Tema: Dubte sobre nom

Hola forers i foreres!

A veure si algu del foro em pot solucionar un dubte que tinc. Porphyrio veterum és el nom que tenia, antigament, Porphyrio porphyrio??

Gràcies anticipades

oliver

Ladran, amigo Sancho, luego cabalgamos.

2

Re: Dubte sobre nom

Efectivament Oliver, Porphyrio veterum (Gmelin), és un dels noms que ha duit la nostra Polla blava que és com crec que li deis a les Pitiüses.
Primer va ser Fulica porphyrio (Linné 1758), haguent altres sinonimies com Porphyrio caeruleus (Vandelli), Porphyrio hyacinthinus (Temminck) i Porphyrio caesius (Schlegel).  I crec que encara em deix alguna com P. antiquorum i Hyacinthinus gallinula.

A les illes també, en temps passats, li hem dit a Menorca Fotja de front -o de bec- vermell, Gallinot d'aigua i Gall de riu i a Mallorca-Menorca Gall faver i Gall d'aigo. Polla blava també se li a dit a Mallorca a més de les Pitiüses i Cap faver només ho sé de Mallorca.

A la resta dels Països Catalans encara surt Gall marí i Polla sultana i "oficialment" és Gall de canyar en valencià i Polla blava en català a més de Gall faver que crec que també li diuen a algún indret.

Salut!. Jesús

Tots jorns aprench e desaprench ensemps (Jordi de Sant Jordi. S. XV)

Re: Dubte sobre nom

Hola Oli.

Supongo que lo preguntas por esto

http://www.diariodeibiza.es/secciones/n … l-GONZALEZ

Y supongo que le querras contestar. No le des muy duro, que de vez en cuando apoya a la causa. Aunque ahora que pienso, con lo del golf de matutes en playa d'en Bossa y nuestras alegaciones tambien se paso de frenada.

No te puedo aclarar mucho, solo que en avibase esa especie no sale.
http://www.bsc-eoc.org/avibase/avibase. … mp;pg=home

Si buscas en google sin especificar idioma suele corresponder el nombre por el que preguntas con un nombre común: Hyacinthine Gallinule. La mayoria de las referencias meten por medio la biblia y entiendo que relacionan un ave mencionada allí con el calamón. En algun sitio parece que es una especie de calamón que vive o vivió en Rusia. Pero vamos, como no aparece en avibase, seguramente sera necesario que alguien que tenga el Handboock nos lo cuente.

Un petonet

JC

Re: Dubte sobre nom

Mira per on, en Jesus ja ens ho ha aclarit.

De totes formes, segur que els ornitòlegs trobareu interessant i ofensiu s'enllaç que vos he posat del Diario de Ibiza.

JC

Re: Dubte sobre nom

Hola Jesus!! Gràcies per la teva valuosa i eficaç informació, ets una enciclòpedia de luxe!!

Salut
oliver

Ladran, amigo Sancho, luego cabalgamos.

6

Re: Dubte sobre nom

Gràcies Oliver!: supós que n'hi ha que se perden per una muda rara i altres per determinar els paràsits de les crestes dels puputs... jo perd els oremus per l'història de l'Ornitologia, les biografies dels ornitòlegs que ens precediren i la qüestió dels noms, tant els de la sistemàtica com els comuns...

Si no vaig errat, la classificació com a Porphyrio porphyrio la devem a Mathurin Jacques Brisson (1723-1806), un ornitòleg francès que ens deixà un parell d'obres d'aquelles de "Quien las pillara!!!".

Salut!. Jesús

Tots jorns aprench e desaprench ensemps (Jordi de Sant Jordi. S. XV)