta és l’impressió que a jo em dona. Sabeu si ho heu notat també a la resta d'illes?
Per un altra banda, fa uns hiverns, vaig anellar un exemplar de Emberiza schoeniclus de la subespècie Witherbyi a una zona humida del nord de Menorca i un altre a Son bou, al sud de l'illa. Aquest any ja en duc dos, una femella a s’Albufera des Grau i un mascle a Son Bou. Si no ho tinc mal entès, són bastant sedentaris però, teniu constància d'alguna recuperació a Mallorca de fora de l'illa? o a altres bandes de la Península? En principi aquestes captures han estat sempre a l'hivern, tot i que l'esforç també és major en aquesta època de l'any.
També vos volia comentar la situació del Aythya nyroca a Menorca. Els darrers anys, a passat de ser un hivernant molt escàs i irregular, a regular i simplement escàs. Aquest hivern concretament, al cens d'aquàtiques, s'han observat cinc individus a s’Albufera des Grau i sis a Son Saura del nord. No és l'any que més, ja que l'any 2009 es van observar 14 a Son Saura del Nord. Aquest darrer any, també s'ha observat una parella tota la primavera i l’estiu a s’Albufera, tot i que no s'ha detectat la cria; i un individu solitari a Son Saura del Nord. Personalment, no m'estranyaria que fos un dels properes anàtids a criar a Menorca. Pel que he vist als censos d'aquàtiques a la resta d'illes, no hi ha cap exemplar, no? Però heu notat un augment de presencia hivernal de l'espècie o presencia en època de cria?
Bon cap de setmana a tothom
Xavier Méndez

16

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,
Des de Menorca, amb un poc de retard, també volem felicitar a tots els ornitòlegs mallorquins per les jornades, i molt especialment a n'en Toni, na Cati i en Manolo per la feina feta i els resultats. Creiem que totes les xerrades i taules rodones van ser molt interessants i enriquidores, i mai ens oblidarem del boto endret de l’Excel (significativament important per l'ornitologia). Els dinars i sopars una passada, especialment el darrer.
Agrair  a tothom el tracta que hem rebut tot els de fora de l'illa, i felicitar també a els organitzadors de la sortida de diumenge, on els de fora de l'illa vam poder gaudir d'espècies que no tenim. Ja direu com van anar aquells bolets carabassa. Ah!, i continuo pensant que el Ferrerico blau és un "bulo" per tenir una espècie més que noltros... je, je.
Moltes gràcies a tots i enhorabona.
Fins les properes... a Formentera???
Societat Ornitològica de Menorca

17

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,
El passat divendres 16 de juliol vaig trobar a s'Albufera des Grau la primera prova de cria del Soterí gros Podiceps cristatus a l'illa de Menorca. Es tractava d'una parella amb 4 polls que més o menys devien tenir un mes. En total hi ha 6 exemplars adults a s’Albufera encara que només aquesta parella sembla ser que ha criat.
Durant tota la primavera es va poder observar una parella acaramel·lada al mateix lloc i que entraven i sortien d'entre el canyissar. Sembla ser que el resultat d'aquella actitud són aquests 4 polls.
Ja fa alguns anys que la gent del parc ha vist parelles o exemplars solitaris durant la primavera i estiu amb plomatge nupcial però, no havien acabat criant fins enguany.
Aquesta nova cria d'un ocell aquàtic a Menorca es suma a les altres cries esporàdiques, o no, d'altres espècies els darrers anys (Netta rufina - basses de Lluriac -, Tadorna tadorna - Salines d'Addaia -, Anas strepera y Aythya ferina  - Albufera d'es Grau-).
Bon estiu a tothom.
Podeu veure fotos visitan el bloq d'en Joan Florit mitjançant aquest enllaç.
http://www.microphoto.org/

Xavi Méndez

18

(19 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,

El passat cap de setmana 21 i 22 de febrer, van fer una petita reunió els coordinadors de s’Atlas d’Invernants de cadascuna de ses illes, per veure com havien anat ses coses i començar a preparar l’any que ve.

En primer lloc, ens hem de felicitar tots per que s’ha fet una feina impressionant a totes ses illes tot i ses bones condicions meteorològiques que ens han acompanyat durant els mesos de desembre i gener.

Durant aquests dies, vàrem xerrar de moltes coses : observacions fetes pels diferents col•laboradors, nocturnes, el temps, ocells mal de detectar, marines, censos, el temps… Vàrem xerrar també de cercar un ocell representatiu de l’hivern a ses nostres illes i utilitzar-lo com a logo del projecte, tant al futur Atlas com a ses petites publicacions que tenim en ment fer els diferents any de feines de camp. És per això que hem de menester sa vostra ajuda per triar aquest ocell. Noltros vam fer un llistat de deu ocells i d’aquests n’hauria de quedar un. Vam triar el forum aus per donar a conèixer aquesta proposta i que tots poguéssiu votar per un d’ells.

La llista d’ocells és la següent:
1.    Turdus philomelos
2.    Anas creca
3.    Regulus regulus
4.    Motacilla alba
5.    Erithacus rubecula
6.    Prunella collares
7.    Anthus pratensis
8.    Sturnus vulgaris
9.    Carduelis spinus
10.    Phoenicurus ochruros

S’idea és cercar un ocell que sigui representatiu de l’hivern a totes ses illes. També és important que pugui quedar bé a n’es logo de s’Atlas.

Moltes gràcies a tots i a veure que surt.

Jose Luís Martínez, Oliver Martínez i Xavi Méndez

19

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,

   A principi de febrer, com a la resta de Balears, es va du a terme a l’illa de Menorca el Cens de dormiders d’ardeits. En aquesta ocasió és va prospectar una zona més que l’any passat, una bassa artificial situada a dins el terme de Maó. En total van ser sis les zones prospectades, a més de la bassa de Sa Montanyeta, anteriorment anomenada, Santa Catalina a Ciutadella, Lluriac a Es Mercadal, S’Illot den Mel (Albufera des Grau), Torrent de San Juan a Maó i Son Bou a Alaior.
   Tot hi que queda clar que els resultats del cens no s’adeqüen a la situació actual de tots els ardeids presents durant l’hivern a l’illa, en especial agró gris Ardea cinerea i agronet blanc Egretta garzetta, si que ho fa de forma molt aproximativa en el cas de l’esplugabou Bubulcus ibis. Aquesta espècie a experimentat un augment significatiu en els darrers anys a l’illa de Menorca. Enguany s’han comptabilitzat 127 exemplars més que l’any 2007, per un total de 330 exemplars l’any 2008. Tot i que s’ha prospectat una zona més, l’augment és significatiu. Pel que fa a la resta d’ardeids, i com ja comentàvem, no es reflecteix exactament la seva situació degut a que pernocten en petits grupets o ocells solitaris a altres petites zones humides no prospectades o a zones costaneres d’entrada de la mar.
   A la web de la SOM www.menorcasom.org podreu trobar les dades del cens.
   Gràcies a tots els participants.
   Bona nit
   Xavi Méndez

20

(6 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Xavi,

   A Menorca en sol haver algun exemplars a les muntanyetes, noltros no tenim muntanyes per desgràcia, i a alguns llocs de costa (Mola de Fornells, Punta Nati, Rafalet, Cap de Cavalleria..) pràcticament tots els hiverns. En principi no conec sa tendència a l'illa però, crec que no és molt gran i té fluctuacions depenent dels hiverns. Enguany s'han observat a Cavalleria i el Toro. Possiblement la pràctica totalitat de cites d’enguany les puguis veure a la web de la SOM : www.menorcasom.com, al apartat de cites.

   Salut

  Xavi

21

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Hola a tothom,

   El passat dissabte 12 de gener  és va realitzar a Menorca el Cens d'aquàtiques 2008. Aquest any, es van visitar totes les zones humides més grans (Albufera d’es Grau, bassa de Morella, Salines de Addaia, Son Saura del Nord, Salines de la Concepció, Salines de Fornells, basses de Lluriac, Son Saura del Sud i Son Bou), a més del port de Maó i el de Fornells.
   En total s'han comptabilitzat 3149 ocells de 40 espècies. Aproximadament 1300 ocells menys que l'any 2007. Aquesta baixada ve donada per sa situació a s'Albufera des Grau on, sembla ser que la major part d’anàtides, agrons i fotges ja han partit o no han acabat d’arribar i, algunes s’han desplaçat a altres zones de l’illa. Pujada d'exemplars en relació a l’any passat a les Salines d'Addaia, Lluriac i Son Bou, baixada a Son Saura del Nord. En conjunt, es veu un nombre molt inferior en comparació amb l'any anterior en espècies com la fotja Fulica atra, el corb marí gros Phalacrocorax carbo, el rabassot Aythia ferina,  l'agró gris Ardea cinerea i l'agró blanc Egretta garzetta. Per contra, augmenta el nombre de esplugabou Bubulcus ibis, coll blau Anas platyrhynchos, jua Vanellus vanellus i gavina cama groga Larus michaelis. Destaquen: les grues i els flamencs, dos exemplars d’àneda blanca Tadorna tadorna a les salines i l’absència de soterins grossos Podiceps cristatus.
  Aquest dies podreu consultar a la web de la SOM www.menorcasom.org el cens d’enguany, un resum dels totals dels 20 anys de censos d’aquàtiques a Menorca i de cinc espècies representatives.

      Salut
   Xavi Méndez
   Secretari General de la SOM
(Societat Ornitològica de Menorca)

22

(1 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tothom,

     Un cop finalitzat el IV Congrés d’Ornitologia de les Balears, des de la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) volem agrair a totes aquelles persones que han pogut assistir, el que ens hagin fet gaudir de la seva companyia i esperem haver estat a la seva altura. Agrair també la col•laboració rebuda per part del GOB Mallorca en la elaboració d’aquest esdeveniment.
    En especial, volem agrair a tots els ponents vinguts de les Balears el que hagin pogut no tan sols donar-nos a conèixer els seus estudis i projectes sinó també, compartir amb noltros uns dies a Menorca. Gràcies a voltros, els ponents, ha estat possible tirar endavant aquest IV Congrés d’Ornitologia de les Balears. Gràcies a n’en Cristian Ruíz Altaba per fer-nos aprofundir en el fet endèmic en els estudis d’ocells; a n’en Miguel McMinn i Ana Rodriguez per tota la informació que ens han donat de la pardela balear i en especial per l’actual situació a Menorca; a Dani Oro, per explicar-nos que fa i per que ho fa; a Ana Sanz pel tema del marinerets, li hem trobat una nova utilitat a les “fiambreras”; a Jordi Muntaner per la seva visió en la planificació dels projectes de seguiments d’ocells i, tot i que no ve tant sovint com abans, per demostrar-nos que segueix sent en part menorquí; a n’en Miguel Roig per acceptar la nostra invitació; i a n’en Manolo Suarez i Jose Luis Martinez per seguir descobrint i compartint els “abatares” de la guàtlera a Balears i a Menorca en especial, així com per moltes altres coses.
   Per tots aquells que no vau poder venir, informar-vos que els resums de les ponències els podreu trobar en uns dies a la pagina web de la SOM www.menorcasom.org i també, a la propera edició de l’Anuari de les Balears.

   Moltes gràcies a tots i fins prest.

   SOM
   Societat Ornitològica de Menorca