Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 27-04-08 11:48:37

Samuel Pinya
Membre
Des de: AEN
Registrat: 07-01-08
Missatges: 214

Peixeteres, Calàpets, ferrerets, serps d'aigua i un altres bitxos

Bon dia ahir al matí vaig anar a Mortitx i la veritat és que la sortida va esser molt fructífera (herpetològicament parlant) tot i que qualque ploma també vaig veure.

Anant cap al torrent de ses Comes vam trobar una peixetera i una milana rondant per allà, així com 3 voltoros.

Una a vegada arriabats a la conca ens trobarem amb una granotada (com sempre), incontables. Tant al safareig com al safereixet amb porxada no vaig veure cap larva de ferreret, però s'ha de dir que la visibilitat era molt baixa.

Ja dins del torrent continuava havent granotes per tot, excepte al primer gorg del torrent. Allà vaig sentir cantar 6 adults i un que vaig poder capturar i prendre informació. Encara no havia cap posta a l'aigua i totes les larves que vaig observar eren de la temporada passada.

Ja no vaig devallar més perque anava acompanyat....

De tornada i de camí a les vinyes entre les oliveres vaig veure una bassa creada per compactació de maquinària a on hi havia 32 granotes joves i incontables cabotins de calàpet. Quan vaig aixecar la vista vaig veure una cria de serp d'aigua (que m'està mirant ara que vos escric això). Quan la vaig guardar a dins del pot i en arribar al cotxe havia vomitat el seu berenar, 67 larves de calàpet, quasi rés...

Finalment vaig anar a dinar al Restaurant des Coll de sa Bataila un bon cabrit al forn. Ara bé no sé si era bord o no, crec que al plat no deu haver massa diferències.

Una aferrada i bon profit.

Sam

Desconnectat

#2 27-04-08 13:09:04

Xavi
Membre
Des de: a ca meva
Registrat: 09-01-08
Missatges: 596
Pàgina Web

Re: Peixeteres, Calàpets, ferrerets, serps d'aigua i un altres bitxos

I els calapets diminuts sobreviuen molt? quin percentatje arriben a adult aprox?


Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"

Desconnectat

#3 27-04-08 13:29:28

Samuel Pinya
Membre
Des de: AEN
Registrat: 07-01-08
Missatges: 214

Re: Peixeteres, Calàpets, ferrerets, serps d'aigua i un altres bitxos

La veritat Xavier,  es que encara es desconeix molt el calàpet en aquest sentit.

Si bé l'estratègia de la R que té fa pensar que molt poquets arriben. Personalment no li donc més d'un 5-10 % de supervivència. Ara bé és una opinió personal. No he vist cap article al respecte, i de moment no he pegat a estudiar aquest aspecte del Calàpet.

Per altra banda el ferreret, amb una estratègia de la K la supervivència és major, tot i que a data d'avui no tinc dades concluents per difondre, hem queda un poquet de treball. En acabar la tèsi ho sabrem.

Una aferrada

Sam

Desconnectat

#4 19-03-16 21:46:10

toni soler
Membre
Registrat: 17-09-09
Missatges: 232

Re: Peixeteres, Calàpets, ferrerets, serps d'aigua i un altres bitxos

Bones

Avui demati un calapet cantant a les basses de la marina de Magalluf.

   Toni

Desconnectat

#5 03-04-16 11:59:01

Andrés Mas
Membre
Des de: sa rápita
Registrat: 02-07-08
Missatges: 209
Pàgina Web

Re: Peixeteres, Calàpets, ferrerets, serps d'aigua i un altres bitxos

Avui dematí a la bassa temporal d'es raco de s'Arena a S'Estanyol de mitjorn dos mascles de calàpet cantant..
Aquesta bassa sa mantinguda aixuta qüasi tot l'hivern...Amb aquesta darrera ploguda s'activarà l'activitat... a veure....

Andrés

Desconnectat

#6 16-04-16 21:00:35

jordi muntaner
Membre
Registrat: 07-01-08
Missatges: 540

Re: Peixeteres, Calàpets, ferrerets, serps d'aigua i un altres bitxos

Hola,

Ara es poden sentir cantar als calàpets amb molta facilitat. Aquesta tarda, a darrera hora, un cantava a les totes a prop de ca meva, com l'anterior any. Vaig veure per foto aérea que un veinat te una bassa al jardí, que es veu de color verd, segurament abandonada, que es a on està a quest mascle. És a dintre d'una urbanització als voltants de Palma.

A la Serra, despres de les pluges, he trobat potes i larves a un parell de punts. Sembla mentida però els calàpets ocupen la totalitat de la serra, inclusiu les zones més altes. Si no plou poden estar anys sense reproduir-se.

Per la marina de Llucmajor, amb una gran quantitat de basses temporals, les darreres pluges (poques) d'abtil han fet que qulaque bassa hagi recollit una mica d'aigua i, immediatament, han fet posta. La majoria moriran per desecació si no plou més


Jo no he estudiat la mortalitat de larves, però és elevada, sobre tot en funció de les pluges. Però, ponen tal quantita d'ous i surten tantes larves, que molts arriven a fer la metamofosis i surten de l'aigua per dur vida terrestre. En aquest moment s'enfronten a unes altres causes de mortalitat donat que són depredats per multitut de'animals.

Així i tot, hi han que s'incorporen a la població adulta. Una vegada adults, la mortalitat, segurament, és molt més baixa.

Salut,

Jordi

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11