Tema: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola a tothom!

Enguany toca cens d'àguila calçada o esparver (Hieraaetus pennatus).

A Mallorca serà una feinada, perquè hi deu haver més de 150 parelles, sobre tot a les serres de Tramuntana i de Llevant, però també n'hi ha distribuïdes pel Pla; tant a zones de penyals i barrancs com a pinars. Per fer-ho una mica més assumible, mirarem de localitzar parelles territorials, i no els nius.

Lo millor és aprofitar el mes de març per localitzar els territoris ocupats, ja que és quan les parelles són més fàcils de trobar, festejant i cridant.

Tothom que hi estigui interessat en contribuir a contar-les, pot informar-se de la (senzilla) metodologia més a baix.

Podeu col·laborar enviant cites de qualsevol indret i/o bé fent-vos càrrec d'una zona (http://www.gobmallorca.com/ornit/atles/ … /mapes.htm). En aquest segon cas, m'ho podeu comunicar per mail (carlotaviada@yahoo.es) i vos assignaré la quadrícula que heu triat.

Arribarem a les 200 parelles? és una possibilitat... ho sabrem d'aquí pocs mesos!

Animau-vos... que arriba la primavera! A més, tots els col·laboradors rebreu la publicació de SEO amb els resultats!

Carlota Viada
Coordinadora del cens d’àguila calçada a Balears


METODOLOGIA CENS D'ÀGUILA CALÇADA A MALLORCA 2009

El cens el realitza el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, amb la col·laboració del GOB-Mallorca.

A Mallorca, s’ha optat per fer un recompte directe de territoris ocupats. Això implica una gran cobertura de la feina de camp amb especial intensitat sobre tot el mes de març (quan preparen el niu i fan vols territorials) i, si fos necessari per assegurar, juny/juliol (quan comencen a volar els joves).

La metodologia és ben senzilla: se tracta de recórrer tota la zona seleccionada, cercant principalment penyals, però també masses forestals, tant en cotxe com a peu per tal d’enregistrar indicis de reproducció.

El millors horaris de prospecció són de 8:30 a 13:30 del matí i, menys recomanable, també l’horabaixa de 17:30 a 19:30 hores.

S’han d’evitar els dies amb climatologia adversa, malgrat que els moments previs a l’arribada d’una tempesta i les immediatament posteriors a la pluja són especialment favorables ja que molts individus retornen al territori o l’abandonen quan deixa de ploure.

Si vols col·laborar, tria una zona i demana el model de fitxa a carlotaviada@yahoo.es. A les sortides, anota al teu quadern de camp les següents dades per passar-les després a la fitxa:
- Data
- Hora
- Localització del territori: nom del penyal o del indret, orientació del penyal i, si podeu, coordenades UTM.
- Substrat de nidificació: a Balears, se poden trobar nius a penyals o a arbres (sobre tot pins). Si sabem quin tipus de niu té aquella parella, bé per que l’hem localitzat o bé per que és l’únic possible a aquell indret, per favor, anoteu-lo.
- Descripció de l’observació el més acurada possible.

Envia les teves cites el més aviat possible, en tot cas abans del 15 de juny, a Carlota Viada (coordinadora):
Correu electrònic: carlotaviada@yahoo.es
Mòbil: 637-702967


Moltes gràcies per la teva contribució a aquest cens coordinat d’àguila calçada.

Com és habitual, SEO/BirdLife publicarà els resultats a un llibret, on s’agrairà la teva col·laboració i del qual se te’n regalarà un.

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola a tots!

Ja ha començat el cens d'esparvers! me comencen a arribar fitxes i dades de territoris possibles.

Avui he sortit per la part de Es Capdellà i no he pogut veure cap, però he disfrutat de l'observació d'una milana campejant al nord del poble. Ha estat una bona estona i finalment, agafant molta altura, s'ha anat cap a Palma. És curios que fa 15 anys era molt poc freqüent veure milanes per aquesta zona de Mallorca.

Per acabar, vull animar-vos a mirar qué fan els esparvers que poguem trobar aquesta primavera.

Besos,
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Carlota i resta de forers,

Ahir 28/02/09 vaig veure dos exs. d'àguila calzada fase clara a Planici, podria ser el mateix individu:

1. 1 ex. fase clara voltejan a sobre les cases de Planici: 39º40'17"N 2º30'º8"E, a les 14.15 h
2. 1 ex. fase clara voltejan al sudoest de Planicie: 39º39'48"N 2º29'37"E, a les 15.30 h.

A davan de les cases 9 exs de Lluonets (Carduelis spinus) mentjant al terra, molt confiats.

Salut,

Jordi

4

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Ahir dia 8 de març just per damunt el Jardí Botànic de Sóller un exemplar. De sobte va aparèixer una gavina vulgar que el va perseguir llançant-se en picat continuament. Eren devers la 1 del migdia.
Estaria bé apuntar si els exemplars observats són fase fosca o clara, en aquest cas era clara.

Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Xavi,
Gràcies per la cita. És interessant el fet que la gavina l'ataqués i no a s'enrevés! aixó ens indica que l'esparver no estava al seu territori. Inclús podria tractar-se d'un migrant, que també n'hi comença a haver aquests dies.

Dilluns vaig veure una parella entre Caimari i Mancor que mirava d'expulsar del seu territori un aligot (Buteo buteo) que també deu estar en migració cap al nord. L'aligot no marxava i durant més de 15 minuts els esparvers van tenir feina!

Salut,
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola a tots,

El cens d'esparvers va a tota. Ja duim quasi 100 territoris/nius localitzats. Les densitats trobades són molt importants a les zones de transició entre la serra i el pla, però hi ha nius per tot el territori.

Avui, tornant pel Coll de Sóller amb en Sion Coll, hem vist un àguila reial (Aquila chrysaetos) sense cap cinta penjant de les potes, seguida d'una cigonya (segurament negre). Ha estat una observació ben apassionant!! com si fossim a qualsevol serreta d'Extremadura. Gràcies a la presència d'aquesta àguila hem trobat un altre territori d'esparvers, que han sortit a defensar-ho.

Vos recordam que les vostres observacion d'esparver són molt interessants, sobre tot entre el març i el juny. S'estan trobant territoris a indrets ben sorprenents. Si coneixeu nius antics o realitzau observacions d'esparver, vos agraïrem que les comuniqueu a carlotaviada@yahoo.es

Gràcies a tots els que ja estau col·laborant!
Més notícies prest.
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Bones a tots.
El duimenge 15 a sa serra dos esparvers, fase clara y fase oscura, sobrevolant cuber. Anaven plegats.
Sense intenció de aparellament. Aixo devers les 16:00
LLavors un altre exemplar fase clara agafant les corrents del del puig de ses vinyes. Devers les 16:30.
Carlota com no es la meva zona o e possat al forum.
Saluts.

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Carlota i resta de forers,

Impressionant la densitat que tenim aquí. Ja tic ganes de veure resultats al continent per poder comparar, però imagino que batrem rècords de colles per quilòmetre quadrat.

L'any passat vaig veure una parella amb un possible niu a una paret, a la part més alta, pujant de Caimari a Lluc pel Camí Vell. També t'he de mostrar les dues colles territorials que veig sempre a Mortitx fent el sac. Una està més localitzada que l'altre, que desconec a on pot niar.

També hem de veure un parell de finques pel sud, a on, les passades primaveres, hem vist exemplars.

Salut,

Jordi

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Andrés, Jordi y tots!

La part de Cúber encara no l'hem fet, així que gràcies per les cites, Andrés.

El territori que dius, Jordi, el vaig trobar ahir, gràcies a les teves indicacions. A més, per Lluc i Binifaldó n'hi ha també un grapadet de colles!

És una llàstima que no tinguem dades anteriors per comparar, només el cens que va fer en Toni Muñoz a la península d'Artà. Però en tot cas, sí, les densitats són sorprenents!

Ja tenim 120 territoris registrats, alguns encara per confirmar. I quan hi vas, en comptes d'un t'en trobes dos o tres!

Seguiremos informando!
Carlota

10

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Carlota,
avui a prop de la Talaia d'Albercutx, una colla de esparvers jugava donant-se les urpes
Salut!
Rafel i Gemma

"¡Las neuronas están fritas!..." Eduard Punset/APM

Mamar fins als tres anys té l'avantatge que després, de gran, tens la certesa d'haver estat feliç.
—Ramon Solsona (Barcelona 1950)

11

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Ah, se m'oblidava, eren 2 fases fosques
raf

"¡Las neuronas están fritas!..." Eduard Punset/APM

Mamar fins als tres anys té l'avantatge que després, de gran, tens la certesa d'haver estat feliç.
—Ramon Solsona (Barcelona 1950)

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola a tots,

Avui, a les 13.30, un ex. fase fosca al costat nord de l'estany des Tamarells (S'Avall, Ses Salines). Aquí tenen molt de menjar i ja fa temps que es veuen exemplars (poc) en primavera, encara que la nidificació mi ha estat provada.

Salut

Jordi

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Gràcies, Rafel! és una parella que altres anys ja la coneixiem, però enguany crec que encara no s'havia vist. En Lalo s'encarrega de la quadrícula de Formentor, l'hi diré.

Jordi... s'Avall mereix una bona visita per veure qué passa a dins, quedam un dia.

Avui he fet una volta per Llucmajor-Felanitx i he trobat dos indicis de cria. Un al sud de Porreres i un altre cap a Es Fangar. Segur que n'hi ha més, però al pla són més difícils de seguir.

La setmana passada, vaig veure un exemplar aturant-se a un arbust i agafant una branca amb les urpes. Mai ho havia vist! llàstima que no vaig poder veure on anava a parar, me va faltar visibilitat.

Bona nit!
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola a tots!

S'acaba el mes de març, el millor per detectar amb facilitat comportament de cria als esparvers. Principis d'abril, fins que no ponen els ous, també és bo. De moment duim 170 territoris/nius detectats. A principis d'abril farè un balanç més detallat de cria segura, probable i possible i ja el passaré.

Divendres vam anar a Sa Vall, en Jordi Muntaner i jo, i vam veure diversos esparvers, els vam seguir per detectar indicis de cria i RES DE RES! tenc la teoria de que els no reproductors no estan per la serra, si no que pul·lulen pel pla. Sa Vall n'està ple, però no crec que hi criïn. També és possible que alguns siguin migrants. De fet, vam veure al manco dos exemplars d'arpella (Circus aeruginosus).

Hi ha molt poques referències d'observacions amb comportament territorial pel pla, la majoria son exemplars caçant, inclús s'aturen a un pi, però sense més indicis que indiquin que crien.

Farem una mica més d'esforç pel pla per veure a mem si podem detectar parelles. Vos demanam la vostra col·laboració, enviant les observacions d'exemplars pel pla i, sempre que vos sigui possible, si detectau un, intentau seguirlo a mem qué és el que fa.

Gràcies! més notícies,,, prest!
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola de nou!

Increiblement, encara arriben observacions de noves parelles i territoris! ja estam a prop dels 200 només a Mallorca, fins i tot alguns més al Pla.

Estan a punt de pondre els ous i ara les parelles volen més plegades, fent vols nupcials, però també trobam indrets on només un dels exemplars, el mascle, vola i vola pel territori, tot sol, caçant, marcant territori (vols fent ones a l'aire i picats expectaculars) o atacant altres que s'apropen massa. De manera que totes les cites són interessants.

Per als interessats, tenc el cant de l'àguila calçada en mp3. Si algú la vol, que m'escrigui a carlotaviada@yahoo.es i l'hi enviaré.

Fins prest, amb més notícies!
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Carlota:

   Des de fa anys, i aquest no n'és una excepció, tinc localitzades tres parelles nidificants dins la zona de la vall d'Esporles compresa entre Sa Granja i Ses Rotes

  Una salutació
  Pere Dietrich

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Pere!
Per favor, envía'm un mail a carlotaviada@yahoo.es i me dones els detalls, sobre tot les coordenades.
És una zona amb molta densitat i ja en tenim uns quans detectats.
Moltes gràcies!
Carlota

18 (editat per Pere Vicens 27-04-09 12:59:58)

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola a tots i a totes.

Des de fa alguns anys tenim constància de que s'Albufera és un territori de caça eventual (sobretot a l'hivern) per les àguiles calçades (Hieraaetus pennatus). S'han anat veient exemplars, sobretot al camí dels Polls, que devoraven gallinetes d'aigua (Gallinula chloropus) a la vora del camí i solament s'aixecaven quan estàvem relativament aprop.

Però aquesta primavera s'han donat dues situacions no anotades fins ara, també en referència a aquestes dues espècies.

Una va ser fa quasi un mes i mig, quan dos exemplars d'àguila calçada es barallaven al mig del camí de Ses Puntes per menjar-se les restes d'una gallineta acabada de capturar per un d'ells... a pocs metres del cotxe d'una de les persones que treballen al Parc. Es passaren una bona estona barallant-se mentre l'afortunat observador fruïa de l'espectacle...   

L'altre fou el passat dissabte, dia en que vaig poder presenciar a menys d'un centenar de metres de la meva posició com una àguila calçada baixava del cel a tota velocitat, amb les urpes estirades i les ales plegades, per capturar una altra gallineta d'aigua. El picat fou des d'uns 60 metres d'altura mentre la gallineta estava pasturant tota tranquil·la sobre el camí den Pep... tenia el sol de cara i no podia veure res...

Jo, impressionat, vaig alterar-me pensant: "es fotrà una bufetada al terra...!"

Però en el darrer mig metre va obrir de cop les ales i va frenar en sec, caient sobre la pobre gallineta amb un soroll difícil d'explicar, però que em va recordar al que es sent quan arruem de cop una bossa de paper...

...i l'àguila va quedar tan panxa, amb el cap estirat i la gallineta a les urpes, ben agafada. Dues estretes, una espolsada, uns cops de bec... unes plomes que s'aixequen al vent... i l'àguila que comença a menjar, tan tranquil.la, enmig del camí...

Hores més tard hi havia el cadàver allà mateix. S'havia menjat una de les piteres i part de la freixura, deixant el cap i la majoria del cos sense tocar...

Talment com "passava per aquí... i, mira..., una mossegadeta..."

Pere

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola a tots,

Vos volem recordar que fins a finals de juliol recollirem observacions d'àguila calçada per tal de poder completar el cens a Mallorca.

En el decurs del darrer mes han seguit arribant cites de territoris i el nombre de parelles (entre possibles, probables i segures) arriba ja a les 217!!

A més, per tots aquells interessats, vos informam que l'informe provisional del cens fet a finals del mes de març està disponible a la web del Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient:

http://www.caib.es/sacmicrofront/conten … ;cont=6859

Gràcies!
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Carlota, han colgado una foto con 4 calzadas en cala millor, en fotonatura. Lo primero que me llamó la atención fue la dedicatoria (inmerecida) claro. Por si el dato es util...Nos vemos. Juanjo.
http://www.fotonatura.org/galerias/fotos/285441/

No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Carlota, avui cap a les 17.00, a Pollença, un ex. d'esparver volant no molt alt. La zona es al pla que hi ha entre Pollença i la serra de Cornavaques (se diu Ca'n Noble).
Fase fosca.
No se si servira la dada.
Salut

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola de nou a tots,

Ja teniu disponible l'informe final del cens d'àguila calçada de Balears a:
http://www.caib.es/sacmicrofront/archiv … p;id=57667

L'any que ve m'agradaria mirar de recollir dades sobre productivitat d'una selecció de nius de Mallorca. És una dada interessant per saber l'estat de conservació de la nostra població.

Bé, moltes gràcies a tots els que hi heu contribuït!
Besos,
Carlota

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Enhorabona, Carlota, Félix i tots els que heu col·laborat en aquest cens. Un gran document, que de ben segur serà una referència vàlida per a molt de temps!

Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2

24 (editat per Samuel Pinya 29-08-09 12:56:43)

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Enhorabona Carlona, Fèlix i tots els participants del Cens.

Volia fer algunes pregunes sobre aquesta espècie i sobre el document:

A Mallorca s'estima que la població és de 173 (173 territoris segurs + probables + possibles) i 219 parelles (173 territoris segurs + probables + possibles + 46 indrets o territoris amb dades antigues on no s'ha obtingut cap indici reproductor a 2009).

Si això és així, i el cens s'ha realitzat al 2009 perquè es sumen els 46 territoris (i per tant 46 parelles) si al 2009 no hi ha indicis de reproducció???

A que es pot deure que a la península de Llevant s'hagi duplicat la població d'àguila calçada en 15 anys? Creis que ha passat el mateix a la resta del territori, malgrat que no hi hagi dades?

Què es sap de la població flotant que encara no formen parelles, es sap qualque cosa?

Una aferrada

Sam

Re: Cens d'esparvers a Mallorca

Hola Samuel i tots,

Els 46 territoris que he afegit als 173 amb indicis de reproducció corresponen a observacions d'enguany (molts d'ells se podrien considerar possibles, però per prudència no els he catalogat així) o a dades antigues de cria on enguany no hem pogut comprobar si criaven o no per manca d'observacions, no per que fossin observacions negatives. De fet, els tres territoris que quasi segur que enguany no estaven ocupats no els he considerat. És a dir, que crec que apart dels 173 hi pot haver al manco 46 territoris més que es factible que estiguin ocupats per parelles però que no hem pogut comprovar-ho enguany per manca d'observacions no per que les observacions fossin negatives. D'aquí surt aquest marge poblacional, no els he volia deixar sense contar.

Els motius de l'increment poblacional no els coneixem, com dic a l'informe se pot especular que alguns factors han millorat i el que si es vera és que l'àguila calçada no sembla tenir factors limitants crítics actualment. I sí crec que el que ha passat a la península de Llevant ha passat a la resta de la població, però és en realitat una impressió personal (comparant la densitat que vaig percebre al 1994 quan vaig fer un intent de localitzar nius i la brutal densitat actual).

Respecte a la població no reproductora, crec que està establerta principalment fora de la Serra de Tramuntana i la península de Llevant. Però també és una impressió.

Ja que no és una espècie amenaçada ni en declivi, no s'han invertit esforços de conservació i la manca de informació impedeix respondre a moltes d'questes questions. Seria interessant que algú fes una tesi doctoral!

Gràcies pels comentaris, estic contenta que vos hagui agradat l'informe.
Un abraçada,
Carlota