PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "CUANDO y DONDE VER AVES EN BALEARES"

el pròxim dijous dia 29 el local del GOB a Palma acollirà la presentació del nou llibre del nostre amic i company, Maties Rebassa, biòleg i ornitòleg expert, "Cuándo y dónde ver aves en Baleares".

Una vegada més en Maties posa al nostre abast una guia molt pràctica que descriu un gran nombre de propostes per a l'observació d'aus a Balears. Ho fa en funció de l'època de l'any, agrupades mes a mes, i definides per a diferents tipologies de lectors. Inclou també informació sobre endemismes i tàxons de distribució reduïda, així com una llista actualitzada de les 377 espècies observades fins al dia d'avui.

No cal dir que la presència de l'autor garanteix la dedicació del llibre, ja que el podreu adquirir just després de la presentació, un regal de Nadal imprescindible per a qualsevol amant de la natura.
Recordau: Dijous dia 29 a les 18:30 h. al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10)

No falteu. Nosaltres hi serem!.

Salut!
InfoNaturalista

52

(0 respostes, escrites a Agenda)

Aquests dies s'organitza el cens de grues (Grus grus) a tota la península Ibèrica i al Marroc. En aquestes zones geogràfiques, el cens es realitza durant dos dies concrets, una al desembre i una altra al gener. Però aquí, a Balears, el que feim és recollir totes les cites de grues que tenen lloc durant aquests dos mesos, i enviam els resultats de les dades d'hivernada d'aquesta espècie per separat, ja que sempre és de pocs exemplars.
Així que, si teniu dades o observacions de grues durant aquest mes de desembre o d'aquest gener les podeu incloure al nou CITAU, penjar-les al fòrum del GOB o directament enviar-les a ornitologia(at)gobmallorca.com. Contribuirem així al millor coneixement d'aquesta espècie durant l'hivern.

Gràcies!
InfoNaturalista

53

(0 respostes, escrites a Agenda)

T'agrada l'ornitologia? Que et semblaria saber on són en tot moment els aucells a les Illes, on es produeixen les cites més interessants, conèixer les cites reals dels experts ornitòlegs, compartir les teves observacions, poder comunicar una cita en temps real al camp, o tenir un quadern de camp ornitològic compartit a la xarxa? Això, i molt més, ja és possible gràcies al programa CITAU del GOB, que es va presentar ahir vespre a la reunió Anual d'ornitologia del GOB, de mà del seu creador en Marc Melià.

L'accés al seu ús és totalment gratuït i tan sols cal donar-se d'alta per a gaudir del que t'ofereix el programa. Es pot accedir des de l'ordinador de casa o des del teu mòbil, directament al camp.

Et convidam a participar! Dóna't d'alta! Com més siguem més completa serà la cobertura informativa de les observacions a l'illa.

https://citau.gobmallorca.com/

Salut!
InfoNaturalista

54

(0 respostes, escrites a Agenda)

Per Nadal, regala GOB!

Des d'avui ja tenim a la teva disposició el Calendari de Natura 2017 realitzat, com en anys passats, en col·laboració amb els amics de l' AFONIB. https://www.facebook.com/AFONIB-Associa … -Fot%C3%…/ El podràs adquirir al preu de 6€, donatiu que es destinarà a la recuperació ambiental de la Trapa. Igualment disposam al local de samarretes i tasses ben guapes! Passa a veure'ns al local de Ciutat a Palma!


Salut!

Hola a tothom,

el cicle de Conferències del GOB "el Darrer Dijous" s'avança una setmana per no fer-ho coincidir amb les festes de Nadal i cap d'any, així que "el darrer dijous" es farà el dijous vinent dia 22 de desembre.

La xerrada és de nou molt interessant "Ocells extinguits de la Macaronèsia: noves troballes" que anirà a càrrec d'un dels millors experts en la matèria, el Dr. D. Josep Antoni Alcover

Tot un regal de Nadal que no et pots perdre!

Recordau: el pròxim dijous dia 22 de desembre 2016  a la Sala d'actes de La Misericòrdia de Palma a les 19:30 h

Salut!

InfoNaturalista

56

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,
El pròxim dijous dia 15 de desembre el GOB convoca la REUNIO ANUAL D'ORNITOLOGIA.
En ella tenim previst presentar el PROGRAMA CITAU, una app que permet la recollida de dades ornitològiques directament al camp i que volem posar en marxa ja al gener del 2017.
El seu autor és en Marc Melià, que durant molts mesos ha estat fent feina dissenyant el programa, adaptant-lo a la situació illenca i polint molts detalls després d'estar un temps en fase de proves en mans d'un bon grapat d'ornitòlegs. L' app és molt fàcil de manejar, molt intuïtiva, pràctica, que ofereix moltes opcions interessants i tremendament útil. Ha quedat maquíssima! Així que en Marc vendrà a fer-nos una demostració de com funciona perquè a partir de ja mateix la puguem fer servir tots. És un programa obert, que anirà millorant amb l'ús, així que com més persones hi participin millor utilitat i practicitat tindrà.
També repassarem les activitats previstes pel 2017, sortides, cursos, censos, voluntariat, xerrades, jornades, projectes.... Intentarem definir que volem per aquest any vinent, quines activitats estan ja programades i quines idees volem posar en marxa. Totes les idees i propostes seran benvingudes.
La reunió començarà a les 19.30 i la idea és acabar abans de les 21.30, intentarem controlar els temps. Serà al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10). Després, amb els que vulguin venir, tenim previst anar a sopar plegats. Vos hi esperam.

57

(0 respostes, escrites a Agenda)

Dissabte, 1 d'octubre. Celebra amb nosaltres el dia de les aus!

- Jornada d'anellament científic a s'Albufera de Mallorca. De 10 a 13h. Trobada al pont de can Blau. Cal inscripció prèvia al 971 892250.

- Jornada d'observació d'aus marines a Portocolom. De 8 a 11h. Vora el far de Portocolom, a la rodona de Sa Punta, al carrer de la Ciutat de Seta.

Més Info a ornitologia@gobmallorca.com

Torna el Cicle de Conferències del "Darrer Dijous" organitzat pel GOB. Aquesta vegada coneixerem de molt a prop la nostra àguila peixatera (Pandion haliaetus) de mà del biòleg i cap de l'àrea conservació del GOB, Antoni Muñoz. A part de la biologia de l'espècie, l'expert ornitòleg, ens detallarà la informació obtinguda a partir del marcatge científic d'alguns exemplars d'aquest magnífic aucell, i com aquesta ha estat determinant per a identificar la problemàtica que afectava l'espècie i així establir mesures de conservació que han permès recuperar mínimament la població a les Illes. Vos hi esperam!!!
InfoNaturalista

59

(0 respostes, escrites a Agenda)

El primer diumenge d'octubre es commemora el Dia Mundial de les Aus, i són molts els llocs del món on s'organitzen activitats per a celebrar-ho. El GOB també es vol sumar a la iniciativa i vos convida a participar en la Mitja Marató ornitològica que tindrà lloc el diumenge dia 09 d'octubre 2016.
Molts de vosaltres ja sabeu que la primavera passada ja vàrem organitzar una (veure resultats al darrer número de la revista Es Busqueret) i va agradar tant que hem decidit repetir l'experiència.
L'activitat consisteix a localitzar i identificar el major nombre d'espècies d'aucells possible, iniciant el comptatge a les 00.00 hores de dissabte fins a les 13:00 de diumenge. Posteriorment es quedarà a un lloc del centre de l'illa, on s'entregaran els resultats i es triarà el grup guanyador ( la idea es quedar a dinar tots plegats).
Així que ja podeu anar formant els grups i formalitzar la inscripció com més aviat millor. Vos recomanam formar grups on hi hagi tant gent experta com iniciada, així tots aprenem de tots i ens ho passarem millor. Recordau que a la primavera es varen comptabilitzar unes 70 espècies diferents durant el matí i pensam que ara, a la tardor, podem incrementar la xifra.
Si també et fa ganes participar i no trobes grup, cap problema ni un, te'n cercarem un.
Com no, hi haurà unes normes bàsiques que vos remetrem si contactau amb ornitologia@gobmallorca.com, lloc on també podeu informar-vos dels detalls i formalitzar la inscripció.
Au, venga! T'esperam! Apunta't!

CURS D'INTRODUCCIÓ AL CONEIXEMENT DE LES AUS, amb el naturalista Pere Vicens.
Dissabte 15 i diumenge 16 d'octubre de 2016. Lloc de trobada: Centre d'informació, sa Roca
Horari: dissabte, de les 9 fins a les 19h i diumenge, de les 9 fins a les 13h
Places limitades. Cal inscripció prèvia.

61

(0 respostes, escrites a Agenda)

Bon dia a tots!

Per aquest mateix divendres dia 27 de maig posam en marxa un Curset d’Iniciació a l’Ornitologia, que es durà a terme durant dos divendres a l'horabaixa i dues sortides durant dos dissabtes al matí.

El curs serà molt semblant al que ja vàrem fer fa tres anys i va dirigit a totes aquelles persones que vulguin començar a relacionar-se amb el món de les aus o establir un primer contacte amb elles. Esteim treballant també en un curs posterior més avançat per seguir-ne aprenent, però aquest ja serà a partir de la tardor.

El curs d’iniciació a l’ornitologia es farà a Palma i, a la vegada, també a Inca, i s'impartirà de forma gratuïta.
 
Si vols participar o coneixes algú interessat pots contactar al correu-e de la secció d'ornitologia del GOB-Mallorca  ornitologia@gobmallorca.com. T'informarem del programa, horaris i altres detalls.

Les places són limitades (15 persones a cada curs) i s’aniràn cobrint per estricte ordre d'inscripció.
El curs, a ser d'iniciació, està pensat també per a nins i joves en edat escolar, amb una part teòrica i dues sortides pràctiques.

Salut!
InfoNaturalista

Dins del Cicle de conferències "El darrer dijous" del GOB Mallorca, el proper dijous 28 s'organitza la ponència "El seguiment de les aus al PN s'Albufera de Mallorca". Aquesta xerrada es complementarà  amb una sortida de camp el dissabte 30, dirigida pels experts ornitòlegs Pere Vicens Siquier i Carlos Herrero.

Per a més info, contactar amb ornitologia@gobmallorca.com

Salut!
InfoNaturalista

El pròxim dia 9 de maig es commemora el Dia Mundial de les Aus Migradores, un dia assenyalat per a recordar els grans desplaçaments que fan les aus durant els seus viatges migratoris. Durant aquest dia es fan moltes coses a escala mundial (http://www.worldmigratorybirdday.org/) i des d'aquí també en volem organitzar-ne alguna, i hem pensat dedicar un dia sencer als aucells fent una MARATÓ ORNITOLÒGICA

La darrera vegada que es va organitzar una fou l'any 2005. Els equips participants  s'ho passaren d'allò més bé cercant aucells arreu, tot i que determinats aucellons ens varen fer pregar per a poder apuntar-los a la llista. Fou també una bona oportunitat per aprendre, ja que el fet de participar en equips va permetre que tant gent experimentada com gent amb manco experiència formàs part del mateix grup.

En què consisteix una Marató Ornitològica?, doncs es fan grups, d'un mínim de 3 persones i un màxim de 5 i es tracta de localitzar el major nombre possible d'espècies durant 24 hores (des de les 00.00 hores de dissabte fins a les 24.00 hores de diumenge dia 8 de maig (el 9 de maig és dilluns).

Així que vos animan a què aneu formant grups i que els més experts es reparteixin entre els diferents equips per deixar lloc a gent menys experta, per compensar i donar l'oportunitat d'aprendre a tots. Hi haurà unes normes, és clar, i unes fitxes on anar anotant les observacions.

Comentar que a la darrera marató diversos grups varen passar de les 100 espècies identificades i que el grup Loxia, el guanyador del 2005, va arribar a les 126 espècies en un sol dia!!!!!

Esteim pensant en un regal per al grup guanyador, ... Què? vos animau a participar?, si és que sí aneu xerrant entre vosaltres, formant equips i ho anau enviant a ornitologia@gobmallorca.com. Els amics de Menorca i Pitiüses ho tenen una mica més complicat (potser es pot cercar un sistema de compensació), però esperam que igualment s'animin a participar.

Anirem informant de les normes i com va l'organització dels equips.

Recordau, serà diumenge dia 8 de maig!!!!

Salut

Setmana entretinguda aquesta amb dues conferències molt recomanables.

La primera!

. Aquest pròxim dijous dia 14 d'abril el local del GOB a Palma acull una nova xerrada centrada en els viatges dels nostres naturalistes i fotògrafs. Aquesta vegada ens anirem a diversa Costa Rica de mà d'en Pere Garcias, biòleg, ornitòleg i millor, si això és possible, comunicador i fotògraf. No vos ho podeu perdre!
Recordau, aquest dijous dia 14 a les 19:30 h al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10).

La segona!

. Ara farà un any que n'Antonio Sandoval, escriptor, ornitòleg i comunicador ambiental, visità l'illa per explicar-nos detalls del seu llibre "Para que sirven las Aves?"... la sala era plena d'ornitòlegs entusiastes. Ens ha alegrat saber que torna venir a Mallorca, i que ens tornarà a deleitar amb una nova conferència aquest mateix divendres.El virot petit: del Parc Natural de sa Dragonera a l'Estaca de Bares". Molt recomanable tot plegat! No falteu. Serà a la Misericòrdia de Palma a les 19:30 h de divendres dia 15.

Salut!

InfoNaturalista

Aquest pròxim dissabte dia 13 de febrer el GOB organitza una jornada de voluntariat al Salobrar de Campos. Les tasques es centraran a crear una zona de nidificació per a aus aquàtiques.

L'activitat consistirà en retirar salicòrnia d'un petit illot de l'interior de la zona humida per tal d'obtenir un espai adequat, atractiu i segur per aquests tipus d'aucells que nidifiquen directament a terra. Convé dur botes i roba que es pugui embrutar molt.

Si et fa ganes participar contacta amb nosaltres a ornitologia@gobmallorca.com

Salut!
InfoNaturalista

Aquest proper dijous dia 11 de febrer hem organitzat una xerrada amb el títol:

"Jardins i vergers forestals, un lloc per els ocells". L'especialista Julio Cantos, membre de Permamed i Analogforestry ens explicarà aquesta relació ambiental i com fer atractius aquests llocs per a les aus.

De ben segur que serà una xerrada ben profitosa i interessant.

Vos esperam aquest dijous a les 19:30 al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10)

http://www.analogforestry.org/?lang=es
http://permamed.org/

Salut!
InfoNaturalista

67

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola!!!!

el pròxim diumenge dia 31 de gener et convidam a celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides amb nosaltres. Hem preparat una activitat ornitològica a la zona humida de Maristany (Port d'Alcúdia) per tal que conegueu aquest espai i les aus associades a ella, i així ens ajudareu també a reclamar la seva protecció.

L'activitat consistirà en fer petites incursions guiades que tindran una durada aproximada de mitja hora. Començaran a les 9:30 del matí i farem la darrera a les 12 del matí, amb les persones que es presenti al lloc.

El punt de trobada serà el parking del Lidl del Port d' Alcúdia.
L'ajuntament d'Alcúdia ens ajuda amb la difusió informativa de l'activitat.

No oblideu dur els binocles si en teniu!

Salut!
InfoNaturalista

68

(0 respostes, escrites a Agenda)

En el marc del cicle de conferències "El Darrer Dijous" que organitza el GOB, tenim preparada la propera per al dijous vinent dia 28.
La temàtica versa sobre un grup de mamífers ben desconeguts per a la majoria de nosaltres tot i ser un grup faunístic del més interessant. Parlam de les ratapinyades.

Més enllà de veure-les de nit volant al voltant dels llums del carrer, descobrirem quantes espècies hi ha a les nostres illes, on passen el dia, quins ambients freqüenten, si migren, quina importància tenen pels nostres ecosistemes, ...

Per aclarir aquestes i altres curiositats tindrem a l'amic i company David García, biòleg expert en la matèria, que ens farà una xerrada que esteim segurs ens sorprendrà.

Serà dijous dia 28 a les 19:30 al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10).

No falteu!
InfoNaturalista

69

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,

Aquest proper dijous dia 17 tindrà lloc la reunió anual d’ornitologia. Els temes a tractar serien:

. Atlas hivernants
. Programa CITAU
. Comissió i reunions ornitologia
. Censos d’aus
. Cursos ornitologia i anellament
. Altres: acords i projectes futurs
. Precs i demandes

Si teniu cap altre tema a tractar basta comunicar-ho a ornitologia@gobmallorca.com.

La reunió serà a les 20h al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchís Guarner, 10). Intentarem acabar devers les 21:30 per anar a sopar tots plegats.

Salut i fins dijous!

InfoNaturalista

Holaaaa!

en el marc del cicle de conferències "El Darrer Dijous", tenim en marxa una de nova i ben interessant. Aquesta vegada coneixerem els bolets de mà d'un gran expert, en Joan Carles Salom, que ens introduirà en el món dels bolets comestibles i verinosos de les Balears.

Anau amb esment perquè hi ha alguns canvis respecte a les anteriors xerrades.

El dia no serà dijous a les 20h sinó que serà aquest proper dimecres dia 16 de desembre a les 19h

El lloc no serà el local del GOB sinó  l'auditori del Centre Social de Sa Nostra (C/De la Concepció, 12 de Palma), que molt amablement col·laboren amb noltros en aquesta ocasió.

Ens veiem aquest dimecres, no falteu!


Salut!
InfoNaturalista

Hola a tots

Ens atracam a les setmanes més intenses per als ornitòlegs, arriben els censos hivernals!!! 

Així que cal preparar-nos a consciència i per a tal menester hem preparat un taller teòric/pràctic per tal d'aprendre a reconèixer les nostres ànneres i agrons hivernants i conèixer les formes de realitzar el cens per a aquestes espècies.
Si t'agraden les aus anima't a acompanyar-nos el proper dissabte dia 5 de desembre al Parc Natural de s'Albufera.

El taller consistirà:

Al matí: xerrada teòrica sobre anàtids de 10:00 a 11:00 i sortida pràctica pels aguaits del parc natural d' 11:30 a 13:00
A l'horabaixa: xerrada pràctica d'ardèids de 15:00 a 16:00 i sortida pràctica, fent un cens a la colgada entre les 16:30 a 18:30.

El taller, que anirà a càrrec del l'ornitòleg expert, naturalista i amic Pere Vicens, va adreçat a tothom, tant si tens experiència com si no, però cal apuntar-se ja que les places són limitades! (a ornitologia@gobmallorca.com).

Anima't!

InfoNaturalista

72

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,

el proper dissabte dia 28 hem pensat anar a veure la colgada d'estornells a s'Albufera, aprofitant que ara hi ha milers d'exemplars que hi van a dormir al parc natural.

La idea és anar després de dinar (devers les 16h) i quedar fins que faci fosca al lloc d'observació. Des d'allà podrem veure com van arribant els grups d'estornells i esperant que, amb ells, entrin també alguns depredadors. L'efecte de defensa i atac d'aquests aucells plegats ens ofereix sovint un vertader ventall de moviments, sempre molt vistós i a vegades espectacular. Per descomptat que la nostra presència al lloc ens farà descobrir també a la resta de l'avifauna que passi per allà.

Si voleu venir per favor enviau-me un missatge (ornitologia@gobmallorca.com) per apuntar-vos i quedar.

salut!
InfoNaturalista

73

(0 respostes, escrites a Agenda)

Vos recordam que en en el marc del cicle de conferències "el darrer dijous" que organitza el GOB, aquest proper dia 26 es farà una interessant xerrada al nostre local a Palma que té per títol:

Canvi Climàtic: la mediterrània del segle XXI

i que anirà a càrrec de Damià Gomis, catedràtic de la UIB.

En Damià ens contarà i comentarà tot el que s'ha dit i volgueu saber sobre aquest tema, que alguns fan servir per justificar qualsevol cosa i altres encara pensen que  no existeix. A quina velocitat es produeix aquest canvi?, com ens afecta? quins efectes a nivell global s'estan produint en el món? que es fa per aturar-lo, si és que realment es pot encara aturar? ... són algunes de les preguntes que en Damià intentarà resoldre.

Si és del vostre interès vos hi esperam aquest dijous a les 20:00h al local del GOB (C/Manuel Sanchis Guarner, 10 - Palma)

Salut!
Infonaturalista

74

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola de nou,


Aquest dissabte vinent dia 31 tenim previst fer una sortida ornitològica per a observar la migració.
La sortida està planificada en dues parts: una primera, amb la visita al Salobrar de Campos, on observarem moltes de les diferents espècies que freqüenten el lloc durant aquesta època de l'any com ara els flamencs, tot tipus de limícoles, ànneres, agrons, rapinyaires.... També intentarem l'observació d'algunes aus molt més esquives, com les blavetes, i qui sap si el dia ens guardarà alguna sorpresa, ja que, de fet, fa pocs dies, es va citar a la zona un exemplar juvenil de cigonya negra!!!

Després, els que vulguin, podran continuar amb la segona part de la sortida. El grup de participants es traslladarà fins al Far de Cap de Salines, un "punt calent" per a l'observació de la migració post nupcial a Mallorca, on intentarem observar aus migrants sortint de Mallorca en el seu viatge cap al sud.
El guia de la sortida serà l'amic i ornitòleg Pep Manchado, un gran entusiasta de l'observació d'aus i que coneix bé la zona, ja que s'hi passa hores i hores allà, i que de ben segur que ens trobarà coses interessants per a observar!

L'horari no és per dormidors... S'ha quedat al Salobrar a les 8 del matí, ...la millor hora per tenir èxit com a ornitòlegs.

Les places són limitades, així que si voleu venir enviau, per favor, un missatge a ornitologia@gobmallorca.com. indicant al missatge si sortiu de Palma per mirar de fer cotxada conjunta.


Salut!

InfoNaturalista

75

(0 respostes, escrites a Agenda)

Hola a tots,

en el marc del cicle "El Darrer Dijous", demà mateix dia 29 d'octubre, podrem gaudir al GOB d'una xerrada molt interessant.

Amb el títol: Una Cultura Amenaçada: Catxalots a les Illes Balears, en Txema Brotons (Associació Tursiops), ens donarà una visió del coneixement que tenim actualment sobre aquesta espectacular espècie de mamífer marí a les Illes Balears, així com les seves característiques i els mètodes d'estudi.

Serà demà dijous dia 29 a les 20:00h al local del GOB de Palma (C/Manuel Sanchis Guarner, 10)

Vos hi esperam!

Salut

InfoNaturalista