Re: Gyps fulvus

Hola a tots! Com veig que el tema dels voltors forasters s'anima a Mallorca i Menorca; a les Pitiüses no volem ser menos................ vos pas dos registres de voltor a les nostres illes.

Formentera: el passat 8/11 un exemplar (informació facilitada per en Vicenç Forteça)
Eivissa: aquest mateix matí (12/11) un exemplar acompanyat per 4 corbs sobrevola la ciutat d'Eivissa, més concretament s'ha pogut observar sobre el parquin de Correus just devora l'oficina de la Conselleria de Medi Ambient. L'exemplar sembla ser que es dirigia cap al sud-oest (informació del personal de la Conselleria)

Salut
oliver

Ladran, amigo Sancho, luego cabalgamos.

Re: Gyps fulvus

Hola Oliver!

Doncs,,, aneu vius que encara en queden uns quants per passar! :-)

És interessant el fet que alguns ja han trobat el camí cap al continent.

Besos,
Carlota

28

Re: Gyps fulvus

Hola a tots i a totes.

Avui a Binifaldó hem gaudit d'una estona de presència de voltors negres (3 observacions d'1, 1 i 3 ex) i de forasters (4 observacions de 1, 1, 2 i 1 ex.)

Estaven fent voltes per la baldana del Tomir... abans que es poses a ploure (entre les 10'30 i les 11'00). En alguns moments estaven volant junts, però semblava que cada un anava pel seu compte.

Pere

29

Re: Gyps fulvus

Ahir entre sobres les 11.30h des de sa naveta en Toni Cladera i des de Impresa en JJ, una empresa que hi ha a la ctra. de Ciutadella citen un altra cop els 47 voltors, volant amunt, en Toni comenta de que qualcun s'apropava a sa costa com si volgues anar-se, però retornaven al grup poc després.

salut,

Emili

30

Re: Gyps fulvus

Hola Emili.

Saps si a Menorca s'ha aportat menjar perquè puguin recobrar forces...? Seria una putada que molts d'aquests animals es morissin de fam...

No es podria gestionar (des del SOM, la CMA, el GOB...) l'aportació d'algun animal malalt, o vell, o "jo-que-sé", a una finca oberta i tranquil·la perquè recuperin forces i botin cap a Mallorca, on hi ha més possibilitats de trobar aliment...?

Em fan llàstima...

Pere

31

Re: Gyps fulvus

Hola Pere,

Que jo sapigà, no lis donen menjar i se si en menjat res, i farà dues setmanes que són per aquí.

Esteim intentant trobar una sol·lució, però tenim una controversia seria, ja que no es pot fer gaire cosa, una per que es una especie protegida i no tenim competència a Menorca per porsar-hi les mans, ja ens agradaria ens passesin sa competència amb Medi Ambient, un gran fall dins el darrer estatut autonòmic.

No tenim menjadors, perquè fins el dia d'avui no en fet falta, possar-los costaria massa temps, ja que no es tan fàcil ubicar-ho, adecuar-lo, protegir-ho, permisos, llicències ... ja seràn morts abans de que ho vegin.

Deixar menjar, es un arma de doble o triple fil, sa normativa vigent ho impedeix.

Tampoc se cert que faran si troben menjar aquí, es quedaran o marxaran, mmm. es dificil, no ens interesa que quedin, ja que podrien rompre l'equilibri de Menorca, que es tan sensible i fràgil a canvis.

Ancara que tots entenem açò de deixar que sa natura segueixi es seu camí, com a persones no podem de fer menys que intentar ajudar aquestes o altres bestioles, i aquesta espècie es molt o massa depenent de l'home.

Segurament podriem xarrar, hores i hores, sense treure res mes que bona voluntat, crec que s'administració te prou medis per aportar sol·lucions

Voluntat, jo som es primer que vull que aquestes gran besties, es salvin i puguin marxar a un lloc mes adecuat, per a mí vist lo vist, intentaria capturar-los, recuperar el seu estat i embarcar-los per retornar-los al seu lloc de procedència o un altra millor, però no depèn de mi, sinó d'altres, jo puc cridar més alt però si no em senten ni escoltem que feim?

Ancara així, no perd s'esperança de trobar una sol·lució ancara que el temps no ajuda, açò es se meva visio i opinió personal, es clar.

salut a tothon, i no dixeu de fer ses vostres cites, que almenys les opinions i els avistaments quedin ben registrats.

Emili

32

Re: Gyps fulvus

Hola Emili...

Em sap greu llegir aquestes línies teves perquè reflecteixen impotència...

Jo no crec que es quedin a Menorca perquè no hi ha menjar... jo no patiria per això... i, a més, són el producte d'un fet natural, no d'una introducció artificial-humana-capritxosa-incontrolada.

Respecte al menjar, crec sincerament que necessiten urgentment un "bocata" per fer el viatge fins a Artà. Des de Mallorca l'instint migrador els durà cap a Eivissa (com ja ha passat) i des d'allà cap a Alacant.

I si han de quedar a Mallorca perquè la presència de voltors negres i de menjar els motiva, doncs que es quedin. cap pob-blema pel meu parer.

Si (per ventura) jo visqués a una finca de foravila, a Menorca, a nivell particular i sense fer massa fressa ja hauria cercat (per ventura) entre els coneguts una cabra vella, una ovella morta, un ca atropellat a la carretera... i ho hauria posat (per ventura) a un coster una mica amagat de la vista de camins i carreteres.

I hauria esperat (per ventura) amagat dins del meu cotxe, amb la càmera de retratar...

Crec que ja m'enteneu... (per ventura)...

;-))

Pere

Re: Gyps fulvus

Bones notícies les q mos arriben dels companys d´Eivissa ¿no? Potser aquest vent de nord els ha ajudat a tirar per avall, peró pareix q a Menorca i Mallorca encara queden molts.
Segur q tmb la feina q ha duit a terme la Fundació de dur menjar a les menjadores de la Serra, seguiment, observacions etc, no han estat de bades.
Mem si segueixen baixant... estarem expectants a lo que passa per Menorca, pareix complicat.
Crec q aquesta tardor del 2008 será recordada per aquest tema en un futur.
Bonda.
Gil

34 (editat per Emili 14-11-08 00:34:11)

Re: Gyps fulvus

En Toni Cladera, ens passa unes fotos fetes aquests dies als voltors del centre de recuperació del GOB Menorca.

http://picasaweb.google.es/lh/photo/piI … _83IsyJebg

Amb el que fà, vent i aigua , dia gris, em sent trist,

quan he vist ses fotos avui, m'ha fet recordar una cançò nostra

Voldria ser poeta,
per dir-te quan t'estimo
per convertir ses llàgrimes
en versos i cançons
per pendre i oferir-te el boscos,
les estrelles,
les ones i les coses
més belles d'aquest món.

Ulls verds,
de mirada tendra ...


salut

Emili

Re: Gyps fulvus

Hola a todos,

me gusta la expresión de Pere en la que dice que los buitres leonados necesitan un bocata (su visión también)…..en fin, en realidad eso es lo máximo que podemos hacer, darles pequeños bocadillos y además muy disputados con unos negros muy fornidos y dominantes.

Para los que quizás no lo saben, querría comentar que en la sede de Fundación mantenemos buitres negros y buitres leonados, cedidos por distintas comunidades autónomas, para ser posteriormente liberados en Cataluña y Francia, en el caso de los negros,  y en Bulgaria en el caso de los leonados. Estos animales pasan una temporada, de dos a tres meses con nosotros, hasta que tenemos todo listo para poderlos exportar. Pues bien, una de nuestras mayores preocupaciones es alimentarlos, claro está; pero lo que comen es ingente, es difícil de creer. Entre cuatro a cinco buitres se consumen por semana (si llega) una oveja de unos 35-40 kilogramos, y eso que no hacen mucho ejercicio. Es decir, que si extrapolamos esto al campo, donde además los buitres ejercitan y gastan mucha más energía que en cautividad, nos podemos imaginar que realmente deben de realizar un gran esfuerzo, los actuales más de 150 buitres, para encontrar la comida que les gustaría disfrutar o al menos la que como mínimo necesitan.

NOTA: a los que tenemos en cautividad los mantenemos a régimen, a raya, de lo contrario la obesidad y el sobrepeso  les causaría problemas. Pero si los dejaras no pararían de comer; y en esa observación realmente te das cuenta del gran papel que juegan en la naturaleza estos buitres, limpiando, sin parar, el entorno de carroñas y animales muertos, posibles vectores de infecciones. ¡Son una máquina muy necesaria!

En fin, regresando al comentario de Pere, la alimentación suplementaria que les estamos proporcionando no pasa de pequeños canapés. Pienso realmente que en ningún momento éste aporte será determinante para inducirles a ocupar el territorio (además son casi todos jóvenes, movedizos e inquietos) . Es verdad, que en el caso de los buitres negros si hemos observado que las zonas limítrofes a los comederos tienen una mayor densidad de plataformas de nidificación, pero esto ha sido un proceso muy largo en el tiempo. Y es sabido  que una abundante disponibilidad de comida es un buen estimulo para la reproducción en cualquier población silvestre. Sin embargo el hecho de aportarles algo de comer a los leonados no debería hacernos pensar que les estamos solucionando su problema y que se sentirán realmente atraídos a la Sierra de Tramontana por una abundante y fácil comida, nada más lejos de la realidad. 

Observaciones:

El pasado día 11 observamos dos grupos: uno de 27 y otro de siete a una distancia entre si de unos 15 kilómetros. Por tanto sumarían unos  34, no visitamos un par de lugares  que suelen frecuentar así que casi con seguridad habría más por la sierra. Esto, más los comentarios de Emili, nos hace pensar que el primer grupo numeroso observado en Menorca  de unos casi 100 ejemplares,  se ha dividido principalmente en dos grandes grupos distribuidos entre Menorca y Mallorca y algunos ejemplares aislados visitando Ibiza (donde lo tendrán más difícil para encontrar comida).

El día doce no observamos ejemplar a pesar de realizarse un chequeo desde Pollença a Soller. En realidad llovía y el día no fue  muy favorable para los vuelos, al menos por la mañana hasta las 15:00h.

Ayer, en la zona del Puig Major, 10 buitres leonados y cuatro negros. No se observó en las zonas de Mortitx y de Pollença.

Si hay gente que está pensando en salir a observar este fin de semana, lo ideal sería distribuirse lo más posible y durante un horario más o menos similar. Si el tiempo acompaña, entre el sábado y el domingo se podría hacer una buena estimación del número de ejemplares. Yo mañana estaré en la oficina trabajando. Si alguien quiere salir a algún lugar y consultar previamente las posibilidades de lugares para no duplicar la presencia con otras personas, me ofrezco voluntariamente como “distribuidor”, para sábado y domingo, e incluso para facilitar el acceso a algunas zonas. Lo podría hacer solo mañana a partir de las 8:30h y hasta las 15:00h en el 636494110 o en el 971516620 o terminado en 25.  Sobre la marcha prepararía un cuadrante de fin de semana.

Artá, aunque solitaria e “inhóspita”  puede ser interesante si hay vientos de noreste , aunque en general las previsiones meteorológicas son de inestabilidad con claros y lluvias el sábado y tormentoso el domingo. Pero, lo ideal es ver como amanece el día….

Saludos y suerte a todos.


Juan José Sánchez

Re: Gyps fulvus

Hola a tots,

Algunes aportacions a la arribada de voltors.

Aquesta arribada ha estat natural, si bé produïda segurament, per un succés excepcional.

Ha coincidit amb un moviment de voltors que, cada any, es produeix per la costa del llevant peninsular, bàsicament formada per exemplars juvenils i subadults, cap al sud, per arribar a Gibraltar i creuar l'Estret i anar cap a l'Àfrica.

Aquests exemplars suposo són de les poblacions catalanes i valencianes. Imagino que els forts vents del sud-oest de la darrera setmana d'octubre van ser els que els varen dur fins aquí.

Per això, hem d'esperar que aquests exemplars continuant amb la tendència d'anar cap al sud, es a dir, de Menorca a Mallorca (35 qm. i/o de Mallorca a Eivissa (83 qm) i/o d’Eivissa a Formentera (uns pocs qm.) i de Formentera al Cap de la Nao (90 qm). Aquest darrer salt és el més difícil.

Hi han dues opcions: intervenir o no intervenir. No podem obviar que els voltors depenen totalment de l'activitat humana, es a dir, de la nostra pròpia activitat: de la ramaderia i de la caça.

A Menorca, a on sembla ja han hagut problemes amb voltors i ovelles (espero que els menorquins ens diguin que ha passat), es possible que:

a) aquests voltors no trobin suficient menjar i es morin de fam o ofegats intentant fugir
b) trobin menjar i, tot d'una que puguin, s'en vagin cap al sud
c) trobin menjar i es quedin a l'illa (una part o tots, no sé)

Es podrien produir problemes i amb el ramat i, en aquest cas:

a) una altre possibilitat, dràstica, seria capturar-los a tots i "exportar-los"
b) una altre podria ser donar-lis menjar adicional durant un temps prudencial per intentar millorar la seva condició física i que puguin partir cap al sud.

A Mallorca crec que la situació és totalment diferent a la de Menorca. Aquí hi ha molta més superfície i molt de menjar: ramaderia ovina extensiva a Tramuntana i semi extensiva al pla. Una població ce cabres orades molt important a Tramuntana i a Artà que és objecte de caça i de campanyes de eradicació permanents de cabres orades.
Evidentment, les menjadores són molt atractives, previsibles i fàcils per a ells. I ja heu vist lo poc que han trigat en trobar-les. Però menjar hi ha i bastant. Pot ser, si hi han tant de voltors com han dit més a dalt, ens quedarien curts...
Tractant-se de voltors no reproductors i en procés de migració, cal esperar que, si poden menjar i millorar la seva condició física, continuaran el seu camí cap al sud. El que s'hagin vist a Eivissa ja indica que, segurament, alguns ja s'estan desplaçant en aquesta direcció.
Si es produeix una competència per l'aliment amb el voltor negre s'haurà de plantejar fer més aportes a les menjadores i/o incrementar descastaments de cabres (a finques públiques, per exemple).
Evidentment, tractant-se d'una quantitat tan gran d'exemplars, podria ocórrer que alguns es quedin aquí, perquè el lloc és perfecte per a ells i tenen molts bons penya-segats per niar. Tampoc sabem si tots son no reproductors, pot ser també hagin d'adults.

Caldrà incrementar l’esforç de seguiment per detectar possibles problemes amb altres espècies i amb els interessos dels humans.

Per favor, qualsevol observació no deixeu de comunicar-la per aquest foro ja que, de segur, en servirà a tots.

Bona nit,

Jordi

37

Re: Gyps fulvus

A dia d'avui no tenc cap noticia d'agresions a ramats o altres, salvant el comentari d'un pagès que diu haver un voltor enganxant un be i portar-sel volant, indudablement aquest home habia fumat "pota" però de la bona.

Per aquí, amb el mal temps no ens deixa veure aquest bitxos, no tenc cap més noticia d'ells.

gràcies a tots per la informació que esteis apurtant, no deixeu de fer els vostres comentaris o comunicar els avistaments d'aquest cap de setmana.

salut i molts ocells,

Emili

38

Re: Gyps fulvus

Lloc d'observació: Son Triay Ciutadella
Nom del observador: Explicació de l'amo de Son Triay a n'Evarist.
Data d'observació: 12/11/2008
Descripció: 55 a 60 ex. dins una tanca devorant una bena que anava de part.

ara crec que si que en menjat,

salut,

Emili

39

Re: Gyps fulvus

Vaja... la cosa s'ha "desmadrat"... la fam és la fam, no parlem de bromes i els resultats no són gens agradables.

Pot haver-hi problemes seriosos si no es compensa al pagès per la pèrdua de l'ovella i del me... i cal actuar per evitar que passin coses semblants que acabin en histèria en la premsa i amb escopetades dels pagesos  per alliberar el ramat dels malvats voltors.

Crec que s'ha d'agafar el bou per les banyes i ja és ben hora...

Caldria coordinar una o dues menjadores per evitar atacs a ramats, perquè els voltors recobrin forces i baixin cap a Mallorca.

Si no s'actua acabaran morts de fam, morts anegats o morts a escopetades... o pitjor: enverinats..., amb alguns milans, corbs i miloques...

S'hauria d'actuar ja...

Pere

Re: Gyps fulvus

Benvolguts companys:

   Aquest matí a les 10'30 hi havia tres voltors forasters (Gyps fulvus) ciclejant sobre Bunyola. Han anat agafant moltíssima altura i finalment no he pogut veure quina direcció prenien, llàstima !.

  Una salutació

41

Re: Gyps fulvus

Bones,
avui matí a les 9'15 en companyia de'n Lluis Parpal, hem vist que sobrevolava l'àrea recreativa de Lluc un Voltor foraster.
Avui capvespre entre les 14'20 i les 16'00 hem estat per la zona del camí des Binis i res de res de voltors foraster, només 2 de negres. Rafel i Gemma

"¡Las neuronas están fritas!..." Eduard Punset/APM

Mamar fins als tres anys té l'avantatge que després, de gran, tens la certesa d'haver estat feliç.
—Ramon Solsona (Barcelona 1950)

Re: Gyps fulvus

Estimados colegas:

En E-mails anteriores no he querido comentar las posibilidades de que los buitres leonados finalmente atacarán ha ganado en Menorca o Mallorca (por no querer levantar polvo sobre el asunto). Como seguramente sabéis, esto está más que constatado que ocurre en la península en ciertas regiones. También con los negros y alimoches, que así mismo constatamos por medios fidedignos para la Fundación. No sabemos si esto es un comportamiento de algunos ejemplares, y como consecuencia un comportamiento de imitación del resto, etc., en fin que lo vemos como muy preocupante. Esperamos que los negros no adquieran malos hábitos. Por ello, sugiero que analicéis las posibilidades que las condiciones meteorológicas pueden dar a los buitres de abandonar Menorca. Si son escasas, como parece, abogo por un mínimo de aporte alimenticio como válvula de escape. Lo hablé por teléfono con los colegas del GOB y del SOM de Mallorca. Sabemos que están en situación difícil a la hora de tomar decisiones. SI realmente han habido ya ataques a ganado, os sugiero que atraigas la atención de estos animales a puntos de alimentación suplementaria. Con respecto a las “normativas sanitarias que os lo podrían impedir” , desde la misma administración podríais encontrar los argumentos para la toma de medidas excepcionales, cautelares, que justifican un aporte alimenticio limitado para evitar males mayores. No lo creo tan difícil o complicado, todo es una cuestión de actitud y de aportar a las autoridades competentes la correcta información de los hechos y de los riesgos y brindar la colaboración desde las ONG que en muchas ocasiones pueden aportar agilidad, y resolución, por ejemplo, para instalar un comedero provisional, e incluso capturarlos si no se marchan (extremo que será mas sencillo si tiene  algún punto de referencia para su alimentación, se pueden capturar de manera relativamente fácil, tenemos experiencia y medios para ello), etc. No queda más remedio que tomar posturas, incluso arriesgadas, desde la responsabilidad. NO hacer nada, elevará los riesgos de ataque a ganado y perjudicará enormemente la percepción social positiva que sobre los buitres en general se ha ganado en las islas baleares en los últimos años. Si hay periodistas que lean estas líneas (generalmente conservacionistas y de nuestro ámbito que son parte del foro), ruego la máxima discreción para no levantar olas sensacionalistas sobre un tema muy sensible para la conservación de los buitres y lo que ellos representan en las relaciones con el mundo rural. Necesitamos un poco de tiempo para calibrar y tomar medidas, constatar que funcionan o que se marchan los leonados. Informaciones más o menos subjetivas en los medios de comunicación crean incertidumbre en la sociedad o posturas tendenciosas que podrían ser parte de un problema mayor “Los alimoches y los buitres negros podrían también ser muy peligrosos"....etc, etc.

Para los colegas de Menorca: contar con nosotros, estamos a vuestra disposición en medios materiales y en movilizar medios económicos si fueran necesarios.


Juan José Sánchez

Re: Gyps fulvus

En el mensaje anterior en el texto escrito quería decir...........Lo hablé por teléfono con los colegas del GOB y del SOM de MENORCA (no Mallorca, evidentemente), pero por si las moscas lo aclaro...
Salut.


Juan José Sánchez

44

Re: Gyps fulvus

Hola a todos:

Como profesional que vive por/para y de las aves carroñeras, en calidad de presidente del grupo de trabajo europeo sobre el buitre leonado (EGVWG), además de colaborador y asesor del programa de recuperación de aves carroñeras en los Balcanes desarrollado por la Fundación Buitre Negro (BVCF) quisiera aportar mi opinión al respecto:

Los buitres han llegado de manera natural a las islas. Sin duda, el viaje desde la Península ha debido debilitarlos mucho pero a partir de ese instante, deben buscarse el alimento.

A partir de ese momento se presentan dos posibilidades:

a)    que los buitres dejen las islas por sus propios medios
b)    capturarlos y trasladarlos a la Península

Para que los buitres dejen la isla deben coger fuerzas y, si no se alimentan entramos en un círculo vicioso, no se podrían ir. Si no encuentran suficiente alimento habrá que alimentarlos, porque la distancia entre las islas y la Península es grande para una especie como el buitre leonado.

Además, en la actualidad existe una gran controversia acerca de las supuestas interacciones de buitres con ganado vivo, lo que faltaba que ocurriera en un territorio en el que no existe la especie y donde no se había constatado ese tipo de incidentes. Además, si ocurre, el alimoche será también foco de las quejas y seguramente surgirán voces que le han visto acosar al ganado etc etc….


Una vez alimentados queda la duda si serían capaces de abandonar la isla hacia la Península o hacia África, algo que se me antoja difícil o que muy pocos de ellos lograrían.

En el caso de la captura habría que transportarlos de nuevo a la Península y soltarlos. Se da la circunstancia que la Fundación Buitre Negro está recibiendo aves procedentes de centros de recuperación que, pasada la debida cuarentena, serán trasladados a los Balcanes para su posterior suelta.

Por tanto, desde el punto de vista operativo y, sobre todo económico, si se llegaran a capturar sería una opción que alguno de estos buitres pudieran pasar a formar parte de dicho programa de reintroducción evitando traslados.

Un saludo
Alvaro Camiña

Re: Gyps fulvus

Bones companys
Només volia fer un petit comentari des de Menorca.
Com quasi sempre passa, davant d'una situació excepcional, surten a la superfície el descontrol competencial i la , com a mínim, trista resposta de l'administració competent. Segurament el Consell Insular de Menorca, com sempre quan ha hagut de fer front a situacions competencials ubicades a Palma, acabarà donant resposta amb més bona intenció que recursos a aquesta situació, si més no delicada pels polítics, ja que és de domini públic (es a dir, ha sortit pel "diari oficial del bisbat") la presència dels voltors a Menorca, i la inquietud, si més no, que ha creat en certs sectors. El que encara no és d'opinió pública, que jo sepi, el fet mencionat dins aquest forum a Son Triay.
Així, ara toca donar resposta als possibles col·lectius afectats, estudiar, coordinar totes les ofertes que , com a mínim, arriben a aquest forum i actuar.
...on és la conselleria competent...?, quants tècnics té a Menorca per a fer aquesta feina...?
Quantes telefonades han rebut  el Consell Insular de Menorca per part de les administracions competents-incompetents, del conseller de medi ambient, pot ser?
Reflexionem-hi..., tal vegada ho aclariran fumigant els voltors..., que és el que els hi agrada més fer...
Trist, molt trist

Salutacions des de Menorca.
Oscar

Re: Gyps fulvus

Uep! Ayer Domingo por la tarde un grupo de 24 leonados sobrevolaban zonas muy próximas a Palma.

http://i180.photobucket.com/albums/x66/fitopitufito/IMG_6825.jpg


http://i180.photobucket.com/albums/x66/fitopitufito/IMG_6824.jpg

Siguiendo un grupo de avefrias, que ya hay varios cientos por el prat, coincidio que al fondo habia un grupo de buitres que posteriormente y viendo el paso que hay de la especie en estos dias, ya vi que se trataban de leonados.
Llegaron a estar en la vertical del aeropuerto a gran altura y luego ya volvieron a  las montañas de la zona de Valldemosa. Lo curioso esque eran las 6 de la tarde practicamente de noche y con el telescopio los seguia viendo hasta que a esa hora los perdi en el horizonte. Si que se van a dormir tarde estos bixos no...?

Saludos.

Re: Gyps fulvus

Ese Adolfo ahí, nosotros pasando un frio del carallo en el camino de los binis por la mañana buscando leonados, y tu de paseito por Palma les haces el fotón de la semana a los leonados, pillín.

Vimos en la zona de Balitx un grupo de hasta 8 leonados juntos, pero durante la mañana se dejaron ver solitarios o parejas, pero vaya, siempre se dejaba ver alguno, así que debe de haber unos cuantos, aunque el grueso debía estar con Adolfo, claro. Hubo un momento en el que estuvieron cicleando juntos una pareja un buen rato, curiosamente mixta, un leonado y un negro. También se dejaron ver muchos buitres negros, más que leonados y llegamos a ver un grupo de 11 juntos, que nos pasó por encima.

Haciendo de profeta barato, yo imagino que esta semana acabarán desapareciendo la mayoría con la mejoría de la climatologia, y en vistas del mal panorama que se les prepara; a mi personalmente que el tema no me va ni me viene, no me molestan en absoluto y se pueden quedar a pasar el invierno por aquí. Como la cosa ya se ve que durará poco para descanso de muchos y desilusión de unos pocos como yo, aprovechamos el domigo para ir a verlos y hacerles algún retrato de recuerdo. Aqui van unas fotos de ayer en Balitx:

http://farm4.static.flickr.com/3064/3035438032_2b1119e767_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3196/3035438452_f34ac5e3be.jpg?v=0
http://farm4.static.flickr.com/3198/3035438846_e7f5d64c4c_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3226/3034601517_01d6971028.jpg?v=0
http://farm4.static.flickr.com/3243/3035439534_e4d41e4eb8.jpg?v=0
http://farm4.static.flickr.com/3062/3035440108_92abda60b1_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3212/3034604861_8b7dfe8145.jpg?v=0Y para no hacerles un feo a nuestros voltors locales aquí va también dos fotos de un jovenet de plumaje nuevecito.

http://farm4.static.flickr.com/3036/3035434502_075f8d84a8_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3020/3035435180_1ed269c802_o.jpgBona nit.
Juanjo.

No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.

48

Re: Gyps fulvus

Des de dia 12 que no tenim cap cita a Menorca de voltors, ahir vaig visitar el lloc on mataren una bena prenyada, i tampoc les en vistes més. ????

Emili

49

Re: Gyps fulvus

Avui ja surt la notícia al Diari de Menorca, en portada,  ara veurem les hores que esta a apareixer qualque politic de la Conselleria, i a lo millor fins i tot fan qualque cosa.
Salut
AlexEls voltors lleonats continuen a l’Illa


Voltor. Dos exemplars romanen al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre ja totalment recuperats
     

Publicidad


El passat dimecres alguns ornitòlegs i fotògrafs els va poder contemplar volant per sobre de Ciutadella. La falta de menjar ha dut les aus carronyeres a atacar algun exemplar de bestiar

ll. pons , Maó

Les primeres opinions, en el moment en què al nord de l’Illa van veure 68 voltors lleonats, allà cap al passat 1 de novembre, van preveure que el seu pas per l’Illa seria b reu i que quan es produís una tèrmica emprendrien de nou el vol i deixarien només el record de les persones que els havien vist, especialment els santlluïsers que els van poder veure de prop. I la dada que la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) recollia que per primera vegada a la història de Menorca que se sabés. Però fa una setmana els voltors encara eren a Menorca, dia 12 concretament, diverses persones els van poder veure, i també fotografiar, a la part de Ciutadella, fins i tot hi ha testimonis que asseguren haver-los visualitzat des de la plaça de la Catedral d’aquesta població.

texto>Les hipòtesis sobre l’arribada d’aquest nombre important de voltors forasters a Menorca són en aquests moments diverses. La primera, i més acceptada, apunta com a causa la tempesta de Llevant que va poder desviar aquest grup que en divisar terra, Menorca, va aterrar per descansar-hi. La segona es decanta més per una problemàtica que està afectant en general les aus carronyeres des que una llei prohibeix deixar cap animal mort al camp, llavors aquests animals es queden sense menjar i cerquen altres rutes.

El menjar ha estat un dels problemes que aquestes aus de gran mida s’han trobat a Menorca. És així que dos exemplars romanen al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre, a Ciutadella, on Aina Serra té cura d’ells tot observant que ja es troben recuperats després d’haver-los alimentats i que són capaços d’emprendre el vol dins la seva gàbia. Prest aquests dos voltors seran traslladats a Mallorca o a la Península per tal de retornar-los al seu hàbitat natural.

texto>Mentrestant els que resten a Menorca cerquen el que poden per menjar. L’amo de Son Triay, a Ciutadella, va observar com alguns dels voltors atacaven a una bena que anava de part i es menjaven la seva cria. Fet que sens dubte preocupa els pagesos de la zona on darrerament s’han vist aquest grup de voltors lleonats. Si bé el GOB es mostraria partidari d’oferir-los aliment de forma controlada, els ornitòlegs opten per no fer-ho ja que podrien entrar en competència amb animals d’aquí.

50

Re: Gyps fulvus

Des d'ahir i avui i el cap de setmana estarem vigilants per Ciutadella, no tenim noticies des voltors, trob que vuit dies des de el dia 12 que es varen menjar una bena, no es motiu suficient per deixar s'illa, vull entendre que una bena per tant voltor, seria una tapa,  no un dinar con cal per poder agafar forces i partir?

Però no impossible ...

Hi ha cap novetat per Mallorca i Pitiüsses ?

salut,

Emili