Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 01-11-10 16:54:46

La Gola
Membre
Des de: Port de Pollença
Registrat: 27-08-10
Missatges: 149
Pàgina Web

comportaments curiosos/interessants

Hola a tots,
aquests dies, fent una mica d'observació per la Gola he pogut veure uns quants comportaments que trob interessants comentar.

Primer l'agró blanc ( E. garzetta) habitual de la zona. L'havia vist moltes vegades amb el bec arran de l'aigua inmòbil esperant per agafar els peixos, però l'altre dia el vaig observar amb els prismàtics i vaig voure que no simplement estava inmòbil, sinó que produia unes vibracions a l'aigua (amb la llengua o la gola??) supòs que amb la intenció d'atreure els peixos. No sé si li funciona molt, però sa veritat és que al manco jo no havia vist abans aquesta tècnica de pesca en un agró.

També hi ha una bona quantitat de ropits (E. rubecula), molts que s'encalcen com a locos. I ahir vaig poder veure com n'hi havia dos que enlloc de encalçar-se i picar-se es mostraven els colors. Estaven més o manco un enfront de l'altre intentant no donar-se l'esquena. Un sobretot amb el cap tirat cap enrera, tot estirat i la coa molt dreta, fent el xiscle aquest tan agut que fan els ropits i pegant botets mostrant el seu color taronja-vermell. Finalment el seu contrincant va partir sense haver-se de pegar.

I per acabar un gorrió femella (P. domesticus) que deu tenir el seu tamarell molt gelós (suposant que sigui la mateixa) perque l'he  vist encalçant ropits, coa-roges de barraca, tórteres turques i fins i tot punyint a un tudó fins que el va fer partit i així i tot li va pitjar darrera un tros.

Ah, també va comparèixer entre els gorrions teuladers un P. montanus.

salut,

Cristina.

Última edició per La Gola (01-11-10 16:55:21)


Centre de turisme ornitològic la Gola
info@ctolagola.com - http://ctolagola.com
Tel. +34 692 64 40 36
Carrer Temple Fielding, s/n - 07470 Port de Pollença

Desconnectat

#2 04-11-10 21:30:27

Jose Luis Martinez
Convidat

Re: comportaments curiosos/interessants

Hola Gola....Je je je (es gorda pero en chino...)

Lo de los ropit y el agró blanc, la verdad es que no lo había visto nunca, quizás por no fijarme. Había visto a las garcetas esperar con paciencia y pescar, caminar despacio mientras tirando su pico como un dardo, remover la vegetación y el fango del suelo para hacer salir a sus presas e incluso comerse algún pollo de alguna especie de limícol e incluso un pollito recién nacido de ánade real (anas platyrhynchos), pero esto no.

A los ropit les he visto perseguirse, pegarse "de puñetazos" estilo a lo que comentaba Maties con los ruiseñores bastardos (cettia cetti) o sea peleas en toda regla. pero enseñarse los colores para hacer huir al adversario , no. no obstante los colores en las aves indican muchisimo más de lo que parece. Juan Carlos Senar (universidad de Barcelona) lleva muchos años estudiando el tema y tiene artículos muy pero que muy interesantes.

Lo de la gorriona es "egoismo en estado puro". lo he visto algunas veces pero no suele durar mucho la defensa del mismo lugar (mi hipótesis es que encuentran algo puntual un par de días y luego ya no les interesa). ¿sigues viendo a la hembra defender el mismo arbusto?

Ánimo La Gola, en centros como el que teneis en marcha esta el futuro de Baleares.
UN ABRAZO
JOSE LUIS MARTINEZ

#3 05-11-10 10:23:41

La Gola
Membre
Des de: Port de Pollença
Registrat: 27-08-10
Missatges: 149
Pàgina Web

Re: comportaments curiosos/interessants

Ep Jose i forers,

Tanta sort que ens coneixem, que la confiança...je.
Gràcies per la resposta.
No he tornat a veure la gorriona "borde", encara que no he tornat a passar molta estona observant el tamarell en qüestió.

Supòs que molt comportaments simplement se'ns passen per alt per poca paciència a l'hora d'observar espècies que ja són molt habituals i vistes per noltros.
De l'agró blanc pot ser és una estratègia de pesca més d'un individu en concret que de l'espècie en si, igual que de la gorriona, com dius tu.

En canvi del ropit si que me semblaria un comportament més habitual, encara que sigui poc observat. Tots sabem i hem sentit que antigament, i pot ser no tan antigament (jo en record casos i no és una imatge molt agradable de recordar) s'utilitzaven juntament amb el visc o amb gàbies enganadores esquers amb colors vermells i taronges per agafar ropits. Pareix obvi que una taca vermella tan grossa fent contrast amb el verd-oliva de la resta del cos ha de ser un reclam a la vegada que utilitzat, pareix, com avís dissuassori pel contrincant, no?

Salut,

Cristina.

Última edició per La Gola (05-11-10 10:26:02)


Centre de turisme ornitològic la Gola
info@ctolagola.com - http://ctolagola.com
Tel. +34 692 64 40 36
Carrer Temple Fielding, s/n - 07470 Port de Pollença

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11