1 (editat per Sven J. 03-01-13 14:07:04)

Tema: Orquídies (2012)-2013

Buenos dias,
Ahora ha empezado la temporada (2012)-2013 de orquídeas con las primeras Ophrys lupercalis en flor. Subo una foto tomada esta mañana en Sa Morisca, Sta. Ponsa.
Saludos
Sven

http://forumbilder.se/images/05242012101714b987.jpg

Ophrys lupercalis, 24/11/2012, Sa Morisca, Sta. Ponsa

2

Re: Orquídies (2012)-2013

Buenos días,
Ahora, en el bosque de Bellver y en Sa Morisca, están en flor las primeras Barlia robertiana:s
Saludos
Sven


http://www.forumbilder.se/CD3H0/barlia-robertiana.JPG

Barlia robertiana, Sa Morisca 25.01.2013.

Re: Orquídies (2012)-2013

Hola Sven, hola a tots i a totes.

Avui a la zona de Ca los Cans, a Artà, també hi havia grupets florits de mosques grosses H. robertianum i de mosques negres O. lupercalis.

El passat diumenge, a Calvià, vora la carretera PMV 1016 i prop de les cases de Valldurgent, hi havia moooooooooltes mosques negres O. lupercalis florides.

Re: Orquídies (2012)-2013

Bones, a Cabrera fa uns dies la primera O. Tenthredinifera, molt primerenca

5

Re: Orquídies (2012)-2013

... y detrás de la cantera al lado de la carretera de Palma - Puigpunyent vi la primera flor de la inflorescencia de una Orchis conica abierta el día 3; también muy temprano.
Saludos
Sven

Re: Orquídies (2012)-2013

Hola a tots i a totes...!

Com sabeu, els companys aucellers del GOB estan gaudint d’una competició domèstica, el BigYear, que consisteix en veure el màxim número d’espècies en un any. L’altre dia, amb alguns de nosaltres, va sorgir la idea de fer una cosa semblant... però amb orquídies.

La cosa està en “fase mental larvària”, però es tractaria d’organitzar una competició entre grups (o persones) a la recerca del màxim número possible d’espècies dins d’un(s) territori(s) concret(s).

Les dades podrien servir per afegir informació a l’Atles d’orquídies de Mallorca que estan elaborant alguns dels companys que ens segueixen i aporten informació a aquest fòrum.

Si esteu interessats en participar i us engresca la idea, podríem parlar-ne i muntar la normativa i els detalls (quadrícules, grups, dates...)

Què...?

Pere

7

Re: Orquídies (2012)-2013

Venga! smile

8

Re: Orquídies (2012)-2013

Alerta amb el nom, Big orchis no quedaria molt bé, sobretot pels grecs.

Salut

Alex

Re: Orquídies (2012)-2013

Alex molt bo!
A veure... si es per orquidies entra Cabrera? Es que amb els aucells m'heu fotut...
Supos que a Cabrera podriem trobar gent que li fes gracia.

10

Re: Orquídies (2012)-2013

Hola Biel... Suposo que si... No sé si l'Atles és solament de Mallorca o també hi ha dades de Cabrera i Dragonera..., però és igual.

Jo pens i opino que si...

Ja us diré coses de la metodologia.

Pere

11

Re: Orquídies (2012)-2013

Pel bosc de Bellver hi ha bastants d'aquestes, d'aquest color i blanques.

PunBB bbcode test

Son orchis olbiensis?
Gràcies

Josep Manchado
jmanchado@gmail.com

12

Re: Orquídies (2012)-2013

No!
És Orchis  longicornu o abellera banyuda

13

Re: Orquídies (2012)-2013

Ep...!

Em vaig comprometre amb mi mateix (i amb algú que segur que aviat llegirà aquessta nota) que posaria en marxa un BigOrchis... però pens que no tinc les coses massa clares ni preparades...

Crec que serà millor deixar-ho per l'any que ve...

Perdó per les expectatives generades...

Pere

14

Re: Orquídies (2012)-2013

El otro día L. A. Dominguez encontró un híbrido entre Ophrys bombyliflora y Ophrys tenthredinifera, que me mostró. Aquí os muestro un montaje con los parientes y el híbrido Ophrys bombyliflora x tenthredinifera.
Saludos
Sven

http://www.forumbilder.se/CDUFO/ophrys-bomb-tenth-h-brido.jpg
Ophrys bombyliflora x tenthredinifera

15 (editat per Sven J. 04-04-13 00:12:54)

Re: Orquídies (2012)-2013

Buenos días,
Aquí otro montaje de fotos con, lo más probable, Ophrys fusca s.l. x Ophrys lutea y sus "padres". La foto fue tomada el día 16 de marzo. Sospechaba que era un híbrido entre Ophrys fusca y Ophrys lutea, y ayer el Prof. Hoffmann, un reconocido experto, me lo confirmó como lo más probable. Este híbrido es una gran rareza en las islas Baleares, por eso no me he atrevido subir las fotos antes de la confirmación. La foto del montaje es un poquito borrosa, pero es la mejor foto que tomé para mostrar la similitud entre el híbrido y sus padres. En la fila de abajo he puesto otras fotos del híbrido, que muestran el aspecto de la planta entera y detalles de las flores desde otros ángulos que en la foto del montaje.
Saludos
Sven   


http://www.forumbilder.se/CDUOO/1ophrys-fusca-x-lutea-montaje.jpg

16

Re: Orquídies (2012)-2013

Aquí se ve la planta entera mejor - sorry!

http://www.forumbilder.se/CDUOP/ophrys-fusca-s-l-x-lutea.JPG

17 (editat per Sven J. 09-06-13 00:57:23)

Re: Orquídies (2012)-2013

Aunque la temporada de las orquídeas ha acabado fuera de las montañas de Mallorca, todavía hay varias especies en flor en las altas montañas: Ophrys baleárica, Aceras anthropophorum,  Anacamptis pyramidalis etc. y una rareza: Orchis mascula ssp. ichnusae. Esta especie es un endemismo con una distribución restringida a Cerdeña, Córcega y, raramente, Mallorca. Subo unas fotos de un ejemplar encontrado por unos de mis amigos hace unos días. Parece a una grande Orchis olbiensis pero tiene el espolón más corto, hojas siempre sin manchas, y el labelo poco convexo y con la “cara” blanquecina. Como comparación subo una típica O. olbiensis con pocas flores, el espolón más largo curvado hacia arriba y con el labelo plegado. A veces, grandes ejemplares de la olbiensis tienen muchas de las características de la ichnusae, pero el espolón es más largo y supera visiblemente la medida del labelo.
Saludos, Sven.
 
http://www.forumbilder.se/CEIPB/orchis-mascula-subsp-ichnusae.jpg

Orchis mascula ssp. ichnusae, Mallorca 01.06.2013

http://www.forumbilder.se/CEIPB/orchis-olbiensis-7-rec.JPG

Orchis olbiensis (sin. Orchis mascula ssp. olbiensis), Mallorca 27.04.2012

18

Re: Orquídies (2012)-2013

Hola Sven..., bon dia...!

Enhorabona per la troballa...! Em puc imaginar els autors de les fotografies i seves les aventures per les àrees rocalloses de les muntanyes més altes... no ha de ser gens fàcil...

Una cosa: no tinc gaire clara les diferències entre Orchis mascula i Orchis olbiensis: llargària i/o amplària del label, de l'espoló, altura de la planta, de la florescència, número de flors...

Podria algú posar una mica de llum...?

Pere

19

Re: Orquídies (2012)-2013

Hola Pere … y otros/otras,
Aunque llevo una edad considerable, la cabeza 2 metros por encima de los pies y un peso de > 1/10 de una tonelada no es tan difícil subir las montañas de Mallorca por los caminos, y además allí arriba esperan premios, como has visto en las fotos.
No tengo mucha experiencia de la Orchis mascula ssp. ichnusae, y Guillem Alomar probablemente puede añadir más características que las del mensaje arriba. Las más importantes según todas las floras – y lo que he visto - es la forma y la diferencia en la longitud del espolón en relación a la longitud del labelo.
Además, la ichnusae normalmente es  más grande, con hasta 15-25 flores, pero arriba en las montañas he visto varias olbiensis igual de grandes que la ichnusae de la foto (10-12 flores, que es cerca del máximum para la o.) Es decir, grandes olbiensis y “normales” ichnusae (con 10-15 flores) tienen un aspecto muy similar, y las flores de la olbiensis son muy variables entre ejemplares, a veces con iguales características que las de la ichnusae, excepto por el espolón.
La subespecie nominal, O. mascula ssp. mascula es más grande y probablemente no ha llegado a Mallorca.
Subo otra foto para mostrar un ejemplar de la O. mascula ssp. ichnusae con tallo y hojas para que veas el aspecto entero.
Saludos, Sven
     
http://www.forumbilder.se/CEIPI/orchis-mascula-ssp-ichnusae.JPG

Orchis mascula. ssp. ichnusae

Re: Orquídies (2012)-2013

Hola Sven, Pere i demès contertulians del foro:
En lo que se refereix a orquídies hem gaudit de trobar algunes espècies que son excepcionalment escasses a la nostre illa, això si, hem tingut que fer unes quantes voltetes pel Massanella i voltants(Luis Alberto, Joan, Néstor, Miquel Àngel i Sven) les quals ens han caigut força be. Sobre les O. mascula ssp.ichnusae com diu Sven J., i ho he pogut comprovar, gaire be l´única cosa en que es diferencia clarament de la olbiensis és en la mida i forma de l´espoló.
També hem trobat O. cazorlensis, les primeres en una localització ja coneguda, i les altres en diferent localització i quadrícula.
Salut.

Re: Orquídies (2012)-2013

Continuant amb les jornades de recerca, hem trobat en una antiga localització de Gymnadenia conopsea una planta amb tota
l'inflorescència i sis peus al voltants.
(Luis Alberto, Joan, Néstor, Miquel Àngel i Sven).

http://www.forumbilder.se/CEJLM/1conopsea.jpg

22

Re: Orquídies (2012)-2013

Ostres... estic molt, molt, molt content per vosaltres i per aquesta espècie tan escassa, que quasi quasi es considerava perduda...

ENHORABONA a tots...!!!!

Pere

23

Re: Orquídies (2012)-2013

Uaaaaaau! Enhorabona!!! És preciosa!