Tema: Problemes sobre el nom de Senecio rodriguezii

Hola! Avui he trobat un article de 2005 que m’havia passat per alt, que  ve a dir que Senecio rodriguezii tindria que dir-se ¡¡¡ Senecio varicosus !!!  Mare de Deu quin nom! Me niego completamente a hacerle caso y no tengo nada más que decir.

Bé, sí, vos comento el tema perquè es semblant al que va passar amb la Digitalis dubia, que després va tenir que dir-se Digitalis minor. Pel que he entés de l’article, resulta que al Jardí Botànic d’Uppsala es va cultivar al sigle XVIII un Senecio, que l’havia portat un tal D. D. Roqvé persona de la que no es sap gran cosa. De sempre es va pensar que l’havien duit d’Egipte. El fill den Linneo, que feia feina, al Jardí el va herboritzar i el va descriure al 1763 donant-li el nom de Senecio varicosus (vaja mal gust que tenia el fill den Linneo!). Malgrat que el nom va ser recollit diverses vegades cap altre estudi es va fer sobre aquesta planta. Però al 2005, un tal Bertil Nordenstam, botànic suec, que ha vingut per Mallorca, es va donar compta que el tal Senecio varicosus era identic del Senecio rodriguezii (de fet va poder consultar un especimen a Herbari den Linneo que es troba a Londres, a més dels dibuixos i texts de la descripció original), i que cap planta d’Egipte es sembla de res a la planta descrita pel fill den Linneo. Com el nom Senecio rodriguezii va ser  proposat al 1874 per en Willkomm, o sigui mes de cent anys després, el nom prioritari segons el Codi de Nomenclatura Botànica seria el primer en ser publicat: Senecio varicosus.
El problema no acaba aquí, alguns autors consideren que seria millor que el S. rodriguezii fos considerat subespècie de S. leucanthemifolius, que és una espècie d'àmplia distribució mediterrània i morfològicament molt variable, del que s’han descrit moltes varietats (es troba a Punta de N’Amer i a Eivissa, té flors grogues)  (Oriol de Bolòs, per exemple, parla de Senecio leucanthemifolius ssp. rodriguezii a la seva flora dels Països Catalans). El Senecio leucanthemifolius va ser descrit al 1789, per tant també després que el S. varicosus. Si s’accepta que el nostre rodriguezii és una subespècie de leucanthemifolius llavors aquest darrer nom també té que desaparèixer i tots els leucanthemifolius es tindrien que canviar i dir varicosus (un follón brutal). Això, a l’autor ja li sembla “demasié” i ell mateix proposa no fer res, olvidarse del tema vaya. Però… també diu que si el rodriguezii és una espècie “bona”, no subordinada a leucanthemifolius, llavors SÍ que caldria baratar-li el nom, només a aquesta.

Aplicant estrictament el Codi de Nomenclatura efectivament vindríem obligats a utilitzar aquest nom, tal com vam fer en el seu dia amb Digitalis dubia, descrita per en Rodriguez cent anys després que ho va fer en Linneo que li va dir Digitalis minor. Però, aprofitant que el propi autor de l’article ja proposa no fer els canvis de noms (aplicant una clàusula del Codi que permet conservar noms molt consolidats i coneguts), jo particularment no penso tornar a pensar amb el nom varicosus dels coll…, i penso seguir utilitzant el nom de sempre, rodriguezii, perquè d’altra manera ningú entendrà de què estic parlant.


Salut i perdonau el rollo!

Pel que vulguin tenir l’article:
http://www.maltawildplants.com/ASTR/Doc … folius.pdf

Re: Problemes sobre el nom de Senecio rodriguezii

A jo també m´agrada mil vegades més el seu nom de Senecio rodriguezii. "Varicosus" sembla més un insult que un nom, sobretot per a una planteta tan guapa i simpàtica. A més trob que no té res de varicosa. Les fulletes carnoses no tenen cap variu.

Joan

Re: Problemes sobre el nom de Senecio rodriguezii

Com deia mon pare: "així s'ensuma sa merda des lloro"

No va per ningú, però... com és de diferent quan és "un mateix" qui acaba de descobrir que tal tàxon ha de passar de subespècie a varietat, o viceversa, perquè una població del racó de cal Déu té els estams una micoiona més curts... Ni ha que, bono! farien repicar les campanes de la Seu.

Re: Problemes sobre el nom de Senecio rodriguezii

Bon vespre a tots:

Avui horabaixa he anat a sa cala de S´Illeta de sa costa de Sóller on hi ha una petita població de Senecio rodriguezii en plena floració amb s´intenció de fotografiar ses fulles d´aquest bellíssim endemisme nostro, per a comprovar si son realment varicoses o no.

Vos pareix varicosa aquesta fulla?


http://jardin-mundani.info/compositae/fulla-seneciet.jpg


Sa veritat es que bastant, però, encara que sigui varicosa, una planteta tan guapa no se mereix un nom tan lleig.


http://jardin-mundani.info/compositae/seneciet-illeta.jpg


Mirau quina cosa més maca:


http://jardin-mundani.info/compositae/senecio-hort1.jpg


Bona nit: Joan

5

Re: Problemes sobre el nom de Senecio rodriguezii

Efectivament es preciosa! millor ni tornar a pensar amb aquest nom varicos!
Salut!