Gorrions d'ala blanca (alpí) al Puig Major

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Gorrions d'ala blanca (alpí) al Puig Major

Entrada Autor: joem »

Avui hem pujar al cim del Puig Major per tal d'intentar esbrinar el número de voltors lleonats que encara queden per la serra, la idea era situar observadors simultàniament a Montcaire, Puig Major, Quarter de Carabiners, Mortitx i Ternelles. Finalment nosaltres al Puig Major nomes en vist 2 d'aprop i diversos grups volant molt lluny sobre Montcaire / Balitx, en Juanjo que hi era a la zona suposo que ho exposarà més tard.

Pero la gran i grata sorpresa no han estat els voltors lleonats, sino alguns exemplars de gorrions d'ala blanca que sembla estan a la zona del cim del Puig Major, molt a prop de les instal·lacions militars.

Només arribar hem escoltat un reclam estrany i poc despres un gorrió d'ala blanca sens ha acostat a uns 15 m, deixant-se fotografiar sense gaire problemes tot i que ha marxat de forma ràpida, aquí hi ha dues de les fotos que hem pogut fer a aquest primer gorrió d'ala blanca.

A aquesta primera foto podeu veure la seva capacitat críptica entre les pedres i clapes de neu que havia al cim.
Imatge

En aquesta segona foto el veiem de l'altre costat, mostrant el seu pit i ventre molt clar i la gran taca blanca de les ales.
Imatge


Posteriorment ha desaparegut i tot i que repetidament els hem escoltat reclamar i els hem buscat no els hem aconseguit veure més que molt fugaçment, donat a aquesta capacitat criptica del seu plomatge.

Quan hem partit cap a prop del coll des Vent, Maties i jo hem pensat anar caminant per allargar el temps i les possibilitats de poder veure algun altre d'aquest guapissims ocells; i caminant per la carretera hem tornat escoltar el reclam i com que haviem llegit a la guia que sovint estan a prop de les estacions d'esquí, ens hem acostat a la vorera del barranc i hem fet el gest de llençat gra a les gallines un parell de vegades i hem seguit caminant.

La nostra sorpresa ha estat majúscula quan ens ha sortit un altre gorrió d'ala blanca a camí i s'ha posat a un dels pilons que delimiten la carretera, tal com podeu veure a la següent foto, tan prop que el zoom i la distància mínima no eren suficients i m'havia de fer enrere per tal d'enfocar.
Imatge

Com que ja anàvem preparats l'hi hem tirat un troçet de galleta a la carretera i ràpidament ha baixat a menjar.
Imatge

Tal com fan els seus parents locals a alguns restaurants i terrasses, el gorrió ha agafat un dels trosets i l'ha pujat al poste on ha començat a menjar amb gana, sense preocupar-se gens ni mica per la nostra presència
Imatge
Imatge

Després sobtadament s'ha aturat de menjar i ha volat un altre cop sobre l'asfalt banyat per la neu que es fonia (perdoneu la qualitat de la foto, però permet veure les espectaculars taques blanques de les ales)
Imatge

Nosaltres hem cregut que havia anat a buscar un altre troset de galleta, però qual ha sigut la meva sorpresa en veure les fotos a casa, quan he vist que no buscava més galleta, sinó que increiblement des d'alla on era ha vist aquest petit bitxo, gaire be impossible de veure a la foto entre les pedretes de l'asfalt, pero si us fixau a les següents ja no hi es, per la qual cosa ha passat de les dolces galletetes per anar a menjar un bitxet que segurament l'hi agrada molt més (a la foto l'he marcat amb una fletxa per que d'altre manera es casi impossible distinguir-ho de les pedres):
Imatge

Que mentre menjava hagi vist aquest petit animalet absolutament camuflat, és una clara mostra de la capacitat visual d'aquest ocell, necessària per viure al medi ambient tan dificil on viu
Imatge

A aquesta darrera foto el bitxet ja esta a punt de passar a formar part de l'aportació calòrica del gorrió, i aquest, una vegada satisfeta la seva gana, ha marxat
Imatge

En definitiva una altre espècie molt poc habitual a les illes que ens ha alegrat, i de quina manera, el dia!!!!

Josep Manchado
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Pep, fantàstic el reportage! Quina sort hem tengut, eh? Amb les ganes de fer fotos ni ens havíem adonat de lo de l'animalet a la carretera, tanta sort que a les fotos surt tot :-)

Vos pas una imatge una mica més hivernal:

Imatge

I per no saturar el missatge de fotos, vos pas un enllaç on en surten unes quantes més:

http://www.mallorcaweb.net/pnalbufera/g ... blanca.htm

Dir que a més dels gorrions d'als blanca (2, com a mínim), hem pogut veure uns quants xalambrins de muntanya (Prunella collaris). Aquests però no s'han deixat fotografiar.

Salut!
Maties
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Juan J. Bazán
Member
Entrades: 1123
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:45 pm
Ubicació: Son Rapinya (Palma)

Entrada Autor: Juan J. Bazán »

Parece que también se han dejado ver y fotografiar por el Massanella:

http://www.fotonatura.org/galerias/aves/256007/
No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.
Respon