Fòrum del GOB

Espai de participació dels amics i socis del GOB

No estàs registrat.

#1 14-06-20 17:05:29

Joan Díaz
Membre
Registrat: 25-09-16
Missatges: 1
Pàgina Web

Sceliphron caementarium: nova vespa introduïda

Hola a tots i totes,

L'estiu passat es van trobar per primer cop a Mallorca vespes de l'espècie Sceliphron caementarium, originals d'Amèrica del Nord. De moment s'han localitzat dues poblacions reproductores: una a Palma i una altra a Port de Pollença. Crec que seria interessant estar pendents de si s'observen individus a altres llocs de les illes, així com de si les poblacions descobertes fins ara s'estableixen al 100%. La distància entre Palma i Port de Pollença sembla ser massa grossa per tractar-se de la dispersió d’un sol any. Per això, o bé la vespa va arribar abans de 2019, o bé es va introduir dos cops: un a Palma i un a Pollença.

Així és com es pot diferenciar aquesta espècie:

EWe-PJw3-Ws-AAvmkd.jpg

Sobre Sceliphron caementarium:
Aquesta espècie arribà a Europa repetides vegades durant el segle passat, tot i que no sempre aconseguí establir poblacions estables. Com altres espècies del gènere, caça aranyes per alimentar les cries i fa els nius de fang. Tot i ser una espècie introduïda, no es pot considerar invasora ja que el CDB (Secretariat of the Convention on Biological Diversity) defineix “espècie invasora” aquella “la introducció i/o disseminació de la qual, fora de la seva distribució natural constitueix una amenaça per la diversitat biològica” i (encara) no s’ha pogut demostrar que sigui així. No obstant, hi ha alguns estudis que assenyalen que aquesta espècie podria competir per recursos alimentaris (=aranyes) amb altres espècies amb les que comparteix l’hàbitat.

És una espècie tranquil·la i poc agressiva, sense cap perill cap a l'ésser humà (amb l'excepció de possibles reaccions al·lèrgiques a les picades).

Aquí: https://www.revistaecosistemas.net/inde … /view/1939 podeu llegir més sobre la introducció d'aquesta espècie a Mallorca (en castellà), i hi trobareu una clau per diferenciar les espècies d'aquest gènere a Balears. Actualment, a Balears tenim un total de 4 espècies, la meitat de les quals són introduïdes: Sceliphron spirifex (autòctona, a totes les illes), S. destillatorium (autòctona, Mallorca i Menorca), S. curvatum (introduïda a Mallorca i Eivissa) i S. caementarium (a Mallorca, de moment).

Per tant, us convido a que si observau alguna d'aquestes espècies, compartiu l'albirament (amb data, ubicació i fotografia) bé per aquí, per iNaturalist (https://www.inaturalist.org/projects/sc … ic-islands), per qualsevol altra plataforma de seguiment de biodiversitat PÚBLICA (Natusfera, BiodiversidadVirtual...) o directament a joandiazcalafat@gmail.com. Així podrem conèixer la distribució actual tant de les espècies autòctones com de les introduïdes (i com canvia amb el temps), veure com es dispersen les introduïdes, i si la distribució d'aquestes afecta a la de les autòctones.

Salut,
Joan Díaz Calafat

Desconnectat

Peu de pàgina

Desenvolupat per FluxBB 1.5.11