Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 03-12-12 18:00:42

joem
Membre
Des de: Palma (La Vileta)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 524

El Gran Any / The Big Year 2013

Bones,
No se si heu vist la pel·licula "El Gran Año" i heu llegit el llibre de Antonio Sandoval "Para que sirven las aves"; el grup que habitualment pugem a Albercutx a veure migració (GORA) varem veure la pel·licula junts tot just després de que la majoria hagués llegit el llibre (que per cert es absolutament recomanable per a tots, ens agradin els ocells o nomes la natura o fins i tot ens agradi només la vida) i tant l'optimisme i vitalisme del llibre com l'euforia que genera la peli, en veure a la pantalla representats tanta gent com nosaltres, va fer que decidissim posar en marxa un "gran any" (s'anomena gran any perque és un any que un birdwatcher dedica nomes a veure ocells, a fer allò que més li agrada i a batre el seu record personal d'espècies vistes) a Mallorca durant el 2013, amb l'objectiu no tant de competir entre nosaltres, sinó de pasar-ho be i incentivar i motivar-nos a tots per sortir més i més al camp a intentar veure aquells ocells que completin la nostra llista. Que molts de nosaltres estem cada dia més sedentaris.

L'objectiu com vos podeu imaginar es veure el major número d'espècies possibles a Mallorca (no valen altres illes) en un any natural, amb l'incentiu de que es durà una espècie de registre de tal forma que la gent pugui anar veient quantes espècies porten els altres i es motivi més a buscar aquella que encara no ha vist.

També varem pensar fer un "Big Day" (a l'estil de les antigues maratons del GOB) a la primavera, possiblement el dia 27 d'abril per intentar sortir molts al camp aquest dia i comptar tot el que es deixi veure, però aixo seria per mes endevant. Ara el que cal començar es el Gran Any, ja que el 2013 està aqui, a quatre dies.

Tot i que l'idea sigui d'aquest grup, vos convidem a tots a participar, les regles son molt curtes i clares i com deim el que compta no es tant guanyar com engrescar a la gent a que surti, a que a l'hivern pugi a la serra a veure xalambrins de muntanya o gorrió alpi, a que a la primavera es busquin migrants, etc; que molts de nosaltres (jo el primer) cada dia sortim menys al camp.

A continuació passem les regles, que com veieu son molt senzilles, només cal sortir... I a per les 200!!!

A l'adressa https://dl.dropbox.com/u/15575662/natura/bigyear.xls teniu la fulla de calcul preparada amb casi 400 espècies que s'han vist algun cop a Mallorca i les columnes pels controls mensuals.

Mallorca Gran Any 2013 / Majorcan Big Year 2013

L'objectiu és incentivar les sortides al camp a veure ocells dels ornitòlegs de Mallorca i conèixer el número d'espècies d'ocells vistes per cada ornitòleg participant a l'illa durant un únic any natural, d'acord amb les següents normes:

1.- El territori vàlid que es computa és només l'illa de Mallorca (no valen les altres illes, incloent Cabrera i Dragonera) i aigües properes (valen les sortides en barca i xumejar).

2.- El termini és un any natural, en aquesta primera edició de l'1 de gener al 31 de desembre de 2013.

3.- El guanyador serà aquell “birdwatcher” que més espècies observi, aplicant sempre el codi ètic de no donar per bona cap espècie sense estar completament segur al 100%.

4.- Es computaran totes les espècies naturals i salvatges observades en el medi natural, així com aquelles adaptades arribades de forma natural o re-introduïdes, que es corresponen amb els codis A i B de l’Annex II de l’AOB-26. No compten per tant els ocells escapats de captivitat de cap tipus tot i estar adaptats a l’illa (cotorres, àguiles reals, falcóns de Harris, cignes numerats, bec de coralls, ánneres mandarins, etc.).

5.- No compten sub-espècies de cap tipus (ex. la motacilla flava només comptarà un cop, malgrat es vegin diferents sub-espècies)

6.- No compten individus vistos en centres de recuperació, fires, jornades d'anellament, capturats en xarxes o paranys, col·leccions particulars, cetreria, etc.

7.- No compten els ocells morts (caçats, atropellats o morts al camp o la costa), tot i que aquests es tindran en compte en cas d'empat.

8.- Per poder acceptar les rareses tant insulars com a estatals, l’observador haurà d’haver-hi enviat l’informe al comitè de rareses corresponent.

9.- Cada darrer dia de mes cada participant enviarà (si li es possible) a Albercutx, Facebook o altre web que s'indiqui, el numero d’espècies que ha vist fins aleshores, per dur la classificació i fomentar la participació de tots.

10.- Qualsevol dubte, controversia o reclamació es decidirà per majoria entre tots els que estiguin fent el "Gran any".


Josep Manchado
jmanchado@gmail.com

Desconnectat

#2 03-12-12 21:02:23

Rafel Mas
Membre
Registrat: 08-01-08
Missatges: 668
Pàgina Web

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Hola Pep,
només puntualitzaria que no haurien de ser vàlids els aucells observats utilitzant reclams i que s'han d'observar conductes i codi ètic d'observador talment el que apliquen AFONIB, AEFONA,...
salut!

Desconnectat

#3 04-12-12 21:27:03

Maties Rebassa
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 1,046

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Me pareix una molt bona idea això del Gran Any, com totes les que fomenten que ens moguem més pel camp! Quants més siguem els que surtim, i amb més freqüència, més avistaments farem i més en sabrem de les nostres aus.

Com a complement a aquesta iniciativa, en voldria apuntar una altra. Un cap de setmana de l'any (pens que el darrer d'abril estaria bé) podríem sortir al camp quants més observadors millor no per competir a veure qui veu més espècies, sinó per sumar entre tots les espècies observades a tots els indrets visitats, i amb la xifra total fer un escrit per a la premsa, intentant conscienciar a la societat de la riquesa de la natura i, si es vol, aprofitar també per divulgar els problemes que pateix alguna de les espècies observades.

Si es vol competir, es podria cada any intentar veure més espècies que l'any anterior, o superar el nombre d'observadors (l'esdevinement seria perfecte per engrescar gent nova, familiars, amics...). Però vaja, jo pens que l'esperit d'aquest "Big Weekend" no ha de ser competitiu i sí de camaderia entre noltros, planificant una mica les sortides per cobrir els diferents ambients i territoris, i posant en comú després les nostres observacions.

Així que, per al 2013, què tal si feim un Big Year i un Big Weekend?

Salut!

Última edició per Maties Rebassa (04-12-12 21:27:49)


Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2

Desconnectat

#4 05-12-12 12:29:12

joem
Membre
Des de: Palma (La Vileta)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 524

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Bon dia,
Despres de diversos emails i suggeriments, hem preparat un nou llistat per a tots els que volgue participar en el Gran Any, que com diu Maties, no és més que un motiu per engrescar-nos i motivar-nos a sortir al camp, un parell de pics cada temporada i anar a buscar aquell ocell que encara no haguem vist durant l'any.

De fet si vos fixau, no hi ha ni premi, es un poc com el repte de pujar una muntanya, el que guanyes ets tu i el que perds també ets tu; aqui sembla que el cim sera entrar en el "club dels 200", que no sera facil.

A la llista seguent, que podeu baixar aqui  https://dl.dropbox.com/u/15575662/natura/bigyear.xls segons les dades de l'AOB.26 surten 240 espècies mes o menys comunes (que no vols dir facils de veure cada any), 145 rares que han d'esser homologades pels Comites de SEO o el GOB i 14 exòtiques o escapades, el que fa casi 400 espècies. Aixi que entrar en el club de les 200 no sembla del tot dificil.

A veure si us animeu a participar i pegau-li una ullada a la llista per si (es probable) hi ha errades.
Salut

Última edició per joem (05-12-12 12:31:46)


Josep Manchado
jmanchado@gmail.com

Desconnectat

#5 06-12-12 13:49:25

Gabriel
Membre
Des de: Calvià Poble
Registrat: 05-06-09
Missatges: 363
Pàgina Web

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Jo també m'hi apunto! sera divertit! amem qui aconsegueix el major nombre d'especies!!!
Quanta més gent s'hi apunti millor!!!

Esper que vos agradi la idea, per inscriure's cal enviar una email a bigyearmallorca@gmail.com

Sort!


GRUP D'ORNITOLOGIA DE CALVIÀ

         www.goc-calvia.blogspot.com

Desconnectat

#6 21-12-12 18:20:08

joem
Membre
Des de: Palma (La Vileta)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 524

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Avui des de l'entorn den Victor J. Hernandez i Tundra han publicat les normes i detalls del Big Year Spain 2013, que a diferencia del nostre te 3 modalitats:

A- A tot l'estat
B- A un espai concret de màxim 40.000 Ha (albufera, bosc, cap, serra, illa, parc, etc,)
C- Des de la casa de l'observador

Sembla interessant i ens podem passar un any molt divertit observant ocells.

Aqui esta el bloc del Big Year Spain:

http://thebigyearspain.blogspot.com.es/

I Aqui teniu el nostre blog, on anem informant del Big Year Mallorca 2013

http://bigyearmallorca.blogspot.com.es/

També estem a Facebook a https://www.facebook.com/MallorcaTheBigYear2012

Última edició per joem (21-12-12 18:25:37)


Josep Manchado
jmanchado@gmail.com

Desconnectat

#7 21-12-12 20:01:46

Cati
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 449
Pàgina Web

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Quines ganes de començar! És com esperar el regal de reis!

Desconnectat

#8 01-01-13 13:37:17

Cati
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 449
Pàgina Web

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Sense poder-ho evitar. .. Obrir les finestres avui matí, tard i, allà damunt l'antena de la tv: Passer domesticus!
Salut i molts d'anys a tots.
Cati

Desconnectat

#9 01-01-13 13:52:29

Juan J. Bazán
Membre
Des de: Son Rapinya (Palma)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 1,092

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Primeros contadores:
- Cati 001
- Juanjo 002  (gorrión y gaviota en el tejado)

Ojo que hay un grupillo de frikis sueltos por la isla contando para ganar el Big year en un solo día!! Llevarán ya 100 especies... (lo menos) ¡jorrrr!!


No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.

Desconnectat

#10 01-01-13 14:10:57

biel servera
Membre
Registrat: 08-03-09
Missatges: 320

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Bon dia i bon 2013 a tots!

A veure... jo vull formular una queixa energica:
Com que Cabrera i Dragonera no serveixen? I aixoooo?
Jo faig aprop de 120 dies per alla, de forma que nomes som a Mallorca 240.
O sigui que estic agraviat pel simple fet de fer feina a Cabrera?

En aquest cas propos que els altres ENPs tampoc contin (je je je...), com a minim els treballadors d'ENPs que encara no han engegat al carrer!!!

:-P

Desconnectat

#11 01-01-13 17:42:59

Cati
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 449
Pàgina Web

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Bé! Arribats a ca nostra, sense sortir d'Artà municipi i en dues hores: 27 espècies. A destacar Motacilla cinerea, Carduelis spinus i Turdus pilaris. A qui li faltin tords ... basta anar al parking de s'Alqueria del Parc N. Llevant que els hi trobarà tots.
Salut!
Cati

P.D.  100 sp. en un dia Juanjo?????? Y que dejan para el resto del año si lo ven todo el primer día????

Desconnectat

#12 01-01-13 18:46:14

Maties Rebassa
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 1,046

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Vaja, pareix que tothom està veient un munt d'espècies avui (n'hi ha que diuen que més de 70). Jo no n'he vist tantes, però 34 fent el SAC del camí vell de Costitx no està malament. Els propers dies en cauran algunes més :-)


Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2

Desconnectat

#13 01-01-13 18:56:35

Juan J. Bazán
Membre
Des de: Son Rapinya (Palma)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 1,092

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

No han llegado a 100 pero casi, creo que han llegado a 70. Bueno, hoy he visto 21 especies. La que me ha gustado ver ha sido un grupo numeroso y movido de Regulus regulus de al menos 6 individuos, podrían ser 8 ó más, si alguien quiere verlos están cerca, entre los pinos del parque público La Ribera/Marbella, frente al Hotel Tropical y el Eroski de La Ribera, cerca de Ses Fontanelles para el que no conozca la zona. Por allí había también un mirlo con la cola blanca. Voy a ver si vuelvo mañana para intentar fotografiarlo, pues ya con poca luz por la tarde las fotos me salieron fatal. De los reyezuelos conseguí estas dos fotos testimoniales.
Por cierto, quedamos en que no contasen las otras islas porque los que por trabajo, etc viajamos con frecuencia a Menorca, Ibiza, y Formentera, como es mi caso, o los que anillan en Cabrera tendrían ventaja sobre el resto para contar más aves avistadas por allí, vamos que la economía del observador no sea un obstáculo para ganar el Gran Any...lo sentimos por los que pasan mucho tiempo en Cabrera, je, je.

Feliz Big Year 2013 a todos.
8333369169_c26689c4a5_z.jpg
8334430076_64951bb402_z.jpg


No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.

Desconnectat

#14 01-01-13 18:58:52

Juan J. Bazán
Membre
Des de: Son Rapinya (Palma)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 1,092

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Biel si te sirve de consuelo mi hermano Alberto participa en el Big Year y solo pasa en Mallorca 40-50 días al año, je...¡a ver si nos va a ganar el muy pillo!


No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.

Desconnectat

#15 01-01-13 20:59:23

joem
Membre
Des de: Palma (La Vileta)
Registrat: 07-01-08
Missatges: 524

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Juan J. Bazán ha escrit:

Primeros contadores:
Ojo que hay un grupillo de frikis sueltos por la isla contando para ganar el Big year en un solo día!! Llevarán ya 100 especies... (lo menos) ¡jorrrr!!

Hola Bon Any, bon Gran Any!

Com diu en Juanjo, avui en Lalo, en Bielet i jo hem fet una jornada completa de "birding" i no hem arribat a les 100, ens hem quedat en 70, però inclou ja casi de nit a 2 cegues tirant-se a un camp per dormir, la resta cosetes normals, entre elles 14 grulles a Maria:
PunBB bbcode test

No hem vist res difícil, però hem gaudit a tope amb aquest pinsà mè resident a Costitx, que ens ha fet les delícies mentre ens menjavem un super xocolate amb xurros per començar be l'any:

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

PunBB bbcode test

Finalment de lo millor del dia (a nivell de Big Year) han estat dues cegues, tirant-se a dormir a un campet, havia molt poca llum ja, de fet era casi fosc, però en dies així fins i tot Inca sembla un poble guapo:

PunBB bbcode test

Salut i Big Year 2013


Josep Manchado
jmanchado@gmail.com

Desconnectat

#16 01-01-13 23:20:11

jordi muntaner
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 540

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Hola a tots,

Aquesta nit res de res i avui, sense sortir de casa, ja que ha vingut família a dinar, he vist només 20 espècies, però he fet un "Bimbo" pel meu redol a Son Roqueta (Palma): una parella de senyoretes  (Aegithalos acudatus) que he vist a plaer a un ullastre a 20 metres del meu jardí. Sé que s'havien vist senyoretes a la part alta del cementiri de la Vileta, però mai les havia vist als voltants de ca meva. Una bona cita pel ran Any.

Salut,

Jordi

Desconnectat

#17 02-01-13 20:51:42

Cati
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 449
Pàgina Web

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Hola de nou
Avui matí hem sumat 10 espècies més entre Maria i Vilafranca, que sumades a les d'ahir són 37! ... sense visitar encara ni el Salobrar ni s'Albufera. Encara ens queda una mica per arribar a les vistes pe'n Bielet, ... però poc a poc...
A destacar les grues.
Demà una mica més!
Salut!
Toni i Cati

Desconnectat

#18 03-01-13 18:39:50

Jose Luis Martinez
Convidat

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Me cachis . . . es que este Biel no hay quién le pare . . . YA ESTAMOS AQUIIIIIIIIIIII, Biel, ven a la luz . . . . .

BUeno ya vale de bromas. Acabo de llegar de Cabrera (jolín que pena que no cuenten los de Cabrera), pero las normas son las normas.
He hecho un "Morning BIrding Extreme" y ya he podido hacer 53 especies, eso sí como dice Cati he ido a uno de los mejores sitios para sumar en compañia de Cristina.
Lo más interesante, desde mi punto de vista ha sido un archibebe fino (Tringa stagnatilis) y un precioso macho de ánade rabudo (Anas acuta).
Por otro lado, no había dicho aún en público la maravillosa idea que me parece este encuentro de todo el año entre ornitólogos.

Jose

#19 04-01-13 12:56:39

Jose Luis Martinez
Convidat

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Jolin, ya me han llamado para decirme que me escondo los sitios donde voy, es que eso no es verdaddddddddd.

Creo que empiezo a tener sintomas de (como se llama el alemán este que te esconde las cosas) . . . . . . . . a si "Alzehimer".

El sitio fantástico donde vi estas especies aparte de una grulla que parecía que estaba un poco malita, 340 pluvialis apricaria y más de 90 flamencos es  . . . . tantantan chan . . .
Pues eso el Salobrar.

Perdonad, pero la emoción me ha hecho olvidarme del sitio.
Jose

#20 04-01-13 21:11:08

Jose Luis Martinez
Convidat

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Otra cuestión.
¿de verdad que las escuchadas u oidas también valen?

yo solo estoy apuntando al Big Year las que veo con mis propios ojos, sin oidos.

Solo pienso que escuchar un Jynx es fácil pero y verlo....... eso es el reto no?

En mi lista solo estarán aves observadas e identificadas.

Jose

#21 07-02-13 17:17:13

Matilde
Membre
Registrat: 16-03-09
Missatges: 54

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Bones, ocellaires!

No he vist la pel·lícula "El Gran Año" i m'agradaria fer-ho.
Podeu passar un enllaç per veure-la en internet sense necessitat de baixar-la?
Em sembla que a youtube ja no hi és.

Gràcies!

Desconnectat

#22 08-02-13 10:29:35

Administrador
Administrador
Des de: GOB
Registrat: 11-12-07
Missatges: 88

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Uep Matilde,
no me sona que estigui penjada a internet, almanco a llocs de descarrega legal i gratuita.

Salut

Toni

Desconnectat

#23 10-02-13 00:05:12

Matilde
Membre
Registrat: 16-03-09
Missatges: 54

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Gràcies de totes formes :-(

Desconnectat

#24 10-02-13 21:19:01

Alex
Membre
Registrat: 08-01-08
Missatges: 207

Re: El Gran Any / The Big Year 2013

Jo tampoc vaig poder veure la película, si qualqú te l'enllaç m'ho pot pasar al correu ?

Salut

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11