Maties Rebassa ha escrit:

Ah, Xisco, referent a la teva pregunta, crec que és poc probable detectar a dos llocs tan allunyats unes mateixes aus pertanyents a una espècie tan discreta com aquesta. Pens que és més probable que es tracti d'aus diferents. No sé si era això lo que demanaves.

Era exactament això. Gràcies, Maties. :-)

Suposant que el que jo vaig veure ho eren, en poc temps, que sapiguem, se n'han vistes set, a Mallorca. Si la darrera cita coneguda és la teva (amb en Pere i en Lalo), de només un exemplar fa uns anys... una de dues, o sortim molta més gent al camp i això afavoreix veure una espècie rara per aquesta terra o és que realment qualcuna cosa està canviant. O és pura casualitat i no en tornarem a veure fins d'aquí a uns anys... :-P

Res, serà qüestió d'estar alerta.

Maties Rebassa ha escrit:

Però lo millor de tot ha estat aixecar del camí i a molts pocs metres un grupet de 4 calàndries (Melanocorypha calandra) que s'han separat en 2 colles, una s'ha anat massa enfora per fer-li cap foto amb la réflex, però l'altra colla s'ha tirat a una trentena de metres d'on estàvem. Mentre una de les aus no aturava de menjar, l'altra ens vigilava, moment que he aprofitat per fer alguna foto:
http://www.mallorcaweb.net/pnalbufera/I … 11gran.jpg

Ostres, ostres, ostres... ara que m'havia passat l'excitació d'haver-ne vist tres a la marina de Llucmajor (cada dia n'estic més convençut) surts tu amb aquestes quatre. :-)

Desconec completament el comportament d'aquests animals, però podrien ser les mateixes o els dos llocs són massa enfora un de l'altre? Això se posa ben interessant. :-)

Enhorabona!
Xisco.

3

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Xisco ha escrit:

Sembla que retiren la col·lecció. Encara no he vist la notícia però per Internet hi ha gent que en parla.

Idò no... no la retiren. :-(

4

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Sembla que retiren la col·lecció. Encara no he vist la notícia però per Internet hi ha gent que en parla.

5

(5 respostes, escrites a ForumAus)

pepsunyer ha escrit:

Podrien ser gorrions roquers Petronia petronia?, per allà hi crien.
Pep

Hola, Pep.

El Petronia petronia s'hi pareix una mica però no, no ho és. Tampoc coincideix en mida.

Per cert, no n'he vist cap mai, encara. :-)

Salut,
Xisco.

6

(5 respostes, escrites a ForumAus)

Estic repassant la guia i pens que al que més se podria parèixer, del que hi ha per aquí, seria a la terrola (Calandrella brachydactyla). Però no té el cap tan robust, ni tan de contrast entre el groc del bec i el negre (al mano als dibuixos de la meva guia).

Per altra banda, en vol té unes bandes com a grogues que contrasten. La calàndria també les té (més apagades) i hi afegeix una banda blanca a la punta de les plomes de vol.

En qualsevol cas, per la terrola també seria molt prest, no?

Més misteri... :-)

Salut,
Xisco.

7

(5 respostes, escrites a ForumAus)

Pere Vicens ha escrit:

Benvingut al club dels que, a vegades, ens posem com una moto quan vegem alguna espècie que no coneixem...

Gràcies, Pere. ;-)

Tens raó: les calàndries són rares, rares, rares... per aquestes terres. Sols n’he vista UNA i una sola vegada, a s’Albufera, fa uns anys, amb en Lalo i en Maties... però podria ser perfectament que n’haguessis vistes 3, avui. Quants més observadors d’aus hi hagi per Mallorca, més informació tindrem sobre espècies “rares, rares, rares...”

De tota manera, et demanaria vàries coses:

1.    Has sentit cap crit o so especial quan s’han aixecat...?

No t'ho puc dir, me sap greu. La sorpresa de que en partissin tres ha estat gran i, a més, molt ràpid, perquè tot d'una han quedat tapades pels ullastres.

2.    Has pogut veure cap taca negra grossa vora la gargamella...?

No sé dir si era una taca, ni si era negra, però tenia el pit (el que he vist) molt fosc.

3.    Tenia les ales negres al davall...? (és molt obvi quan volen)

Quan les he vistes en vol (un moment), ha estat a baixa alçada i fugint de jo (en diagonal), pel que només els hi he vist l'esquena. Era marronosa, molt pintada. Al cap tenc una imatge de que hi havia alguna cosa que contrastava, però no et sé dir què.

4.    Coneixes les terroles Alauda arvensis o les sól·leres Emberiza (Miliaria) calandra...?.

Ambdues són de colors terrosos i grisos amb taques blanques i negres... La terrola és més terrícola (de l’hàbitat que ens comentes) però té un bec prim. El bec de la sól·lera és més gruixut, però és més arborícola i li agrada estar sobre arbusts, arbres, troncs...   

El crit de la terrola és un característic “txir-rúp” emès en un vol ondulant i ràpid. La sól·lera té un so trencat i semblant a un frec de ferralla “tuc-tuc-tuc-trilirlirrilirrilí”.

Per acabar, la terrola és un habitual visitant a l’hivern, mentre que la sól·lera és present tot l’any.

Sí, les conec totes dues i queden descartades. El que he vist no se pareix a una sól·lera. Se podria parèixer a una terrola si aquesta no fos tan estilitzada. El que he vist tenia el cap molt més gruixat i robust.

Mira imatges d’aquestes espècies i... benvingut de nou al club dels que, sovint, ens quedem amb dubtes... ;-))

Quins nirvis... :-P

Gràcies, Pere.

Una abraçada,
Xisco.

8

(5 respostes, escrites a ForumAus)

Bones...

Estic excitat com un nin petit amb juguetes noves. :-P

Avui he fet una observació que vos vull comentar, per demanar-vos parer i no "cagar-la". Ja sabeu que som molt novell en això dels aucells, però estic segur al 99% del que he vist. :-)

Avui horabaixa, devers les 16:30h, per la zona de la carretera del Cap Blanc, a prop de Tolleric/El Dorado, he vist un aucell que, personalment, no havia vist mai. Ha estat entre ullastres envoltats de camps de cultiu.

L'aucell era enterra i, quan m'ha vist, ha quedat aturat com una estàtua. Només li veia el cap i poc més, ja que la resta del cos quedava darrera de la vegetació. Era un aucell de mida mitjana (més gran que una mèrlera), amb un gran ull negre, bec molt gruixat de colors negre (o fosc) i groc (especialment a la part inferior). El bec, de tot d'una, m'ha recordat una enorme boquera com les que tenen els joves, però no n'era el cas, és clar. Tenia una cella gruixada i clara (blanca). L'aspecte general del cap era gruixat i robust. He intentat quedar-me amb els detalls que veia per consultar la guia.

En moure-me per agafar la guia, ha sortit volant... ell i dos més d'iguals! :-O

L'únic del que he vist a la guia que se pareix al que he vist són Melanocorypha calandra i Melanocorypha bimaculata, encara que de tot d'una he descartat la segona en veure el mapa de distribució de la guia. He de dir que, al principi, me pareixia més la segona que la primera, per l'intens dels negre i el groc del bec que tenen els dibuixos.

Amb això, he quedat tan tranquil... fins que he arribat a casa i he mirat l'anuari.

La Calàndria (Melanocorypha calandra) hi consta com a accidental, i això m'ha deixat mosca, fent-me dubtar un munt. Per sortir de dubtes, he anat a Sant Google i he cercat fotos de calàndria... i ves si n'he trobat!

El que he vist avui horabaixa és talment això:
http://nl.treknature.com/gallery/Middle … 232158.htm
http://www.naturephoto-cz.com/calandra- … 15648.html
http://www.sorianos.org/portal/index.ph … ;Itemid=71
http://www.pajaricos.es/c/c1/calandriacomun.htm
Aquesta darrera és clavada perquè, a més, era en aquesta posició.

Ara ja no en tenc gaires dubtes, però és clar... la pregunta és obligada:
Hi ha qualque aucell de per aquí amb qui el pugui haver confòs? Perquè si no, avui n'he vist tres!

Salut,
Xisco.

9

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Hola a tothom.

Avui he vist el meu primer pinsà mè (Fringilla montifringilla)... :-)

Ha estat a la urbanització Puig de Ros, per la marina de Llucmajor, a un solar sense edificar, damunt un pi. Era un mascle preciós.

Salut,
Xisco.

10

(36 respostes, escrites a ForumAus)

Naturalista - s'Albufera ha escrit:

Fa una estona que quasi 20 naturalistes (repartits en 9 grups) hem provat de fer un cens de les poblacions d’agrons colonials a s’Albufera i s’Albufereta...

Pere, gràcies per tot. "Practicar" va anar molt bé i, a més, va ser divertit. :-)

Salut,
Xisco.

11

(13 respostes, escrites a ForumPlanta)

M'agradaria molt tenir-ne un, si encara en queden.

Gràcies,
Xisco.

12

(21 respostes, escrites a ForumAus)

Hola.

Avui diumenge, en Xavi Aramburu i jo hem pujat al Puig Major. Per altra banda, en Jordi Muntaner s'ha situat més avall, entre el Puig de les Vinyes i el Puig Major, per cobrir millor la vessant sud.

Vos pas les dades del cim (Xavi i Xisco)...

Hem fet 16 observacions, amb un total de 13 voltors negres, 9 voltors lleonats i 4 que no hem pogut identificar per la distància o poc temps d'observació. El número màxim de voltors negres junts ha estat de 3 i el de lleonats de 5. El dematí ha estat fluixet, animant-se la cosa l'horabaixa.

La majoria d'observacions han estat cap al sud, amb molt poca activitat cap al nord. La majoria a gran distància, pel que no hem pogut fer fotografies ni observar marques o característiques individuals.

La tònica general del dia ha estat el vent, vent i més vent (S,SW)... fins el punt de que no hem pogut treure el telescopi més de mitja hora i hi ha hagut moments que hem hagut d'observar des de l'interior del cotxe per no sortir volant (quasi literalment). Hem intentat cercar recer però no n'hi havia gaire i la vista ens quedava massa restringida, així que hem optat per no treure el telescopi, exposar-nos al vent i usar els prismàtics amb braços de cer. Per cert, vos he dit que feia vent? :-P

La temperatura ha variat entre 10ºC i 13ºC però hem tengut sol tot lo dia. Al nord hi havia niguls alts llunyans sobre la mar i al sud de Rateta, l'Ofre... un mar de niguls als nostres peus.

Hem variat la nostra posició d'observació, en funció de la força del vent, entre l'heliport, a l'est del cim, i l'estació meteorològica, a l'oest. Al final hem passat més temps devora l'estació meteo, que ens donava una bona visió de les dues vessants (N i S) cap a l'oest, al mateix temps que del Penyal del Migdia.

Ha estat un dia entretingut, però quin vent i quin fred! :-)

Esperam que les dades siguin d'utilitat.

Altres observacions, de memòria... xoriguer, esparver, una milana, corb, coaroja, xàtxero blanc, un falcó (creim), cabot de roca... i un munt de caderneres al cim! Amb aquell vent, ja podeu imaginar com anaven les espècies petites. :-P

Salut!

13

(7 respostes, escrites a ForumAus)

La Gola ha escrit:

L'altra espècie que es veu dins l'aigua podria ser Limosa limosa?
Cristina.

Avui dematí n'hi havia dos exemplars preciosos (Limosa limosa) just davant l'aguait Bishop I, a s'Albufera. Les hem vist durant el curset sobre limícoles.

Salut,
Xisco.

14

(2 respostes, escrites a ForumPlanta)

Idò estam arreglats... :-(

Gràcies per l'aclariment.

Salut,
Xisco.

15

(2 respostes, escrites a ForumPlanta)

Hola.

Corregiu-me si m'equivoc...

He sentit diverses vegades que el Puig d'Alaró és zona d'exclusió, és a dir, que té un cert grau de protecció i per accedir-hi s'ha de comptar amb un permís exprés. Desconec quins són els límits d'aquesta zona i com s'hi controla l'accés.

Ahir vaig sentir a la televisió que aquest diumenge, per celebrar la festa de la Mare de Déu de setembre i la inauguració de la rehabilitació que s'ha fet a l'hostatgeria, s'hi prepararia una paella per a 500 persones!!! I pareix que és cert.

Al Puig d'Alarò, això com se menja? Vull dir les 500 persones, no la paella...

Salut,
Xisco.

16

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Pareix que al Castell d'Alaró estan una mica millor...

Dimecres de la setmana passada (14/7), entre les 8h i les 10h, una vintena d'exemplars de falzia reial (Apus melba) volaven pel cim del puig d'Alaró.

Salut,
Xisco.