Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 02-12-10 19:33:20

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Corbs

Qualcú pot informar públicament sobre la informació de que la Conselleria de Medi Ambient té preparada i pressupostada una "acció" per matar corbs? M'estranya que en temes de medi ambient, quan la legislació és imperativa en l'afirmació del dret d'informació sobre aquests, hi hagi tan de secretisme. Personalment em preocupa molt que des de la Conselleria de Medi Ambient i encara més dirigida des del PSM, es pugui planejar la matança d'exemplars d'aquesta espècie. Personalment i independentment dels arguments conservacionistes i biològics que espero que altres exposin (si potser públicament) i que podrien fer tornar enrere tal decisió, record que al pati del CIDE, abans de la invasió de les blanques gavines, tornava negre de corbs que anaven a cercar la resta del berenar dels alumnes. No crec que a l'actualitat la seva població sigui major que aleshores i pens que aleshores tampoc representaven cap problema. Tampoc crec que siguin precisament els corbs els causants de l'extinció de la pagesia i ramaderia de muntanya. No tenc cap dubte que escoltar la veu del corb és escoltar bona qualitat ambiental.

M'agradaria saber les raons de tal decisió si la informació que m'ha arribat és certa.

Em sap greu haver de fer sempre de Joan Tardà, però "qualcú ho havia de dir"

Salut

Postdata: Encara serà que les ditxoses cabres autòctones estan més protegides, baix d'un punt de vista biològic i de conservació dels ecosistemes, que els corbs.

Salut i visca la llum!

Desconnectat

#2 02-12-10 20:04:04

joem
Membre
Des de: Palma (La Vileta)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 524

Re: Corbs

Jo vull creure que això que es diu sobre la matança de corbs es nomes un rumor, ja que em sembla impossible.
No trob ni un motiu ni mig per matar corbs i si això succeeix crec que s'hauria de fer molt de renou, segur que hi ha diaris disposats a donar-nos les pagines que volguem davant un atemptat així per part de gent que es diu ecologista i d'esquerres i no oblidem que nomes queden 6 mesos per les eleccions.
Vull pensar ja ho dic que aixo es fals, pero si no ho es al menys jo fare renou.
Salut


Josep Manchado
jmanchado@gmail.com

Desconnectat

#3 02-12-10 20:24:24

toni soler
Membre
Registrat: 17-09-09
Missatges: 232

Re: Corbs

Hola Joan i resta de forers.

Joan no t´ha de sebre greu donar "llum" als assumptes que semblen que manejen amb tant de secretisme a la conselleria.

No puc creure que a la conselleria els hi hagui passat pel cap eliminar aquests magnifics ocells. Precisament aquests darrers mesos s'han deixat veure mes sovint per sa banda de Es Capdella: Son Claret i Son Marti.

Si aquesta barbaritat es comfirmas esta clar que haurem de fer molt de renou.

(Perdonau pels accents que l'ordinador no va massa be)

Fins una altra!

Desconnectat

#4 03-12-10 12:47:06

Manolo
Membre
Registrat: 23-01-08
Missatges: 138

Re: Corbs

Bones,

m’inclino a pensar com en Josep i en Toni que ha de ser un malentès. El corb precisament el que necessita és un grau de protecció més alt del que té a les Balears, així com una feina de conscienciació i educació per tal de posar en el lloc que es mereix a aquesta magnífica espècie tantes vegades incompresa i perseguida.
No sabem ni quantes parelles crien a Mallorca (segons l’atles d’aucells nidificants no arribarien a les 60 parelles), no sabem si tots els nostres exemplars queden aquí tot l’any, no sabem si les agrupacions que es formen a l’hivern son dels exemplars d’aquí o rebem també corbs de fora, no sabem quasi res de la seva alimentació, no tenim dades de la seva biologia reproductiva, no sabem quasi res de la seva dispersió juvenil.......com se pot fer un control poblacional sense tenir informació de l’espècie que se vol “controlar”? el que si sabem és la pèrdua d’una gran quantitat de territoris de cria les darreres dècades i actualment una mortalitat altíssima per electrocució, fins i tot a les torres aïllades en les quals ja no s’electrocuten els rapinyaires, ja que el seu caràcter juganer fa que a vegades s’encalcin per dins les torres i lis passi això. La persecució directa i el verí també son causes importants de mort.
Com en Joan, jo també record els corbs als patis del col·legi i avui en dia se fa estrany veure-los prop de Palma.

Desconnectat

#5 03-12-10 14:32:38

xaviermas
Membre
Registrat: 25-02-08
Missatges: 85

Re: Corbs

Crec que dins el forum hi ha molta gent de la conselleria i que ens hauria de dir la veritat sobre aquest assumpte que fa anys alguns hem sentit a dir....i ningú oficial s'ha dedicat a desdir-ho o a confirmar-ho.

Jordi Muntaner, Joan Mayol.. ens podeu aclarir res???

salut
X

Desconnectat

#6 03-12-10 14:51:34

Joan Bibiloni
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 530
Pàgina Web

Re: Corbs

L´odi cap als corbs és fruit de la curtor i el fanatisme religiós de l´edat mitjana ( negre=dolent, demoniac; nocturn= dolent, perillós, demoniac; sang freda= dolent, pervers, traidor, demoniac...). Lo mateix passa amb altres animals víctimes de la curtor com les serps, els calapots, les òlibes, les aranyes, els voltors, les hienes, els escorpins, els tiburons, etc... tots ells bellíssims animals, que lluiten desesperadament per a sobreviure, aquest és tot el seu pecat.

Joan

Desconnectat

#7 03-12-10 19:34:10

jordi muntaner
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 540

Re: Corbs

Hola atots,

Fa dos dies es va rebre un correu al foro Albercutx, enviat per una persona que, evidentment, està a l'esmentat foro, copiant un escrit signat per Xisco Avellà referent a un rumor de que la Conselleria de MA havia contractat un control poblacional o eradicació de corbs per un valor de 15.000 euros. Jo no vaig dir res fins avui, quant he pogut verificar lo que jo ja creia que era una burda mentira. Copio el correu que he enviat avui al foro d'Albercutx ja que no vull perdre més temps en tota aquesta merda:

Hola a todos,

Lo primero que quiero decir es que me parece muy fuerte que alguien haga circular una notícia así sin saber si es cierta o no. Si me afectara a mi personalmente me parecería una difamación y estaría dispuesto a denunciarla en el juzagado de guardia. Además, el que se la ha inventado lo ha hecho a conciencia, poniendo incluso precio, hasta el punto en que en este foro algunos la dan por cierta y si no leed los comentarios que han ido apareciendo más abajo. En fin, una vergüenza.

Aprovecho para deciros que lo he comentado con el afectado, que es Joan Mayol, y, como yo ya suponía, es totalmente falso.

Muy lamentable este asunto,

Un saludo,

Jordi

Desconnectat

#8 04-12-10 23:52:11

jaume adrover
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 320

Re: Corbs

Hola tots

Gràcies Jordi per aclarir aquest desafortunat mal entès. Ja m'estranyava que l'administració que ha hauria de vetllar per protegir una espècie delicada (probablement molt més del que sembla), es dedicàs a perseguir-la sense justificació, i a més dedicant-hi recursos públics que podrien ajudar altres espècies que estàn fotudes. Seria una bogeria tan absurda, "es colmo" vaja. El mateix llibre vermell de les Illes Balears, no va poder avaluar el seu estat de conservació per manca de dades.

Salut a tots i bon puenting

Jaume


La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.

Desconnectat

#9 05-12-10 01:18:14

Gil Panadés
Membre
Registrat: 09-01-08
Missatges: 211

Re: Corbs

Seria divertit que algú dels que va començar a oretjar aixó, expliqués d´on o de qui sortia aquest rumor ¿no?
Crec que les acusacions o comentaris que es fan al texte son massa greus com per amollar-les gratuitament sense contrastar la informació.
Salut i llarga vida als corbs

Desconnectat

#10 05-12-10 08:09:58

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Corbs

Res com posar blanc sobre negre per veure les coses ben contrastades. A què havíem d'esperar per deixar les coses clares? Per altra banda segurament qualque raó va provocar que s'hagués començat a parlar d'aquest tema. També m'agradaria saber-ho.

Salut.

Desconnectat

#11 07-12-10 14:23:19

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Corbs

Corbs sobre la vall de Coanegra. Avui.
També he gaudit del vol del falcó peregrí.

                                                7DES10%20004.jpg

                                                7DES10%20007.jpg

Salut.

Desconnectat

#12 07-12-10 19:46:09

Xavi
Membre
Des de: a ca meva
Registrat: 09-01-08
Missatges: 596
Pàgina Web

Re: Corbs

Crec que ja s'en va parlar d'aquest tema en un anterior post.


Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"

Desconnectat

#13 24-02-12 19:53:12

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Corbs

Què vos sembla que la Conselleria de Medi Ambient, amb el beneplàcit dels responsables tècnics pertinents, autoritzin que un particular pugui eliminar corbs a la seva finca? En quina quantitat? No ho sabem.

La informació mediambiental és pública per llei. Ja està que segurament caldrà per part d'un particular o entitat emetre una sol·licitud per conèixer-la, gairebé o sense gairebé, obligant a donar la informació per imperatiu administratiu o legal. De ben segur però que això no caldria si qui en coneixen els detalls, la mateixa Conselleria o entorn, els donessin a conèixer. A què ve tal secretisme? És que hi ha res a amagar si s'ha pressa una decisió d'àmbit administratiu i públic, s'entén que normatiu i legal, per matar corbs? Si cada any es maten centenars de milers de tords i altres aus legalment i altres milers per danys col·laterals, incloses moltes espècies protegides, a què ve no defensar públicament la matança de corbs. El conseller, procedent del món senyor-rural no tendrà problemes per justificar-ho, cas que se li demani per la cosa. Però i els responsables tècnics de justificar aquesta decisió, perquè no les donen a conèixer?.... Potser amb un llibret fet aposta?. Llavors podríem debatre el tema de bon de veres i donar llum i cercar solucions adequades al problema si és que la cosa no és conforme. A qui li pot interessar la fosca amb aquest tema? i perquè?

Molt ha costat netejar la fama del corb, perquè ara creem precedents per retornar-la-hi. La presència de corbs, gens subvencionats, són com a mínim un indicador de salut ambiental i molt més.

                  17febr12+011.jpg

Desconnectat

#14 29-02-12 10:37:59

Cristian R. Altaba
Membre
Registrat: 09-02-12
Missatges: 13

Re: Corbs

Quan manava un senyor director general de la finiquitada UM, es van matar nou corbs per la banda de Llucmajor, i un es va dissecar. Se'l va posar al despatx. Indicatiu del grau d'estupidesa que han assolit els nostres polítics...

I encara deu ser per qualque lloc. No sé si ara es fan coses semblants, en tot cas cal recordar que el dret a la informació ambiental és consagrat per una directiva europea d'obligat compliment. Si el GOB demana formalment accés a tots els expedients relacionats amb els corbs, no se li pot negar. Falta que ho vulgui fer, és clar.

Desconnectat

#15 29-02-12 20:32:34

Andreu Maimó
Membre
Registrat: 29-02-12
Missatges: 14

Re: Corbs

Bona nit,
perdonau però no se massa d'ocells però m'agradaria sabre perquè es maten aquestes aus tan inteligents i elegants. No ho entenc. He sentit a dir que de vegades se mengen mens petits quan la ovella està debil. No seria millor mirar de donar una compensació al pagès com es fa a alguns llocs de la península amb el llop?
I com és que es deixen matar corbs, tans ni ha? Jo no n'he vist fa mesos i això que circul per tot per la meva feina.
Grasis

Desconnectat

#16 01-03-12 11:50:05

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Corbs

Jo també m'agradaria saber-ho. Però ho tenen ben guardat. Així fa mal opinar.

Desconnectat

#17 15-03-12 15:56:48

Andreu Maimó
Membre
Registrat: 29-02-12
Missatges: 14

Re: Corbs

Bona tarda,
ahir a l'autopista per Santa Maria, 2 corbs volant junts. per si pot servir.
no se sap res mes del permis de matar corbs?

Desconnectat

#18 15-03-12 23:27:51

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Corbs

Espècie: Corvus corax: fins a 20 exemplars.
Captura amb qualsevol arma de foc de qualsevol calibre.
Qui: Propietari o autoritzat per aquest.
Objectiu: reducció dels exemplars de corbs i del mal que fan.
Termini: fins 31 de març, renovable.
Lloc: Una finca de la serra de Tramuntana.

Desconnectat

#19 16-03-12 11:13:51

Cristian R. Altaba
Membre
Registrat: 09-02-12
Missatges: 13

Re: Corbs

La població de Corvus corax a Mallorca no és gaire gran. Sense una estimació concreta, però basant-me en le que he vist i he llegit, podem dir que compta amb uns efectius entre 50 i 500 exemplars, probablement pels volts del centenar. Autoritzar la mort de 20 exemplars no sembla una actuació ni prudent ni moderada. Si es preveu "renovable", vol dir que poden ser 20, 40, 60...

L'article 8.1 de la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell de 30 de novembre de 2009
relativa a la conservació dels ocells silvestres diu explícitament que els estats membres han de prohibir la mort massiva d'ocells o que pogués causar la desaparició local d'una espècie. L'article 9 esmenta que es poden introduir excepcions, sino hi hagués cap altra solució satisfactòria, per prevenir perjudicis importants a la ramaderia, entre d'altres; sempre fent esment explícit de les condicions concretes de l'excepció, incloent-hi les mesures ccontrol. En el cas que es faci una excepció, però, l'apartat 9.3 deixa molt clara l'obligació de remetre anualment a la Comissió un informe sobre l'aplicació d'aquesta possibilitat d'excepcions. L'apartat 9.4 d¡u textualment: "Habida cuenta de las informaciones de que disponga y en particular, de aquellas que le sean comunicadas en virtud del apartado 3, la Comisión velará constantemente por que las consecuencias de las excepciones contempladas en el apartado 1 no sean incompatibles con la presente Directiva. En este
sentido, tomará las iniciativas oportunas."

En el cas de Corvus corax a Mallorca, si la informació apareguda aquí és correcta, cal apuntar el següent: la mort de 20 (o 40, o 60...) exemplars d'una població petita, aïllada i amb taxa de creixement poblacional baixa, s'ha de considerar massiva i suficientment important per causar la seva desaparició local; no s'ha justificat la inexistència d'alternatives; no s'han demostrat perjudicis importants; no s'han fet constar amb el detall requerit les condicions concretes de l'excepció, ni tampoc dels controls necessaris.

És de suposar que l'administració competent haurà tramès o trametrà puntualment a la Comissió aquesta excepció. Ara bé, és obligació del GOB assegurar que això es fa, i que la informació que arriba a la Comissió sigui tota la necessària, i molt especialment que no es limiti als informes tramesos per la mateixa administració.

Ho puc dir en altres termes, però no més clar.

Desconnectat

#20 16-03-12 11:19:55

Cristian R. Altaba
Membre
Registrat: 09-02-12
Missatges: 13

Re: Corbs

Un detall addicional:

Si és correcte que s'ha autoritzat l'ús de "qualsevol arma de foc de qualsevol calibre", s'ha vulnerat obertament l'article 8 de la Directiva d'Ocells, que prohibeix explícitament els mètides de captura enumerats al seu article IV, entre els quals hi ha determinats tipus d'armes de foc.

Si és cert, n'hi ha per llogar-hi cadires...

Desconnectat

#21 16-03-12 21:34:31

Esteban Cardona
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 15

Re: Corbs

a Eivissa es casi una raresa, just avui dos corbs fotent-se un conill junt a la carretera.

bona nit

Desconnectat

#22 18-03-12 08:50:15

Gil Panadés
Membre
Registrat: 09-01-08
Missatges: 211

Re: Corbs

Pero mem..., que en diu el GOB? és o no és vera?

Desconnectat

#23 18-03-12 23:03:56

Toni Muñoz
Membre
Registrat: 11-12-07
Missatges: 389
Pàgina Web

Re: Corbs

Uep Gil i resta de forers,

a) Efectivament, l'autorització existeix ens els termes que s'ha indicat en aquest fil.

b) Es desconeix la mida de la població mallorquina, i censar-la és bastant complicat. Igualment es desconeix la seva evolució recent, i la seva tendència actual. Mentre alguns observadors diuen veure'n més, altres diuen que va per avall. Sense un cens mínimament correcte, no tenim fonaments estables.

c) El que sí sabem és que és una espècie amb important mortalitat per electrocució (d'això sí que tenim dades).

d) Davant la incògnita de la seva població i tendència, sembla temerari concedir autoritzacions per a la seva eliminació, més encara quan autoritzar un particular a eliminar-ne 20 és, en termes pràctics, donar-li carta blanca per eliminar els que siguin.

f) Davant aquestes autoritzacions, hem sol·licitat formalment a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori que ens faciliti les dades de les autoritzacions dels darrers anys, així com els informes que les varen justificar.

g) Sense entrar a rebatre algunes afirmacions que s'han fet en aquest fil (no cal fer d'abogat del diable), només dir que hem acumulat una certa experiència en la remisió de denúncies a la Comissió Europea, un grapat d'elles sobre la base de la directiva d'aus, i la cosa no és tan simple com pot semblar (tant de bo ho fos).

h) En tot cas, i a l'espera de la informació sol·licitada, es evident que ens manca informació, i que autoritzar a particulars l'eliminació d'exemplars sense aqueixa base de coneixement no sembla massa responsable.

i) Per acabar, és ben manifesta la necessitat d'avaluar afinadament la població mallorquina de l'espècie, ja que amb estimacions realitzades sense base científica no anam massa enfora (a Brusel·les, evidentment no arribam).

Salut

Toni

Desconnectat

#24 19-03-12 02:36:03

Steve
Membre
Des de: Baleares
Registrat: 07-01-08
Missatges: 278
Pàgina Web

Re: Corbs

Y mi pregunta (humilde) es:
Que tipo de daño tan desastroso hacen los cuervos para justificar una criba?
No es que haya bandadas descontroladas de cientos de aves saqueadoras no?
Alquien me puede iluminar?
Gracias y saludos


"No es bonito...solo parece bonito"

Mallorca Bird Ringing Blog:
http://birdringing-mallorca.blogspot.com/

Desconnectat

#25 19-03-12 09:36:35

Cristian R. Altaba
Membre
Registrat: 09-02-12
Missatges: 13

Re: Corbs

Estic content que des del GOB prengueu cartes en aquest afer.

La jurisprudència del Tribunal de les Comunitats Europees és clara: l'aplicació de la Directiva d'Ocells s'ha de fer ÚNICAMENT atenent a criteris científics. Per tant, demostrar els greus perjudicis és responsabilitat de l'administració que concedeix permisos per matar corbs. Això és impossible.

També és fonamental comprendre que NO CAL disposar de dades concretes de tot plegat: el principi de precaució és acceptat com a base de l'ordenament jurídic comunitari. No és el GOB qui ha de demostrar que a Mallorca hi ha pocs corbs, sinó l'administració qui ha d'explicar-se davant la Comissió. I com que no pot justificar els termes de l'autorització, ho tenim cru tots plegats (perquè les sancions no les paga qui escriu les autoritzacions, precisament).

El que importa realment quan hom fa una queixa davant la Comissió Europea és on s'ha vulnerat la Directiva d'Ocells. Ja he explicat on i per què s'ha vulnerat obertament i sense justificació.

Ara, si es vol reforçar la posició pro-ocells (i anti-matarife), fer un cens dels corbs de Mallorca no me pareix tan complicat. Si mos posam d'acord un dia concret, estaré encantat d'analitzar les dades del cens. Voluntaris?

Una abraçada,

Cristian

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11