Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 Re: ForumAus » Coabarrada » 13-03-17 08:15:07

Bones,
Se tracta de na Faín, una femella juvenil provinent de Granada, que ja comença la muda del segon any cap a inmadur.
L'anella és 004, no anaveu desencaminats!
En definitiva, unes imatges fantástiques per veure molt bé el plomatge i bona observació.
Moltes gràcies per compartir-les.
Salut a tots i especialment als que vau poder gaudir-ne.
Carlota

#2 Re: ForumAus » Cens d'esparvers a Mallorca » 02-06-11 19:53:45

Hola a tots,

Rescat aquest tema per informar-vos de que ja s'ha editat la monografia de SEO corresponent a aquest cens de rapinyaires forestals.

Tots aquells que vau col·laborar en el cens d'àguila calçada en rebreu un, segons vos vam prometre, i ja vos aniré al darrera per entregar-vos la vostra còpia.

L'edició s'ha retardat perquè a algunes zones de la península van haver de repetir el cens al 2010. La monografia, a més de l'àguila calçada, inclou altres vuit rapinyaires asociades a boscos (com l'astor, el falcó vesper, els dos milans o el falconet).

Salut,
Carlota

#3 Re: ForumAus » Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca » 27-05-11 13:08:54

Uep, Tomeu! Gràcies! te m'has adelantat per cinc minuts!

Doncs sí, ara podeu fer un seguiment dels tres pollets d'àguila coabarrada a través de la web del Servei de Protecció d'Espècies.

De moment continuen tots tres dins el niu, si bé el major va fer una voladeta fora del niu fa un parell de dies, però va tornar.

Ja els queden només un parell de dies per arribar als dos mesos d'edat, que és quan ja els hi toca començar a volar de veres.

Salut,
Carlota

#4 Re: ForumAus » Pandion » 23-05-11 09:48:47

Qué bonita águila! y qué fotos! Gracias por compartirlas.
Besos,
Carlota

#5 Re: ForumAus » Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca » 19-05-11 11:11:51

Hola a tots,

El primer que vull dir és que hi ha tres pollets de coabarrada a la serra, adaptant-se als nous sorolls de l’entorn (ovelles, corbs, àguiles calçades, però també avions o gent que xerra mentre va d’excursió) i tot va bé. Tots tres menjen, caguen, se fan net el plomatge, treuen egagròpil·les, començen a exercitar les ales baix el sol mallorquí.

Respecte als debats suscitats, sembla clar que la discrepància té a veure amb la prioritat en el destí dels pocs recursos disponibles darrerament per part d’un departament de l’administració (el Servei de Protecció d’Espècies) i no tant amb el fet de que se retorni aquest element que vam extingir de l’ecosistema de la Serra de Tramuntana. En aquest sentit, jo no tenc res a dir, ja que no soc de l’administració.

Sí crec, millor dit, sé, que les espècies emblemàtiques són les que poden movilitzar més recursos econòmics per millorar l’hàbitat i augmentar la sensibilització ambiental de la població, beneficiant de pas a altres espècies. Per exemple, Vinyes Mortitx ha decidit patrocinar la reintroducció de la coabarrada, seguint l’exemple de Bodegas Torres amb l’àliga cuabarrada a Catalunya, tal com ens va explicar el seu gerent. Si amb aquests recursos i altres, aconseguim que se puguin aïllar més torres elèctriques i que el respecte vers els rapinyaires en general millori encara més, no només hi guanya la Serra (que amb la coabarrada va perdre un superdepredador, que sí jugaba un paper important i que ha tengut conseqüències ecològiques) sino també altres espècies. Apart, és clar, l'administració té la responsabilitat d'assegurar que no s'extingueixi cap altre tàxon més, sigui emblemàtic o no.

Potser aquest és un discurs avorrit i repetitiu, pèro és així –que gràcies a la coabarrada s’estan aconseguint recursos que abans no estaven disponibles per a conservació a les Balears-. A més pens que s’està simplificant una mica el que implica aquest projecte en termes de recursos econòmics. Sembla que s’han retirat recursos d’altres espècies per donar-los a la coabarrada, quan el que ha pasat és que s’han retallat partides senceres de l’administració i les prioritats marcades per la Conselleria han decidit mantenir els recursos per a la reintroducció de la coabarrada (que s’acabava de possar en marxa al 2008) per sobre d’altres prioritats de conservació.

En definitiva, crec que podem estar d’acord en que aquí ‘el dolent’ no és la coabarrada, com podria semblar, sino els retalls brutals de recursos per a conservació, de per tot (no només a l’administració balear, també al Ministeri de Medi Ambient, la Fundació Biodiversidad, obres socials, etc.). Aixó no se solventarà destinant els recursos de la coabarrada (‘el chocolate del loro’, per cert) a altres espècies. A més, la coabarrada no és la única espècie sobre la que el Servei de Protecció d'Espècies hi dedica personal i recursos, com podria semblar per alguns comentaris.

Respecte a la part de qüestions més tècniques, com les que plantejava José Luis, ja sabeu que estic sempre disponible i oberta a explicar el que calgui. Gran part dels dubtes van ser explicats a la presentació que vam oferir dia 5 de maig. Si de cas, més endavant en podem organitzar una altra. Respecte als recursos per vigilar el hacking i per fer el seguiment dels exemplars alliberats, he de dir que el personal de la Conselleria destinat a aixó s’ha implicat totalment, i que també comptam amb voluntaris que gaudiran d’aquesta experiència com jo vaig disfrutar de participar -voluntàriament també- a finals dels anys 80 en el reforçament de la població de voltor negre. Són experiències inoblidables i que ens marquen una estimació per la nostra natura com poques altres.
Besos,
Carlota

#6 Re: ForumAus » Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca » 14-05-11 11:49:49

Xavi ha escrit:

S'ha fet algun estudi sobre la possible alimentació que tendrà aquesta espècie a Mallorca? S'ha documentat la depredació sobre gavina vulgar i pareix que en general no és una rapinyaire gaire exigent, però a Mallorca no sé jo com li anirà. Serà un fort competidor de l'esparver? molestarà als voltors?

Hola Xavi,
En efecte, no és una espècie de dieta especialista, sino generalista, menja del que més abunda. De fet, se coneixen al manco dues parelles (una als penya-segats de Marsella i una altra al PN del Garraf) que s'alimenten principalment de gavines.
Amb l'esparver competirà per les zones de cria, ja que ambdues àguiles nidifiquen a penyals. No se té cap referència de molèsties ni interferències amb voltors negres, amb els forasters hi ha cites de voltors que han ocupat nius d'àguila coabarrada (abandonats, prèviament).
Per a més informació sobre aquests temes i més, pots consultar el pla de reintroducció que està penjat a la web del Servei de Protecció d'Espècies (http://especies.caib.es).
Una abraçada,
Carlota

********
Carlota Viada
Directora Tècnica
Projecte Bonelli
Fundació Natura Parc
Ctra. de Sineu, km. 15,400.
07142 Santa Eugènia. Mallorca
Illes Balears.
carlotaviada@fundacionaturaparc.org

#7 Re: ForumAus » Les esteses elèctriques continuen fent de les seves » 09-05-11 09:41:14

Hola Oli, Jaume, tots,

Potser és bó emprenyar-se, però sí crec que és millor quixar-se davant qui té la responsabilitat. El que pasa es que fins que no s'enrampa una emblemàtica, moltes vegades no van a corregir.

Jo me tem molt que qualque coabarrada de les que duguem s'electrocuti a alguna de les moltes estesses que encara queden sense aïllar, d'aquestes mateixes que ja estan als llistats de prioritàries i que se van corregin poc a poc (que ja és algo) però que encara fan de les seves.

Entre tots (amb les emblemàtiques com a bandera) hem d'anar (re-)indicant on hi ha aquestes mancançes, a mem si entre el Projecte Avilínia, el Pla Homeyer, el Parc Natural, el Pla del milà, de la peixatera, la reintroducció de la coabarrada... aconseguim disminuir més encara la incidència de les electrocucions a la nostra fauna.

Ànim i una abraçada,
Carlota

#8 Re: ForumAus » Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca » 02-05-11 18:22:50

A aquest link teniu una webcam amb els tres pollets de coabarrada que vendran a Mallorca d'aquí un parell de setmanes:

http://www.grefa.org/aguilaperdicera/

Ara tenen entre 37 i 40 dies d'edat.

#9 ForumAus » Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca » 02-05-11 12:24:01

Carlota Viada
Respostes: 50

Hola a tots,
Ha arribat el moment de crear un tema al ForumAus per a mantenir-vos informats sobre aquest projecte, que és una iniciativa de la Conselleria de Medi Ambient, desenvolupada en part per la Fundació Natura Parc.

L'àguila coabarrada se va extinguir a Mallorca fa només 40 anys, va ser el darrer rapinyaire que va perdre la biodiversitat balear. Ara, la Conselleria de Medi Ambient ha posat en marxa un pla per a poder-la retornar. Els alliberaments d'aus començaran enguany, de fet a mitjans d'aquest mes de maig ens arribaran tres pollets.

Com ja sabreu, aquest dijous, dia 5 de maig a les 20 h al GOB, presentarem el Pla de Reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca, explicarem qué s'ha fet fins ara, i com tenim previst desenvolupar-ho. A més, si algú té interés en col·laborar en el seguiment dels polls que s'alliberin enguany, dijous tendreu la possibilitat de saber-ne com.

Vos esperam a tots dijous al GOB!

********
Carlota Viada
Directora Tècnica
Projecte Bonelli
Fundació Natura Parc
Ctra. de Sineu, km. 15,400.
07142 Santa Eugènia. Mallorca
Illes Balears.
Telf. 637-702967
carlotaviada@fundacionaturaparc.org

#10 Re: ForumAus » Anella trobada » 30-04-11 10:04:52

Crec que és una anella de colom missatger. T'hauries d'adreçar a la Real Federación Colombófila Española http://www.realfede.com/
o també a la Federació Balear (febacolombofilia@gmail.com).

Carlota

#11 Re: ForumAus » Mussol emigrant a Menorca » 29-04-11 12:10:50

Vaya impresión! qué maravilla de lechuza campestre y de luz, y de fotos!

Juanjo, Pep, una pregunta. Había muchos Elenoras?

En teoría no crían en Menorca, aunque sí que se ven allí, supongo que antes de que se metan en faena -de cría- es más fácil verlos.

En esta época es cuando yo los he visto por el Valle del Tiétar (Ávila) y sé que también se ven por Cuenca e incluso en León.
Un beso,
Carlota

#12 Re: ForumAus » nova web i blog sobre la milana » 25-04-11 13:02:45

Unes molt útils eines de difussió i conservació.
Enhorabona! i ànim a sa milana!
Carlota

#13 Re: ForumAus » Audouin anillada y otros bichos. » 24-04-11 18:27:31

BCA6 me parece, o si acaso BCA5 ?
Buena pesca, Juanjo!

#14 Re: ForumAus » Las crónicas de Albercutx » 17-04-11 20:27:13

Lo dicho,... que con estas fotos que compartís no hace falta ir... :-)
Qué estupendas tomas de los alcotanes! esas alas tipo eleonora, ... elegante, elegante!
Un beso,
Carlota

#15 Re: ForumAus » Las crónicas de Albercutx » 15-04-11 19:42:47

Amb aquestes fotos no fa falta anar-hi! :-)
Besos,
Carlota

#16 Re: ForumAus » Astor amb cintes » 04-04-11 13:09:57

Hola Toni,
Fa una estona he avisat al COFIB. Esper que el trobin.
Salut,
Carlota

#17 Re: ForumAus » Comença la migració » 31-03-11 19:58:38

Fa una estona, les primeres falcies Apus apus que veig a Ciutat enguany, un grupet de 10 per San Ferran.
Amb els seus xiscles, 'fan estiu'.
Carlota

#18 Re: ForumAus » 45 voltors forasters a sa Dragonera » 30-03-11 21:37:44

Hola Jaume,
Quines observacions més interessants!
A jo m'ha sorprés especialment la de les 26 àguiles calçades en migració. Ens podries contar una mica més com va ser? anaven en un sól grup o van anant passant en grupets. Com se movien? bé, aixó, una mica del que ens puguis contar. És una cita molt xula.
Una abraçada i gràcies per compartir-ho amb els que no gaudim de Dragonera sovint,
Carlota

#19 Re: ForumAus » Rapinyaire mort a s'Espalmador » 02-02-11 22:44:28

Hola Oli,
puedes también contactar con Álvaro Camiña, él te dirá quién puede haber marcado con esas anillas buitres leonados.
Te mando su mail a tu correo.
Un beso,
Carlota

#20 Re: ForumAus » Hieraaetus pennatus, fase pàlida a la uib » 02-02-11 17:39:14

Hola Miquel Àngel,
Hi ha més de 200 parelles d'àguila calçada a Mallorca, moltes 'pasturen' pel raiguer per alimentar-se. Crec que el més raonable és pensar que se tracta d'individus diferents, els que vas veure a son Reus i llavors a la UIB.
Els xoriguers són més àgils que les calçades, i si defensen territori poden arribar a ser molt agressius! un mes de març de fa un parell d'anys vaig poder gaudir, impactada, de com un mascle de xoriguer va atacar a dos àguiles calçades fins al punt de fer-les tombar a terra, va ser l'últim recurs que van tenir per poder escapar del ferotge xoriguer.
Sort i continua amb les observacions de rapinyaires!
Carlota

#21 Re: ForumAus » concurs d'identificació VI » 24-01-11 12:55:22

A jo me semblava major que un sebel·lí, però no tant com un flamenc. Deu ser cosa del gran angular, o que la mà que aguantava l'ala era d'un gegant!
Molt interessant, sí!
Besos,
Carlota

#22 Re: ForumAus » concurs d'identificació VI » 23-01-11 22:06:27

I... [per dir algo, només, eh?] un Limosa limosa (Cegall de mosson, aguja colinegra)?
Potser és una mica petit per aquesta ala que sembla groseta... mmmmmm...

Carlota

#23 Re: ForumAus » Buteo rufinus Vs. Buteo buteo » 17-01-11 17:39:17

Las miradas que se echan son de miedo.
Impresionantes las fotos! enhorabuena.
Un saludo,
Carlota

#24 Re: ForumAus » Riviera Maya i ocells(molts) » 06-01-11 22:37:40

Impressionants! vaja, quina experiència!
Ves penjant més fotos que els que no hem sortit de Palma aquests dies, les puguem gaudir :-)
Carlota

#25 Re: ForumAus » Dubte sobre Hieraaetus fasciatus » 06-01-11 22:33:31

Hola Xavi i tots,
Com ben bé ha dit en Toni, els joves i adults no reproductors són bastant moguts, però els adults reproductors ocupen el seu territori tot l'any.

Si s'amollen a Mallorca és molt possible que visitin altres illes, però no crec que quedin a Menorca ni a Pitiuses ja que l'hàbitat no és tan favorable per la reproducció com a Mallorca. De fet, només hi ha registres històrics de cria a Mallorca, el darrer del 1964 per la zona d'Estellencs.

A Mallorca s'ha observat una quinzena de vegades des del 1972, tant adults, subadults com joves. Mentre que a Menorca les cites són molts menys freqüents; en tenc registrades la d'en Paul Henrici al 1925, i al 1974 s'en veieren un adult i dos inmadurs al gener, dos adults a l'abril y dos exemplars d'edat no identificada al juny, totes per Addaia (Avifauna de Menorca, Muntaner y Congost), creant dubtes sobre si criava una parella, però no se van tornar a veure més.

La peixatera és molt filopàtrica, el que dificulta molt que un individu divagant se posi a criar a una zona molt allunyada d'allà on va nèixer. Però en el cas de la coabarrada no ho és tant filopàtrica i de fet és esperable que si s'estableix una població a Mallorca els exemplars que fins ara venien de visita i s'en tornaven puguin quedar, atrets per la presència de congèneres.

Esper haver ajudat a aclarir una mica més aquest tema.
Una abraçada,
Carlota

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11