Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#101 16-05-17 14:11:02

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Boscos vells, boscos bells

Val la pena llegir´, per qui no el conegueu, aquest enllaç:

https://medium.com/@Killiekrankiee/cabr … e618d2b1d5

"La plaga de estos mamíferos favorece los incendios forestales y repercute en su posterior regeneración, empobreciendo la cobertura vegetal de los montes"

"Un estudio realizado por el Institut de Biologia Animal de Balears (IBABSA) y que fue incluido dentro de un documento presentado por el Col·legi d’Enginyers de Forests de les Illes Balears y el GOB, establece que tanto la cabra mallorquina como la doméstica son de la misma especie que el resto de cabras, sean del morfotipo que sean.
El Atlas y Libro Rojo de los mamíferos terrestres de España, adscribe explícitamente las cabras “salvajes” mallorquinas dentro de la especie Capra hircus L. 1758, “cuyo tipo está basado en cabras domésticas”."

“Es una raza autóctona, como la gallina menorquina o la oveja eivissenca. Aún así, es la misma especie de cabra que habita en el resto del mundo, siendo un animal doméstico. En Mallorca está ampliamente extendida y asilvestrada por el abandono de la vida en el campo hace unas pocas décadas”, asegura el ingeniero forestal Oriol Domenech."

"Esto no quiere decir que esta raza no tenga valor, pero solo en términos ganaderos, comerciales o políticos"

etc...

https://medium.com/@Killiekrankiee/cabr … e618d2b1d5

Desconnectat

#102 19-05-17 12:58:56

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Boscos vells, boscos bells

Avui hi ha alguna notícia interessant pel que fa a posicionaments en favor d'una solució al problema de les cabres. Que el turisme ens genera un problema de supervivència de primer ordre, no lleva que també hem d'atènyer altres urgències més naturalistes. I això va per el gob, la uib, la conselleria de medi ambient, consell....

https://dbalears.cat/balears/2017/05/18 … lorca.html

http://www.diariodemallorca.es/mallorca … 16191.html

https://ultimahora.es/noticias/local/20 … lorca.html

També per si ho voleu escoltar, una entrevista que ahir ib3 ens va realitzar, a Pere Llofriu i a mi, al programa del camp a la mar, sobre arbres i boscos.

http://ib3tv.com/carta?id=39925698-ea85 … ADIO&t=300

Última edició per Joan Vicenç (19-05-17 13:03:44)

Desconnectat

#103 04-08-17 09:47:37

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Boscos vells, boscos bells

La manca de gestió dels boscos mediterranis està accelerant la substitució de pins per alzines

Un estudi del CREAF constata que la colonització d’alzines, i altres arbres de fulla ampla, és molt més ràpida del que s’esperava. Les causes principals són l’abandonament de la gestió forestal i el canvi climàtic.


https://amicsarbres.blogspot.com/2017/0 … l.html?m=0

Última edició per Joan Vicenç (07-08-17 12:17:43)

Desconnectat

#104 31-08-17 09:39:26

Joan Vicenç
Membre
Des de: Alaró
Registrat: 14-04-08
Missatges: 608
Pàgina Web

Re: Boscos vells, boscos bells

DId-Z34UEAA7fJX.jpg

DId-Z4hVoAALSHv.jpg


Incendis forestals i prevenció


No hi ha dubte que l'incendi d'Andratx va significar un trauma psicològic important per els principals responsables dels operatius d'extinció d'incendis forestals a la CAIB. Qui varem viure de prop altres molt extensos i devastadors incendis forestals a la dècada dels vuitanta,  ens ve de nou aquesta por, pànic sobtat, per el gran i, gairebé definitiu incendi que s'augura. És clar que ens ha de preocupar la possibilitat real d'un gran foc forestal, el que no pot ser és la cronificació d'aquesta por i actuar en funció d'aquest estat.

L'exemple de prevenció que a l'article “Cuenta atrás para el incendio salvaje”, exposa el Sr. Berbiela, cap de gestió forestal de la Conselleria de Medi Ambient, de la intervenció a Sa Canova, és el pitjor que es podria apuntar, no només per el menyspreu a altres opinions preocupades per la conservació del fràgil ecosistema dunar, sinó perquè demostra que la necessitat d'elaborar un estudi, un coneixement i alhora sensibilitat envers aquests hàbitats o altres és nul fora de la sola mirada d'una prevenció molt subjectiva, poc estudiada i sotmesa a jocs de probabilitats incerts.

Precisament la meva discrepància en els al·legats intervencionistes contra la massa forestal en general, radica en el principi de considerar aquesta mateixa massa desprenent-la de la seva funció biològica, salvatge, dinàmica... lliure, desprenent-la també de les característiques pròpies que marca cada lloc concret,  i dotar-la d'una particularitat especialment perillosa, nociva, enemiga de la prevenció en incendis forestals.

Al cap i a la fi, aquest debat, és vell i recurrent. A una part, una banda d'acció contra un enemic forestal format per combustibles, en realitat de vegetació mediterrània, densa, complexa, rica, dinàmica, mala d'aregar, i a l'altra una mirada que demana més calma i atènyer el que de veres i sense animadversions forestals, signifiqui prevenció: recuperació d'antics bancals agrícoles de muntanya, faixes de defensa eficients als costats de carreteres i camins i perimetrals en zones urbanitzades... i, però, un estat permanent de prevenció, vigilància i investigació sobre les causes, dotades alhora d'informació de qualitat i educació ambiental a l'opinió pública.

Finalment, és ben cert que al canvi climàtic que ho agreuja molt tot plegat, s'hi ha d'afegir la no  menys greu nefasta gestió forestal consistent a deixar que d'aquesta se'n cuidin les cabres, una gestió antròpica de desertificació irreversible.

https://amicsarbres.blogspot.com/2017/0 … stals.html

28JUL07%2B025.jpg

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11