1

(13 respostes, escrites a ForumAus)

Divendres 12 davant la cimentera de Canet a Esporles 12 exemplars de milana amb moviments de dormidor (amb exemplars que baixaven per posar-se dins un pinar). No sé si és un dormidor controlat o no, per aquest motiu ho coment. Cap exemplar amb marques alars, no els vaig poder controlarb a tots.
Xavi

2

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia:
ja fa més d'una setmana que al bosc de sa caseta de Menut un passaforadí està fent el niu a dins d'una barraca de carboner restaurada. Sens dubte ha sabut triar un bon lloc.
Salut
Xavier

3

(2 respostes, escrites a ForumAus)

Bones Maties.
Gràcies per aclarim-me els dubtes. La informació és molt interessant. Per cert,  per a aquells que no ho hagin observat, recoman veure els picats dels exemplars pescant a la mar just enfront de l'albufera, és un espectacle brutal.
Salut.
Xavi.

4

(2 respostes, escrites a ForumAus)

diumenge 23 vaig fer una mini escapada a l'albufera i vaig poder observar un niu amb polls dels sterna que hi crien (la trobada d'en Miquel Angel Reus em va aclarir les fites). Em va comentar que el nivell de l'aigua era molt baix i que podia afectar a l'èxit reproductor de la colònia. El dimarts següent els polls que hi havia al niu que hi ha a l'aguait II del cibollar (a l'observació del diumenge hi havia tres polls que eren alimentats pels adults) ja no hi eren i pel seu tamany encara eren massa joves per volar, tampoc vaig observar cap adult posat. La zona totalment eixuta. Si que hi havia moviment a la zona de cria de l'aguait I però eren masa enfora per fer una bona observació amb els binocles. Se suposa que el niu ha sigut depredat?. Com va la cosa a les altres parelles del Cibollar? Vaig veure que el nivell d'aigua també havia baixat molt, A veure qui m'ho pot aclarir.
Xavi

5

(8 respostes, escrites a ForumAus)

La identificació dels exemplars han estat amb el cant. si es poden confondre amb joves d'altres nocturnes s'haurà d'assegurar la cita. Miraré d'aclarir-ho (tal volta l'exemplar de la setmana passada encara ronda pels voltants i el puc observar). Gràcies Maties pels aclarimets, són de gran profit.
Xavi

6

(8 respostes, escrites a ForumAus)

Ahir a un ametllerar prop de la UIB un exemplar cantant i durant tota la setmana passada un altre exemplar a Son sardina, a una zona també amb ametllerar, són cites de migrants o encara és massa prest, qualcú em pot aclarir el dubte?
Xavi

7

(1 respostes, escrites a ForumFauna)

Bones,ahir a Orient volant i posant-se pels abatzers, tres exemplars de blaveta de s'heura. L'any passat a les mateixes dates (darrera setmana de juny) un exemplar a la mateixa contrada. També el 29 de juny un exemplar a Campos. Xerrant amb en Xavier Canyelles m'ha comentat interessant passar aquestes cites ja que pareix esser que és una papallona escassa. Pareix que aquestes dues darreres setmanbes ni ha bastantes espècies, a Orient mateix ahir hi havia gran quantitat de llimoneres (mascles i famelles ja fa un parell de setmanes que van a "tope"),un exemplar de papallona de s'arbocera i moltes papallones de alfals. Per cert enguany no hi ha hagut l'entrada tan espectacular de papallones des cards?
Xavier

8

(1 respostes, escrites a ForumAus)

Bones.
Ahir al matí just al cim de la Gubia un exemplar de gorrió d'ala blanca.
salut a tothom
Xavier

9

(0 respostes, escrites a ForumFauna)

Bones, ahir passejant pels voltants de Son sardina vaig trobar una oruga des borinot de carabela. Em pensava que no era l'època, qualcú m'ho pot aclarir, va per tú Xavier! A més a més la vaig trobar a un ullastre, no és estrany?. Hem pensava que solament anaven a les patateres i carabaceres. Com que som un desastre informàtic no he pogut penjar la foto, com es pot fer?
Res salut a tothom
Xavier

10

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Dijous passat (10-12-09) dos exemplars al Castell d'Alaró. No sé si encara es fa l'estudi que duien a terme en José Luís i en Rafel (crec que eren ells dos), si és així aquí teniu la cita.
Salut a tothom:
Xavier

11

(8 respostes, escrites a ForumAus)

per a mi són joves locals acabats de sortir del niu, tenen les rectrius externes molt curtes, a mesura que passin els dies aniran creixent i en una setmana més és fàcilment comprovable com han crescut. el mateix passa amb les boqueres. A més a més aquestes dates són bones perquè les segones postes ja comencin a volar. I ara el dubte, els joves no migren més tard que els adults? A més a més, suposant que migrassin junts, encara hi hauria dependència entre jove-adult? a veure qui m'ho pot resoldre. I per acabar no seria interessant fer qualque estudi de nidificació d'aquesta espècie?.
xavi

12

(19 respostes, escrites a ForumAus)

P Ochruros

13

(0 respostes, escrites a ForumAus)

Bon dia a tots:
Som en Xavier Morell, mestre del camp d’aprenentatge d’Orient. Aquest camp forma part de la xarxa de camps d’aprenentatge de les Balears que depenen de la Conselleria d’Educació del Govern Balear (ja duen més de vint anys de funcionament) i té com a finalitat que els alumnes de les escoles (de 3 a 18 anys) treballen temes relacionats amb l’educació ambiental. És un servei educatiu gratuït molt demandat pels centres escolars de les Balears i és una primera passa per introduir de manera directa temàtiques relacionades amb el medi natural. A Orient ens centram en la Serra de Tramuntana.

Jo som nou d’engany i entre d’altres curolles, estic interessat en treballar el tema de l’ornitologia (poc tractat fins ara). A Orient, com us podeu imaginar, el tema dona per a molt. La meva idea és elaborar un material didàctic de suport relacionat amb aquesta temàtica. Aquest material el faríem servir als itineraris (Amb un suport de fotos) i també el penjaríem a la nostra web. Aquest material podria ser consultat per qualsevol alumne (tant les fotos com el text). Cada espècie constaria d’un apartat amb una explicació dels aspectes més interessants de cada aucell, apartat que ja he elaborat (Identificació, estatus, biologia, paper ecològic, migració, problemàtiques de conservació...) i d’una fotografia. És aquí on em podeu donar un cop de mà. La idea és que la gent que hi estigui interessada em passi fotos dels aucells sol•licitats. Tenim la possibilitat de remunerar-ho i cada foto podria dur el copyright de cada autor. Ja he xerrat amb en Juanjo Bazán i m’ha comentat que m’ajudarà però segurament no disposa de fotos de totes les espècies. Pens que és una bona manera d’introduir el tema de l’ornitologia a molts escolars que “al•lucinen” quan feim els itineraris i aprenen a reconèixer fàcilment ropits, mèrleres, esparvers, milanes o xíqueres. Si aquesta “aproximació iniciàtica” la complementam  amb un material didàctic adaptat als nins i sempre que vulguin la puguin consultar (amb els mestres, a casa...) aconseguirem que perdin la por i puguin engrescar-se amb un tema que a les escoles està pràcticament oblidat. Molts mestres em comenten que no hi fan feina perquè desconeixen totalment el tema i el veuen complicat. Seria una manera xula de fomentar l’aparició de nous ornitòlegs.

“Qui dibuixa observa; qui observa, coneix; qui coneix estima i qui estima, respecta i protegeix”
Jordi Sabater i Pi. Etòleg, primatòleg i naturalista.

Esper que el tema us engresqui.

Gràcies anticipades
Xavier Morell Tfn: 687003121

PD: No he trobat la manera de posar en cursiva els noms científics, la informàtica no és el meu fort.
Llistat aucells.

Sedentaris
Milana (Milvus milvus)
Voltor (aegypius monachus)
Esparver (Hieraetus pennatus)
Xoriguer(Falco tinnunculus)
Falcó (Falco peregrinus)
Sebel.lí (Burhinus oedicnemus)
Puput (Upupa epops)
Gavina (Larus michahellis)
Tudó (Columba livia)
Colom salvatge (Columba palumbus)
Tórtera (Streptopelia decaoto)
Passaforadí (troglodytes troglodytes)
Vitrac (Saxicola torquata)
Mèrlera (Turdus merula)
Tord (Turdus philomelos)
Butxaqueta (Cisticola juncidis)
Buscaret de capell (sylvia atricapilla)
Buscaret de cap negre (Sylvia melanocephala)
Reietó (regulus ignicapilla)
Cap-ferrerico (Parus major)
Ferrerico blau (Parus caeruleus)
Corb (Corvus corax)
Teulader (Passer domesticus)
Pinsà (Fringilla coelebs)
Gafarró (Serinus serinus)
Verderol (Carduelischloris)
Cadernera (Carduelis carduelis)
Passarell (Carduelis cannabina)
Trencapinyons (loxia curvirostra)
Piula (Emberiza cirlus)
Sól.lera (Emberiza calandra)Estivals
Falzia (apus apus)
Oronella (Hirundo rustica)
Cabot (Delichon urbicum)
Rossinyol (luscinia megarhynchos)
Xíquera (muscicapa striata balearica)
Cap serigany (lanius senator)


Hivernants
Xàtxero (motocilla alba)
Ropit (Erithacus rubecula)
Coa-rotja de barraca (phoenicurus ochruros)
Ullet de bou (Phylloscopus collybita)
Estornell (Sturnus vulgaris)
Lleonet (Carduelis spinus)