1

(6 respostes, escrites a ForumFauna)

Vaja quina monadona d'olleta!

2

(2 respostes, escrites a ForumFauna)

Debió ser muy emocionante, Juanjo.
Un saludo.

3

(3 respostes, escrites a ForumPlanta)

Impresionant, Pep! Fa escarrufar aquest canvi climàtic. D'això a un predesert hi ha només una passa.

Salut!

Pràcticament un any exacte després, nova entrada d'una dotzena de cabres al meu hort que m'han tornat fer una destroça als arbres joves. Per la gola de menjar-se les fulles d'una branca de llagrimer (Melia azedarach) han empès la requilla fins que l'han feta tombar i així han entrat saltant des d'una altura de quasi 4 metres. Em pensava que el llagrimer era molt verinós.

La pomera de Sant Joan que me va regalar en Rafel Mas no sé si se podrà recuperar. Ja se le varen menjar tota l'any passat i enguany l'han tornada mutilar fins a baix i no sé si tendrà forces per a rebrostar. La deixadesa dels responsables que tenen el poder per a acabar amb aquesta plaga infernal i no ho fan és desesperant i indignant. I per a colmo els animalistes que no entenen que les cabres fan un mal terrible a la natura i s'han de controlar. A aquest pas les muntanyes en 10 ò 20 anys perdràn tota la seva verdor i es convertiràn en un desert de roques pelades.

Salut!

Crec que era ahir que vaig sentir per sa tele que deien que havien quedat tres cabres sense eliminar a s'illot des Vedrà. En mig any tornaràn ser una plaga.

6

(1 respostes, escrites a ForumPlanta)

Jo opin exactament com tu. És la cultura o mentalitat antropocèntrica: tot és de l'homo i per a l'homo. Som l'especie elegida i tots els altres éssers vius estàn al nostre servei. Podem fer amb ells i els seus hàbitats el que ens doni la gana.

7

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Sa raó te vessa, Xavier.

8

(3 respostes, escrites a ForumPlanta)

Yo diría que se trata de Phillyrea angustifolia.

Moltes gràcies, Joan Vicenç. Jo també som molt excèptic. Hi ha massa interessos en joc, sobretot electorals i econòmics. Un polític de qualsevol partit mai fa res que li pugui suposar perdre vots i dels motius econòmics ja ni en vull parlar. Si volguessin en un mes estaria resolt el problema o com a mínim estaria controlat a uns nivells acceptables.

Una abraçada.

Moltes gràcies, Francesca. És exactament tal com ho descrius. Ni més ni pus. Una senyora que ja no és el que era va fer tot quan va sabre per a donar força als matarifes a canvi de ??? i fomentar el negoci de la caça "major" de teutons multimilionaris que no saben com gastar les seves abultades fortunes, s'avorreixen com ostres al seu immaculat, perfecte i quadriculat país i venen al tercer mon a matar bocs vells (trofeos de caza mayor) a 3.000 euros cada un per a fer-se espassar els nervis i divertir-se un poc entre cervesa i cervesa. Un negoci redó, per a quí? Per a tu i jo segur que no.

Moltes gràcies per la teva ajuda, Toni. T'ho agraesc molt, però ja fa temps que no crec en la justicia i molt manco en la bona voluntat del propietaris del vedats. No em vull embarcar en una pesadilla de jutjats, advocats, judicis, apelacions, etc... Al final i amb molta sort en donarien 50 € d'indemnització per uns arbres amb un valor sentimental brutal. Quants d'euros i quantes nits sense dormir i quanta amargura i decepcions em costaria el procés?

Moltes gràcies de nou, Toni.

Una abraçada.

Bones tardes a tots:

Vaja quin regal de Sant Joan més amarg que he tengut. Avui migdia he anat a donar aigua i menjar a ses oques i m'he trobat amb una guarda de cabres salvatges, una d'elles clapada de blanc i negre i ses altres des color silvestre clàssic. He hagut de demanar ajuda a un amic per a que m'ajudàs a treure-les defora. Per a entrar han desenganxat un tros de requilla, l'han aplanat per avall i s'han tirades a dins s'hort des d'una altura de 3 - 4 metres.

M'han menjats tots ets arbres joves. Molts d'ells, sobretot figueres, pruneres i pereres han quedat pràcticament defoliats com si els haguessin exquitat amb Napalm. Molts altres arbrets rars i exòtics ja no tornaràn brostar. Ses figueres turques Bursa Black i Bursa Siyahi i ses de ses muntanyes d'Algèria, totes elles vertaders tresors, estàn aniquilades.

Més tard aniré a repassar-ho tot amb tranquilitat i segurament augmentarà es meu disgust amb més arbres destroçats.

No hi havia una brigada de sa Conselleria que les duia controlades?

Gràcies per escoltar-me.

Joan

13

(4 respostes, escrites a ForumFauna)

Una foto molt xula, Cati. Molts d'exemplars que es troben morts jo crec que han mort simplement de vells, ja que segons he llegit la seva vida és molt curta.

14

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Moltes gràcies, Marc i Toni. Ara he mirat fotos a google i efectivament, era un reietó, Regulus ignicapilla, com aquest:

http://www.vogelwarte.ch/sommergoldhaehnchen.html

Salutacions cordials i Bones festes a tots:

Joan

15

(3 respostes, escrites a ForumAus)

Bones tardes:

Avui migdia he vist un aucelló més petit que un ullet de bou, grassonet i vivaratxo, amb sa coeta curta, de plomatge gris-verdós homogeni i amb una retxeta de plomes grogues molt vistosa damunt es cap des de s'arrel des bec fins es naixement des coll. No parava quiet i mirava davall ses fulles d'un roure cercant animalons. Crec que no havia vist mai un aucellet tan petit a Mallorca. Sabeu què pot ésser?

Salut!

16

(4 respostes, escrites a ForumFauna)

Pep, jo he provat de copiar sa ruta de s'enllaç i a obrir-lo a un navegador i he pogut veure ses tres fotos.

Sembla increible que un rosegador s'envii ses llavors senceres, però ses teves fotos són una prova inquestionable.

Salut!

Bon dia a tots:

Una entrada del meu blog amb una pregunta per als entomòlegs:

http://jardin-mundani.blogspot.com.es/2 … ca-su.html

Salut!

18

(3 respostes, escrites a ForumFauna)

Crec que és un banyarriquer, Cerambix cerdo.

19

(2 respostes, escrites a ForumPlanta)

Por falta de agua no creo que sea. Las higueras aborrecen la excesiva humedad en las raíces. Les gusta "pasar sed". En mi caso te puedo decir que este año tendré poquísimas brevas y no será por falta de lluvia sino por las larvas de la mosca de los higos, el díptero Lonchaea aristella, que ataca tanto las brevas como los higos mermando mucho la cosecha, pues los frutos atacados caen sin madurar. Este díptero es friolero y en las primaveras frescas no ataca las brevas, sólo los higos de la segunda cosecha. Con el cambio climático las primaveras de Mallorca son cada vez más cálidas y he notado que año tras año la cosecha de brevas va menguando.

Un saludo.

20

(4 respostes, escrites a ForumFauna)

Bones tardes a tots:

Avui dematí per primera vegada en sa meva vida he vist una mussaranya i em sembla que és sa més petitona de totes. Fa exactament 66 mil.límetres de llargària des de sa punta de nàs fins a sa punta de sa coa. Pareix femella, no? L'he trobada a Sóller a pocs metres des meu hort. Crec que en Marc Carriqui i en Toni Rabassa ja n'han trobades unes quantes.

http://jardin-mundani.com/Bitxos/suncus-etruscus-17-04-14-A.jpg


http://jardin-mundani.com/Bitxos/suncus-etruscus-17-04-14.jpg


http://jardin-mundani.com/Bitxos/mussaranya-17-04-14-ma.jpg

Salut!

21

(27 respostes, escrites a ForumPlanta)

Una eina fantàstica aquest Bioaltles, Ivan. Gràcies.

22

(4 respostes, escrites a ForumAus)

No sé distinguir entre una turca y una domèstica. Em pensava que la domèstica era la turca. Així que no sé què són les que venen a menjar-se el blat de les Indies. Mallorquines salvatges no ho són.

Salut!

23

(4 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia, Maties:

Si te refereixes a sa tórtera turca, cada dia en ve un esbart a menjar-se es blat de les Índies de ses meves oques. Es caçadors els dues a retxa i de tant en quan en fan una escabetxina, però hi ha hagut temporades que en venien trenta i pico i se fotien mig poal de gra en mitja hora. Ara en deuen venir mitja dotzena i han tornat molt esquives. Fa anys eren molt ximples. Quan venen a menjar si em veuen aprop fugen com si jo fos el dimoni. Supòs que és una reacció a s'assetjament des caçadors. Sé lo des caçadors perque he trobat moltes vegades tórteres mortes per davall es tarongers amb ferides d'escopetada. També crec que les cacen es falcons que amb frequència volen per damunt s'hort. Lo que no he vist mai són nius. No sé on crien.

Salut!

Sí, Juanjo, mandamos los mensajes casi en el mismo segundo. Por lo que dices la polinización por aves es mucho más frecuente de lo que se creía, sólo que nadie había reparado en ello.

Saludos

Bones tardes:

Com cada any avui he tornat veure els mateixos aucellets de l'any passat libant i polinitzant les primeres flors del gegantí arbre mundani. Solen compareixer una o dues hores abans de la posta del sol. Enguany la floració d'aquest arbre tropical asiàtic serà espectacular i supòs que hi acudiràn més aucellets que mai.

Aquí teniu el fil de missatges de l'any passat: http://www.gobmallorca.com/forum/viewtopic.php?id=3320

I aquí el video/audio amb el cant dels aucellets que vaig gravat també l'any passat: http://www.gobmallorca.com/forum/viewtopic.php?id=3709

Salut!