Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 04-12-12 10:54:05

Toni Muñoz
Membre
Registrat: 11-12-07
Missatges: 389
Pàgina Web

Proposta de nou canal d'informació

Hola a tothom,

les xarxes 2.0 a internet estan revolucionant el panorama de la comunicació, també ornitològica. De la unidireccionalitat que ha imperat fins fa ben poc, estam passant a la comunicació universal. M'explicaré: encara és habitual que la informació ornitològica es pengi a determinats webs, i que des d'aquí els diferents usuaris en tinguem coneixement, bé per què hi accedim directament, bé per què la pròpia plana ens remet automàticament la informació a la que ens hem subscrit (RSS). Un bon exemple que conjuga les dues vies és http://www.rarebirdspain.net/home.htm, que ja coneixeu.

Però si recercau una mica per la xarxa veureu que hi ha una eina que progressivament s'està popularitzant també entre els ornitòlegs: twitter.
I aquí teniu dos mòduls implementats a una plana provisional, per què vegeu com està funcionant el tema. A un he capturat piulades de l'etiqueta #birding i a l'altre piulades sobre alertes d'observacions d'aucells rars (#ABArare): http://www.gobmallorca.com/twitornit

La següent passa va ser que els ornitòlegs rebessin les noves observacions penjades (una mena d'alertes ornitològiques) directament als seus mòbils, sense haver d'accedir al twitter per fer la recerca corresponent. Així, ja fa anys que en alguns àmbits es va començar a utilitzar en conjunció amb RSS, de forma que quan algú penjava un twit amb una determinada etiqueta o "hashtag" s'utilitzava un RSS per rebotar el missatge per correu electrònic als ornitòlegs subscrits. La cosa era encara una mica complexa. Aquí en teniu una plana que en parla: http://birdingblogs.com/2012/Gunnar/big … -cellphone

Però ara ja estan disponible eines d'autoretwit que faciliten molt el procés. Així, ara la informació ja no depèn de que ningú la pengi a la seva plana, sinó que flueix directament en xarxa, entre tots. D'un observador directament a tots els altres.

Un sistema en principi similar, de comunicació directa i immediata entre els usuaris, que també estam utilitzant per a comunicar-nos el ornitòlegs és el whatsapp. Però aquest és un sistema en principi només adequat per a grups d'amics que es coneixen entre ells. Pensau que tots els components poden accedir al nombre de telèfon dels altres. Facilitar aquesta informació a nous membres, no sempre coneguts, és un gran risc per a la nostra privacitat, i podem acabar inundats d'spam. Sense dubte un mecanisme que empri twitter de forma administrada presenta un molt major grau de seguretat, a la vegada que obre les portes al món.

Valgui aquest rollo d'introducció, que tècnicament segurament desborda a més d'un, per plantejar-vos la possibilitat d'utilitzar aquest sistema a les Illes. He habilitat un usuari, @ornitoib, que automàticament rebotaria als seus seguidors tots aquells twits que continguin l'etiqueta #ornitoib. Això permetria que tots els seguidors de @ornitoib puguin enviar i rebin en temps gairebé immediat les observacions que facem al camp, i que a més a més aquests observacions apareguin també immediatament a un mòdul (similar als que vos he mostrat més amunt) que contindrà la nova web d'ornitologia del GOB. Lògicament no en tindrem l'exclusiva, ja que l'eina podrà ser igualment implementada per qualsevol web que en vulgi fer difusió.

Aquesta eina no seria de cap manera alternativa al fòrumaus. Vindria a ser com un "bird alert" una mica ampliat, a través del qual es podria difondre informació, en temps gairebé immediat (té un retard d'uns minuts) d'observacions destacades, ja siguin aucells rars o escassos, o bé concentracions importants o primeres cites d'arribades anuals, etc. Seria un canal per facilitar que altres persones puguin, en un termini de minuts, disposar d'informació per poder gaudir de la mateixa observació que estam fent nosaltres en aquell moment. Paral·lelament aquesta mateixa informació, a més de les habituals llistes completes d'observacions, descripcions de situacions, fotografies, etc. seguiria tenint el seu espai més adequat, com fins ara, al fòrumaus. Recordem que el fòrumaus és a més a més una magnífica base de dades, per la perdurabilitat de la informació que hi penjam i per la seva visibilitat a les recerques (p.e. amb el Google).

Vos present idò una idea que pretén facilitar que qualsevol pugui gaudir de l'observació interessant que tenim davant. És idò una eina per engrescar, per dinamitzar, per gaudir entre tots i per arreplegar-ne de nous. I ja sabeu que les polítiques es regeixen sovint pel nombre de veus que hi ha al darrere. El dia que siguem més de 20.000 probablement hi haurà una direcció insular d'ornitologia al Consell de Mallorca. wink

Ja me direu què en pensau, i si trobau que ho hem de tirar endavant.

Salut

Toni

Desconnectat

#2 04-12-12 12:05:36

Cati
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 449
Pàgina Web

Re: Proposta de nou canal d'informació

Toni dixit: "...Valgui aquest rollo d'introducció, que tècnicament segurament desborda a més d'un"

Hola, Toni ;-D
Me sento molt identificada amb l'escrit anterior ;-DDDD. però tot i així, hi ha dues coses que sí he entès: "Nova WEB de la plana d'ornitologia del GOB" i la possibilitat de rebre i enviar, quasi a temps real, les observacions que realitzin els nostres amics i companys al camp de forma automàtica.
Com sempre la tecnologia va molt més aviat del temps que necessito per assimilar-la. Però l'experiència també me diu que ho entendré millor quan la nova proposta estigui en marxa,  i que segurament els primers que estirin d'ella marcaran el camí als que venen al darrera. Així que m'apunto a experimentar el que proposes. Te molt bona pinta!
Beso! ;-D
Cati

Desconnectat

#3 06-12-12 13:52:21

Gabriel
Membre
Des de: Calvià Poble
Registrat: 05-06-09
Missatges: 363
Pàgina Web

Re: Proposta de nou canal d'informació

Molt molt molt bona idea! Esper que tengui bona acollida i en un temps molta gent la faci servir i aixi tendriem una canal d'obsevacions  a temps real (pels que tenim Smartphone) de les observacions que es van fent!!!

Sera, de ben segur, molt últil al Gran Any!!!

Jo ja m'hi he apuntat!


S.Biel


GRUP D'ORNITOLOGIA DE CALVIÀ

         www.goc-calvia.blogspot.com

Desconnectat

#4 06-12-12 17:34:52

Toni Muñoz
Membre
Registrat: 11-12-07
Missatges: 389
Pàgina Web

Re: Proposta de nou canal d'informació

Ei, als que voleu començar a experimentar amb aquesta idea, vos recomano que obriu un nou compte al twitter (als que ja en teniu, també). Vaja, ho dic per que pogueu conservar la vostra imatge de persona seriosa i equilibrada entre aquells que encara vos tenen en bona consideració. Si ja teniu compte, amb bastants seguidors, i comencen a rebre tuits vostres de l'estil "#ornitoib Ciconia nigra, torre d'Albercutx. Intenta sortir a la mar però retorna cap al Port de Pollença", lo més probable és que pensin que heu trebucat completament smile

Obrir un nou compte és un minut (t'obliguen a seguir a 15 persones, però triau un parell de futbolistes i cantants i una vegada acabat el registre els tornau a donar de baixa), i administrar dues o més comptes des del mòbil és tan senzill com fer dos clics.

Salut

Toni

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11