Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#2 ForumPlanta » Bolets: annus horribilis » 08-12-09 12:20:16

Pere Llofriu
Respostes: 1

No en soc especialista ni, a dir veritat, me lleven la son, els bolets, però com a part curiosa, acolorida, i que és quasi de la única cosa que en menges, d'estimar la nostra estimada Natura, m'agraden.

Enguany però... quin desert, no puc recordar res pitjor en 30 anys!

Diumenge, decidit, per les obagues de la vall Superna, fins a la Fita del Ram... res. 0.

#3 ForumPlanta » Campos del Golf I: la culpa és del llampúdol » 08-12-09 10:20:22

Pere Llofriu
Respostes: 1

¿Algú sap de què va la pel·lícula que conta Ultima Hora?


Campos. La presencia de ‘llampúgol’ retrasa la construcción del nuevo deposito de agua Esta planta ha hecho demorar el proyecto de la Mancomunitat

J. SOCIES

El año pasado, el Ajuntament de Campos decidió actuar para acabar con la pérdida de 300 a 500 toneladas diarias de agua del depósito de Son Rosselló que abastece el pueblo y que también suministra agua al municipio de ses Salines. Pero se ha encontrado con un ‘estorbo’ que ha retrasado todo el proceso: la presencia de aladern o llampúgol (Rhamnus alaternus L.), en los terrenos donde se debe construir el nuevo depósito, hecho que ha motivado que la Comissió Balear de Medi Ambient haya pedido su protección.

Así lo reconoció el equipo de gobierno municipal de Unió Mallorquina en la última sesión plenaria.
Mancomunitat
Este depósito depende de la Mancomunitat del Migjorn, que incluye Campos y ses Salines. Esta institución primero compró un solar adyacente al actual depósito, para poder construir el nuevo, puesto que antes de arreglar el depósito existente se ha previsto levantar el otro que sustituya al averiado mientras dure la reparación.

El objetivo del Ajuntament de Campos era tener terminado el nuevo depósito dentro de este año 2009 y así evitar el derroche de tantos litros de agua. Después de conseguir el compromiso de la Conselleria de Medi Ambient para construir el nuevo depósito y otorgar al proyecto la calificación de interés general, ahora ha sido esta planta conocida en la Isla como ‘llampúgol’ o ‘aladern’, la que ha retrasado todo el proceso.

Asimismo, la presencia dentro de la zona de construcción de una pared seca también ha hecho que los técnicos de Patrimoni del Consell de Mallorca hayan pasado a analizar y estudiar la idoneidad de su conservación, un hecho más que, según apuntaron los responsables del Ajuntament, ha provocado la demora en la construcción del deposito.

Pérdidas
Según señala el diagnóstico hecho para la Agenda Local 21 del municipio de Campos, el sistema hidráulico tiene pérdidas de entre un 50 y un 55 por ciento de su caudal, lo que añadidas a las del deposito suponen un importante despilfarro a diario de agua. Estas fugas son perjudiciales porque, además de malgastarse, el agua se filtra y provoca la contaminación de los acuíferos.

En ses Salines también han tenido algunos problemas de suministro de agua en los meses de verano, por lo que también piden una pronta solución para resolver la construcción del nuevo depósito y poder finalizar con las restricciones de agua que sufren sus vecinos durante algunos días o semanas durante el verano.

#4 Re: ForumFauna » serp novembrina » 24-11-09 19:46:07

Precisament fa poc, si no era novembre seria el darrer dia d'octubre, he vist serps. D'altra banda, aquest novembre torna a esser una altra extensió primaveral.

El cas més "emocionant" fou trobar-me una serpeta d'aquestes per la cuina de la casa que vaig tenir a Son Ferriol, ara fa 20 anys, però ja estava bastant urbanitzat. El cas és que mai no va aparèixer cap serp directament pel jardí. Podria haver estat una broma macabra (que me l'haguessin amollada per la finestra)... o és que les serps travessen l'asfalt i boten parets com si res.

També n'he vist per dins el cementeri de Marratxí, per dins el laberint "humanitzat".

#5 Re: ForumFauna » calàpet a Lluc » 10-10-09 19:16:21

La cosa més pràctica seria que alguna ànima caritativa que en sabi (Sam on ets?) ens actualitzàs els noms "actuals" d'amfibis i rèptils, pareix esser que dels noms que usavem fa 20 anys en queden poquets... a part que de serps "nostres" pareix esser que en 3 anys hem duplicat el nombre d'espècies.

#6 ForumFauna » nosce te ipsum » 10-10-09 17:52:50

Pere Llofriu
Respostes: 0

1. La plaga per antonomàsia és l’Homo sapiens. Per posar una data d’inici, el dia que vàrem inventar fer foc, sense saber com aturar-lo. (El dia que vàrem extingir els cosins neandertals, també ens vàrem lluir).

2. La resta de plagues també ho són gràcies a nosaltres. Capra sp. omnia, per exemple, mai no hauria arribat al Vedrà tota soleta.

3. Més encara: “plaga” és un concepte antròpic, al meu entendre, d’hortofruticultura. En segona accepció aplicable a la silvicultura, si donam als arbres un valor com als pebres, per posar un exemple.

3.1. A les Illes això de la silvicultura deu esser un zero-coma-poc.

4. la resta de plagues ho són perquè ho deim nosaltres (l’ase diu orellut al porc.

4.1. El punt 4.0. és impresentable. Si això fos un judici seríem part i quart: denunciant, jutge, fiscal i testimoni (no hi ha defensor). El pre culpable ja pot començar a córrer. El fumigaran, com si ho vés.

5. Atès que som uns enxufats de la creació encara podem fer un exercici més de cinisme i quedar-nos a part de tot, a la destra de Déu, i etiquetam la resta de bitxos com a plaga segons (tu sí, tu no... aquests fumigats... les cabres ni tocar-les, que tenen banyes... mamà: els moscards em piquen; no et preocupis, rei meu, ara tot d’una cridaré a la Conselleria... A Capdepera han sortit serps/idò s’hi hauran d’acostumar...

6. En el cas de la fruiteria la cosa està clara: és plaga quan uns bitxos causen pèrdues empresarials. En un ecosistema sense homínids, o en un bosc primari, res del que s’ha dit té sentit. En els ecosistemes escagassats per l’home (i la dona)... (?)

6.1. Si hem de fer cas a la Bíblia, una plaga és un càstig de Déu contra els dolents.

6.2. Si hem de fer cas de la Conselleria, una plaga és un certificat ad hoc on un tècnic de la Conselleria diu que una plaga és una plaga.

6.3. Els diaris diuen que hi ha una plaga quan uns quants ciutadans han telefonat que estan emprenyats perquè uns bitxos els molesten. Un cas clínic és el de l’om de carrer (Ulmus pumila) que duu associat un cuquet (Galerucela luteola) que qualsevol dia reapareixera i s’hanirà menjant les fulles un mes abans del que caurien naturalmen, ja que és un arbre caduc.Estau atents: un dia d’aquests sortirà aquella que s’escridassa i acusa l’Ajuntament “que no fan res”, i els de l’Ajuntament, impotent per fer entendre la cosa més natural del món, enviarà una brigada a fumigar. I de vegades encara apareix el típic pilota inútil i va més enllà: és que aquests arbres “necessiten” poda... Mort.

6.4    A “De gestionitis.1/ForumPlanta” hi ha el cas d’uns ametllers que ja han fet el lleixiu fa dècades, probablement els hauran coronat 10 o 15 vegades. Ara... a mem qui endevina quin problema tenen...

Nosce te ipsum. No siguis ase.

#7 ForumPlanta » De gestiontis.1. El fong assassí » 10-10-09 16:12:45

Pere Llofriu
Respostes: 1

Parte de los almendros dañados por el ´hongo asesino´ serán fumigados y el resto quemados

La especie es única en el mundo, según revela un laboratorio de Valencia

DIARIO DE MALLORCA/BIEL CAPÓ. AVUI.

La conselleria de Agricultura ha confirmado que un hongo desconocido hasta ahora ha sido el causante de la muerte de 2.000 hectáreas de almendros desde hace dos meses en los municipios de Sant Llorenç, Son Servera y Manacor. Por lo que el Govern anunció, para este próximo martes, un plan urgente de fumigación de los árboles afectados. Se trata de hongos de la familia Botryosphaeraceae, del género de los Neofusicoccum, por lo que el plan será más preventivo que curativo.
Entre el escepticismo general de los agricultores que acudieron al auditorio de Sa Màniga, la directora general de Agricultura, María José Suasi, explicó que el proyecto se dividirá en dos partes. La primera consistirá en recuperar 300 hectáreas de almendros mediante la fumigación con oxicloruro de cobre antes que pase la temporada de caída de la hoja.
En el caso de los árboles irrecuperables, la Conselleria ya ha firmado un convenio con la cementera de Lloseta para quemar allí la leña afectada y evitar la propagación del hongo. Asimismo, todo aquel propietario que quiera dicha leña para consumo propio, deberá guardarla en un sitio apartado y tendrá que avisar a los técnicos de Agricultura cuando observen cerca plantas u hongos no habituales.
El Govern pagará cinco euros por cada almendro arrancado, mientras que el Ministerio abonará 20 anuales por cada árbol resembrado hasta que sea productivo.

#8 Re: ForumPlanta » Oliveres esperpèntiques » 10-10-09 09:34:32

Idò si també varen aprofitar per cobrar els arbres 2 vegades (al parc de les Estacions I) ja no ho sabrem mai.

Record que pocs dies després d’haver entrat Fageda va aparèixer un tanca de propaganda, de les més grosses, davant el pont des Tren, que deia: “JA ÉS NOSTRO”. Quina intuïció!

I tant, que era seu. Per no entrar en detalls, el parc de les Estacions I era prou digne (estam parlant de Palma), però per les obres del (mig) Metro, es va tirar tot enlaire, estic convençut que per fer arribar l’autopista d’Inca a la plaça d’ Espanya (mirau un mapa), el que va passar fou que amb la polseguera aixecada feren anques arrere. Aleshores varen inprovisar el parc de les Estacions II.

Avui també. a DM, mostren la maqueta de Calatrava que els darrers dies del quadrienni negre el tal Matas va autoritzar a pagar-ne 1,2 milions €, i ara fa nosa pels magatzems.

Be doncs, ara pensava... el mal ja esta fet, i pagat unes quantes vegades. Pareix esser que tanmateix som incapaços de tenir un jardí digne enmig de Palma, aleshores la primera quarterada del tros subverd del Parc de les Estacions II el podríem embalsamar, per mostrar-lo a propis i estranys. No tendria tant d’èxit com Mauthausen, però bé, és el que tenim, i diuen que això serveix per a què no es repeteixi la història.

No cal dir que s’hauria d’eliminar un parterre d’arbusts més guapo per donar una bona perspectiva a la calaverada de Calatrava i, ja que hi som, també hi podríem dur l’obelisc de sa Feixina. Potser almenys així reconciliaríem Arca i Memòria històrica, i tot aquest desgavell hauria servit d’alguna cosa.

#9 ForumPlanta » Matzocs » 07-10-09 21:23:00

Pere Llofriu
Respostes: 1

El torrent des Matzocs (a l’ex parc de Llevant) és ple de vitex. Forma una primera línia, tot just una filera, ran del torrent, la segona línia ja és la vegetació de garriga. Als llocs ben assolellats és una filera continua, als llocs més ombrívols són exemplars escadussers.

Si han aguantat fins ara sembla voler dir que tenen capacitat de rebrotar, fins i tot dels incendis, de totes maneres fa por pensar en una hipotètica “neteja” a ús i costum de la Conselleria.

I què són matzocs? Sens dubte és un nom opac: s’ha fossilitzat abans que la gent normal i filòlegs poguessin relacionar significant, significat i ètim. Se m’ha acudit una hipòtesi, un poc grollera, però no en tenc d’altra:

Mata d’alocs
Mata “detz” alocs
Mat        tz     ocs

#10 Re: ForumPlanta » La natura és una cosa estàtica o dinàmica? » 07-10-09 21:20:57

Pel llom de na Burguesa hi ha l’avenc des Cero (Phyllitis), diuen que el límit meridional, únicament possible per haver-s’hi creat un microclima puntual, amb el qual hi té que veure una figuera que fa d’umbracle.
La figuera i el garrover podríem dir que són invasors de classe A. VIP (Very Important Plant)

#11 Re: ForumPlanta » La natura és una cosa estàtica o dinàmica? » 03-10-09 12:44:06

...Ell quan jo vaig dir una cosa semblant, no vares dir ni pruna! Joan Bibiloni... ara ho miraré jo, mem com te punxen.

#12 Re: ForumPlanta » Oliveres esperpèntiques » 28-09-09 18:52:01

Ara m’he fixat amb una mena de socots marcians tocats de radioactivitat que volen fer com qui acabar d’horroritzar l’autovia de Llucmajor... per què?

No té cap explicació ecològica, ni jardinística, ni de sentit comú. Només fan encara més lleig allò que ja era bastant lleig... per què?

I quant ens haurà costat la broma macabra aquesta? Per què?

Una hipòtesi és que tal vegada sigui una manera poc complicada de robar. Aquests socots tenen un preu segons... ambigu, van a pes o per talles? talles de què, qui ho controla, per a què? per a qui?

Anem a suposar que algú ha comprat aquestes oliveres a 10, i ens les ha venudes a 100, qui ho hauria comprovat, per a què? per a qui?

#13 Re: ForumFauna » calàpet a Lluc » 25-09-09 16:18:21

No fa gaire m’acusaven de matisar de demés... deu esser que cadascú es grata allà on li pica. A mi, francament, ja m’estava bé Bufo viridis (com que no soc herpetòleg...).

On sí posaria objeccions és en l’ús del mot “endèmic” per a un bitxo del que sembla no n’hi ha clarícies fòssils i que pul•lula per mitja dotzena d’illes, a part d’Itàlia.

Si en general ja és difícil posar límits a qualsevol concepte, i també evidentment a “endèmic”, a les illes ho tenim millor que ningú. Que també hi ha endemismes tirrènics? doncs si m’ho explica un expert, perfecte. Ara... un calàpot que bóta d’illa a illa, i “variación geogràfica: no hay datos”, doncs que voleu que vos digui: a mi me sona com un granot enmig d’un coro.

I moltes gràcies per les explicacions donades, senzillament, per acabar de matisar, jo diria que no hem trobat el punt a la botifarra.

***********

Ja sabíem tots que el nom científic és aleatori, a part de, com és el cas present, bastant embullat, però sembla que no assimilam que el més beneit de tot això són un fotimer de “gentilicis” absurds (Sibthorbia africana, Teucrium asiaticum...). Aleshores el que no treu cap enlloc és inventar un nom popular que és un calc de l’error: “sapo balear”.

#14 ForumFauna » Bassiots de na Burguesa » 23-09-09 19:25:19

Pere Llofriu
Respostes: 0

Pell llom de na Burguesa (uns 3 quilòmetres part damunt Marineland) ara està ple de bassiots, especialment coincidint amb el camí. Dins aquests bassiots 2 curiositats:

1. Hi ha catifes d'ous que pareixen de granot. Son com ulls de peixos d'uns 3mm

2. Hi ha una quantitat extraordinària de caragols morts, però que han mort pasturant, com si s'haguessin ofegat.

********

I pel coll de Bendinat un calàpot qui botava

#16 Re: ForumFauna » calàpet a Lluc » 18-09-09 17:25:39

No sé... si jo hagués descobert que la mare de Déu nomia Joana, hagués fet una festarra, no esperaria comentaris tangencials per anar avisant... (un que va descobrir una raça d’olives devers Costitx va sortir a tots els diaris.)

...és que estic “alucinat”, fa una temporada que cada 2x3 berenam amb espècies “noves” de calàpots i serps i... “com si ens operen”.

A mem... és endèmic? s’ha creat una nova espècie en 4000 anys o menys?

A part de de trobar “diferències molt significatives”, s’ha descartat que un calàpot d’aquí i una calapota d’allà puguin tenir descendència fèrtil?

#17 Re: ForumFauna » calàpet a Lluc » 17-09-09 15:49:31

fotre!    un calàpot "balearica", és un poc fort, s'hauria d'explicar un poc més

#18 Re: ForumFauna » Tortuga Mora » 17-09-09 15:43:17

Una curiositat: de Palma Nova, per la carretera, fins al coll des Cocons (cap a Calvià), a la zona de ponent (es Volcà) quasi sempre que m'hi he ficat he vist tortugues, però a la zona de llevant (s'Hostalet), no n'he vist (tampoc no n'he cercat).

#19 Re: ForumFauna » Els invasors (extra) terrestres I: A la recerca... » 16-09-09 18:18:28

Miguel: gràcies per les deferències… però m’atorgues un poder que no tenc, i el que planteges és molt més complicat del que aparenta…

D’entrada, no sé si el gremi de jardiners és el més desgremiat de tots, però poc li deu faltar, fins al punt que, si arribassim a unes conclusions i les volguéssim fer arribar oficialment “al gremi”, no trobaríem cap interlocutor ni adreça per enviar-les.

Per acabar-ho de compondre,la questió de duanes, trànsit portuari… per què putes han de dur palmeres d’Egipte… per què per fer-nos els graciosos amb els turistes hem de posar palmeres… la veritat és que se m’escapa.

I encara, per aquesta via, podríem trobar (solucionar ja ens han dit que no) una explicació a la introducció de serps, d’algunes plantes com Oenothera rosea, Oxalis latifolia… però poca cosa més. Els onsos rentadors, tortugues mossegadores, moneies, cocodrils… i cabres… sembla clar que són d’una altra pel•lícula, a part de bastant més perillosos.

Curiosament això m’ha recordat que molt abans de saber que les serps arribaven en els cossiols d’oliveres, ja vaig manifestar que el tràfic d’oliveres era una desgràcia innecessària… ara ho repescaré i ho posaré al FòrumPlanta.

#20 ForumPlanta » Oliveres esperpèntiques » 16-09-09 16:41:36

Pere Llofriu
Respostes: 3

Les oliveres mallorquines i el parc de les Estacions II

Les oliveres mallorquines podrien tenir denominació d’origen. Fa ganes descriure-les com a subespècie diferent, però la veritat és que no es tracta ni d’una raça. Tenen, això sí, una altra característica que les fa ben singulars: les destralades seculars que, entre elogis i estranyesa, des dels viatgers romàntics del XIX, tothom n’ha parlat. Els qualificatius més repetits deuen esser “monstruoses”, “fantàstiques”, o “artístiques”... aquesta diuen que és de Santiago Rossinyol: “no en faceu pus, d’olives, si heu de patir tant”.
    Per la Serra i algun racó del Raiguer ens queden alguns olivars que ja són un autèntic parc temàtic, sense cap necessitat de fer-hi res més (ni asfaltar, ni posar-hi garlandes, ni tirar coets, ni tapar-les amb propaganda institucional). Es tracta senzillament d’una de les característiques del nostre paisatge, que no té preu, ni perdó de Déu que l’espanyin.
    Seguint Clarasó, el ninxol jardiner de l’olivera és el d’exemplar noble, el que dóna prestigi a aquell redol, aïllat, a escala humana pròxima i que sigui un punt d’atracció en bona perspectiva. Tenim alguns bons representants d’aquest estil com l’olivera de Cort, alguns regulars, l’olivera de les Avingudes, i algun que han quedat en un racó per posar un caganer: a s’Hort del Rei.
    Però les oliveres no substitueixen els arbres d’ombra de cap manera, aleshores molt pitjor serà intentar fer “bosquets”. Posar un olivar damunt una estació de metro o quarterat per sa Riera vol dir senzillament que no hem entès res, o estam de conya.
    Ara, el que és realment patètic són aqueixes pseudo-oliveres (d’on han tret això?), raquítiques i lletges que no poden pus. Pareix esser una moda comercial que ningú no ha demanat, que no fa altra cosa que degradar l’entorn: No són mallorquines, no tenen cap feina al nostre paisatge, Clarasó vos encalçaria amb garrot, no fan ombra ni tenen cap gràcia...
    En resum:  això que han duit pel parc de les Estacions II, parc de sa Riera, rotondes i d’altres llocs, no són oliveres mallorquines, ans al contrari, són un insult a les oliveres mallorquines.

Pere Llofriu, diario de Mallorca 30.04.07

#21 Re: ForumFauna » Els invasors (extra) terrestres I: A la recerca... » 07-09-09 23:08:50

A part de tota la resta de la notícia, el que més me crida l’atenció és com tot pivota a l’entorn dels caçadors. Cap pagès no es queixa, per exemple, que no pugui batre per mor de les serps. Tal com es planteja és una trifulga entre serps i caçadors, en la que els segons veuen perjudicats els “seus” interessos i, naturalment, demanen a l’administració “que haga algo”. I l’Administració, per variar, fa els ous en terra.

A part d’això m’ha sorprès la poca repercussió que ha tingut aquesta notícia.

*************

comparant amb la processionària: fa uns 40 anys que s’està fent el ridícul, a part d’emmetzinar el bosc, fer un gastòrum impressionant, per tenir cada any el mateix nombre de bosses. De facto convivim amb les cuques i res no fa pensar que demà canviarà res, però cap representant de l’Administració s’ha atrevit a reconeixer-ho.

Les serps aquestes acaben d’aterrar, a l’opinió pública només han arribat trossos de dades escadusseres i ambígues, però ja s’ha avançat que haurem de conviure amb “n” espècies de serps... les que vengin, vaja.

*************
Sembla que m’he tornat a equivocar de missa...

Aquella invasoritis... ja s’ha acabat, o era només per plantetes?

Aquells que s’escarrassaven perquè havia sortit una flor al•lòctona a un cul d’urbanització... no van de serps?

*************

Intentava enraonar, a ‘Jardinàcies...’ in ForumPlanta, que a l’hora d’analitzar la “Invasoritis”, la síndrome apocalíptica de moda, faltaven molts elements, tant de base, com de coherència de discurs, com de propostes sostenibles de futur. Vull dir que si ens hem d’esqueixar els vestits enmig de plaça, millor que sigui per un motiu intel•ligible per als que ens miren, d’altra manera, perdem credibilitat. I si tanmateix, a la fi...

“Tendremos que aprender a convivir con las serpientes” doncs “para este viaje, no precisábamos de estas alforjas”

En l’apartat dels vertebrats terrestres... buf!  No sé si ho sabré explicar... Per entrar amb olivetes... Si hem de parlar d’invasors, plagues... nosce te ipsum.

Ho has endevinat: els primers invasors som nosaltres, i res no fa pensar que el procés d’invasió s’acabi demà. Obviant això ens atrevim a etiquetar la resta d’espècies segons la gràcia invasiva que ens fan...

Els vertebrats terrestres són quasi tots introduïts, a posteriori uns ens han fet més gràcia (els bons de la pel•lícula) i d’altres no gens (els dolents). Generalment els bons són els que s’han anar col•locant històricament, la resta són dolents, alguns, la pesta, i els darrers, naturalment, invasors per eradicar, exceptuant les serps que digui la Conselleria.

De l’eriçó crec haver sentit elogis i pestes al 50%.Tenc la impressió, però, que això de bo i dolent es bassa més en la inèrcia sentimental que en estudis seriosos.

***************

El contertulià més ben preparat en aquest tema, Samuel, ja es queixava ell mateix de la poca informació efectiva que tenia ell mateix (imaginau-vos els altres). A part d’això en un tema veí (Mapache per la Serra) ens oferia una mostra del que es passeja per aquí, a partir d’una mena de trampa fotogràfica:  “un fotimer de cabres, una dotzena de porcs, 1  moix, 1  mapache, 0 marts, 0 genetes” ... això no és seriós (Samuel sí, el que ens mostra que és la fauna “salvatge”, no és seriós). I ara què? continua la inèrcia, o tot queda igual?

**************

Fa uns dos anys que hi ha unes zones d’exclusió, i per cert que sa Mola de Planícia era a la primera llista d’això, o sigui que a la conselleria ho consideren un lloc molt important... idò que hi fan, cabres i porcs per allà?

Després de dècades d’autonomia, GOB, conselleries, parcs naturals i nacionals, després de d’anys de gestionitis i invasoritis, que hi fan, que hi ha de fer les cabres a es Vedrà (i a qualsevol altra banda), serps a Eivissa, genetes a Cabrera, i per acabar-ho de compondre, conills a l’illa dels Conills.

*****************

Si algú ho pot explicar millor, endavant, jo no sé ni que faig aquí.

#22 Re: ForumFauna » Els invasors (extra) terrestres I: A la recerca... » 05-09-09 10:16:37

Diario de Mallorca, avui:

´Tendremos que aprender a convivir con las serpientes´

Los técnicos no convencen ni a la mayoría de vecinos ni a los cazadores

BIEL CAPÓ. CAPDEPERA.

La sala polivalente del teatro de Capdepera se quedó pequeña ante la gran cantidad de gente que asistió el jueves a la charla informativa sobre las serpientes que organizaba el Ayuntamiento y que impartieron los técnicos de la conselleria de Medio Ambiente del Govern Carmen Álvarez y Juan Oliver, así como el gerente del Consorci per a la recuperació de la fauna de les Illes Balears (COFIB), Luis Parpal.
Los técnicos explicaron que la serpiente de herradura es el ejemplar localizado en Capdepera y que últimamente en Mallorca junto con ésta se han detectado dos nuevas especies (serpiente blanca y culebra bastarda) que se han introducido supuestamente con el transporte de mercancías.
Aseguraron que estos ejemplares no son peligrosos, ni para el hombre ni para el ecosistema. Pero la pregunta que se hacía el público era qué solución había para el curioso caso de Capdepera, donde en el último año sólo los cazadores aseguran haber avistado más de un centenar de estos reptiles.
Los técnicos se expresaron con claridad: "Tendremos que acostumbrarnos a vivir con ellas, se puede disminuir la población, cazándola con trampas, pero no erradicarla". En cuanto a la amenaza para la repoblación cinegética, dijeron que es más dañina la que causa el roedor que la de la serpiente que come cada quince días y está activa unos cuatro o cinco meses al año. Esta explicación no convenció a la mayoría de los asistentes (alrededor de 150, entre ellos cazadores) que recriminaron a los técnicos la falta de preocupación y de interés por la problemática en Capdepera, recordando que ellos vienen denunciando los hechos hace muchos años "y parece que nadie se preocupa".
Los técnicos pidieron más colaboración, la Conselleria sólo tiene reconocidos unos treinta ejemplares en los últimos cinco años y alegaron la falta de medios para poder atender estos casos. El COFIB sólo dispone de un coche para toda Mallorca. Pero algunos cazadores insistían en que se estudiase la problemática local: "Consideramos que esto no es normal".
Ante la falta de una solución concreta, varios cazadores abandonaron la sala con enfado, mientras otros optaban por marcharse pausadamente. Pese a todo, al final, el presidente de los cazadores gabellins se comprometía a colaborar con los técnicos e instalar trampas para dar caza a ejemplares, cuando se disponga de las pertinentes autorizaciones administrativas.
Los técnicos solicitaron colaboración ciudadana para controlar la evolución de la población, basta con llamar al 112 y notificar si se ha capturado o visto un ejemplar. Respecto al control de entrada de los reptiles a través del transporte de mercancías, es imposible controlar la totalidad de las que recibe la isla, por lo que esta opción quedaría descartada.

#23 ForumFauna » Els invasors (extra) terrestres I: A la recerca... » 05-09-09 10:05:18

Pere Llofriu
Respostes: 9

Invasors (extra) terrestres I

A la recerca del centre perdut, entre l'Apocalipsi i que de bé hem dinat.

#24 Re: ForumPlanta » Inici de la Temporada Micològica » 31-08-09 22:52:58

El juliol, a Girona capital hi havia un claustre, enmig del claustre hi havia un cirerer, i el cirerer estava embolcallat de gírgola de garrover. (I si non e vero e ben trobato).

#25 Re: ForumFauna » Mapache per la Serra » 25-08-09 16:45:53

“S’altra dia” se’m va acostar una senyora tota desconsolada... que si li podia fer un favor... (!)
Li havia fugit la fura... que si la trobava, que vivia “allà” i que m’estaria molt agraïda...

Jo vaig quedar sense polsos. Feia anys que no sentia a parlar de fures. Després vaig veure un reportatge per la tele on resultava que tenir fures és “lo darrer”... hi ha un club d’amics de les fures i s’ho passen d’allò més bé contant-se les experiències, emocions i aventures de tenir una fura per dins el pis.

Ignor si també hi ha uns “amics del mapaches” o “amics de les serps”. No m’estranyaria gens, ni hi tendria res a dir, si aquests bitxos fossin de granja i no els treiessin mai del pis.

Però tractant-se d’un perill potencial per a l’ecosistema, i tractant-se d’un tema que ja es va tractar fa uns trenta anys, i no devia esser la primera vegada i, sobretot, no hem avançat gens. És un dels botons de mostra de què molts problemes no s’ataquen a l’origen.

*****

Els fets exposats són reals, la resta, una reflexió de filosofia domèstica. Per favor que ningú no hi vegi res particular.

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11