Aquest proper dissabte dia 7 farem una sortida ornitològica que hem fet altres anys, per intentar observar falcons marins, Falco eleonorae, caçant  escarabats de Sant Joan, Polyphylla fullo. La festivitat de Sant Joan ja ha passat, però com aquest any tot va un poc endarrerit pensam que pot anar be l'eixida.

La idea és quedar l'horabaixa devers les 19h a la zona de la Reserva de s'Albufereta, fer una volta per allà per veure els aucells de la zona humida i després apropar-nos al lloc on esperam que vagin els falcons a menjar els escarabats.

És una sortida senzilla i segur que veurem coses ben interessants.

En Toni Fontanet ens farà de guia principal.

Si vols venir envia un missatge a ornitologia@gobmallorca.com

No te la perdis!!!!


InfoNaturalista

Hola a tothom,

aquest proper cap de setmana encetam una nova línia de sortides naturalístiques, més enllà de les ornitològiques, les quals ,evidentment, seguirem organitzant.

A n'aquesta primera sortida volem començar donant importància a les coses petites, així que anirem a observar invertebrats de tota casta i  de la mà de tot un expert naturalista i entomòleg, en Xavier Canyelles que ens contarà coses molt interessants sobre  caragols, escarabats, abelles i qualsevol cosa bitxo guapo que anem trobant. Segur que serà molt entretingut i sorprenent.

Serà el diumenge dia 6, durant el matí i es sortirà de Sencelles, fent una volta pels camps propers, una sortida sense cap dificultat.

Per saber quants serem i organitzar-nos millor, si voleu venir, per favor, enviau un missatge a ornitologia@gobmallorca.com

Salut!
InfoNaturalista

3

(0 respostes, escrites a Agenda)

Bon dia,

novament el COFIB (Consorci de la recuperació de la fauna de les Illes Balears) organitza una xerrada informativa per demanar la col·laboració de voluntaris que els ajudin amb la cria de les falzies que cada any cauen accidentalment dels nius.
Si creus que pots ajudar i et fa ganes aprendre més sobre aquesta increïble espècie, no faltis a la xerrada d'aquest divendres dia 4 de maig a les 19:30,  a les instal·lacions del COFIB (carretera de Sineu km 15,400)

Salut!
InfoNaturalista

4

(0 respostes, escrites a Agenda)

Bon dia a tothom,

aquest proper dijous és el darrer del mes i fidel a la seva cita hi ha una nova xerrada dins el marc del cicle Es Darrer Dijous. En aquesta ocasió hi ha una xerrada novament molt interessant sobre un espai que tenim un poc descuidat, el mar, la xerrada tiindrà el títol:

Les Reserves Marines de les Illes Balears

i anirà a càrrec de Antoni M. Grau i Jofre, biòleg que pertany a la Societat d'Història Natural i gran coneixedor del nostre medi marí.

No t'ho perdis! dijous 26, a les 19:30 i a la Sala d'Actes de La Misericòrdia de Palma.

Salut! i fins dijous!

InfoNaturalista

5

(0 respostes, escrites a Agenda)

Holaaaaa!

Després d'haver de suspendre la sortida en barca a Cabrera per a l'observació d'aus marines fins a 3 vegades!!!!, novament ho intentam aquest dissabte dia 21. Tornam a la càrrega, perquè com tothom sap... a la quarta va la vençuda!

Aquest cop sembla que sí, que el temps ens acompanyarà. La idea és sortir prest, a les 7:15 i fer una ruta direcció Cabrera i voltants durant 4 hores per observar les aus i tot el que es mogui per mar i cel. Recordau que esteim en plena migració i que això es notarà d'alguna forma a la sortida.  La idea és tornar novament al port abans de les 12. El preu de la barca són 30 euros i les places són limitades.

Apuntau-vos aviat enviant un missatge a ornitologia@gobmallorca.com

Salut!
InfoNaturalista

6

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,

el Primer Congrés d'Ornitologia de Terres de Parla Catalana ja està en marxa, només falta que la gent es vagi engrescant i participi tant a les ponències com a assistents. Serà una gran oportunitat per conèixer de primera mà que feim els ornitòlegs que compartim terra i mar mediterrània, treballs, investigacions, experiències, ...Una oportunitat per conèixer gent amb la mateixa passió que nosaltres pels ocells, compartir i participar junts en unes jornades que seran segur molt interessants.

Des d'aquest mes ja és possible enviar contribucions mitjançant el web del Congrés i que vos animam a visitar

http://cotpc2018.org/

Marca ja les dates del 12 al 14 d'octubre al teu calendari!

Salut!
InfoNaturalista

7

(0 respostes, escrites a Agenda)

Nova conferència dins el cicle d' El darrer dijous :

Ajuda'ns a salvar els alzinars,  amb Sandra Closa.

Dijous 22 de març
19.30 hores
La Misericòrdia, Palma. Entrada pel jardí!

Salut!
InfoNaturalista

8

(0 respostes, escrites a Agenda)

Aquesta sortida ha estat ajornada a causa del mal temps previst! Per a més informació contactau a ornitologia@gobmallorca.com

Hola a tots,

el proper dissabte dia 24 repetirem la sortida que vàrem fer l'any passat amb la barca de excursiones a Cabrera per intentar veure aus i mamífers marins. La idea és sortir prest, a les 7:15 i fer una ruta direcció Cabrera i voltants durant 4 hores per observar les aus i tot el que trobem. Tornaríem a port novament abans de les 12:00. El preu de la barca és de 30 euros i les places són limitades.

És una bona ocasió per observar espècies marines de ben prop, i a més està previst fer servir chum per atreure-les. L'any passat verem també algunes aus migrant, com aquell grupet d'esplugabous que va seguir la barca una estona, juntament amb tot el grup de gavines.

Si vos voleu apuntar m'enviau un missatge a ornitologia@gobmallorca.com
Salut!
InfoNaturalista

Hola!

d'aquí a uns dies comença la primavera, però els nostres aucells ja fa dies que estan molt inquiets cercant parella i territori. El temps passa aviat i d'aquí no res ja estaran els nius en marxa i amb una activitat frenètica. Actualment s'estan produint les primeres cites de cria i la migració pre-nupcial és ja ben patent arreu.

Així que és un gran moment aquest per aprofitar la situació i aprendre els cants de les aus, fonamental per gaudir millor de les nostres sortides, ja que els contactes sonors són sempre molts més que no els visuals.

Per això el dissabte dia 17 de març tenim organitzada una sortida al Bosc de Bellver per escoltar i aprendre els cants de les aus. L'ornitòleg expert, Xavier Llabres, serà el nostre guia i ens ajudarà a identificar les diferents espècies i els diferents cants.

Serà el dissabte dia 17 de març durant el matí.

Si estàs interessat a venir has de contactar a ornitologia@gobmallorca.com, ja que les places són limitades.

Salut
InfoNaturalista

10

(0 respostes, escrites a Agenda)

Aquest dijous que ve tendrà lloc una xerrada sobre viatges i ocells que ens ha preparat el nostre amic i company Daniel Hinckley, gran viatger i bon coneixedor de les aus arreu del món. Ens parlarà dels colibrís i dels correcamins a través d'un viatge per Colòmbia, Arizona i Califòrnia.

La xerrada serà al local del GOB (C/Manuel Sanchis Guarner, 10 de Palma) el dijous dia 15 a les 19.30 h. Vos hi esperam a tots!

Salut!

InfoNaturalista

11

(0 respostes, escrites a Agenda)

El dijous 8 de març es presenta al GOB el llibre AUS/AVES de MALLORCA.

A l'acte hi intervendran Joan Mayol, ornitòleg i soci fundador del GOB i els autors, tots amics de la casa, Maties Rebassa, Josep Manchado i M. Carmen Oriola.

Com el local ens quedarà petit, la presentació serà a la sala d'actes de la Misericòrdia (entrada pel jardí) Via Roma, 1. Palma

Recordau: dijous dia 8 de març de 2018 a les 19:30 h.

No falteu, nosaltres hi serem!

Salut!
InfoNaturalista

12

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola,

Aquest dijous dia 1 de març (festiu) hem preparat una sortida ornitològica que, de ben segur, serà entretinguda. Tenim pensat fer una volta per la zona de Mortitx, a la Serra de Tramuntana, acompanyats i guiats pel nostre amic i company  Joan Miquel González (Mànix), un gran expert de les aus i del món natural en general. Vos podem garantir que escoltar les seves explicacions és tot un privilegi.

En principi, si el temps ho permet, serà una sortida de tot el dia amb la intenció d'observar els ocells hivernants que abunden per la zona, tant a les zones més obertes dels cultius de vinya o d'oliveres com dins l'alzinar on segurament podrem observar les aus pròpies forestals. També és un lloc molt interessant per a l'observació de rapinyaires. Segur que tenim sort!


Si voleu venir enviau un missatge a ornitologia@gobmallorca.com per saber quants serem i organitzar l'anada cap allà.

Salut!
InfoNaturalista

Hola a tothom,

El cicle de conferències El Darrer Dijous, ens ofereix de nou una nova proposta aquest dijous dia 22 de febrer.


Redescobrint la Sargantana Balear. La importància de ser diferent

Com sabeu la sargantana és una espècie emblemàtica, interessant i sorprenent, una autèntica joia de la nostra natura


la xerrada anirà a càrrec del Dr. Andreu Rotger, expert en aquesta espècie

Recordau: dijous dia 22 a les 19:30 a la sala d'actes de la Misericòrdia, entrada pel jardí.

Vos hi esperam. No falteu!

Salut!
InfoNaturalista

14

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tothom

Dijous dia 18 de gener 2018, acollim una xerrada ornitològica al GOB molt atractiva i interessant

VIATGE A ISLÀNDIA, TERRA DE FOC I AUCELLS

a càrrec de Josep Manchado, ornitòleg de la casa i viatger incansable.

Serà a les 19:30 al local del GOB a Palma (Manuel Sanchís Guarner, 10)

No hi falteu! Nosaltres hi serem!
Salut!

InfoNaturalista

15

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tothom,

aquest divendres dia 22 de desembre hem convocat la reunió anual d'ornitologia, i que ja és habitual de cada final d'any. En ella es parlarà de tots els censos i recomptes que s'iniciaran just passat festes i que per al 2018 són un bon grapat. Entre ells, els cens de milanes a dormidors, el recompte d'aus aquàtiques i limícoles hivernants, el cens d'ardeids, i alguns altres de nous de ben interessants. També haurem de valorar cobrir un cens de gavines i corbs marins.

Com cada any també, participarem en el cens de grues (Grus grus). Ja sabem que es veuen poquetes a l'illa, però és important enviar totes les dades que poguem recollir, així que si veis grues des de ja, per favor passau les cites al GOB, preferentment a través del CITAU o FORUMAUS,

També enguany ens han demanat participar en un cens nacional d'arpella (Circus aeruginosus) a dormidors, que el farem coincidir amb el cens d'aquàtiques.

A la reunió podrem xerrar també de les activitats a fer l'any que ve, especialment temes de cursos per tal que els amics i aficionats a l'ornitologia es puguin anar formant, i que són molt demandats. Esteim pensant a organitzar cursos de formació de cants, migració, muda, anellament, ....

Recordau que serà divendres dia 22 a les 19.30 al local del GOB de Palma. Vos hi esperam! Feis falta tots!

Salut i MOLTS D'ANYS A TOTS!

InfoNaturalista

Seguim, naturalment, amb el cicle de conferències "El darrer dijous" que organitza el GOB- Mallorca, amb la particularitat que aquest mes avançam una setmana la convocatòria, ja que els dies de festa segur que estireu ben acompanyats d'amics i familiars. Així que el dijous dia 21 de desembre, i per acabar el 2017, vos tenim preparada una xerrada sobre el marcatge d'aus, l'anellatge científic i la seva utilitat. L'expert ponent serà el nostre amic i company, Pere J. Garcias, biòleg, anellador expert, fotògraf i gran orador.

El títol de la xerrada: "L'anellament d'aus; una eina científica de primer ordre"

Recordau, serà aquest dijous dia 21 a les 19:30, a la sala d'actes de la Misericòrdia, a Palma.

Salut!
InfoNaturalista

17

(0 respostes, escrites a Agenda)

El dijous 14 de desembre rebrem al local del GOB a Palma, a nen Jordi Muntaner, biòleg apassionat per la conservació de la natura i les aus. La raó no és altre que fer-nos arribar la seva experiència i vivències al seu darrer viatge a Nova Zelanda, que il·lustrarà amb nombroses fotografies d'aquestes terres tan llunyanes. Ens parlarà del millor i del pitjor que podem trobar, des de la destrossa pura de la natura als esforços que es dediquen a recuperar-la...Ja veis que promet ser del més interessant. No falteu.

Dijous 14 al local del GOB (C/Manuel Sanchis Guarner, 10) de Palma, a les 19:30 h.

Salut!
InfoNaturalista

El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola (Port de Pollença) ens conviden els dissabtes horabaixa de les 16h a les 17h a passar una estona fent un cafè i conèixer l’actualitat d’algunes de les espècies d’aus més emblemàtiques.

Dissabte 7 d’octubre

L’àguila coabarrada (Aquila fasciata), a càrrec de Carlota Viada, biòloga del COFIB-Consorci per la recuperació de la fauna silvestre de les Illes Balears.

Dissabte 14 d’octubre

L’àguila peixetera (Pandion haliaetus), a càrrec de Toni Muñoz, responsable de conservació del GOB-Grup balear d’ornitologia i defensa de la natura.

Dissabte 21 d’octubre

El voltor negre (Aegypius monachus), a càrrec de Pep Tàpia, coordinador del programa Voltor negre de la FVSM-Fundació vida silvestre de la Mediterrània.

Dissabte 28 d’octubre

La migració d’aus a traves de Mallorca, a càrrec de Mike Montier i Juanjo Bazán, membres del GORA-Grup d’Observació de Rapinyaires d’Albercutx.

Lloc: Centre de Turisme Ornitològic de la Gola

C/Temple Fielding s/n, Port de Pollença

MÉS INFORMACIÓ: 692 64 40 36
info@ctolagola.com

+34 692 64 40 36
ctolagola.com


Vos hi esperam! Nosaltres hi serem!
Salut!

InfoNaturalista

19

(0 respostes, escrites a Agenda)

Salutacions

pel mes d'octubre tenim en marxa un curs d'ornitologia, obert a tots els que puguin estar interessats en aprendre més coses sobre el món de les aus. En aquesta ocasió el curs se centrarà molt en la relació entre les espècies i el seu hàbitat.


Podeu trobar més informació aquí:

https://www.gobmallorca.com/que-pots-fe … ia-de-camp

Per qualsevol cosa o saber més sobre el curs poseu-vos en contacte amb jo ( ornitologia@gobmallorca.com )

Salut!

20

(0 respostes, escrites a Agenda)

II MARATÓN DE LECTURAS A DISTANCIA DE ANILLAS DE AVES EN ESPAÑA Y NORTE DE MARRUECOS, ORGANIZADO POR EL COCN, DEL 7 AL 17 DE JULIO DE 2017.

El Colectivo Ornitológico Cigüeña Negra organiza de nuevo el segundo Maratón de lecturas de
anillas a distancia de aves, ampliando en esta convocatoria a todo el territorio español y al norte de Marruecos.

Este maratón se realizará del 7 AL 17 DE JULIO, donde los los ornitólogos participantes trataran
de realizar el mayor número posible de controles de aves anilladas mediante la lectura a distancia de sus anillas con diferente material óptico (telescopio, prismáticos, fotografía, …) durante 10 días;
obteniéndose de este modo una información ambiental y ornitológica muy valiosa, pues la lectura de anillas a distancia permite individualizar a numerosas aves silvestres determinando de este modo el espacio que estas ocupan, los desplazamientos que estas realizan, su edad, etc.

En el primer maratón, que se celebró en _julio del 2016_ en Andalucía y norte de Marruecos, contó con la participación de 9 ornitólogos que realizaron un total de _441 lecturas de anillas de 374 individuos diferentes de 14 especies de aves_, destacando entre ellas especies en peligro como la
Focha moruna, Gaviota picofina, Gaviota de audouin y Cernícalo Primilla, y otras especies más comunes como la Cigüeña blanca y el Flamenco común.

En este proyecto se pueden inscribir todos aquellos ornitólogos que quieran participar ya sea de forma individual o por equipos (con un máximo de 4 personas/equipo), y donde podrán consultar las bases del maratón en la web de la asociación. Además la organización premiará a
todos los participantes que cumplan los requisitos de la bases del concurso con diferente material de la asociación y una estancia en la Estación Ornitológica de Tarifa (COCN&Ayto Tarifa).

Estas actividades organizadas por el Colectivo Ornitológico Cigüeña Negra se encuentra
dentro de las actividades que dicha asociación irá realizando a lo largo de todo el año en conmemoración del veinte aniversario de la asociación y de la Estación Ornitológica de Tarifa, y que cuenta con el apoyo del Ayuntamiento de Tarifa y el Área de infraestructuras y Medio Ambiente de la Diputación de Cádiz.

SITIO OFICIAL DE LAS BASES DEL II MARATÓN DE LECTURAS DE ANILLAS A DISTANCIA DE AVES: http://maraton.cocn.eu

21

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,

el dissabte dia 24 vos tenim organitzada una sortida ornitològica per a l'observació dels falcons marins (Falco eleonorae). Si la sortida ja és de per si prou interessant, enguany sumam un fet molt especial: l'esperada protecció de la zona de Son Bosc. Com molt de vosaltres sabeu, fa poques setmanes el TSJB va declarar definitivament il·legal el projectat camp de golf de Son Bosc després d'una intensa campanya i denuncies per part del GOB amb el suport i implicació de moltíssimes entitats tant socials, científiques com polítiques, i amb l'especial implicació de moltes persones que hi han lluitat amb ganes i amb molta dedicació per aturar aquesta  greu amenaça. Finalment podem dir que el golf no es farà, gràcies a la pressió de la societat mallorquina.

Ara volem tornar allà per a celebrar la notícia, intentar observar de nou els falcons i a demanar amb fermesa que els terrenys passin a formar part, de nou, del Parc Natural de s'Albufera. Volem que la zona es recuperi dels danys patits i es puguin desenvolupar, amb garanties, les comunitats botàniques i faunístiques que mai hauríen d'haver estat destorbades.

L'ornitòleg expert, Pere Vicens, naturalista i amic,  serà el nostre guia de luxe.

Quedarem a l'horabaixa, devers les 18:00 h. Per a més info contactau amb en Manolo a ornitologia@gmail.com. Caldrà saber quantes persones serem, així que apuntau-vos aviat.
Tenim pensat després anar a sopar de pa i taleca a la platja, així que no oblideu dur el sopar.
Salut

InfoNaturalista

Aquest dijous dia 25 de maig tenim preparada una nova conferència dins el marc del cicle "El Darrer Dijous" que organitza el GOB-Mallorca i que tracta diversitat de temes relacionats amb la natura de les Illes.

Aquesta vegada tindrem de convidades a dues científiques de l'IMEDEA. Elles ens explicaran que s'està investigant actualment l'illa de Sa Dragonera i en què situació es troben els virots i les gavines que ocupen el Parc Natural, a més d'altres detalls molt interessants d'ambdues espècies.

El títol de la xerrada: Virots i gavines al P.N. de Sa Dragonera,
dues illes, dues espècies i dues científiques, Ana Payo i Ana Sanz,
Vos hi esperam!

Dijous dia 25 a les 19.30 h a la sala d'actes de la Misericòrdia de Palma

23

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tothom,

aquest proper dijous tendrem una xerrada informativa diferent, interessant i a més que ens pot acabar enganxant a tots en un projecte d'ajuda. D'aquí poc les falzies Apus apus començaran a sortir del niu, moltes cauen abans d'hora i el COFIB té la tasca de recuperar i amollar de nou a la natura a tots aquests polls que frisen tant en sortir. Com són molts, nosaltres podem donar una ma, i per a fer-ho bé els amics del COFIB ens donaran unes pautes per a recuperar-los.  Vos reboto el seu missatge:

"Un any més el centre de recuperació de fauna silvestre COFIB Mallorca cerca volunaris per a poder continuar amb les tasques de cria a mà de falzia comú Apus apus. Com sempre volem donar-vos les gràcies per participar i ajudar-nos en els nostres projectes i aprofitam per demanar-vos la màxima difusió possible en la vostra organització."

Serà dijous 18 a les 19:30 al local del GOB de Palma C/Manuel Sanchis Guarner, 10

Salut!
InfoNaturalista

24

(0 respostes, escrites a Agenda)

La secció d'ornitologia del GOB-Mallorca celebra el DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES amb una sortida. El pròxim dia 13 de maig ens anam a observar aucells migratoris (i qualsevol altre que ens passi pel davant). El passeig el farem al Parc Natural de Llevant, un lloc on, si les condicions acompanyen, es pot observar molt bé el pas de migrants, a més de les poblacions locals, molt interessants totes elles, especialment els rapinyaires. I no cal dir que el paisatge del lloc és espectacular. La sortida serà durant el matí del dissabte vinent i el nombre de places és limitat, així que si vos fa ganes venir, sol·licitau plaça aviat a ornitologia@gobmallorca.com, ja que haurem d'informar el parc.

Salut!
InfoNaturalista

25

(0 respostes, escrites a Agenda)

Ja tens a la teva disposició el nou número de la revista Es Busqueret, amb uns continguts molt atractius que esperam t'agradin.

Com sempre, la trobaràs a www.esbusqueret.com


Salut!
InfoNaturalista