Hola a tothom,

El cicle de conferències El Darrer Dijous, ens ofereix de nou una nova proposta aquest dijous dia 22 de febrer.


Redescobrint la Sargantana Balear. La importància de ser diferent

Com sabeu la sargantana és una espècie emblemàtica, interessant i sorprenent, una autèntica joia de la nostra natura


la xerrada anirà a càrrec del Dr. Andreu Rotger, expert en aquesta espècie

Recordau: dijous dia 22 a les 19:30 a la sala d'actes de la Misericòrdia, entrada pel jardí.

Vos hi esperam. No falteu!

Salut!
InfoNaturalista

2

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tothom

Dijous dia 18 de gener 2018, acollim una xerrada ornitològica al GOB molt atractiva i interessant

VIATGE A ISLÀNDIA, TERRA DE FOC I AUCELLS

a càrrec de Josep Manchado, ornitòleg de la casa i viatger incansable.

Serà a les 19:30 al local del GOB a Palma (Manuel Sanchís Guarner, 10)

No hi falteu! Nosaltres hi serem!
Salut!

InfoNaturalista

3

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tothom,

aquest divendres dia 22 de desembre hem convocat la reunió anual d'ornitologia, i que ja és habitual de cada final d'any. En ella es parlarà de tots els censos i recomptes que s'iniciaran just passat festes i que per al 2018 són un bon grapat. Entre ells, els cens de milanes a dormidors, el recompte d'aus aquàtiques i limícoles hivernants, el cens d'ardeids, i alguns altres de nous de ben interessants. També haurem de valorar cobrir un cens de gavines i corbs marins.

Com cada any també, participarem en el cens de grues (Grus grus). Ja sabem que es veuen poquetes a l'illa, però és important enviar totes les dades que poguem recollir, així que si veis grues des de ja, per favor passau les cites al GOB, preferentment a través del CITAU o FORUMAUS,

També enguany ens han demanat participar en un cens nacional d'arpella (Circus aeruginosus) a dormidors, que el farem coincidir amb el cens d'aquàtiques.

A la reunió podrem xerrar també de les activitats a fer l'any que ve, especialment temes de cursos per tal que els amics i aficionats a l'ornitologia es puguin anar formant, i que són molt demandats. Esteim pensant a organitzar cursos de formació de cants, migració, muda, anellament, ....

Recordau que serà divendres dia 22 a les 19.30 al local del GOB de Palma. Vos hi esperam! Feis falta tots!

Salut i MOLTS D'ANYS A TOTS!

InfoNaturalista

Seguim, naturalment, amb el cicle de conferències "El darrer dijous" que organitza el GOB- Mallorca, amb la particularitat que aquest mes avançam una setmana la convocatòria, ja que els dies de festa segur que estireu ben acompanyats d'amics i familiars. Així que el dijous dia 21 de desembre, i per acabar el 2017, vos tenim preparada una xerrada sobre el marcatge d'aus, l'anellatge científic i la seva utilitat. L'expert ponent serà el nostre amic i company, Pere J. Garcias, biòleg, anellador expert, fotògraf i gran orador.

El títol de la xerrada: "L'anellament d'aus; una eina científica de primer ordre"

Recordau, serà aquest dijous dia 21 a les 19:30, a la sala d'actes de la Misericòrdia, a Palma.

Salut!
InfoNaturalista

5

(0 respostes, escrites a Agenda)

El dijous 14 de desembre rebrem al local del GOB a Palma, a nen Jordi Muntaner, biòleg apassionat per la conservació de la natura i les aus. La raó no és altre que fer-nos arribar la seva experiència i vivències al seu darrer viatge a Nova Zelanda, que il·lustrarà amb nombroses fotografies d'aquestes terres tan llunyanes. Ens parlarà del millor i del pitjor que podem trobar, des de la destrossa pura de la natura als esforços que es dediquen a recuperar-la...Ja veis que promet ser del més interessant. No falteu.

Dijous 14 al local del GOB (C/Manuel Sanchis Guarner, 10) de Palma, a les 19:30 h.

Salut!
InfoNaturalista

El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola (Port de Pollença) ens conviden els dissabtes horabaixa de les 16h a les 17h a passar una estona fent un cafè i conèixer l’actualitat d’algunes de les espècies d’aus més emblemàtiques.

Dissabte 7 d’octubre

L’àguila coabarrada (Aquila fasciata), a càrrec de Carlota Viada, biòloga del COFIB-Consorci per la recuperació de la fauna silvestre de les Illes Balears.

Dissabte 14 d’octubre

L’àguila peixetera (Pandion haliaetus), a càrrec de Toni Muñoz, responsable de conservació del GOB-Grup balear d’ornitologia i defensa de la natura.

Dissabte 21 d’octubre

El voltor negre (Aegypius monachus), a càrrec de Pep Tàpia, coordinador del programa Voltor negre de la FVSM-Fundació vida silvestre de la Mediterrània.

Dissabte 28 d’octubre

La migració d’aus a traves de Mallorca, a càrrec de Mike Montier i Juanjo Bazán, membres del GORA-Grup d’Observació de Rapinyaires d’Albercutx.

Lloc: Centre de Turisme Ornitològic de la Gola

C/Temple Fielding s/n, Port de Pollença

MÉS INFORMACIÓ: 692 64 40 36
info@ctolagola.com

+34 692 64 40 36
ctolagola.com


Vos hi esperam! Nosaltres hi serem!
Salut!

InfoNaturalista

7

(0 respostes, escrites a Agenda)

Salutacions

pel mes d'octubre tenim en marxa un curs d'ornitologia, obert a tots els que puguin estar interessats en aprendre més coses sobre el món de les aus. En aquesta ocasió el curs se centrarà molt en la relació entre les espècies i el seu hàbitat.


Podeu trobar més informació aquí:

https://www.gobmallorca.com/que-pots-fe … ia-de-camp

Per qualsevol cosa o saber més sobre el curs poseu-vos en contacte amb jo ( ornitologia@gobmallorca.com )

Salut!

8

(0 respostes, escrites a Agenda)

II MARATÓN DE LECTURAS A DISTANCIA DE ANILLAS DE AVES EN ESPAÑA Y NORTE DE MARRUECOS, ORGANIZADO POR EL COCN, DEL 7 AL 17 DE JULIO DE 2017.

El Colectivo Ornitológico Cigüeña Negra organiza de nuevo el segundo Maratón de lecturas de
anillas a distancia de aves, ampliando en esta convocatoria a todo el territorio español y al norte de Marruecos.

Este maratón se realizará del 7 AL 17 DE JULIO, donde los los ornitólogos participantes trataran
de realizar el mayor número posible de controles de aves anilladas mediante la lectura a distancia de sus anillas con diferente material óptico (telescopio, prismáticos, fotografía, …) durante 10 días;
obteniéndose de este modo una información ambiental y ornitológica muy valiosa, pues la lectura de anillas a distancia permite individualizar a numerosas aves silvestres determinando de este modo el espacio que estas ocupan, los desplazamientos que estas realizan, su edad, etc.

En el primer maratón, que se celebró en _julio del 2016_ en Andalucía y norte de Marruecos, contó con la participación de 9 ornitólogos que realizaron un total de _441 lecturas de anillas de 374 individuos diferentes de 14 especies de aves_, destacando entre ellas especies en peligro como la
Focha moruna, Gaviota picofina, Gaviota de audouin y Cernícalo Primilla, y otras especies más comunes como la Cigüeña blanca y el Flamenco común.

En este proyecto se pueden inscribir todos aquellos ornitólogos que quieran participar ya sea de forma individual o por equipos (con un máximo de 4 personas/equipo), y donde podrán consultar las bases del maratón en la web de la asociación. Además la organización premiará a
todos los participantes que cumplan los requisitos de la bases del concurso con diferente material de la asociación y una estancia en la Estación Ornitológica de Tarifa (COCN&Ayto Tarifa).

Estas actividades organizadas por el Colectivo Ornitológico Cigüeña Negra se encuentra
dentro de las actividades que dicha asociación irá realizando a lo largo de todo el año en conmemoración del veinte aniversario de la asociación y de la Estación Ornitológica de Tarifa, y que cuenta con el apoyo del Ayuntamiento de Tarifa y el Área de infraestructuras y Medio Ambiente de la Diputación de Cádiz.

SITIO OFICIAL DE LAS BASES DEL II MARATÓN DE LECTURAS DE ANILLAS A DISTANCIA DE AVES: http://maraton.cocn.eu

9

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,

el dissabte dia 24 vos tenim organitzada una sortida ornitològica per a l'observació dels falcons marins (Falco eleonorae). Si la sortida ja és de per si prou interessant, enguany sumam un fet molt especial: l'esperada protecció de la zona de Son Bosc. Com molt de vosaltres sabeu, fa poques setmanes el TSJB va declarar definitivament il·legal el projectat camp de golf de Son Bosc després d'una intensa campanya i denuncies per part del GOB amb el suport i implicació de moltíssimes entitats tant socials, científiques com polítiques, i amb l'especial implicació de moltes persones que hi han lluitat amb ganes i amb molta dedicació per aturar aquesta  greu amenaça. Finalment podem dir que el golf no es farà, gràcies a la pressió de la societat mallorquina.

Ara volem tornar allà per a celebrar la notícia, intentar observar de nou els falcons i a demanar amb fermesa que els terrenys passin a formar part, de nou, del Parc Natural de s'Albufera. Volem que la zona es recuperi dels danys patits i es puguin desenvolupar, amb garanties, les comunitats botàniques i faunístiques que mai hauríen d'haver estat destorbades.

L'ornitòleg expert, Pere Vicens, naturalista i amic,  serà el nostre guia de luxe.

Quedarem a l'horabaixa, devers les 18:00 h. Per a més info contactau amb en Manolo a ornitologia@gmail.com. Caldrà saber quantes persones serem, així que apuntau-vos aviat.
Tenim pensat després anar a sopar de pa i taleca a la platja, així que no oblideu dur el sopar.
Salut

InfoNaturalista

Aquest dijous dia 25 de maig tenim preparada una nova conferència dins el marc del cicle "El Darrer Dijous" que organitza el GOB-Mallorca i que tracta diversitat de temes relacionats amb la natura de les Illes.

Aquesta vegada tindrem de convidades a dues científiques de l'IMEDEA. Elles ens explicaran que s'està investigant actualment l'illa de Sa Dragonera i en què situació es troben els virots i les gavines que ocupen el Parc Natural, a més d'altres detalls molt interessants d'ambdues espècies.

El títol de la xerrada: Virots i gavines al P.N. de Sa Dragonera,
dues illes, dues espècies i dues científiques, Ana Payo i Ana Sanz,
Vos hi esperam!

Dijous dia 25 a les 19.30 h a la sala d'actes de la Misericòrdia de Palma

11

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tothom,

aquest proper dijous tendrem una xerrada informativa diferent, interessant i a més que ens pot acabar enganxant a tots en un projecte d'ajuda. D'aquí poc les falzies Apus apus començaran a sortir del niu, moltes cauen abans d'hora i el COFIB té la tasca de recuperar i amollar de nou a la natura a tots aquests polls que frisen tant en sortir. Com són molts, nosaltres podem donar una ma, i per a fer-ho bé els amics del COFIB ens donaran unes pautes per a recuperar-los.  Vos reboto el seu missatge:

"Un any més el centre de recuperació de fauna silvestre COFIB Mallorca cerca volunaris per a poder continuar amb les tasques de cria a mà de falzia comú Apus apus. Com sempre volem donar-vos les gràcies per participar i ajudar-nos en els nostres projectes i aprofitam per demanar-vos la màxima difusió possible en la vostra organització."

Serà dijous 18 a les 19:30 al local del GOB de Palma C/Manuel Sanchis Guarner, 10

Salut!
InfoNaturalista

12

(0 respostes, escrites a Agenda)

La secció d'ornitologia del GOB-Mallorca celebra el DIA MUNDIAL DE LES AUS MIGRATÒRIES amb una sortida. El pròxim dia 13 de maig ens anam a observar aucells migratoris (i qualsevol altre que ens passi pel davant). El passeig el farem al Parc Natural de Llevant, un lloc on, si les condicions acompanyen, es pot observar molt bé el pas de migrants, a més de les poblacions locals, molt interessants totes elles, especialment els rapinyaires. I no cal dir que el paisatge del lloc és espectacular. La sortida serà durant el matí del dissabte vinent i el nombre de places és limitat, així que si vos fa ganes venir, sol·licitau plaça aviat a ornitologia@gobmallorca.com, ja que haurem d'informar el parc.

Salut!
InfoNaturalista

13

(0 respostes, escrites a Agenda)

Ja tens a la teva disposició el nou número de la revista Es Busqueret, amb uns continguts molt atractius que esperam t'agradin.

Com sempre, la trobaràs a www.esbusqueret.com


Salut!
InfoNaturalista

D'aquí a pocs dies arriba una conferència d'aquelles que ens agraden molt. Dins el marc de conferències "El Darrer Dijous" que organitza el GOB, vos convidam a assistir-hi, el pròxim dijous dia 30 de març a les 19.30 h, a la Misericòrdia de Palma, on l'ornitòleg i amic Daniel Hinckley ens presentarà "Albercutx, 15 anys de migració de rapinyaires per Mallorca" . En Daniel ens explicarà un munt de coses d'aquesta extraordinària localització mallorquina i les increïbles observacions de rapinyaires que fan anualment un bon grup d'ornitòlegs entusiastes. No hi falteu! És una cita ineludible per a tot ornitòleg.

Salut!
InfoNaturalista

Hola!

El dijous que ve tenim preparada una nova xerrada en el marc del cicle "El Darrer Dijous" que, com sabeu, es fa el darrer dijous de cada mes. Aquest cop encendrem una foguera de color amb una xerrada sobre una de les espècies més espectaculars que es poden veure a les nostres illes, el flamenc.

Amb el suggerent títol "L'aucell de foc", en Jordi Muntaner ens xerrarà sobre diversos aspectes d'aquesta espècie a les Balears. En Jordi és possiblement la persona que millor coneix que fan, d'on venen i on van els exemplars de flamenc que podem veure a les nostres zones humides.

Ens xerrarà sobre això i moltes altres coses, aquest pròxim dijous a les 19.30 a la sala d'actes de la Misericòrdia, a Palma (via Roma, 1, entrada pel jardí). Vos esperam!

Salut!
InfoNaturalista

16

(0 respostes, escrites a Agenda)

CENS D'AUS AQUÀTIQUES, DORMIDORS D'ARDEIDS I MILANES 2017
Ja hi som! Pels dies 13, 14 i 15 de gener s'organitzen els censos d'hivern que inclouen: aus aquàtiques, ardeids, corpetasses, i també milanes. Tota una feinada! Però serem molts els ornitòlegs voluntaris que hi participarem. Així que si et fa ganes participar i ens vols ajudar, no ho dubtis i contacta amb el coordinador Manolo Suàrez a ornitologia@gobmallorca.com i t'explicarem com ens pots donar una mà.
No és necessari tenir experiència prèvia i és una oportunitat magnífica per tal que ens coneguis, i descobrir de pas també la riquesa ornitològica de les illes. Participa!

Salut!
InfoNaturalista

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "CUANDO y DONDE VER AVES EN BALEARES"

el pròxim dijous dia 29 el local del GOB a Palma acollirà la presentació del nou llibre del nostre amic i company, Maties Rebassa, biòleg i ornitòleg expert, "Cuándo y dónde ver aves en Baleares".

Una vegada més en Maties posa al nostre abast una guia molt pràctica que descriu un gran nombre de propostes per a l'observació d'aus a Balears. Ho fa en funció de l'època de l'any, agrupades mes a mes, i definides per a diferents tipologies de lectors. Inclou també informació sobre endemismes i tàxons de distribució reduïda, així com una llista actualitzada de les 377 espècies observades fins al dia d'avui.

No cal dir que la presència de l'autor garanteix la dedicació del llibre, ja que el podreu adquirir just després de la presentació, un regal de Nadal imprescindible per a qualsevol amant de la natura.
Recordau: Dijous dia 29 a les 18:30 h. al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10)

No falteu. Nosaltres hi serem!.

Salut!
InfoNaturalista

18

(0 respostes, escrites a Agenda)

Aquests dies s'organitza el cens de grues (Grus grus) a tota la península Ibèrica i al Marroc. En aquestes zones geogràfiques, el cens es realitza durant dos dies concrets, una al desembre i una altra al gener. Però aquí, a Balears, el que feim és recollir totes les cites de grues que tenen lloc durant aquests dos mesos, i enviam els resultats de les dades d'hivernada d'aquesta espècie per separat, ja que sempre és de pocs exemplars.
Així que, si teniu dades o observacions de grues durant aquest mes de desembre o d'aquest gener les podeu incloure al nou CITAU, penjar-les al fòrum del GOB o directament enviar-les a ornitologia(at)gobmallorca.com. Contribuirem així al millor coneixement d'aquesta espècie durant l'hivern.

Gràcies!
InfoNaturalista

19

(0 respostes, escrites a Agenda)

T'agrada l'ornitologia? Que et semblaria saber on són en tot moment els aucells a les Illes, on es produeixen les cites més interessants, conèixer les cites reals dels experts ornitòlegs, compartir les teves observacions, poder comunicar una cita en temps real al camp, o tenir un quadern de camp ornitològic compartit a la xarxa? Això, i molt més, ja és possible gràcies al programa CITAU del GOB, que es va presentar ahir vespre a la reunió Anual d'ornitologia del GOB, de mà del seu creador en Marc Melià.

L'accés al seu ús és totalment gratuït i tan sols cal donar-se d'alta per a gaudir del que t'ofereix el programa. Es pot accedir des de l'ordinador de casa o des del teu mòbil, directament al camp.

Et convidam a participar! Dóna't d'alta! Com més siguem més completa serà la cobertura informativa de les observacions a l'illa.

https://citau.gobmallorca.com/

Salut!
InfoNaturalista

20

(0 respostes, escrites a Agenda)

Per Nadal, regala GOB!

Des d'avui ja tenim a la teva disposició el Calendari de Natura 2017 realitzat, com en anys passats, en col·laboració amb els amics de l' AFONIB. https://www.facebook.com/AFONIB-Associa … -Fot%C3%…/ El podràs adquirir al preu de 6€, donatiu que es destinarà a la recuperació ambiental de la Trapa. Igualment disposam al local de samarretes i tasses ben guapes! Passa a veure'ns al local de Ciutat a Palma!


Salut!

Hola a tothom,

el cicle de Conferències del GOB "el Darrer Dijous" s'avança una setmana per no fer-ho coincidir amb les festes de Nadal i cap d'any, així que "el darrer dijous" es farà el dijous vinent dia 22 de desembre.

La xerrada és de nou molt interessant "Ocells extinguits de la Macaronèsia: noves troballes" que anirà a càrrec d'un dels millors experts en la matèria, el Dr. D. Josep Antoni Alcover

Tot un regal de Nadal que no et pots perdre!

Recordau: el pròxim dijous dia 22 de desembre 2016  a la Sala d'actes de La Misericòrdia de Palma a les 19:30 h

Salut!

InfoNaturalista

22

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,
El pròxim dijous dia 15 de desembre el GOB convoca la REUNIO ANUAL D'ORNITOLOGIA.
En ella tenim previst presentar el PROGRAMA CITAU, una app que permet la recollida de dades ornitològiques directament al camp i que volem posar en marxa ja al gener del 2017.
El seu autor és en Marc Melià, que durant molts mesos ha estat fent feina dissenyant el programa, adaptant-lo a la situació illenca i polint molts detalls després d'estar un temps en fase de proves en mans d'un bon grapat d'ornitòlegs. L' app és molt fàcil de manejar, molt intuïtiva, pràctica, que ofereix moltes opcions interessants i tremendament útil. Ha quedat maquíssima! Així que en Marc vendrà a fer-nos una demostració de com funciona perquè a partir de ja mateix la puguem fer servir tots. És un programa obert, que anirà millorant amb l'ús, així que com més persones hi participin millor utilitat i practicitat tindrà.
També repassarem les activitats previstes pel 2017, sortides, cursos, censos, voluntariat, xerrades, jornades, projectes.... Intentarem definir que volem per aquest any vinent, quines activitats estan ja programades i quines idees volem posar en marxa. Totes les idees i propostes seran benvingudes.
La reunió començarà a les 19.30 i la idea és acabar abans de les 21.30, intentarem controlar els temps. Serà al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10). Després, amb els que vulguin venir, tenim previst anar a sopar plegats. Vos hi esperam.

23

(0 respostes, escrites a Agenda)

Dissabte, 1 d'octubre. Celebra amb nosaltres el dia de les aus!

- Jornada d'anellament científic a s'Albufera de Mallorca. De 10 a 13h. Trobada al pont de can Blau. Cal inscripció prèvia al 971 892250.

- Jornada d'observació d'aus marines a Portocolom. De 8 a 11h. Vora el far de Portocolom, a la rodona de Sa Punta, al carrer de la Ciutat de Seta.

Més Info a ornitologia@gobmallorca.com

Torna el Cicle de Conferències del "Darrer Dijous" organitzat pel GOB. Aquesta vegada coneixerem de molt a prop la nostra àguila peixatera (Pandion haliaetus) de mà del biòleg i cap de l'àrea conservació del GOB, Antoni Muñoz. A part de la biologia de l'espècie, l'expert ornitòleg, ens detallarà la informació obtinguda a partir del marcatge científic d'alguns exemplars d'aquest magnífic aucell, i com aquesta ha estat determinant per a identificar la problemàtica que afectava l'espècie i així establir mesures de conservació que han permès recuperar mínimament la població a les Illes. Vos hi esperam!!!
InfoNaturalista

25

(0 respostes, escrites a Agenda)

El primer diumenge d'octubre es commemora el Dia Mundial de les Aus, i són molts els llocs del món on s'organitzen activitats per a celebrar-ho. El GOB també es vol sumar a la iniciativa i vos convida a participar en la Mitja Marató ornitològica que tindrà lloc el diumenge dia 09 d'octubre 2016.
Molts de vosaltres ja sabeu que la primavera passada ja vàrem organitzar una (veure resultats al darrer número de la revista Es Busqueret) i va agradar tant que hem decidit repetir l'experiència.
L'activitat consisteix a localitzar i identificar el major nombre d'espècies d'aucells possible, iniciant el comptatge a les 00.00 hores de dissabte fins a les 13:00 de diumenge. Posteriorment es quedarà a un lloc del centre de l'illa, on s'entregaran els resultats i es triarà el grup guanyador ( la idea es quedar a dinar tots plegats).
Així que ja podeu anar formant els grups i formalitzar la inscripció com més aviat millor. Vos recomanam formar grups on hi hagi tant gent experta com iniciada, així tots aprenem de tots i ens ho passarem millor. Recordau que a la primavera es varen comptabilitzar unes 70 espècies diferents durant el matí i pensam que ara, a la tardor, podem incrementar la xifra.
Si també et fa ganes participar i no trobes grup, cap problema ni un, te'n cercarem un.
Com no, hi haurà unes normes bàsiques que vos remetrem si contactau amb ornitologia@gobmallorca.com, lloc on també podeu informar-vos dels detalls i formalitzar la inscripció.
Au, venga! T'esperam! Apunta't!