1

(6 respostes, escrites a ForumAus)

Hola a tothom!
Just comentar-vos que avui al MÉTEO, TEMPS I NATURA (IB3 TV, 19:35 h.) emetran un reportatge sobre el recompte d'aquàtiques del passat 12 de gener a s'Albufera, i també un petit resum dedicat al 30è aniversari del Parc. Ens han dit que ha quedat bé. Salutacions!

2

(21 respostes, escrites a ForumAus)

Hola a tot-hom, en primer lloc disculpau la meva absència al fòrum durant una llarga temporada... situacions personals m'impedeixen estar al nivell que un voldria, vos assegur que m'hauria estimat més passar les observacions fetes aquest estiu per la costa nord que escriure el que segueix.

No entraré a valorar aquí el que suposa la "retallada-farsa" del Govern als espais naturals i a la seva gestió (22 acomiadaments a Espais de Natura + dràstiques reduccions d'inversions pel 2013) i tots i totes crec que tenim clar els nivells de prioritat del Govern en general i de la CAMAT en particular... teniu literatura de sobres a la xarxa i també a varis comunicats del GOB sobre el tema. Tampoc valoraré les opinions sobre el nombre de persones que treballen pels espais naturals (fins ara 114 a totes les Illes, per més de 100.000 Ha., sense comptar molts espais de N2000 que no tenen cap tipus de gestió hores d'ara). Quedam ara 92 persones, però s'esperen encara més actuacions estel·lars dins el 2013.

Si que vull aclarir un tema important malgrat me suposi amollar-vos un rollo:

Tant Espais de Natura com l'Ibanat són dues de les poques entitats públiques on s'han aplicat processos selectius transparents i tutelats (parlant en plata, oposicions), del mateix nivell o superior que els que realitzen els funcionaris de carrera, amb la única diferència que nosaltres ens equiparem al personal laboral o "estatutari" pel fet de disposar d'un conveni propi.

No he de donar moltes explicacions i entrar en massa detalls ja que tot surt publicat a la secció d'anuncis de la C. de Medi Ambient al BOIB 078 de 1 de juny de 2006: convocatòries, tribunals, temaris, proves de català, proves físiques, llistats d'admesos i exclosos, etc... els processos d'oposició es gestaren durant el primer pacte de progrés, amb alguns entrebancs després i finalment s'executaren durant el 2006 i 2007. Una part de les persones acomiadades eren interines (havien fet les oposicions sense tenir plaça i venien d'un borsí generat a partir del resultat de les oposicions) i s'ha decidit "amortitzar" la seva plaça, fent-la desaparèixer aplicant la nova reforma laboral que és encara més sagnat per l'administració que per l'empresa privada (gent al carrer sense cap indemnització per la via de l'acomiadament objectiu), altres eren contractes  "indefinits-no fixes" (equiparats als interins) per acumulació de contractes d'obra i servei (més de 36 mesos) i que la inspecció de treball havia considerat estructurals (necessaris pel funcionament d'Espais de Natura) i es trobaven pendents de concurs públic (ara han fet desaparèixer aquestes places via l'amortització de les mateixes).

Però també han acomiadat a treballadors FIXOS, en concret als tres naturalistes (de s'Albufera de Mallorca, de Ses Salines i des Grau), els dos primers amb 24 i 20 anys d'antiguitat i que venien del Pla d'Estabilitat del Govern del 2005/6, havien superat una promoció interna (exàmens amb tribunal i concurs de mèrits) i pel fet de guanyar la seva plaça ja no va sortir aquesta a oposicions; el naturalista des Grau ve de les oposicions del 2006. Això és irregular i es denunciarà, però al darrera de tot (de l'eliminació de la categoria de naturalistes al catàleg de funcions) hi ha un petit detall: un d'ells era delegat sindical de CC.OO, lluitador ferm... una persona que "feia nosa". Com ho som jo mateix i altres companys del Comitè d'Empresa (compost per 7 delegats de CC.OO i 2 d'UGT) que ara també seriem al carrer si no estiguéssim "protegits" per l'article 68 de l'Estatut dels Treballadors (el naturalista de s'Albufera no formava part del Comitè, era un delegat designat pel sindicat i no tenia aquesta "protecció"). Ja veis que no tenen cap tipus de mirament i actuen de forma injusta, malèfica i fent parts i quarts (assimilable a una caça de bruixes de les d'altre temps !!), però ja veurem que diu la justícia... el procés ja sabem (i saben) que és llarg i mal de gestionar.

Perdonau el discurs, però vists alguns comentaris he considerat que ho havia de dir i deixar-ho escrit. Quedo a la disposició del/la que vulgui per a donar qualsevol tipus d'informació més detallada sobre tot plegat.

P.S: Demà divendres dia 7 de desembre a les 11 h. davant el Consolat de Mar hi haurà una concentració/acte reivindicatiu en contra de les retallades i acomiadaments a ENB i a IBANAT, serà d'agrair la presència de qualsevol persona sensibilitzada i que disposi de temps per fer-hi presència.

3

(35 respostes, escrites a ForumAus)

Hola, en Miquel Salamanca (Home del temps a IB3) me passa pel Twitter aquest missatge:
He vist 1 foto d'avui dematí d'1 mitja dotzena de voltors lleonats a Formentera. Poden arribar-hi? Flipant estic.

Ja direu.. :-)

Salut i bon cap de setmana !

4

(13 respostes, escrites a ForumAus)

Sabia de l'existència d'aquesta oferta:

http://salinasdelevante.com/visitas.html

Salut !

5

(9 respostes, escrites a ForumAus)

Aquest missatge va a ForumAus... però és extensiu als de Fauna i Flora... He quedat de pedra al tenir coneixement d'aquesta barbaritat !!

Nota informativa
19 de març de 2011

El Patronat del Parc Nacional accepta el pla d’usos militars de Cabrera,
que planteja exercicis d’entrenament de fins a 300 soldats

El GOB, profundament decebut amb l’actitud de la Conselleria de Medi Ambient

---
Ahir el Patronat del Parc Nacional informà favorablement el pla d’usos
militars de Cabrera. El Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del Parc (BOIB
11/07/2006) va establir que abans d’un any des de la seva publicació
s’aprovaria un pla d’usos militars per regular aquesta activitat.
Evidentment l’ús de Cabrera per a realitzar pràctiques militars no és una
urgència (ni una necessitat, pensam nosaltres), i prova d’això és que el
pla arriba amb un retard de 4 anys sobre el termini fixat pel PRUG.

La presència militar a Cabrera s’ha reduït progressivament des de la
declaració del Parc Nacional l’any 1991, fins a resultar actualment de
molt baixa intensitat (unes poques persones, responsables del manteniment
de les instal·lacions). Consideram que en aquests moments la presència de
personal militar no suposa cap distorsió en la gestió de l’espai ni en la
consecució dels seus objectius de conservació i ús públic. Però el pla que
el Patronat va informar ahir obre la porta a un escenari diferent, a
exercicis d’entrenament (això sí, sense foc real ni de fogueig) amb
contingents de fins a 300 persones, a transports de personal i material
amb helicòpter, pràctiques submarines, moviments de vehicles, vivacs,
pràctiques de supervivència, etc. Tot plegat, es possibilita un escenari
ben diferent.

Des del GOB ens reiteram en les manifestacions realitzades conjuntament
amb les més importants entitats ecologistes i conservacionistes de l’estat
espanyol [1]. Aquest tipus d’exercicis no haurien de tenir lloc dins un
espai protegit del més alt nivell, com és el Parc Nacional de Cabrera.
Existeixen moltes localitzacions alternatives per tal que l’exèrcit pugui
realitzar exercicis d’ensinistrament sense haver de recórrer a un espai de
la màxima importància ecològica i amb un ús públic important, com és
Cabrera.

Lamentam que des de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, que
presideix el Patronat del Parc Nacional, no s’hagi pogut o volgut
reconduït el tema per tal de mantenir en el futur únicament la presència
de baixa intensitat que l’exèrcit manté en aquests moments, evitant la
possibilitat de maniobres militars importants.

---
[1] http://www.gobmallorca.com/comuni/com2011/110317.html

6

(7 respostes, escrites a ForumFauna)

Au, resina i a bitxos del mundo :-))

7

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Maaaaaassssssss DE-MO-LI-DOR !!! Totalment d'acord, és el que hi ha... I també em decepciona, cada cop un poquet més, QUERCUS... Però ja se que costa molt sobreviure, i al manco publiquen temes calents amb el rigor dels autors sense alterar :-)
Salut !

8

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Per si no havíeu vist la carta del comitè IUCN a l'Estat Espanyol en relació a la col.lecció... la qual imagin ha fet mal !

http://www.iucn.org/about/union/commiss … n-El-Mundo

Salut !

9

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Hola :-)
També he rebut avui la mateixa trucada de RBA, la conversa ha estat llarga, quasi mitja hora... m'han dit el mateix que a na Cati i he replicat amb els mateixos arguments, incidint molt amb el decimonònic col.leccionisme, el malament que ha caigut aquesta col.lecció dins el món ecologista, etc... Li he fet saber del grups al facebook en contra de la col.lecció (ja ho sabien), les opinions al fòrum del GOB... etc.. etc.. m'he esplaiat a gust i m'he sentit escoltat i ben atès (tot un detall), ha pres nota de que era soci del GOB, de GP,... i s'ha compromès a fer arribar als seus caps totes les aportacions i suggeriments. I si, pens que han rebut un allau de protestes i s'han vist obligat a reaccionar de forma personalitzada. Ah ! i li he fet saber que he escrit a la central americana de NGS per a protestar al respecte... també ha pres nota. Finalment li he dit que no em donaria de baixa de NG.
Be, tot plegat he quedat satisfet, no ha estat fer retxes dins l'aigua :-)

Salut !

10

(10 respostes, escrites a ForumAus)

Hola,
Dins aquest fil, dir-vos que el passat dimecres 9 de febrer, aproximadament a les 17 h. a Pollença, entre la punta de Coves Blanques i la de la Galera (Cala Estremer) i a manco d'una milla de la costa, poguérem observar una gran concentració (400-500 exemplars) de P. mauretanicus (en general) i també un mínim de 4 T.truncatus entre ells i algunes gavines (sense identificar)... es movien tots en un radi força petit (100-200 m.) i formaven una bona moguda tots plegats. Observació feta des de la costa.

Salut !

11

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Hola,
La cosa s'anima... ara que signar aquesta petició d'Ecologistas en Acción ha estat un poc complicat (uf !), el tema ja corre pel Facebook, diuen que UICN ha protestat, etc... Teniu tota la informació al següent enllaç:

http://actuable.es/peticiones/no-la-ven … n-el-mundo

Si rebeu alguna resposta de El Mundo, RBA o NG deis coses (si voleu és clar).

Salut !

12

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Hola,
Jo he fet, més o manco, el mateix que na Cati, fent servir el formulari de la web de NG:

https://secure.rba.es/revistas/ssl/cont … mp;popup=1

Suggereixo faceu el mateix... amb una carta "contundent" els hi he dit que després de rebre la seva resposta valoraré si em dono de baixa de NG (crec que ho faré i em sap greu !).
He especificat també que difondria aquesta "malifeta" entre persones, grups, entitats,... relacionats amb la protecció de la biodiversitat a nivell estatal i internacional.

Salut !

13

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Perdó, la carta seria aquesta, enviada a les adreces que figuren a l'encapçalament:
Salut !

_____________________


atencionallector@elmundo.es

pressroom@ngs.org


Rechazo a la campaña de venta de insectos con el periódico “El Mundo”


Por medio de este mensaje quiero expresar mi rechazo a la colección “BICHOS: insectos, arácnidos y otros artrópodos”, que comenzó el pasado 23 de enero y que pretende comercializar animales mediante una colección que se podrá hacer domingo tras domingo, hasta un total de 55 entregas en total.

Considero que esta campaña demuestra una gran falta de sensibilidad de cara a la conservación de seres vivos, que son contemplados como meros objetos decorativos. Opino que este tipo de campañas contribuyen a que no se valore el importantísimo valor de las especies en su medio natural y a que se favorezca enormemente el tráfico de especies. A nivel mundial se están realizando importantes esfuerzos para conservar la biodiversidad y este tipo de campaña publicitarias las perjudica notablemente.

Por tanto, solicito que esta campaña quede suspendida de inmediato y que no se vuelva a realizar en el futuro ninguna otra campaña de similares características.

Atentamente,

14

(30 respostes, escrites a ForumFauna)

Hola, vos reprodueixo una informació que m'ha arribat a través d'una amiga... he flipat ! Quina valoració en feis ?

La web oficial de la col·lecció: http://www.elmundo.es/promociones/bichos/index2.html


Salut !

Biel Perelló

_________________

Una vez más en España el término "Conservación de la Biodiversidad" parece no existir en los medios de comunicación, quienes parece que sólo hablan de biodiversidad cuando no hay nada más de qué hablar. El Mundo en colaboración con National Geographic han comenzado una colección de insectos y atrópodos con el título "Bichos" y que consiste en ejemplares procedentes de diversos lugares del mundo dentro de una resina transparente a modo de "conservante".

Esto supone una incitación a un tipo de coleccionismo que se creía olvidado y que provocó la extinción de numerosas especies de aves, mamíferos, reptiles y peces. Además de no detallar la procedencia de los mismos, en la colección se incluyen especies protegidas por ley como el Escarabajo ciervo volante o el Caballito del diablo, por lo que el escándalo está servido.

Os adjunto una carta que han redactado y que tenéis que enviar a la dirección atencionallector@elmundo.es Sólo hay que poner el nombre al principio y al final de la misma. Podéis darle la difusión que creáis oportuna y esperemos que esto haga retroceder en sus pretensiones recaudatorias a este diario.

Por si hay alguna duda, esta es la lista completa de la colección por entregas “Bichos del Mundo”. Cada domingo con el periódico por 7,95 €. ¿De dónde los sacarán? ¿Serán de criadero o estarán cazados directamente de las selvas de indochina o el desierto de Túnez? Hay que firmar esa carta.


23 enero - Escorpión dorado de Manchuria
30 enero - Araña diablo
6 febrero - Escorpión gigante
13 febrero - Escarabajo esmeralda
20 febrero - Escarabajo rinoceronte
27 febrero - Gorgojo azul
6 marzo - Avispa gigante
13 marzo - Araña tigre II (Túnez)
20 marzo - Escarabajo ciervo volante
27 marzo - Grillo real (India)
3 abril - Cucaracha americana
10 abril - Chinche oriental
17 abril - Cicada asiática
24 abril - Insecto palo oriental (China)
1 mayo - Escarabajo joya rojo
8 mayo - Hormiga gigante
15 mayo - Delfácido exótico (india)
22 mayo - Cigarra negra tropical (China)
29 mayo - Escarabajo de caña
5 junio - Araña de oro
12 junio - Longicorne de Indochina
19 junio - Escarabajo buceador asiático
26 junio - Mantis de las flores
3 julio - Ciervo volante de Oceania
10 julio - Cigarra Indochina
17 julio - Saltamontes gigante
24 julio - Escarabajo de resorte
31 julio - Araña pisaura
7 agosto - Cucaracha china
14 agosto - Grillo asiático
21 agosto - Escorpión negro de Indochina
28 agosto - Picudo rojo
4 septiembre - Libelula asiática
11 septiembre - Saltamontes pardo
18 septiembre - Escarabajo unicorne
25 septiembre - Abeja exótica
2 octubre - Escarabajo joya indonesio
9 octubre- Mantis religiosa tropical
16 octubre - Chinche escudo
23 octubre - Escarabajo saltador
30 octubre - Milpiés oriental
6 noviembre - Caballito del diablo
13 noviembre - Ciervo volante asiático
20 noviembre - Longicorne de Formosa
27 noviembre - Cetonia de Formosa
4 diciembre - Cigarra de Indostán
11 diciembre - Longicorne moteado
18 diciembre - Avispa papelera
25 diciembre - Escarabajo cebra
1 enero - Cigarra negra manchada
8 enero - Cetonia de Nueva Guinea
15 enero - Cigarra amrilla
22 enero - Chinche escudo de la Sonda
29 enero - Ciervo volante oriental
5 febrero - Chinche roja del lichi

15

(16 respostes, escrites a ForumAus)

Ahir sortia el tema a El Mundo...

http://resumdepremsa.caib.es/dossier/ca … ;full_pg=1

Salut !

16

(16 respostes, escrites a ForumAus)

Hola,
En relació al que comentava Pep Amengual al primer post... la Cap del Servei d'Espais Naturals ha actuat amb ètica i coherència:

http://resumdepremsa.caib.es/dossier/ca … 2011-01-19

Salut !

17

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Hola,
Em sap greu fer-vos saber que ha mort la mare de Pep Manchado, després d'una molt llarga malaltia.
El velatori és avui a Son Valentí (Cementiri de Palma) fins a les 21 h.
El funeral serà demà a La Vileta a les 20 h.

Salutacions,

Biel Perelló

18

(0 respostes, escrites a ForumPlanta)

Hola,
Al número de gener 2011 de QUERCUS podeu llegir un magnífic article del nostre company PERE VICENS.

"Peligra la mayor población europea de orquídea de prado" (Secció "Observatorio", pàgs. 52 i 53).

Teniu el PDF a:
http://www.mallorcaweb.net/salbufera/do … vicens.pdf

Salut i bons reis !!

19

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Hola,
Na Carme Francés em passa la cita de quatre grues (Grus grus) el 25 de novembre a les 9.00 creuant el cel de la Marina de Magalluf direcció cap l'ANEI de Rafaubeig. L'any passat em comenta que va poder retratar quatre exemplars a una zona propera (Can Vairet)... seran les mateixes ???

Salut !

20

(170 respostes, escrites a ForumAus)

Aquí teniu el PDF (164 KB) de l'article de Jaume Adrover a Quercus 297 / Novembre 2010 pàgs. 62-63

Son Bosc, principal bastión del abejarruco en la isla de Mallorca

Bona feina Jaume !

Salut !

21

(170 respostes, escrites a ForumAus)

Hola,
Rafel, ja ho faig jo per la web "no oficial" de s'Albufera i ho pas a PDF... diumenge segurament, ja passaré l'enllaç al fòrum.
Salut !

Biel

22

(2 respostes, escrites a ForumAus)

Per si no ho véreu en directe...

Es Trenc, un paradís fràgil (13 minuts)

La platja des Trenc ha estat durant els darrers vint anys l'objectiu de nombrosos plans d'urbanització i projectes de camps de golf. Però, davant l'amenaça de desaparició de l'últim arenal verge de Mallorca, la gent del GOB va començar una lluita per preservar-lo que encara avui continua. Tot i haver aconseguit que es declarés Àrea Natural d'Especial Interès, hi ha hagut intents d'urbanitzar-lo. Avui, la platja des Trenc s'ha convertit en un símbol de la Mallorca que vol sobreviure al turisme. Un emblema per aquells que reclamen conservar la riquesa natural pròpia de l'illa.

Amb Pere Garcias com a estrella principal :-)


http://www.tv3.cat/videos/3150110/Es-Tr … dis-fragil

23

(2 respostes, escrites a ForumAus)

He trobat molt curiosa aquesta informació de 1784-86, i he suposat que es deu referir a la grua amb caperutxo (Balearica pavonina) no ?... malgrat el dibuix no s'hi assembli del tot.

Sobretot m'ha sorprès quan diu:

"Si se cogen los pollueios chicos, y se crian domésticos, hacen varios juguetes, y son muy dóciles para aprender qualquiera monería, que se les enseña ; y así acostumbran a hacerlo los Mahoneses y Mallorquines que las crian".


Font: http://lesfinestresdeltemps.balearweb.net/post/92538


http://img188.imageshack.us/img188/654/capturatl.png


Amb salut !

24

(16 respostes, escrites a ForumAus)

Si Jordi, les anneres canyelles eren ahir a la mateixa bassa que ha retratat Josep Manchado, al Prat de St. Jordi.
Salut !

25

(16 respostes, escrites a ForumAus)

Hola,
Avui encara hi eren les dues ànneres canyella (Tadorna ferruginea), però tenc dubtes que siguin colla... no som expert però m'han semblat femelles (?).
Per la zona, centenars d'esplugabous menjant libel.lules al temps que caminaven dins una tanca on també hi havia ovelles, una passada !!
Salut !