1

(2 respostes, escrites a ForumAus)

i un PHO PHO ssp. samamisicus fa dos dies.

Emili

2

(2 respostes, escrites a ForumAus)

Anellat un ex. ahir a l'Illa de l'Aire

http://illadelaire.wordpress.com/2011/0 … via-sarda/

salut,

Emili

3

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Com ja ve sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza dues campanyes d’anellament durant la primavera, a l’illa de l’Aire (01/04/11 fins 15/05/11) i a l’illa d’en Colom (16/04/11 fins 15/05/11).

    Aquestes campanyes compten amb la presència d’un anellador expert a cadascuna de les estacions, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquestes campanyes.

    Com ja hem fet aquests darrers anys, la SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. A canvi d’aquesta ajuda la SOM ofereix durant l’estada a l’illa la manutenció als voluntaris. Les estades mínimes recomanades són d'una setmana, per qüestió de la problemàtica del transposrt marítim.

    Durant les darreres campanyes s’han anellat a l’illa de l’Aire una mitjana de 3000 ocells per any, destacant sempre algunes captures d’espècies rares com Sylvia curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana,...)

    El caledari per apuntar-se ja està obert, i de fet ja hi ha algunes dates cobertes. Podeu demanar més informació o confirmar estades al telèfon, només capvespres, 647.47.79.56 (Josepa) o al correu electrònic informacio@menorcasom.org

4

(5 respostes, escrites a ForumAus)

I sa d'un tord blanc també ...

http://picasaweb.google.com/somdemenorc … directlink

Emili

5

(2 respostes, escrites a ForumPlanta)

Afegits tres més que no se que són?

Emili

6

(2 respostes, escrites a ForumPlanta)

numerades un total de 16 varietats

http://picasaweb.google.es/somdemenorca … directlink

salut

Emili

7

(1 respostes, escrites a ForumAus)

article que va sortir ahir per el diari Menorca denunciant un altra cop l'autilització de verí.

Salut

EmiliLos científicos vuelven a detectar en la Isla casos de envenenamiento a rapaces protegidas ocho años después de la última condena !!

El aumento del uso de venenos acelera la extinción del milano !!


Envenenado. Ejemplar reproductor de milano hallado muerto en el nido junto a sus tres polluelos !!


Los científicos alertan del incremento de los casos de muerte de milanos en la Isla por envenenamiento, lo que acelera el peligro de extinción de esta especie protegida. El equipo de biólogos del Institut Menorquí d’Estudis (IME), que desde hace casi 20 años trabajan por la supervivencia de la población de “Milvus milvus”, han detectado en los últimos tres años el aumento del uso de venenos, una práctica ilegal tipificada por el Código Penal.

Félix de Pablo Pons, biólogo especialista en conservación de rapaces y la persona que más conoce y más ha investigado el milano real de Menorca, es el responsable del equipo científico del IME que desde 1993 trabaja en el proyecto de protección de la especie. Alerta de que los casos de envenenamiento de rapaces se ha multiplicado y el milano real es el más afectado.

Explica que hasta principios de los años 80 era una rapaz muy abundante en Menorca y se podía observar en cualquier punto de la Isla. “Entonces había alrededor de 135 parejas reproductoras, es decir, unos 500 ejemplares. En la siguiente década, la especie tuvo un descenso muy acusado y muy rápido. La población se quedó en 5 parejas, es decir, en unos 15 ejemplares. La causa principal fue la mortalidad por consumo de cebos envenenados y, en menor medida, por electrocución. El veneno representaba el 70 por ciento de las muertes”. La situación llevó al Govern balear a elaborar en 1998 un plan de recuperación que el IME ejecuta. “Las actuaciones consiguieron recuperar la población, y en 2006 se registraron hasta 19 parejas, unos 60 ejemplares”. No obstante, según los datos de este año, la presencia de la especie en Menorca se ha vuelto a reducir hasta sólo 12 parejas reproductoras. El motivo: el incremento del uso de cebos envenenados. Una situación que se repite en Mallorca, donde Medio Ambiente clausuró en septiembre el coto de caza de una finca tras detener al presunto autor del envenenamiento de 6 rapaces protegidas.

De Pablo señala que se trata de una práctica ilegal que vuelve a incrementarse entre una minoría de cazadores que, a consecuencia del descenso de especies de caza menor (conejos, perdices), ve en rapaces como el milano un depredador competidor. “Son casos puntuales, incluso rechazados por el colectivo de cazadores, pero que pueden hacer mucho daño”, señala.

El aumento de los envenenamientos se detecta 8 años después de la condena (2001) a dos cazadores por el envenenamiento de una pareja reproductora y dos ejemplares inmaduros (el 10 por ciento de la población de entonces). A los autores del delito se les privó de la licencia de caza, con sanciones económicas y penas de prisión. “El caso y el impacto de la sentencia condenatoria marcó un cambio de tendencia. La condena fue disuasoria y la mortalidad por veneno se redujo drásticamente. Durante 4 años no se volvió a encontrar ninguna rapaz envenenada. Ahora, desde el 2006, el fenómeno reaparece”. Para combatir esta práctica ilegal, la Conselleria balear de Medio Ambiente acaba de implantar la Unitat Canina Antiverí, con presencia periódica en la Isla. Son perros adiestrados para detectar los cebos envenenados en los cotos. Una iniciativa para combatir y erradicar el uso de veneno y salvar a las rapaces.

Quedan 12 parejas reproductoras: la última esperanza de salvar la especie
En la actualidad hay localizadas 12 parejas reproductoras que se convierten en la última esperanza para salvar la especie. Según De Pablo, la principal amenaza del milano real son los cebos envenenados, a la que se añade desde hace poco el parque eólico de Milà, junto a la planta de residuos, un lugar muy frecuentado por estas rapaces para conseguir alimento fácil. La alta productividad del milano en Menorca (hasta 3 crías por puesta anual) indica, según el biólogo, que se trata de una especie que en la Isla no tiene problemas para alimentarse. Además dice que el territorio insular reúne las condiciones para la supervivencia y recuperación de la especie con las 19 zonas ZEPA de protección.

8

(1 respostes, escrites a ForumPlanta)

http://picasaweb.google.es/somdemenorca … directlink

Sabeu de quina planta es tracte?

Emili

Projecte Piccole Isole a Menorca

Vols participar a les campanyes d'anellament científic d'ocells?
Arriba la primavera i amb ella les campanyes d’anellament per estudiar la migració dels ocells. Com ja ve sent habitual als darrers anys, la Societat Ornitològica de Menorca es posa en marxa per organitzar les estacions de l’illa. Aquestes campanyes, emmarcades en el projecte internacional d’estudi de la migració prenupcial dels passeriformes a través de la Mediterrània, anomenat Projecte Piccole Isole (PPI), es duen a terme a l’illa de l’Aire, petit illot situat a l’extrem sud-oriental de l’illa gran i allunyat una milla de la costa, i a l’illa d’en Colom, a la costa est i situat a l’interior del Parc Natural de s’Albufera des Grau, molt a prop del poblet i platja des Grau.
   En el cas de l’illa de l’Aire, aquest serà el seu 17è any de participació, mentre que a l’estació de l’illa d’en Colom es farà la campanya per tercer any consecutiu. Per dur a terme aquestes campanyes l’associació disposa d’un equip complet d’ornitòlegs i anelladors que es fan càrrec de les diferents estacions, però també posam a disposició de tots els interessats la possibilitat de participar com a voluntaris ajudant els anelladors experts en les diferents tasques que es duen a terme dia a dia. L’organització es farà càrrec de les despeses de manutenció durant l’estada a les estacions i el trasllat als diferents camps de feina. L’estada mínima recomanada és d’una setmana, amb la finalitat de poder gaudir de l’experiència i reduir al mínim els viatges als illots.


Les dates programades són:
Illa de l’Aire: del 31 de març al 16 de maig.
Illa d’en Colom: del 15 d’abril al 16 de maig.

A l´apartat de col·laboracions d´aquesta mateixa pàgina web trobareu més informació dels resultats, ocells anellats, etc.. durant aquests anys passats.


Si esteu interessats us podeu posar en contacte amb nosaltres mitjançant l’adreça de correu electrònic informacio@menorcasom.org o als telèfons (Josepa Rubio) següents: 647 477 956 o 617 750 741, el millor horari per trucar és a partir de les 17:00 h.

No espereu al darrer moment, el calendari ja està obert!!!

10

(19 respostes, escrites a ForumAus)

Per emblematic P.ochruros

Però per personalitat E. Rubecula el super rupit, fa dies que en tenc un per a casa, que fa de guarda, es planta a mi i tot, com diguent eh tio, fora d'aqui, açò es casa meva.

salut

Emili

11

(9 respostes, escrites a ForumAus)

I  aquest que és?

http://picasaweb.google.com/somdemenorc … directlink

capturat ahir.

salut,

Emili

12

(2 respostes, escrites a ForumPlanta)

Pot ser una Macrolepiota excoriata ?

13

(2 respostes, escrites a ForumPlanta)

http://picasaweb.google.com/lh/photo/Ff … upt4463aqw

14

(1 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Jordi,

Aquesta setmana hem tingut dues cites una el 24 i l'altra el 25, d'un ex. cada dia.

salut des de Menorca.

Emili

15

(82 respostes, escrites a ForumAus)

Us pas l'enllaç

http://www.rtve.es/mediateca/videos/200 … 2307.shtml

on podreu veure el petit reportatge que va fer RTVE el darrer dia que els veguerem a Menorca.

salut,

Emili

16

(82 respostes, escrites a ForumAus)

Des de Menorca donarem la cita per acabada quan lliurem els dos voltors que hi ha al Centre de Recuperació del GOB, la resta "pert sort" han marxat, sense cap interferència humana, als voltors ens seguit el seu instint i ens han deixat, ja que no s'ha comentat cap avistament més des del dia 12 de novembre.

A Mallorca, veig que també de cada dia hi ha menys cites, al ser més gran pot ser que algun es quedi o no, ja veurem.

Ses Pitiüses, sembla el darrer escull per arribar a la península, esper que tenguin un bon vol ja que el temps no lis es propici.

Tot açò ens ha servit com experència devant un fet que pot ser es repeteixi com no, ja que cada any veim petits canvis amb els habits dels ocells, també ens ha servit per veure que no esteim preparats per actuar amb aquests casos, ni institucións ni ornitòlegs, estarà be poder treure profit d'aquest fet i apendre s lliçò, i amb temps analitzar-ho, valorar si la normativa existent es coherent amb la realitat de ses les illes i fer propostes pel furtur.

Agreïr a tots els vostres comentaris així com les cites, ja que com be sabeu, si no queda escrit no serveix de res.

Salut,

Emili

17

(1 respostes, escrites a ForumFauna)

ahir anellant ens trobaren aqueste explendurosa eruga, (crec que es sa papallona nocturna de sa calavera).

http://picasaweb.google.com/somdemenorca/Eruga#

pesa més que qualque ocell.

Emili

18

(0 respostes, escrites a ForumPlanta)

Hola, quin bolet es aquest http://picasaweb.google.com/somdemenorc … caciBolet#
es una especiçe de gírgula?

Emili

19

(82 respostes, escrites a ForumAus)

Des d'ahir i avui i el cap de setmana estarem vigilants per Ciutadella, no tenim noticies des voltors, trob que vuit dies des de el dia 12 que es varen menjar una bena, no es motiu suficient per deixar s'illa, vull entendre que una bena per tant voltor, seria una tapa,  no un dinar con cal per poder agafar forces i partir?

Però no impossible ...

Hi ha cap novetat per Mallorca i Pitiüsses ?

salut,

Emili

20

(82 respostes, escrites a ForumAus)

Des de dia 12 que no tenim cap cita a Menorca de voltors, ahir vaig visitar el lloc on mataren una bena prenyada, i tampoc les en vistes més. ????

Emili

21

(82 respostes, escrites a ForumAus)

Lloc d'observació: Son Triay Ciutadella
Nom del observador: Explicació de l'amo de Son Triay a n'Evarist.
Data d'observació: 12/11/2008
Descripció: 55 a 60 ex. dins una tanca devorant una bena que anava de part.

ara crec que si que en menjat,

salut,

Emili

22

(82 respostes, escrites a ForumAus)

A dia d'avui no tenc cap noticia d'agresions a ramats o altres, salvant el comentari d'un pagès que diu haver un voltor enganxant un be i portar-sel volant, indudablement aquest home habia fumat "pota" però de la bona.

Per aquí, amb el mal temps no ens deixa veure aquest bitxos, no tenc cap més noticia d'ells.

gràcies a tots per la informació que esteis apurtant, no deixeu de fer els vostres comentaris o comunicar els avistaments d'aquest cap de setmana.

salut i molts ocells,

Emili

23

(82 respostes, escrites a ForumAus)

En Toni Cladera, ens passa unes fotos fetes aquests dies als voltors del centre de recuperació del GOB Menorca.

http://picasaweb.google.es/lh/photo/piI … _83IsyJebg

Amb el que fà, vent i aigua , dia gris, em sent trist,

quan he vist ses fotos avui, m'ha fet recordar una cançò nostra

Voldria ser poeta,
per dir-te quan t'estimo
per convertir ses llàgrimes
en versos i cançons
per pendre i oferir-te el boscos,
les estrelles,
les ones i les coses
més belles d'aquest món.

Ulls verds,
de mirada tendra ...


salut

Emili

24

(82 respostes, escrites a ForumAus)

Hola Pere,

Que jo sapigà, no lis donen menjar i se si en menjat res, i farà dues setmanes que són per aquí.

Esteim intentant trobar una sol·lució, però tenim una controversia seria, ja que no es pot fer gaire cosa, una per que es una especie protegida i no tenim competència a Menorca per porsar-hi les mans, ja ens agradaria ens passesin sa competència amb Medi Ambient, un gran fall dins el darrer estatut autonòmic.

No tenim menjadors, perquè fins el dia d'avui no en fet falta, possar-los costaria massa temps, ja que no es tan fàcil ubicar-ho, adecuar-lo, protegir-ho, permisos, llicències ... ja seràn morts abans de que ho vegin.

Deixar menjar, es un arma de doble o triple fil, sa normativa vigent ho impedeix.

Tampoc se cert que faran si troben menjar aquí, es quedaran o marxaran, mmm. es dificil, no ens interesa que quedin, ja que podrien rompre l'equilibri de Menorca, que es tan sensible i fràgil a canvis.

Ancara que tots entenem açò de deixar que sa natura segueixi es seu camí, com a persones no podem de fer menys que intentar ajudar aquestes o altres bestioles, i aquesta espècie es molt o massa depenent de l'home.

Segurament podriem xarrar, hores i hores, sense treure res mes que bona voluntat, crec que s'administració te prou medis per aportar sol·lucions

Voluntat, jo som es primer que vull que aquestes gran besties, es salvin i puguin marxar a un lloc mes adecuat, per a mí vist lo vist, intentaria capturar-los, recuperar el seu estat i embarcar-los per retornar-los al seu lloc de procedència o un altra millor, però no depèn de mi, sinó d'altres, jo puc cridar més alt però si no em senten ni escoltem que feim?

Ancara així, no perd s'esperança de trobar una sol·lució ancara que el temps no ajuda, açò es se meva visio i opinió personal, es clar.

salut a tothon, i no dixeu de fer ses vostres cites, que almenys les opinions i els avistaments quedin ben registrats.

Emili

25

(82 respostes, escrites a ForumAus)

Ahir entre sobres les 11.30h des de sa naveta en Toni Cladera i des de Impresa en JJ, una empresa que hi ha a la ctra. de Ciutadella citen un altra cop els 47 voltors, volant amunt, en Toni comenta de que qualcun s'apropava a sa costa com si volgues anar-se, però retornaven al grup poc després.

salut,

Emili