1

(2 respostes, escrites a ForumAus)

Gràcies, Toni.
La teva ajuda m'ha fet reconsiderar una pista que havia descartat. El so del vídeo que tu em suggereixes no era el so que cerc, però s'hi assembla.
Això de la pista descartada venia al cas perquè els meus avis tenien un colomer i de nin vaig sentir sovint als seus inquilins i del "uhuh uhuh" res de res.
Però escoltat el so de la tudó (no sabía que la torcaz es deia així)  se m'ha acudit cercar a la mateixa pàgina el so de la tórtora.
Tampoc. Però just devall de la tórtora hi ha la tórtora turca i això ja és molt més semblant.
Altres pàgines de la web confirmen la seva presència a les Balears des de finals del segle passat. I he trobat tres vídeos en els quals s'escolta (a dos d'ells molt fluix) exactament el so que jo sent.
Gràcies.
Xisco.

https://www.youtube.com/watch?v=SJNIEtS9Gcs
https://www.youtube.com/watch?v=Fyl2IDP2XPM
https://www.youtube.com/watch?v=2urpupU2xd4

2

(2 respostes, escrites a ForumAus)

Des de fa anys, escolt a qualsevol hora del dia, de manera més o manco frequent, un so del qual ningú és capaç de donar-me'n resposta. És una cosa així com un "uh-uh uhuh" continuat (i altres variants com "uh-uhuh", o "uh-uhuhuh uh" i també "uhuh uh"), tan repetitiu que al principi em pensava que es tractava d'un so mecànic.  La durada varia de segons a garirebé un minut, però en tot cas, al poc temps es torna a iniciar la seqüència.
Ho escolt al meu barri, a Palma, a prop de Reis Católics, ho escolt a Son Rapinya (en el seu nucli urbà). En el meu lloc de treball, a Campos, entre les dues rotondes que hi ha al principi del poble.
L'altre dia vaig aconseguir interessar a un company de treball de Felanitx que ha viscut a Calonge i a Campos. Es va fixar en aquest so i em va dir que efectivament, el l'ha escoltat tota la seva vida a qualsevol dels llocs on ha residit, però que el tenia tan incorporat que tan sols es fixava en ell.
Una altra companya de treball, em va dir que ella creia que tracta de òlibes. Ella va habitar durant molt temps en els baixos d'un molí (en el centre de Campos) i diu que a la torre sempre niaven famílies d'aquest animal. Però els sons d'aquesta au que he pogut trobar a internet no s'assemblen gens al que jo escolt. El més semblant ha aquest so que he trobat és el del mussol reial (bubo bubo), la qual cosa no m'aporta molta llum perquè tinc entès que no n'hi ha a Mallorca.
Agrairia infinitament que algú em tragués de dubtes sobre l'origen d'aquest so tan habitual però que sembla no interessar a ningú.
Per cert, mentre escric això, l'escolt des de ca meva, on ara som.
Gracies.