Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 Re: ForumAus » El flamenquito fumigado » 16-10-17 17:58:55

jordi muntaner

Ha ce ya unos años, cuando se pretendió hacer el fracasado macroproyecto de regeneración de la playa de Palma, presenté una propuesta bastante potente para crear una zona húmeda. Finalmente todo quedó en nada.

Una zona húmeda allí, o incluso más al este, sería una pasada. Habría de todo con un gran potencial para la fauna y, al estar al lado de Palma, para educación ambiental y para el urismo ornitológico. . Además, el Plan Hidrólógico prevé lagunas o zonas húmedas que actúen de tampón (de esponja) en caso de avenidas. Yo no desistiré de hacer algo parecido, a ver si surge alguna oportunidad.

Saludos,

Jordi

#2 Re: ForumAus » Anella PVC gavina de bec vermell » 13-07-17 15:47:07

jordi muntaner

Hola Pep,

Crec que aquesta dada de una gavina de bec vermell a Sineu és de les primeres que tenim a l'interior i tan allunyades de la costa. Molt interessant. Jo les gavines més terra endintre que he vist són les del Salobrar.

Hem de parar atenció a veure si és un fet que es comença a repetir.

Salut,

Jordi

#3 Re: ForumAus » Anella PVC gavina de bec vermell » 13-07-17 15:43:50

jordi muntaner

Hola Juanjo,

Molt interessant aquesta gavina de bec vermell.

La vàrem anellar a una colònia a la costa de Llucmajor el 25 de juny de 2010.

Amb dos anys, el 2012, va ser llegida a prop de Dakar (Senegal). Una gran part d'aquestes gavines, sobre tots de primer i segon any, hivernen o es queden per les costes atlàntiques africanes, fins a Senegal i Gàmbia. Posteriorment ha estat llegida per les costes de Senegal el 2015.

Hi ha una lecturade Juanjo feta el 23 d'abril del feta a Cabrera, però no va ficar coordenades i no puc saber a on les va fer exactament. Segurament aquesta gavina s'estava reproduint a Cabrera.

Però el 20 d'agost del 2016 es va a tornar a llegir a prop del delta del riu Senegal.

I ara torna a estar per aquí, possiblemnt nidificant a Cabrera.

Una gran viatgera aquesta gavina !!

Salut,

Jordi

#4 Re: ForumAus » Hivernants 2016-2017. » 14-01-17 14:19:20

jordi muntaner

Hola,

Como cita destacable de este censo invernal en Mallorca, los 4 porrones pardos (Aythya nyroca) censados en el golf de Santa Ponça II y los 26 que vimos ayer en la balsa de riego de Son Jordi. Supongo que esta cifra es la mayor nunca registrada en las Baleares o, por lo menos,  en Mallorca.

El porrón pardo es una especie catalogada En Peligro de Extinción en España. Desde hace unos cinco años una pareja (creo que solo es una) cría en una zona húmeda del norte de Menorca.

Saludos,

Jordi

#5 Re: ForumPlanta » efectes de la sequera » 13-11-16 20:37:20

jordi muntaner

Fa poc també vaig veure moltes mates parcialment afectades per sequera a s'Avall (Ses Salines). Me vaig enrecordar de les fotos que havia penjat Pep Sunyer.

Salut,

Jordi

#6 Re: ForumPlanta » efectes de la sequera » 13-11-16 20:36:15

jordi muntaner

Fa poc també vaig veure moltes mates parcialment afectades per sequera a s'Avall (Ses Salines). Me vaig enrecordar de les fotos que havia penjat Pep Sunyer.

Salut,

Jordi

#7 Re: ForumAus » Dudas novato » 13-11-16 20:34:10

jordi muntaner

Hola Ramón,

Si tienes un poco de jardín mejor hacerlo en casa, como bien te indicó Toni. En Internet encontrarás un montón de ideas bien documentadas. Evita que lleguen los gatos poniendo en el soporte (palo) algún sistema antisubidas  o colgando el comedero de una rama distal de un árbol.

Respecto a donde ver aves, el valle de Sóller es perfecto y lo tienes muy a mano. Puedes ver y fotografiar un montón de especies. incluida la abubilla y el mochuelo, que supongo te refieres al autillo. Tienes multitud de aves pequeñas y también rapaces, entre ellas el cernícalo, halcón peregrino, águila calzada, milano real y buitre negro.

Poco a poco te irás introduciendo en su identificación y si necesitas ayuda pídela en este Foro.

Un saludo,

Jordi

#8 Re: ForumAus » Anillados » 12-10-16 19:48:38

jordi muntaner

Juanjo,

No he leído tus mensajes hasta ahora.

Tramitaré la anilla de patiamarilla y las de flamencos.

Muy buenas tus aportaciones !!

Un saludo,

Jordi

#9 Re: ForumAus » Anillas de flamencos » 27-09-16 17:00:45

jordi muntaner

Perfecte,

Ara mateix estava preparant l'envio d'anelles de flamenc d'aquest final d'estiu i afegire aquestes dues i les anteriors "oblidades" per jo.

Gràcies i Salut,

Jordi

#10 Re: ForumAus » Anillas de flamencos » 24-09-16 19:22:13

jordi muntaner

Hola,

Ahir na Clara me va dir que havia penjar dues lectures a Forumaus i ara m'he donat conta de que aquest grup de missatges no els'havia llegit. No sé si Toni i Pere esperaven que jo envies les lectures als rspectius centres d'anellament, però ja les he copiat i ho puc fer. Així, quant rebi els historilas els puc reenviara tots tres.

Toni i Pere, digueu-me, per favor, si els envio jo.

Clara, mentre rebem historials (tardaran bastant), te puc dir que:

WCJN va ser anellat com a poll a l'estany de Molentarigius (Quartu, Sardenya) el 20/08/2011. Tenim quatre lectures dues l'octubre del 2012 i dues aquest mes de setembre de 2016.

M437 va ser anellat com a poll a les salines de Macchiareddu (Cagliari, Sardenya) el 26/07/2008. Es un "reincident habitual" Tinc 43 lectures enregistrades i ha vingut cada any, sense excepció, des de quel varen marcar. Segurament se'n va a l'hivern i retorna per l'agost o setembre.

Salut,

Jordi

#11 Re: ForumAus » Reproducció 2016 » 23-09-16 23:15:12

jordi muntaner

Toni,

De segur que a mida que les basses madurin s'haniran incorporant noves espècies. Pinta molt bé !!

Jordi

#12 Re: ForumFauna » Peixeteres, Calàpets, ferrerets, serps d'aigua i un altres bitxos » 16-04-16 21:00:35

jordi muntaner

Hola,

Ara es poden sentir cantar als calàpets amb molta facilitat. Aquesta tarda, a darrera hora, un cantava a les totes a prop de ca meva, com l'anterior any. Vaig veure per foto aérea que un veinat te una bassa al jardí, que es veu de color verd, segurament abandonada, que es a on està a quest mascle. És a dintre d'una urbanització als voltants de Palma.

A la Serra, despres de les pluges, he trobat potes i larves a un parell de punts. Sembla mentida però els calàpets ocupen la totalitat de la serra, inclusiu les zones més altes. Si no plou poden estar anys sense reproduir-se.

Per la marina de Llucmajor, amb una gran quantitat de basses temporals, les darreres pluges (poques) d'abtil han fet que qulaque bassa hagi recollit una mica d'aigua i, immediatament, han fet posta. La majoria moriran per desecació si no plou més


Jo no he estudiat la mortalitat de larves, però és elevada, sobre tot en funció de les pluges. Però, ponen tal quantita d'ous i surten tantes larves, que molts arriven a fer la metamofosis i surten de l'aigua per dur vida terrestre. En aquest moment s'enfronten a unes altres causes de mortalitat donat que són depredats per multitut de'animals.

Així i tot, hi han que s'incorporen a la població adulta. Una vegada adults, la mortalitat, segurament, és molt més baixa.

Salut,

Jordi

#13 Re: ForumAus » Anella PVC gavina de bec vermell » 16-04-16 20:31:06

jordi muntaner

Hola,

Perdoneu, però he estat uns dies sense entrar al Forumaus.

Heu ficat les lectures a la base de dades de l'EBD?

Heu tingut problemes?

En principi funciona bé, pot ser les primeres entrades costen una mica, però no és complicat.

Salut,

Jordi

#14 Re: ForumAus » Anella PVC gavina de bec vermell » 02-02-16 22:51:16

jordi muntaner

Hola,

L'Estació Biològica de Doñana (EBD) ja fa temps que té un servidor a on es qualsevol persona pot ficar  una o més lectures de gavina de bec vermell (Larus audouinii) i immediatament t'envien els historials. Convé ficar les lectures a aquest servidor donat que jo, des de que funciona correctament aquest servei de l'EBD, ja no puc facilitar els hitorials complets.

Per favor, carregueu les lectures a: http://anillamiento.ebd.csic.es/IrInser … nAction.do

Salut,

Jordi

#15 Re: ForumAus » Grua ferida al Salobrar » 07-01-16 15:01:33

jordi muntaner

Hola a tots,

El personal del COFIB va anar a cercar la grua, però va partir volant. Ho varen intentar dues vegades i va ser impossible capturar-la.

En aquest casos és important atracar-se a l'exemplar per veure si vola i en aquest cas informar al COFIB per tal de que coneguin que hi ha un aucell ferti, però que no es podrà capturar. Així s'estalvia el desplacament de dues persones del COFIB que estan sempre carregades de feina.

Salut,

Jordi

#16 Re: ForumAus » Recompte d'agrons a les colgades, gener 2015 » 28-11-15 21:52:49

jordi muntaner

Hola Pere,

Ja veuré a on me puc apuntar,

Salut,

Jordi

#17 Re: ForumAus » Recompte d'agrons a les colgades, gener 2015 » 19-11-15 20:32:48

jordi muntaner

Pere,

Jo puc fer Son Ripoll. Segurament també m'apuntaré a altres colgades si nos e fa tot el mateix dia.

Salut,

Jordi

#18 Re: ForumAus » Corb enrampat » 04-11-15 19:22:22

jordi muntaner

Hola Toni,

Si vols fe la gestió, però desde la Conselleria ja s'ha iniciat tràmit, com feim sempre. Vaig contactar ahor amb en Xe Mas per aquest tema.

Salut,

Jordi

#19 Re: ForumAus » dormidor de passarells a Palma » 06-10-15 23:00:33

jordi muntaner

Hola Pep,

També hi van verderols. Fa temps que el coneixem, almanco els que anem a fer el seguiment de les gavines del port.

Salut,

Jordi

#20 Re: ForumAus » Cigüeña anillada » 05-10-15 16:41:54

jordi muntaner

Hola Juanjo y resto de foreros,

he metido a tu nombre la lectura en la base de datos de la EBD y me indica anilla no fabricada, por lo que debe de ser anillada en algún otro país europeo. Lo buscaré en la web.

Un saludo,

Jordi

#21 Re: ForumAus » Anillas de flamencos » 29-09-15 22:17:12

jordi muntaner

Hola Juanjo,

Lo ficho. Primera observación de este flamenco en el Salobrar anillado este verano en la el estanque  du Fangassier, en Camargue (Bouches du Rhône, Francia).

Un saludo,

Jordi

#22 Re: ForumAus » Anillas de flamencos » 22-09-15 19:25:53

jordi muntaner

Hola Juanjo i Pep,

Gràcies per les lectures que van al mateix excel,

De les nou lectures que heu fet, hi han 5 que repeteixen i 4 que son noves.

Juanjo, de moment, totes les anelles que comencen per X| 1| o 2| son blanques. De vegades segons la llum i el temps que el flamenc porta l'anella les pots veure grogenques.

Salut,

Jordi

#23 Re: ForumAus » Anillas de flamencos » 04-09-15 19:59:39

jordi muntaner

Hola Juanjo,

El flamenco MLTS fue anillado en las salina de Macchireddu (Cerdeña) el 2005. Ese mismo año y el 2006 nos visitó. Luego no se volvió a ver hasta el 2013 y desde entonces ha venido regularmente ha pasar la temporada de otoño-invierno. Este año ya se vio el 14 de agosto.

El otro, con anilla M|RL, es la primera vez que aparece en mi base de datos. Son flamencos anillados en las Marismas del Odiel (Huelva) supongo que el 2011. Aquí llegan pocos, seguramente porqué se han anillado en mucha menor cantidad que en Fuente de Piedra y, quizá, porqué están bastante más lejos.

Cuando reciba historiales te los enviaré.

Saludos,

Jordi

#24 ForumAus » Gavina d'hiven Larus ridibundus niant al parc de s'Albufera » 08-07-15 19:00:10

jordi muntaner
Respostes: 2

Hola,

El 20 de juny vaig veure i fotografiar (malament) a una gavina d'hivern (Larus ridibundus) que me va semblar estava covant a un dels illots flotants situats davant de la plataforma de la depuradora, al parc natural de s'Albufera. Ho vaig comunicar a varios companys i Mties Rebassa la va tornar a veure covant un parell de dies més tard. Però després ens va semblar que havia desertat el niu, si be hi havia una colla pels voltants de la plataforma flotant. Avui he vist clarament i durant una bona estona a la gavina covant de nou al mateix niu. Pot ser no havia abandonat el niu o ha fet una nova posta. És la primera reproducció constatada d'aquesta espècie a s'Albufera i la segona documentada a Mallorca. La primera va ser l'any 1989, segons costa a l'estatus del Anuari Ornitològic, però he cercat aquesta dada i no l'he trobada ni al d'aquest any ni als anteriors ni posteriors immediats. Crec recordar que va ser una dada de reproducció al Salobrar de Campos (Mallorca).

Salut,

Jordi

#25 ForumAus » trobat niu amb polls d'aligot (B.buteo) a Mallorca » 08-06-15 16:45:59

jordi muntaner
Respostes: 0

Hola a tots,

En Miquel 'Angel Reus i jo hem trobat el primer niu d'aligot a Mallorca i a les Balears. Ja hi havia una primera dada de nidificació, obtinguda a finals de juny del 2011 per Toni Morro, qui va veure una colla amb dos volanders entre Valldemossa i Bunyola (AOB, 26). Abans s'havien detectat indicis de reproducció a la vall d'Esporles (Toni Bauzà, Jaume Adrover i Pep Tapia (AOB, 25).

Des del 2012 hem vist activitat de vàries colles d'aligots amb indicis de reproducció per un parell de zones de Mallorca (Palma, Marratxí, Calvià. Llucmajor) i també dades d'exemplars en época reproductora per Pollença i Santanyí, com a mínim.

Enguany hem pogut trobar a un pinar situat al terme de Marratxí el primer niu ocupat i amb un mínim de dos polls que ara ja estan molt crescuts i a una setmana de fer els primer vols.

Tot indica que tenim una petita e incipient poblacio reproductora a Mallorca.

Varem propossar a l'Editor del l'Anuari redactar una nota breu que ja tenim bastant avançada.

Voliem aprofitar per demanar a altres persones que puguin tenir dades d'aligots fent comportaments nupcials (vols, miulos, vols acollats, etc.) que sin volen facilitar aquesta informació sortiria citada al seu nom. En seria molt útil per millorar el contingut de le'esmentada nota.

Moltes gràcies,

Jordi

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11