Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 Agenda » Dijous 16 gener, La Vida Secreta dels Virots, Conferència Els Dijous » 13-01-20 11:47:45

InfoNaturalista
Respostes: 0

Hola a tothom,

Aquest dijous dia 16 tenim una nova xerrada dins el cicle Els Dijous del GOB. Els protagonistes, unes aus marines molt especials, els virots, dels quals tenim una espècie endèmica, el virot petit, Puffinus mauretanicus, declarada en perill crític, i per tant l'au marina més amenaçada d'Europa.

La Vida Secreta dels Virots, a càrrec d'en Miguel McMInn.

En Miquel és llicenciat en biologia i una de les persones que més coneix i estima les nostres aus marines. Expert ornitòleg al cap de diferents projectes del IMEDEA, investigador al Projecte Life sobre el virot petit,  col·laborador d'equips de feina de la universitat d'Oxford....
En aquesta xerrada ens parlarà de les novetats descobertes en aquests darrers anys d'estudi, algunes inèdites i molt interessants.

Serà dijous a les 19:30 h.a l'Auditori del Centre de Cultura Sa Nostra,
Carrer de la Concepció, 12 de Palma

Passam el cartell de la conferència per si podeu ajudar-nos a fer difusió.
Salut!
InfoNaturalista

Pardela-mcminn.jpg

#2 Agenda » Gener CENSOS D'AUS AQUÀTIQUES i LIMICOLES HIVERNANTS » 02-01-20 18:46:43

InfoNaturalista
Respostes: 0

Hola a tots, i Bon Any 2020 !!!

Les dates centrals dels censos d'aus aquàtiques i limícoles hivernants seran els dies 18 i 19 de gener, amb opcions la setmana anterior i posterior a aquestes dates. Ja hem contactat amb els que tradicionalment han anat cobrint les diferents zones, però si qualsevol de vosaltres vol participar i acompanyar-nos, només ho heu de comunicar a ornitologia@gobmallorca.com i vos facilitarem la incorporació a un dels grups de feina.

També fer saber que enguany el cens al Parc Natural de s'Albufera de Mallorca serà el dimecres dia 15 de gener. Al final d'aquest missatge adjuntam el missatge informatiu d'en Miquel Cantallops, naturalista del Parc Natural, on explica que fer per apuntar-vos.

Igualment durant aquestes dates es faran els censos d'ardeids als dormidors i, allà on hi ha (a Mallorca, a s'Albufera i el Salobrar) als dormidors d'arpelles. Si voleu participar ho comunicau igualment al GOB.
En el cas de s'Albufera-Albufereta vos ho explica en Miquel en el missatge adjunt.

Dissabte dia 11, farem el cens de milanes a dormidors. Igualment si voleu participar per favor enviau un missatge a Manolo Suàrez per poder distribuir la gent als diferents llocs d'observació. Ens calen molts d'ulls. No cal experiència prèvia.

Salut!
InfoNAturalista

Cens a s'Albufera de Mallorca:

Per si és del vostre interès, o de qualque conegut vostre, el recompte d'aus aquàtiques 2020 a les albuferes del nord de Mallorca (s'Albufera, s'Albufereta, Maristany, i estanys dels Ponts) es realitzarà el dia 15 de gener 2020. Com cada any, per a censar aquestes zones humides es requereix un gran nombre de participants, que es reparteixen per diferents punts per anar recomptant les aus de les diferents zones. El recompte comença a primera hora del dematí i acaba poc abans del migdia. També es realitzaran dos recomptes parcials. El 13 de gener a la tarda, el cens a dormidors d'agrons i corpetasses i, dia 14 de gener abans que surti el sol el cens a dormidors d'arpelles.

Qui estigui interessat, pot contactar amb: (parc.albufera5@gmail.com) i d'aquesta manera anirem confeccionant els diferents equips de cens.

Important: necessit tenir els equips confeccionats com a tard dijous dia 9 de gener, així que els que pensau venir per favor digau-m'ho abans d'aquesta data. Si teniu predilecció per anar a algun lloc concret (alguna zona concreta de s'Albufera o s'Albufereta, per exemple), també m'ho podeu indicar. Miquel Cantallops.

#3 Agenda » Divendres dia 20 de desembre REUNIÓ ANUAL D'ORNITOLOGIA » 16-12-19 13:27:03

InfoNaturalista
Respostes: 0

Bon dia a tothom,

aquest pròxim divendres dia 20 de desembre convocam la Reunió Anual d'Ornitologia, al local del GOB.
Cal donar per tancat enguany i fer tots els preparatius per a començar el 2020. La reunió ens servirà per organitzar tots els censos d'aus que venen ja aquest gener, però igualment tractarem altres temes com:

- Censos d'aus gener 2020
- web Ornitologia
- cursos i activitats ornitològiques (anellament, SAC, Anuari, Es Busqueret, RAM...)

Per cert, pel que fa als censos, el proper cap de setmana es fa el Cens Ibèric de grues (Grus grus). Com cada any, i a causa del baix nombre de grues que hivernen a Balears, el que feim és enviar totes les cites de l'espècie durant aquests dies, per tant vos animam que envieu les cites i observacions de grues que tingueu aquests dies. Ho podeu fer a través del fòrum, per correu-e a ornitologia(a)gobmallorca.com niu, al FB d'Es Busqueret o comunicar-se amb noltros directament. Important que arribin.

La reunió serà el divendres dia 20 a les 19:30h al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10). La idea és acabar com a tard a les 21.30 i anar a sopar per aquí prop.

#4 Agenda » Dijous 19 de desembre, Conferència dels Dijous del GOB: Canvi Climàtic » 15-12-19 20:36:13

InfoNaturalista
Respostes: 0

El pròxim dijous dia 19 de desembre, tenim programada una nova xerrada dins el cicle de conferències "Els Dijous el GOB", que ens servirà per a tancar l'any, i ho farem amb un tema de molta actualitat i que ens preocupa a tots, el canvi climàtic!

Com afecta el canvi climàtic als ecosistemes marins?

Aquest el títol de la conferència que anirà a càrrec de na Raquel Vaquer, investigadora de l' IMEDEA, Doctora en Ciències Marines, gran coneixedora i apassionada del mar, protagonista de nombrosos estudis i treballs, molts d'ells relacionats en com afecta el canvi climàtic als organismes i ecosistemes marins. També és membre del Laboratori Interdisciplinari sobre el Canvi Climàtic de la UIB. Com veis la seva xerrada ens servirà per saber que està passant de la mà d'una gran experta.

No falteu. Serà a l'auditori del centre de cultura "sa Nostra", al carrer concepció, 12 de Palma, a les 19:30 h.

Salut!
InfoNaturalista

cambio-climatico.jpg

#5 Agenda » Dissabte dia 23 de novembre, sortida ornitològica "Colgada Estornells" » 18-11-19 21:22:10

InfoNaturalista
Respostes: 0

Hola a tots!

El proper dissabte dia 23 de novembre, i si el temps acompanya, volem fer una sortida per observar la colgada d'estornells al seus dormidors de s'albufera de Mallorca. En aquests mesos són molts els milers d'estornells que estan per Mallorca i una bona part, els que estan més al nord de l'illa, van a dormir al Parc Natural, formant esbarts increïbles i espectaculars que creen un espectacle que val molt la pena veure, especialment si també els seus depredadors estan a l'aguait, ja que són els que provoquen que els esbarts formin "figures" al cel a causa dels seus atacs.

Na Mabel Gutierrez ens farà de guia en aquesta sortida, que consistirà en estar a un punt fixo d'observació i esperar l'arribada dels estornells. Quedarem a l'horabaixa de prest i fins que faci fosca, en total unes dues hores que esperam aprofitar bé i observar tota la fauna que passi per allà.

Si vols venir t'has d'apuntar, així que, per favor, envia un missatge a ornitologia@gobmallorca.com i et donarem la resta de detalls.

Salut!
InfoNaturalista

#8 Agenda » Diumenge dia 13 d'octubre Sortida a Dragonera » 07-10-19 19:08:20

InfoNaturalista
Respostes: 0

Aquest cap de setmana passat s'ha celebrat el Dia Mundial de les Aus amb moltes activitats arreu del món. Per donar-li continuïtat i seguir amb la festa hem volgut fer una sortida ornitològica a un lloc espectacular com és el Parc Natural de Sa Dragonera. Serà el proper diumenge dia 13 d'octubre, que ens agafa en un moment molt especial, ja que estem en plena època migratòria i segurament veurem aus migrants. A més a més els joves de falcó marí estan aprenent a volar i caçar, per tant el dia pot ser espectacular!
Comptarem amb dos guies que coneixen bé el lloc, en Pedro van der Knoop i en Javi Quintana, que saben d'aus, de Dragonera i de fotografia.
Tot i que avui fa vent, per diumenge les previsions meteorològiques són molt bones.

Com en altres ocasions anirem amb la "Margarita", la barca de tota la vida que fa la travessa marina. Els preus són 14 euros per adults i 10 fins a nins de 8 anys.

No vos ho perdeu!!, Ah, les places són limitades!!!! Cal apuntar-se a ornitologia@gobmallorca.com
Partirem a les 9:30 i tornarem després de dinar pa i taleca

Salut!
InfoNaturalista

CUPO DE PERSONES COMPLET!!!! MOLTES GRÀCIES!

#9 Agenda » Al mes d'Octubre, AUS URBANES a Palma, Inca i Manacor » 29-09-19 10:42:18

InfoNaturalista
Respostes: 0

Recordau que cal inscripció prèvia! Places limitades

71283091-1265060473618105-3661622527949537280-n.jpg

Salut!
InfoNaturalista

#14 Agenda » Novetats al FÒRUM DEL GOB » 11-09-19 21:18:22

InfoNaturalista
Respostes: 0

Hola a tots!
Tal sols comunicar-vos que ja podeu adjuntar fotografies i imatges als vostres missatges sense necessitat de tenir-les allotjades prèviament a una plana específica (Flickr, ...) i escriure els codis pertinents. Ara simplement bastarà "clickar" allà on diu: "Afegeix una imatge a la publicació" i podreu pujar la imatge triada directament des del vostre ordinador.

Salut!
InfoNaturalista

Per cert...Ja teniu la camiseta del virot petit? O la bossa del gall faver? wink. Passau pel local del GOB!bossa-gallfaver.jpg


c7.jpg

#15 Agenda » Divendres 30 d'agost. PRESENTACIÓ AOB 2018 » 29-08-19 07:31:32

InfoNaturalista
Respostes: 0

Hola a tots,

Com diuen, lo bo es fa esperar, però ja tenim aquí l'Anuari Ornitològic de les Balears volum número 33 i, com no volem esperar més, farem la presentació aquest divendres dia 30 a les 20h, al local del GOB a Palma. La presentació anirà a càrrec del seu editor i responsable en Carlos López-Jurado.
Recordau, AQUEST DIVENDRES dia 30 a les 20 h.
Evidentment tots els assistents es podran dur el nou AOB a casa
No falteu!

Salut
InfoNaturalista

#16 Agenda » Dijous 25 juny Presentació del llibre Una golondrina no hace primavera » 25-06-19 16:51:26

InfoNaturalista
Respostes: 0

Aquest proper dijous 25 tenim la presentació d'un llibre ben interessant al local del GOB
Una golondrina no hace primavera, de Alejandro Martínez Abraín

Amb aquest llibre es tanca la trilogia El Detective Ecológico, que l'autor dedica a compilar molt interessants articles de divulgació científica, tot i que també inclou algun treball inèdit. El primer llibre de la sèrie va ser El Detective Ecológico i el segon El lenguaje de la biosfera. Amb tots ells, l'autor ens apropa a les seves tres grans passions:  el coneixement de les ciències de l'ecologia, la conservació i l'evolució, d'una manera molt amena, divulgativa i entenedora.

El Dr Alejandro Martínez ha estat vinculat a Mallorca, fent feina al IMEDEA i actualment està a la Universitat de la Coruña. És un gran divulgador i és sempre un plaer escoltar les seves xerrades i conferències.
També tindrem la sort d'estar acompanyats per n'Enric Culat, periodista especialitzat en divulgació científica i director del conegut programa Balears Fa Ciència, que ens presentarà l'autor i el seu llibre. Tot plegat promet ser una vetllada del més interessant, no te la perdis! Evidentment que l'autor firmarà el nou llibre i també trobareu al local els 3 exemplars de la trilogia.

Recordau, dijous dia 27 de juny a les 19:30 al local del GOB de Palma, C/Manuel Sanchis Guarner, 10

Salut!
InfoNaturalista

#17 Agenda » Divendres 28 de juny Sortida Ornitològica Nocturna amb Lluis Parpal » 25-06-19 16:34:38

InfoNaturalista
Respostes: 0

Aquest proper divendres dia 28 de juny tenim una activitat molt, molt  interessant: una sortida nocturna per escoltar aucells (i altres animals) durant el vespre.

És una sortida pensada per passar una bona estona, gaudir i aprendre coses ben interessants de la mà d'en Lluís Parpal, gran ornitòleg i amic, veterinari i gerent del COFIB que, entre moltes altres coses, sap molt d'aus nocturnes.

No t'ho perdis, les places són limitades! Així que apuntat aviat enviant un missatge a ornitologia@gobmallorca.com i et donarem més detall de la trobada i que és imprescindible dur.


Salut!
InfoNaturalista

#18 Agenda » Dijous 20 de juny conferència: "Flora amenazada del Puig Major" » 19-06-19 07:29:23

InfoNaturalista
Respostes: 0

Les zones de muntanya de Mallorca són llocs de gran importància biològica, llocs molt especials on viuen espècies úniques. El Puig Major, el punt més alt de l'illa, és especialment interessant i un punt calent de la biodiversitat pel que fa a les plantes, moltes d'elles endèmiques.
Aquest dijous 20 de juny tenim l'oportunitat d'aprendre coses d'aquest extraordinari món botànic que sobreviu a la nostra muntanya més alta i la seva problemàtica. Ens guiarà l'expert botànic Llorenç Sáez, professor titular de la Unitat de Botànica de la Universitat de Barcelona i gran coneixedor de la flora del Puig Major.
Vine a descobrir aquest món diferent i únic que tenim aquí a prop, segur que et sorprèn

Serà aquest dijous dia 20 de juny 2019 al Centre de Cultura "Sa Nostra", al carrer concepció de Palma.
ATENCIÓ: la xerrada començarà a les 19:00h, mitja hora abans de l'habitual

Salut!
InfoNaturalista

#19 Agenda » Dissabte 25 de maig Sortida botànic-ornitològica amb Pere Vicens » 21-05-19 08:03:34

InfoNaturalista
Respostes: 0

Bon dia a tothom,

aquest proper dissabte dia 25 vos proposam una sortida botànic_ornitològica ben interessant. Es tracta de fer una volta pel Camí dels Horts de Caimari, una zona d'alzinar de muntanya amb molts endemismes botànics i on, a més a més, es poden observar  moltes aus, especialment rapinyires i aucells de bosc.

El nostre guia serà en Pere Vicens, gran naturalista i amic, bon coneixedor de tantes coses interessants. Qualsevol sortida amb ell és una senalla plena d'anècdotes i descobriments.

La sortida és fàcil i la farem durant el matí de dissabte 25.

Si vols venir envian's un missatge a ornitologia@gobmallorca.com

Salut!

InfoNaturalista

#20 Agenda » Dijous, 28 de març. Costa Rica, Pura Vida, amb Pep Manchado » 17-03-19 11:56:59

InfoNaturalista
Respostes: 0

Dijous dia 28 de març vos esperam al local del GOB a Palma. De nou tindrem el privilegi d'anar de viatge amb el nostre amic i company Pep Manchado, i aquesta vegada a un paradís per als naturalistes: Costa Rica. En Pep ens parlarà de recorreguts, experiències, llocs i especialment d'aucells i com observar-los. Sols mirant el cartell de la xerrada ja convida a descobrir el país.
No hi falteu!

https://www.facebook.com/Es-Busqueret-328347645896/

Dijous dia 28 de març a les 19:30 h al local del GOB a Palma

Salut!
InfoNaturalista

#21 Agenda » Dijous, 14 de març Conferència "Dijous del GOB": Abelles i Humans » 13-03-19 10:56:53

InfoNaturalista
Respostes: 0

Aquest dijous dia 14 de març tenim una nova xerrada dins el cicle de conferències "Els Dijous del GOB" que tractarà un tema molt interessant i actual: el món de les abelles i la seva relació amb els humans.

Tots sabem la importància vital que té la presència d'aquest insecte al món i el seu paper pol·linitzador, i també coneixem la seva mel, tan saludable i que a tants ens agrada. Però així i tot, a escala global, les seves poblacions estan amenaçades i pateixen multitud de problemes.

Per parlar-ne de tot això, i de com es desenvolupa la vida de les abelles, comptarem amb la presència d'en Gori Lladó, apicultor apassionat i amb una enorme experiència amb aquests insectes. Serà una ocasió única per aprendre, de mans expertes, tot el que envolta a aquests diminuts éssers i com el nostre benestar depèn en gran part de la seva funció a la natura. Segur aprendrem molt!

Ens veim dijous a les 19:30h al Centre de Cultura de Sa Nostra, al carrer concepció, 12 de Palma

Salut!
InfoNaturalista

#22 Agenda » Dijous, 28 de març, Austràlia a càrrec d'en Daniel Hinckley » 26-02-19 18:53:00

InfoNaturalista
Respostes: 0

Aquest dijous dia 28 de febrer despatxarem el mes amb una xerrada molt atractiva! El nostre amic i ornitòleg Daniel Hinckley vendrà al local a explicar-nos el seu viatge a Austràlia, un lloc únic i sorprenent, com sorprenents són sempre les seves fotografies i explicacions.
Segur que a més de gaudir de les seves imatges en Daniel ens descobrirà alguns dels secrets del continent amb aquest estil que el caracteritza i que tantíssim ens agrada.

Recordau, dijous dia 28 de febrer al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10) a les 19.30 h

Salut!
InfoNaturalista

#23 Agenda » Dissabte 23 SORTIDA ORNITOLÒGICA a MOLA DE s'ESCLOP amb en Toni Soler » 19-02-19 09:25:23

InfoNaturalista
Respostes: 0

Hola a tothom,

el dissabte dia 23 tenim preparada una sortida ornitològica molt interessant i poc habitual en el nostre calendari ornitològic, pujada a la Mola de s'Esclop. Amb quasi 1000 metres, forma juntament amb el Galatzó un conjunt espectacular i màgic a la part occidental de la Serra de Tramuntana.
La idea és trobar aus de muntanya. A s'Esclop podem veure xalambrins de muntanya, diverses espècies de tords, rapinyaires i segur que altres espècies ben interessants, i és que un lloc que sempre sorprèn.
I per no perdre cap detall tenim un guia que coneix perfectament la zona, què visita amb freqüència, en Toni Soler.
La idea és que sigui una sortida matinal i a migdia qui vulgui podrà tornar i dinar a casa o, si vos ho estimau més, quedar per allà.
Per favor si esteu interessats a venir enviau un missatge a ornitologia@gobmallorca.com, segur que serà una sortida ben entretinguda.

Salut!

InfoNaturalista

#24 Agenda » Dijous, 14 de febrer Conferència LA MILANA, èxit de conservació » 07-02-19 12:26:01

InfoNaturalista
Respostes: 0

Ja està convocada la propera xerrada dins el cicle de Conferències d'EL DIJOUS DEL GOB. Serà dia 14 de febrer al Centre de Cultura Sa Nostra! LA MILANA: èxit de conservació', a càrrec de Jordi Muntaner. Vos hi esperam!

Salut!
InfoNaturalista


DIA : 14 de febrer
HORA: 19.30 h.
LLOC: Centre de cultura 'Sa Nostra'

#25 Agenda » Divendres dia 08 de febrer. 40 anys d'Els aucells de les Balears. » 07-02-19 12:21:44

InfoNaturalista
Respostes: 0

Demà ens anam de festa! I és que es compleixen 40 anys de la publicació d'Els Aucells de les Balears, un llibre que al seu moment ens va enganxar a molts de nosaltres per sempre més al món de l'ornitologia i que ens ha acompanyat durant aquestes 4 dècades.

Així que, demà vos esperam a una taula rodona molt especial que comptarà amb la presència dels responsables de la publicació i de persones molt vinculades al món de l'ornitologia de les Illes. Xerraran del llibre, però també sobre la divulgació de la biodiversitat i es projectarà una selecció d'imatges d'aus. Estau tots convidats! Serà a l'auditori de la Fundació Sa Nostra a partir de les 19.30 h.

Salut!
InfoNaturalista

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11