Milanes en perill

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 670
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Milanes en perill

Entrada Autor: Joan Vicenç »

L’any passat varen morir 7 milanes per enverinament, enguany ja són 5. La zona on es produïren la majoria d’aquestes morts es troba en la cruïlla dels termes de Bunyola, Santa Maria i Marratxí.

Existeix un protocol d’actuació en trobar el cadàver d’una milana o de qualsevol espècie de fauna especialment catalogada i protegida. Les actuacions dels agents de medi ambient i auxiliars o del seprona van dirigides a la determinació de les causes de la mort de l’animal i a l’obtenció de proves que puguin ajudar a identificar els responsables. Les actes i informes es registren i traslladen a la direcció general de caça i espècies, depenent de la Conselleria de Medi Ambient.

Després, com sempre, es realitzen batudes i inspeccions sorpresa a les finques i vedats als voltants del lloc de la troballa, fins i tot amb cans ensinistrats. Per regla general no es troben indicis d’enverinament en aquetes inspeccions. I les investigacions no van més enllà.

L’article 336 del vigent codi penal al seu capítol IV sobre els delictes relatius a la protecció de la flora, fauna diu “qui, sense estar legalment autoritzat, empri per a la caça o pesca verí (...), serà castigat amb la pena de presó de quatre mesos a dos anys o multa (...), inhabilitació especial per a l’exercici del dret de caçar o pescar per temps de un a tres anys. Si el dany causat fos de notòria importància, s’imposaria la pena de presó abans esmentada en la seva meitat superior”.

És tracta per tant d’un delicte ben tipificat.

El procés que es toca posar en marxa tot d’una que es tenen indicis de responsabilitat penal és el que comença en remetre el relat dels fets a l’autoritat judicial. Serà aquesta la que a partir de d’aleshores obrirà diligències per determinar responsabilitats i portar-les davant un tribunal.

Si la obligatorietat de posar en coneixement d’un fiscal o un jutge no es compleix, no només probablement s’està cometent també un delicte sinó que els fets delictius queden impunes. Cap investigació per identificar els culpables no es posa en marxa.

Els agents de medi ambient tenen encara la prohibició expressa en ordre interna des de temps den Font, de posar en mans de la fiscalia o el jutjat els expedients amb dubtes, indicis o certesa de delicte. Qui demanarà responsabilitat a qui ho ha de fer i no ho fa?

Els fets són els que són, cap enverinament d’aquestes milanes no ha estat investigat per qui ho ha de fer: els agents de medi ambient o del seprona que determini el fiscal o el jutge. Amb un cap d’investigació, amb una pressa d’actes de totes les actuacions que es realitzin d’ençà de l’aixecament i anàlisi del cadàver. Declaracions de persones properes als llocs dels fets, pagesos, propietaris, caçadors...

La milana està declarada, si no vaig errat, com espècie en perill d’extinció o en perill crític a les Illes Balears i amb un pla de recuperació on el GOB hi té molt a veure. Els recursos humans i econòmics per assolir els objectius d’aquest pla, pagats pels contribuents, no serveixen per res si no s’amenaça l’arrel del problema: la comissió del delicte d’enverinament. Això vol dir que aquest es continuarà produint. La por que hauria de perseguir als culpables es converteix en impunitat i desafiament.

Per això cal demanar: ha posat la Conselleria de Medi Ambient en coneixement de la fiscalia els fets presumptament delictius d’aquests enverinaments? Ho ha exigit el GOB?



Joan Vicenç Lillo i Colomar.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 670
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Aquest tema, com podeu comprovar, el vaig exposar públicament fa quasi un any. No hi va haver cap ni una resposta. Si no vaig errat, enguany, amb l'enverinament massiu de Llucmajor, el gob ha sol·licitat la clausura del vedat. No n'hi ha prou.

Com és que no s'actua segons el protocol que la mateixa llei marca? És que hi ha enteses, pactes, conxorxes entre administració, ecologistes, caçadors.... amagades a l'opinió pública a l'hora de tractar i "resoldre" aquests temes? Com així no s'actua a nivell fiscal, policial i judicial que és el que cal gairebé de forma obligatòria? Quantes sol·licituds de registres domiciliaris a possibles sospitosos s'han tramesos en tants anys de morts de milanes?

Hi ha més preguntes.... Però poques respostes, incloses les dels participants d'aquest exemplar i magnífic fòrum del gob.
Avatar de l’usuari
Steve
Member
Entrades: 267
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:30 pm
Ubicació: Baleares
Contacta:

Entrada Autor: Steve »

Lo que yo propondría hacer con los responsables de envenenamientos, abatidas ilegales y uso de cepos no lo podría escribir en un foro público..supongo que no soy el único. Saludos.
"No es bonito...solo parece bonito"

Mallorca Bird Ringing Blog:
http://birdringing-mallorca.blogspot.com/
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Joan Vicenç ha escrit:Aquest tema, com podeu comprovar, el vaig exposar públicament fa quasi un any. No hi va haver cap ni una resposta. Si no vaig errat, enguany, amb l'enverinament massiu de Llucmajor, el gob ha sol·licitat la clausura del vedat. No n'hi ha prou.

Com és que no s'actua segons el protocol que la mateixa llei marca? És que hi ha enteses, pactes, conxorxes entre administració, ecologistes, caçadors.... amagades a l'opinió pública a l'hora de tractar i "resoldre" aquests temes? Com així no s'actua a nivell fiscal, policial i judicial que és el que cal gairebé de forma obligatòria? Quantes sol·licituds de registres domiciliaris a possibles sospitosos s'han tramesos en tants anys de morts de milanes?

Hi ha més preguntes.... Però poques respostes, incloses les dels participants d'aquest exemplar i magnífic fòrum del gob.
Hola Joan Vicenç,
en primer lloc, i perdona si la meva resposta t'incomoda d'alguna manera, dir-te que el teu dubte ens ofèn. Dubto molt que davant aquest tema hi hagi algú més preocupat i més interessat en resoldre'l que nosaltres. De fet, dimarts passat (i dimecres, i dijous, ...) la persona que va fer més hores (i amb molta diferència) cercant verí i animals morts per la finca va ser un treballador del GOB. Si coneixes les declaracions públiques que hem fet sobre aquest episodi (i sobre altres, al llarg dels 10 anys que ja fa que ens barallam amb aquest problema) no entenc com pots suggerir conxorxes ni coses per l'estil, ja que sempre hem posat el focus sobre qui pertoca (administració i caçadors), i sense pels a la llengua.

Si hem demanat el tancament del vedat és per què realment pensam que és la mesura més ràpida i efectiva en aquest cas. I, evidentment, podem estar equivocats.

Pel que fa a altres preguntes (i disfuncions) que planteges, crec que ens convé tenir clar quin és el paper dels diferents agents que estam treballant per acabar amb aquest problema. Tot i que, com ja he explicat abans, no ens ha costat gens assumir tasques de recerca i "inspecció" que no ens són própies, tampoc crec que se'ns hagi d'exigir responsabilitats per altres qüestions que afecten el funcionament d'un cos (Agents del Medi Ambient) que, pens, té mitjans i canals infinitament més potents que els nostres per abordar la seva problemàtica interna.

Tot i això, com sempre, estam a la vostra disposició per a col·laborar amb tot el que faci falta.

Una abraçada

Toni
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Hola tots

Tú creus francament, Joan Vicenç, que hi ha: "conxorxes entre administració, ecologistes, caçadors.... amagades a l'opinió pública a l'hora de tractar i "resoldre" aquests temes?

Pegas l'escopetada a tot lo que se mou. Està bé per encetar polèmica, a veure que en surt, però hauries de ser més selectiu. Si tens alguna dada que indiqui que el GOB està conxorxat amb la caça il·legal i en especial en la NO RESOLUCIÓ dels casos d'enverinament endavant, dispara, digués noms, fets.

Qui creus que va localitzar el desastre del vedat de Llucmajor? qui creus que va localitzar verí als dos únics vedats que s'han clausurat a Mallorca, la mare de déu de Sant Salvador? Qui creus que cerca finançament davall les pedres per controlar, vigilar, marcar i estudiar més i millor la població de milanes i altres espècies i avançar amb la denúncia de les seves amenaçes?

Estàs cremat (com tanta gent) i ho entenc, de veure que la cosa no avança havent-hi indicis que consideram suficients per prendre mesures. Si tú estàs cremat ja me diràs noltros, després d'arreplegar 52 milanes mortes, 28 d'elles enverinades per cert. Reclamem contundència tots quan som, però alerta amb errar el tir perque encara, sense voler, feim un favor als delinqüents.

Ja me sap greu haver d'usar aquest "magnífic fòrum del GOB" per a contestar un correu que hem toca personalment. Per cert, també ha estat el GOB qui l'ha posat en marxa i no en conec d'altres a nivell d'illes on es parli tant de l'ús il·legal de verí.

Jaume Adrover

Salut a tots
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 670
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Al que em refereixo de manera ben explícita és a la poca atenció que es reclama al que ha de ser una investigació criminal en tota regla. Qui pot posar en dubte el treball que feu? És només gràcies a vosaltres que les milanes encara volen per Mallorca i Menorca. Jo no ho dubt.

Hi ha però una sospita en què aquests delictes no són portats ni davant la Fiscalia ni s'ordena o facilita una investigació en tota regla, com ha de ser en el cas de delictes tan ben tipificats com aquests. En aquesta manca de coratge en reclamar i en portar endavant una bona investigació criminal, incomodant qui calgui, és on hi veig una passivitat, feblesa, silenci o el que sigui per part de tots els implicats. Que no ho reclamin els caçadors ho entenc, que no ho facin els seus amics polítics també, però com així el gob no posa l'accent en aquesta via?. Això és el que no entenc.

Vull deixar clar el meu gran respecte per la vostra feina, Jaume, Toni i tants d'altres naturalistes de les nostres illes. Gràcies i no ho ho prengueu a mal.
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Moltes gràcies a vosaltres, Joan Vicenç, per la vostra feina, moltes vegades feta amb més impediments que ajudes per part d'altres.

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 670
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

I be?

Amb la clausura d'un vedat no n'hi ha prou. Entre altres raons perquè es poden donar casos on l'enverinament s'hagi realitzat amb la intenció de perjudicar-lo. En canvi una investigació amb inspeccions fins i tot domiciliàries donen molts bons resultats. No sols pel fet de que ens podem aproximar amb més seguretat al causant del delicte sinó perquè la importància que se li dona està a l'alçada del mal i la propaganda és molt més efectiva. Record el cas fa anys d'una persona que en un poble bravejava d'haver mort un voltor negre a escopetades i que el tenia guardat per embalsamar-lo a ca seva. El fet es va denunciar a la guardia civil, segurament ni tan sols existia el seprona, aquests varen obtenir un registre judicial domiciliari i efectivament, giraren la casa damunt davall per trobar el voltor negre. No obtingueren resultats i no es va poder imputar al denunciat, però l'enrenou que es va produir va servir no tan sols perquè aquesta persona no se'n tornés a riure d'això, sinó que tot el poble va saber la molta importància que se donava al fet de matar un voltor negre.

Quants caps, especialment polítics no donen la importància que cal a aquests tipus de delictes contra la natura, contra el patrimoni natural de tothom, del planeta, de les generacions futures. El més trist de tot però és que els impediments o el relaxament en la investigació d'aquests fets tengui l'origen en persones que haurien de ser referents en liderar aquesta lluita. Són les accions que donen resultats.
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Avui dia 22/08 a les 12.30 a Can Pelin (Llucmajor, molt a prop del golf de son Granada) una milana jove, probablement de l'any volant baix, molestada per 2 corbs.
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Respon