Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 26-02-13 18:44:54

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Un paranyer de visc absolt.

El País:  http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/02/25/ … 42321.html


"En el fallo, el juez considera que este tipo de caza es selectivo si no se usan explosivos o similares, en contra de lo mantenido por la fiscalía y, ahora también, por la Audiencia Provincial de Castellón. La sentencia es la primera absolutoria tras la entrada en vigor de la reforma del Código Penal cuyo cambio puso fin a la diferencia de criterio entre jueces y fiscales. La decisión ha indignado a los ecologistas, que la han calificado como “inverosímil” y recordado que la legislación vigente al respecto “es clara”.

La consideración del parany como delito dividió a jueces y fiscales hasta la entrada en vigor del nuevo artículo 336 del Código Penal en diciembre de 2010. Hasta entonces, sólo se condenaba a quienes "utilizaran veneno, explosivos o materiales de similar eficacia destructiva". La modificación amplía el delito a cualquier método de caza “no selectivo”. Y la Audiencia Provincial ya ha cambiado de criterio: “Es una modalidad de caza tradicional, pero no selectiva para la fauna”. Pese a ello, el juez de Vinaròs ha dictado lo contrario.

La sentencia considera probado que Juan B. estaba cazando utilizando varetas impregnadas de liga y aparatos de reclamo bucal, sin disponer de autorización —Medio Ambiente ha concedido permisos de investigación para sortear la prohibición—. Según el magistrado, la decisión es “básicamente jurídica”, puesto que debe ser el juzgado quien decida si el parany es un método selectivo o no. Los agentes medioambientales recogieron las varetas con pegamento, pero el fallo sostiene que “no se considera plenamente acreditada la eficacia destructiva de la sustancia empleada, aunque se pueda deducir por los restos de plumaje hallados en la zona”. El magistrado se basa en que los agentes no analizaron el pegamento.

“La decisión absolutoria viene determinada por la no consideración del parany como un método de similar eficacia destructiva para la fauna como pudiera ser el veneno o los explosivos”, recoge el texto. El juez dice tener “serias dudas” de “cuál puede ser la verdadera indiscriminación del parany cuando se haga uso de un reclamo adecuado y muy selectivo” y manifiesta que “se puede llegar perfectamente a la conclusión de que este método de caza selecciona en buena medida el ave a capturar”.

“Esta sentencia se ha dictado en contra de todas las directrices de la fiscalía y ahora también de la Audiencia”, ha explicado Francisco González, portavoz del grupo ecologista Gecen.El Ministerio de Medio Ambiente no ha convalidado el proyecto de legalización de este tipo de caza, como defiende la Generalitat Valenciana."

Esperem recurs de qui sigui i fins al final.

Salut.

Desconnectat

#2 27-02-13 09:51:19

Toni Muñoz
Membre
Registrat: 11-12-07
Missatges: 389
Pàgina Web

Re: Un paranyer de visc absolt.

Sí, confio que els col·legues del País Valencià recorrin.
Personalment, sense haver llegit la sentència, pel que es diu a la notícia me sembla que el criteri del jutge és molt discutible, ja que dins l'argumentari està incorporant no només l'element destructiu (el parany) sinó la selectivitat i efectivitat del reclam, que és un element difícilment ponderable. Convé en tot cas no deixar punts febles en els procediments (citen la manca d'analítica del visc) ja que si bé és possible que en efecte no sigui rellevant, ja sabem que els missers dels delinqüents intenten en primer lloc tomar el procés per defectes de procediment.

Salut

Toni

Desconnectat

#3 27-02-13 17:45:56

Guiem Salas
Membre
Registrat: 01-04-11
Missatges: 41

Re: Un paranyer de visc absolt.

En Francia la caza de zorzales con liga esta legalizada y regulada y desde luego su sistema es bastante menos selectivo que el parany. Ahí os dejo un enlace (url) http://www.youtube.com/watch?v=_CJ-2SXiL30 (/url)

Desconnectat

#4 27-02-13 21:38:13

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Un paranyer de visc absolt.

Ben cert que a l'hora d'aixecar una acta de denúncia que pot anar al jutjat s'han de cuidar molt bé tots els detalls. Record el cas d'uns caçadors, a Mallorca, que posaren verí per matar "salvatgina" i la guàrdia civil no en va guardar les proves, en conseqüència varen ser absolts, a pesar de la confessió primera d'alguns encausats.

Pel que fa a la caça amb visc i a pesar que a Mallorca gairebé és una pràctica en extinció, ja sabem que hauriem de guardar quantes més proves millor de la malifeta, per exemple s'hauria de gravar abans de desmuntar el parany i fins i tot elaborar-ne un informe, segurament per part d'un manescal, on es detallessin les conseqüències que la trampa ha provocat als animals capturats que ja comprovam que tenen mala ferida i no podem salvar. En tot cas els agents d'autoritat haurien de detallar en acta qualsevol posada en llibertat dels ocells que es poden salvar i detallar igualment l'estat dels altres que morin o es posin a disposició d'un centre de recuperació.

Per altra banda m'agradaria saber si malgrat s'autoritzi caçar tords, aquesta autorització permet mantenir-los en captivitat i emprar-los com a reclam.

Pel que fa al cas de França senzillament em sembla greu i increïble, encara que sembla que a certs territoris, crec que especialment del sud, la pràctica de la caça en diferents mètodes és molt popular, record un Louis de Funes caçador furtiu parant llaços i altres aparells de captura. Allò important però és que crec que s'hauria de denunciar per part d'organitzacions conservacionistes internacionals si al lloc en qüestió no existeixen organitzacions amb prou sensibilitat al respecte.

Encara que és igualment una opinió personal més, tenc la sospita que els darrers anys s'han tornat a popularitzar certs mètodes en desús, com els garbellets, i no per necessitat d'obtenir menjar.

Desconnectat

#5 28-02-13 21:57:57

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Un paranyer de visc absolt.

http://www.seo.org/2013/02/28/a-pesar-d … yer%C2%B4/

                          58437_10151461962142350_1894449307_n.jpg

Última edició per Joan Vicenç (28-02-13 22:00:28)

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11