Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#2 ForumAus » Projecte guía plomes dels aucells de Península Ibèrica i Balears » 14-09-18 15:23:41

Xavi
Respostes: 1

Bones.
Un amic meu està treballant des de fa temps amb una guia sobre les plomes de totes les espècies d'aucells de la Península Ibèrica i Balears. És conegut a les xarxes socials i ja li han fet alguns reportatges. Per a cada espècie vol incloure plomatges d'adult, de jove, mascle, femella, subespècies, etc. M'ha demanat si se li podria donar una ma amb algunes espècies de Balears que no viuen a la Península, com el busqueret baleàric.
https://www.eldiario.es/sociedad/Ivan-E … 72387.html

#3 ForumFauna » Nou article sobre Xerocrassas » 17-11-17 15:12:38

Xavi
Respostes: 1

S'acaba de publicar l'article Actualización taxonómica y nomenglatural de las especies de Xerocrassa (Gastropoda: Geomitridae) de las islas Baleares. Els estudis genètics coincideixen en gran part amb la conquiologia, quedant resolts molts de dubtes. Ho podeu descarregar aquí:
https://www.researchgate.net/publicatio … s_Baleares

#4 Re: ForumFauna » Sabeu què nom? » 17-11-17 15:04:39

Xavi

Una femella preciosa.

#6 ForumPlanta » Pi de Ternelles » 16-01-16 22:12:05

Xavi
Respostes: 1

Com sabeu, cada any a Pollença s'utilitza el tronc d'un pi per enfilar-se, fer festa, etc, una tradició certament molt antiga i gairebé sagrada pels pollencins. Però jo me deman. No és una animalada cada any matar un arbre adult, gros i sà? no és un delicte? se pot matar un arbre així com així? a part de que si any rera any se'n elimina un, s'està deforestant. No entenc per què no utilitzen el mateix tronc cada any.

#7 Re: ForumFauna » Becut negre » 15-10-14 19:33:59

Xavi

Pot ser que el que has trobat sigui Sphenophorus abbreviatus.

#8 Re: ForumFauna » Processionària 2014. » 15-10-14 19:27:41

Xavi

El Diflubenzuró afecta a qualsevol insecte que ingereixi aquest producte o sobre la protecció quitinosa dels ous fecundats disposats en postes.
En aquesta època de l'any, encara hi ha molta activitat d'insectes i per altre banda, en els pinars hi ha moltes altres plantes (mates, xiprells, càrritx, arboceres, aladerns, etc) sobre les quals hi viuen moltes espècies, tan en estat larvari com adult. Pensem per exemple amb les erugues de la papallona de l'arbocera que ara mateix estan ben actives i ja grossetes.
També afecta als ortòpters, heteròpters, etc que realitzen la darrera muda per esdevenir adult. Es queden a mitja muda i moren sofrint.
A part d'això el diflubenzuró pot ser arrossegat per les plujes cap a torrents, safaretxos i gorgs, afectant als organismes que hi viuen.
Amb lo que costa aquesta fumigació se podria contractar a gent en atur perquè eliminassin ses bosses de processionari manualment o que fumigassin amb diflubenzuró manualment i només en aquelles branques afectades. Evidentment se faria un contracte, una revisió metge i una crema de les bosses de manera controlada a Son Reus o a altre lloc apropiat.

#9 Re: ForumFauna » Ajuda Identificació » 15-10-14 19:20:32

Xavi

És un mascle de banyarriquer del pi (Monochamus galloprovincialis).

#11 Re: ForumFauna » Cabres: per a quan una campanya del GOB? » 26-02-14 10:53:22

Xavi

La meva opinió personal és igual a la vostra. Només dic que hi ha estudis rigurosos que tenen en compte la població ancestral mallorquina de Capra aegragus i el seu paper a l'equilibri ecològic. No és una opinió meva.
Una aferrada.

#12 ForumAus » cigne a Es Molinar » 25-02-14 14:00:28

Xavi
Respostes: 1

Aquests dies ha aparegut un cigne a Es Molinar on és objecte de fotos, observacions, etc. Diuen que és un dels que s'escaparen d'Andratx i aparegueren a Torrent de Pareis. Algú sap realment d'on ha sortit?

#13 Re: ForumFauna » Cabres: per a quan una campanya del GOB? » 24-02-14 22:48:48

Xavi

Efectivament les cabres són molt danyines i no hi haurien de ser. De fet, no només destrueixen boscos i garrigues, també jardins i cultius. Si fos per jo, s'han d'eliminar totes. Només vull aclarir que hi ha certes poblacions concretes de Capra aegragus, una espècie ancestral, protegida per la comunitat europea i que és estudiada per especialistes en ungulats. I que a més a més, intervenen en el manteniment de l'equilibri natural, no deixant creixer plantes arbustives que compiteixen amb les plantes endèmiques.
Però en general, pel que fa a les cabres, bocs i cabrits que hi ha arreu, s'han d'eliminar. Encara que ens trobam al colectiu animalista que ens insulta i ataca pel fet de matar animals.
I consider que si hi ha investigadors seriosos que saben més tots noltros sobre cabres, se les ha de tenir en compte.
Per altre banda recordem també, que no només tenim problemes amb la cabra. Hi ha porcs assilvestrats, sobrepoblació de mart (espècie introduïda), entre d'altres, per no parlar de les exòtiques. Una aferrada.

#14 Re: ForumFauna » Coneixeu aquesta papalloneta groga? » 24-02-14 14:27:57

Xavi

És un dels meus geomètrids preferits. És realment preciosa.

#15 Re: ForumFauna » Cabres: per a quan una campanya del GOB? » 24-02-14 12:28:40

Xavi

És ben cert que la cabra en general és una plaga i greument danyina per la vegetació. Ara bé, hem de distinguir entre cabra en general i la cabra "fina". Aquesta darrera és un animal que forma part de l'equilibri ecològic. Durant els seus 3.000 anys d'estància a Mallorca no ha fet desaperèixer cap planta. És més, els petits endemismes botànics que es veuen amenaçats per la vegetació tipus càrritx, mates...són ajudats per aquest herbívor qui manté controlada la vegetació arbustiva. Els treballs de l'italià Masseti especialista en cabres ho expliquen perfectament, així com també el valor i la importància de la Capra aegragus f. dorcas. La majoria de formes de Capra aegragus provinents d'un ancestre comú d'Àsia Menor introdüits a la mediterrània, s'han extingides. I totes aquestes varietats de la Capra aegragus estan protegides per la Comunitat europea.

#16 Re: ForumFauna » Cabres: per a quan una campanya del GOB? » 24-02-14 12:13:17

Xavi

Vaig passar també contactes del GOB, l'organització ha seleccionat els contactes que apareixen a la taula rodona.

#17 Re: ForumFauna » Blog Listado Entomológico de Mallorca » 10-02-14 18:27:08

Xavi

Hola Miguel Ángel. Me parece genial esta idea.
He estado mirando el blog y creo que con el tiempo deberás redistribuirlo porque la cantidad de especies va a aumentar mucho y en la columna de la izquierda no habrá sitio o la lista se hará interminable. Ahora mismo me agregaré al grupo de Facebook y por supuesto participaré. Un abrazo.

#18 Re: ForumFauna » Cabres: per a quan una campanya del GOB? » 10-02-14 18:21:01

Xavi

Hola companys.
S'està organitzant una taula rodona a l'auditori del Club Diario de Mallorca. Hi està tothom convidat. Entrada gratuita. Tot aquell interessat en participar-hi també ho pot fer. Passaré adreces de correus als organitzadors. Lo ideal seria que hi hagués representació de diferents sectors: administració, colectiu caçadors, animalistes, botànics, zoòlegs, taxònoms, ecologistes, colectiu ramader...

#19 Re: ForumFauna » Anfibios y libélulas. » 26-12-13 15:34:48

Xavi

Enhorabuena una vez más. Me quito el sombrero ante tus fotografias. Especialmente de los odonatos volando. Veo que dominas el tema y eso es excelente. Puedo pasarte el listado de odonatos de Baleares, por si puede ayudarte a ir buscando las especies que no tengas.

#20 Re: ForumFauna » Testudo graeca for sale » 21-11-13 22:11:45

Xavi

Tant la Testudo graeca com la hermanni les pots trobar a la venta de manera legal. El problema és el de sempre: procedència, introducció de malalties a les poblacions locals, substitució de l'exemplar per un de silvestre conservant els "papers" legals....

#21 Re: ForumFauna » Papallones arreu » 21-11-13 22:09:59

Xavi

Només una aclaració. La suposada Polyommatus icarus balearica, és Polyommatus celina.
Es desconeix si existeix la icarus a Balears. De tota manera "celina" era considerada una forma de "icarus".

#22 Re: ForumFauna » Anfibios y libélulas. » 21-11-13 22:06:39

Xavi

Vi Calopteryx en el torrente de Esporlas, justo al lado de la carretera, donde hay un puentecito. Era el mes de Mayo de hace 4 años.

#23 Re: ForumFauna » Anfibios y libélulas. » 10-11-13 18:02:29

Xavi

Enhorabuena por las geniales fotos y por supuesto también por el buen trabajo que estás realizando. Por cierto, no has encontrado Calopteryx haemorrhoidalis? esta especie me tiene intrigado, hace años que no la veo. Es más propia de torrentes, pero me preocupa su situación actual. Es raro que no hayas encontrado Lestes viridis, es bastante común, incluso en aguas sucias.

#24 Re: ForumFauna » Adéu als Iberellus » 08-11-13 12:57:37

Xavi

Crec, no estic segur, que podria ser la forma negra del llimac endèmic Limax majoricensis o gigantomilax, el nom és un desastre, ningú es posa d'acord.

#25 Re: ForumFauna » Pregadéu » 08-11-13 12:49:20

Xavi

És Sphodromantis viridis. Una nimfa o juvenil. Aquesta espècie està desplasant a la Mantis de tota la vida. Fitxa't en un detall: la cara interna de les potes anteriors no té ocel·les negres. A part de que són molt diferents en multitud d'aspectes anatòmics, mida i costums.

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11