Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 04-07-10 11:48:29

Manolo
Membre
Registrat: 23-01-08
Missatges: 138

Raresa!...i criant a Mallorca?

Hola,

com cada any el grup d’Educació Ambiental del GOB està fent aquests dies un campament a La Trapa. En Xavi Llabrés, a més de monitor, és anellador expert i aprofita aquest fet per introduïr als participants en el mon de l’ornitologia i en l’estudi ornitològic mitjançant l’anellament i, de pas, treu molta informació interessant sobre les espècies presents a la finca.
El que no se podia pensar mai en Xavi és trobar el que ha trobat avui a primera hora en l’única volta que fa cada dia: un Pinsà trompeter Bucanetes githagineus.....A més, ha estat una femella, i a més amb placa incubatriu 3!
Quan les femelles estan covant els ous, perden les plomes del pit que a més s’irriga just davall la pell, amb la finalitat de transmetre millor la calor al ous durant l’incubació. La formació i posterior desaparició de la placa incubatriu segueix un procés que els anelladors identifiquen amb diferents codis. El codi 3 vol dir que la placa ja està en regressió, cosa que comença a produir-se poc després de nèixer el pollets i dura fins que comence a cubrir-se la placa novament de plomes, quan ha acabat la cria.
Això vol dir que el pinsà trompeter que ha anellat en Xavi ha criat enguany i fa poc. Me diu en Xavi que té plomes velles, que no ha mudat. Per tant penso jo que aquesta femella ha criat per allà aprop, segurament a la zona de costa que mira cap a sa Dragonera.

l'ornitologia no ens deixa de donar sorpreses!

salut

Manolo

Desconnectat

#2 04-07-10 12:57:46

Jose Luis Martinez
Convidat

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Hola Manolo y demás foreros.

Impresionante captura la de esta rareza y encima en la época de cría. Cada año se producen nuevas sorpresas (y a veces sorprendentes...Je).
No sé si me parece más raro una Sylvia ruepelli en migración o un Bucanetes criando.
Creo que lo que me sigue alucinando cada día, es que vivimos en unas islas cuya evolución estamos palpando.

Siempre he dicho que las Islas Baleares son un laboratorio natural para el estudio de la migración, de la colonización insular, de la evolución específica, del estudio multidisciplinar de leyes de ecología etc.

Para cuando esperamos que las administraciones competentes se impliquen de forma directa en la elaboración de una equipo de investigadores multidisciplinar en las Baleares?

Tenemos impresionantes investigadores en todas las materias.

Enhorabuena Xavi. Una vez más, cada vez que alguién se mueve fuera de las zonas habituales de observación se encuentran cosas nuevas.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ

#3 04-07-10 13:43:18

Maties Rebassa
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 1,046

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Sí, enhorabona Xavi per la troballa!

Una cita molt interessant però per ventura no tan sorprenent. Crec que és al llibre "A CLIMATIC ATLAS OF EUROPEAN BREEDING BIRDS" que ja s'aventura que les espècies d'aus (i de fauna i fora en general, encara que no sigui el tema d'aquell llibre) aniran desplaçant les seves àrees de presència i cria cap el nord.

En poc temps hem tengut a Mallorca primeres cites de voltor de Rüppell (Gyps rueppellii), d'aligot rogenc de llarga estada (al menys 2 mesos per la zona de Calvià, el que fa pensar que més que un migrant, podria tractar-se d'un "cirtensis" nordafricà), i ara aquesta probable cita de Bucanetes reproductor. Simples casualitats? Jo diria que no.

Per ventura, encara que amb retard per allò que són illes i l'arribada és sempre més complicada, a les Balears acabem notant el que ja és ben evident a Andalussia i el sud d'Espanya en general. En tot cas, i com diu en J.Luis, lo important és sortir al camp per poder documentar els possibles canvis futurs.

Salut!


Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2

Desconnectat

#4 04-07-10 18:49:26

Jose Luis Martinez
Convidat

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Hola Maties y demás amigos.

No, no me ha sorprendido una especie nueva criando en Baleares debido al cambio de clima en el planeta. Como dices muy acertadamente, diversos estudiosos del tema ya auguran cambios desde África hacia el norte y como también comentas en el sur de España se nota desde hace ya varios años (Corredor sahariano, vencejo cafre etc.).

Lo que me ha llamado la atención es que precisamente el camachuelo trompetero es una especie (si no voy muy equivocado) que utiliza áreas muy erosionadas y rocosas, principalmente en desiertos o zonas xéricas.

Hombre es verdad que la Trapa no es un vergel de vegetación, pero tampoco sé si en Baleares existen zonas tan secas como para considerarse áreas secas o desiertos, es este hecho el que me ha sorprendido.

Vamos que si me dijeras que te hiciera una lista de 20 especies que creo que en los próximos 10 años van a criar en Baleares, no incluiria al trompetero.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ

#5 04-07-10 21:09:02

jaume adrover
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 320

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Enhorabona Xavi, fins a sa darrera mata hi ha conills!

Ja hi havia un grapat de cites primaverals a Cabrera, Cap Salines...però criant?
Una flor no fa estiu (de moment), tot i el creixent nombre d'espècies de climes més càlids i secs nidificant cada vegada més al nord (i milers de dades d'altres disciplines que confirmen el canvi global), no vol dir que el Bucanetes conquereixi les illes, que com bé diu en Jose són un laboratori. També hem trobat el ropit (E. rubecula) i l'ull de bou (P.collybita) a l'altre part de la balança, tocarien fer-se amunt i es fan per avall, o ja hi eren però en tan baix nombre que no ho sabiem?.

També crec que hi ha més ulls que mai que miren aucells a Mallorca, aquesta és la millor noticia.
Apasionant.

Salut

Jaume

Última edició per jaume adrover (04-07-10 21:10:24)


La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.

Desconnectat

#6 05-07-10 18:07:23

toni soler
Membre
Registrat: 17-09-09
Missatges: 232

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Hola Xavi i resta de forers.

Avui a les 13:30 hores , a la clastra de les cases de Galatzó un exemplar mascle nupcial  de Passerell trompeter inconfunsible. Assolat a l´empredat a 6 mts.
Lo mes curiòs es que avui dematí m´assabentat de la troballa del Xavi.Enhorabona.

Adeu.

Desconnectat

#7 05-07-10 21:53:26

Maties Rebassa
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 1,046

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Ep Toni, també enhorabona per a tu :-))

Jaume, tens raó que una flor no fa estiu. Ara, no estic segur que sigui del tot cert el que dius de que rupits i ulls de bou estan baixant en lloc de pujar (latitudinalment parlant). Ambdues espècies crien també més al sud de les Balears (el rupit també a Àfrica) i les dues es troben en clar procés d'expansió en les seves poblacions ibèriques, qui sap si com a conseqüència de la major superficie arbrada que hi ha a Espanya (i a les Balears, sigui dit) respecte a fa unes dècades.

En fi, que ens queda molt per apendre i, com dius, com més ulls hi hagi mirant, menys coses se'ns passaran per malla.

Salut, i ànim per lo de les milanes, que no guanyam per "sustos" :-((

Última edició per Maties Rebassa (05-07-10 21:54:41)


Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2

Desconnectat

#8 06-07-10 10:50:12

Gabriel
Membre
Des de: Calvià Poble
Registrat: 05-06-09
Missatges: 363
Pàgina Web

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Hola Toni, ahir horabaixa de 18:20h-22:20h aproximadament.... en Jose Luis, na Cristina, en Samuel Pinya, na Maricarmen i jo anarem a Galatzó, pero no varem veure cap Passerell trompeter...

Hauriem de mirar per les petites basses perque si aquest ocell es queda més temps anira a veure si o si...

S. Biel


GRUP D'ORNITOLOGIA DE CALVIÀ

         www.goc-calvia.blogspot.com

Desconnectat

#9 08-07-10 09:59:33

Manolo
Membre
Registrat: 23-01-08
Missatges: 138

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

Vaja Toni, que xulo!

pues si que és curiós en tan poc temps i en aquesta època veure dos exemplars. La zona de cria més propera es troba per Alacant amb el gruix devers Almeria. Hi ha poques parelles allà, però fan alguns moviments bastant estranys, ja que hi ha algunes observacions per les illes durant la primavera. Aquestes zones de cria queden relativament a prop primer d’Eivissa i Formentera i després en línia recta de la zona d’Andratx. Formentera té alguns llocs que semblen molt bons pels requeriments  d’aquesta espècie a la que li agraden zones desèrtiques o semidesèrtiques amb poca o cap cobertura arbòria i terreny pedregós. Jo pensava que l’espècie arribaria a criar a Balears, però no hagués dit per la zona d’Andratx. però clar, els animals després fan el que volen  ;-)

salut

Manolo

Desconnectat

#10 14-07-10 11:15:46

E. Amengual
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 132

Re: Raresa!...i criant a Mallorca?

El 'trompetero' ha estat trobat recentment també a Aragón, l'expansió sembla evident.

http://www.fotonatura.org/galerias/masvisitas/353096/

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11