Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 25-12-14 20:25:56

jordi muntaner
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 540

Manuscrit de Josep Sanxo i Sanxo

Hola,

Fa pocs anys es va descobrir a la biblioteca del Seminari de Ciutadella un document manuscrit en tres volums titulat “Memorias para la Historia Natural de la Isla de Menorca”, encapçalat el 1822, escrit pel prevere i beneficiat de la parròquia de Maó Josep Sanxo i Sanxo. És, sense cap dubte, un document extraordinari per a l’Història Natural de Menorca ja que és el primer assaig d’elaboració d’un catàleg complet de la fauna i gea de l’illa, el primer fet a tota Espanya.

Poc després va aparèixer a una biblioteca privada menorquina un altre document d’aquest mateix autor, però escrit en català, titulat “Ensayo de una Historia Natural de Menorca Contenint los dos reynes Animal y Mineral”, datat el 1814. Es tracta d’un document previ i més breu al escrit en castellà i també sumament interessant.

Vaig tenir l’oportunitat de rebre, juntament amb el Dr. Xavier Ferrer de l’Universitat de Barcelona,  l’encàrrec per part de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) de fer un estudi de la part de les aus d’aquests dos manuscrits. La mort el 2013 de Josep Miquel Vidal Hernández, coordinador científic de l’IME, va suposar un entrebanc per a la publicació d’una monografia destinada a analitzar les obres de Josep Sanxo i Sanxo. Finalment, aquest article, juntament amb un altre redactat pel Dr. Josep Maria Camarassa, titulat “El manuscrit de Josep Sanxo i Sanxo sobre l’història natural de Menorca i les seves fonts”, varen sortir publicades al número 72 de la Revista Randa en homenatge a Josep Miquel Vidal Hernández.

Vos adjunt un enllaç a on podreu veure (view) o descarregar en pdf (full text) l’article “Els ocells a la història natural de Menorca del prevere Josep Sanxo i Sanxo (1777-1847)” . Espero sigui del vostro interès: http://www.researchgate.net/publication … 77-1847%29

Salut,

Jordi

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11