• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Educació ambiental (20)

Dimarts, 16 Gener 2018 10:33

L'educació ambiental al GOB

 

Per què al GOB duim a terme actuacions de sensibilització i educació ambiental?

Al GOB feim front i proposam solucions diverses a la crisi ambiental en que vivim. Un dels aspectes sobre el que és imprescindible actuar és el de sacsejar la consciència de la nostra societat sobre aquesta crisi i la responsabilitat que ens correspon. L’educació és l’instrument del que ens servim per fer-ho.

maris1

 

Quina és la tipologia de les actuacions educatives i de sensibilització que duim a terme?

La nostra estratègia educativa per actuar sobre la problemàtica ambiental és el de desenvolupar programes que en primera instància ajudin a despertar la consciència sobre l’estreta relació i interacció amb el nostre medi natural. Entenem que a partir d’aquí és genera de manera natural l’interés pels problemes relacionats.

En els nostres programes el procés que esperam és el següent: un primer pas consisteix en una descoberta i una sensibilització del medi (utilitzant el propi medi com a font educativa), en una segona etapa els individus comencen a reconèixer els elements del medi i a fer-ne interpretacions de funcionament i finalment, una darrera etapa, en què es compren la dinàmica i la problemàtica ambiental i d’aquí es pot impulsar a les persones cap a l’acció directe a favor del medi.

No obstant, paral·lelament, també hem de facilitar l’accés als coneixements i propiciar les actituds, les aptituds, la motivació i el desig necessaris per treballar tan de manera individual com col·lectiva en la recerca de solucions als problemes com a la seva prevenció.

Així la tipologia de les nostres activitats donen resposta i s’adeqüen als aspectes que volem fer front. Per això moltes d’elles és realitzen en el medi natural.

Cap de les activitats que proposam tenen sentit com a activitats aïllades i/o puntuals, totes tenen sentit com a un procés d’aprenentatge, i formant part d’un programa més global.

 

sensi1

 

Quins són els programes i projectes educatius en què treballam?

A vegades és relaciona el terme educació ambiental amb tallers o activitats educatives per a escolars, però el terreny on és necessari treballar inclou molts altres camps i col·lectius.

Programes per a centres educatius
1. programa educatiu la Trapa
2. programa Natura Km.0
3. Activitats de sensibilització per a educació infantil
4. Tallers d’ornitologia

Grup infantil i juvenil del GOB

Estades i camps de voluntariat

Formació

 

Dimarts, 16 Gener 2018 10:12

Formació

Activitats de formació

 

Aquí trobaràs els cursos, xerrades, tallers i conferències que s’organitzen.

 

Curs de natura, del 14 al 19 d'octubre

 

cursnatura2019

 

Justificació

La reconnexió i identificació de les relacions que s’estableixen entre el desenvolupament humà i els medi que el sustenta és clau per possibilitar un nou model de desenvolupament que no posi en perill el medi que ens ha de sustentar. Per tal d’enendre en profunditat aquestes relacions cal conèixer el nostre entorn. Els processos d’aprenentatge seran més reals si hi ha contacte directe amb la natura, participació directe i avaluam els nostres comportaments diaris.

 

Objectius

Un dels àmbits d’actuació de l’educació ambiental és el reforç de la capacitació d’educadors, formadors i altres agents, que són els facilitadors dels processos d’aprenentatge. Aquesta acció formativa s’emmarca dins aquest àmbit d’actuació.

 

Relació amb la problemàtica

Per tal de poder afavorir processos d'aprenentatge és necessari disposar de coneixements però també disposar d’eines i recursos per poder transmetre aquests coneixements de manera efectiva i eficient. La Natura en si mateixa és un recurs educatiu excel·lent, però no és suficient conèixer-la per utilitzar-la com a tal, cal saber com fer-ho, i hi ha una falta de coneixement en aquest sentit per part de professorat, educadors o formadors. Amb aquest curs es pretén donar resposta a aquesta mancança així com encoratjar i motivar a possibles agents de canvi per a que facin ús del coneixement de la natura per contribuir a transformar la societat.

 

Destinataris

Curs destinat a tota aquella persona que vulgui ampliar els seus coneixements de la natura que ens envolta, d’aquella més propera, la que tenim més a l’abast i com transmetre aquest coneixement a altres persones per tal de que puguin valorar-la i contribuir a la seva conservació. Per tant adreçat a professorat, educadors ambientals, formadors i a qualsevol persona interessada en el medi ambient i amb ganes de facilitar el procés d’aprenentatge a altres persones.

 

Descripció de l’activitat

L’objectiu del curs és proporcionar als participants una ampliació dels coneixements que pugin tenir sobre el medi que ens envolta més proper (vegetació mediterrània, medi marí i ornitologia), aquella natura que tenim a l’abast i que podrem utilitzar amb facilitat, des de un perspectiva educativa, utilitzar la natura com a recurs educatiu per a la transformació social.

Activitat formativa de 24h de durada repartides en 5 horabaixes (4h) i un matí de cap de setmana (sortida de camp)

El curs es dividirà en 3 blocs:

Medi marí 8 h
Vegetació mediterrània 8h
Ornitologia 8h

 

Continguts del curs:

MEDI MARÍ

1- El Mediterrani com un mar especial per la seva alta diversitat biològica, per la seva heterogeneïtat espacial i temporal els factors i processos ambientals fins al punt que se la considerar com un oceà en miniatura. Un mar encara molt desconegut i que encara avui en dia ens guarda secrets i sorpreses que poc a poc anem descobrint.
2- El mar més proper, les comunitats i les espècies que tenim en el mar Mediterrani nord occidental. Relació entre distribució de les espècies i els factors físics, geològics i “històrics”. Conservació i gestió del medi marí: necessitat d’una canvi radical d’actitud.
3- Que podem fer i aprendre a la platja. Treballar la platja i la costa com un aula on l’observació i la recerca ens serveixin com un excel·lent aprenentatge del medi natural. El mar com un recurs educatiu encara desconegut a les aules i que ens dona moltes possibilitats. Parlarem dels tallers del projecte “el mar a fons”.
4- desenvolupament de noves aproximacions per conèixer i aprendre del medi marí. Es tant diferent el mar del món (ambient) terrestre que ens envolta? Treballarem les tècniques de les analogies, similituds i semblances per a proper-nos al mar. Les noves tendències educatives com Ocean Literacy i la importància de la Ciència Ciutadana.

VEGETACIÓ MEDITERRÀNIA

1- La formes i tamanys de les plantes mediterrànies són una resposta adaptativa al clima mediterrani, i també són el resultat de molts canvis al llarg de la història geològica de les illes. Per què les plantes són com són?
2- El paisatge vegetal de Mallorca un reflexa de la estructura geològica i climàtica de la illa. El paisatge vegetal també pot ser interpretat com una resposta a las condiciones climàtiques i ambientals de cada zona de la illa. Interpretant el paisatge en condiciones de gradients ambientals.
3- El paisatge vegetal de Mallorca també és una resposta als usos i l’activitat humana actual i històrica. El paisatge interpretat com un concepte canviant al llarg del temps. Eines per conèixer els canvis del paisatge.
4- Les plantes que mengem com a recurs didàctic. Aprendre mirar d’una altre manera las plantes que compram en el mercat. La botànica pot ser divertida.

ORNITOLOGIA

1. Els ocells i els humans, quines relacions establim. Perquè ens serveixen els ocells
2. L’observació d’aus. Que ens pot aportar?
3. Eines i possibilitats per a l’acompanyament, la facilitació de la descoberta del medi natural.
4. Identificació dels ocells més comuns.

6. Personal que durà a terme el projecte

 

Coordinació del curs

Maria Femenies Llull

 

Ponents

Josep-Maria Gili i Sardà, Professor d’Investigació del CSIC, treballa actualment a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona. Dr. En Ciències Biològiques per la UAB i i desenvolupa projectes de recerca sobre Oceanografia biològica i ecologia marina i es especialista en cnidaris (meduses, coralls, gorgònies, etc.)

Juan Rita Larrucea (Barcelona, 1957), actualment és Professor Titular de Botànica del Dep. de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (1991), les seves línies d’investigació se centren en el coneixement de la flora i vegetació balear, i la biologia de la conservació de plantes amenaçades.

Pere Vicens Siquier, naturalista i educador ambiental. Actualment està com a guia i informador al Parc Nacional de Cabrera. Ha estat el responsable, durant quasi 25 anys, del seguiment de les espècies del Parc Natural de s’Albufera. Darrerament, també ha treballat en el seguiment ornitològic de la Reserva Natural de s’Albufereta.

Camps de voluntariat i estades de voluntariat per a joves

 

Per què fer-ho?

• Provoca un impacte positiu per a la recuperació, la conservació i la millora del medi.
• Suposa un increment en la sensibilització, en els coneixements i en la formació ambientals de la persona voluntària.
• Sempre te un component lúdic i entretingut.
• Fa accions exemplificadores que faciliten en altres persones l'adopció de comportaments més respectuosos.

Camp de voluntariat: Són estades de llarga durada (10-15 dies) amb un programa educatiu associat. Es realitzen activitats de voluntariat ambiental durant els matí i a les tardes formació i/o activitats de lleure i oci generalment de caire cultural o ambiental.

Estades de voluntariat: Són de més curta durada (3-4 dies). Es realitzen a la reserva de la Trapa, i s’hi desenvolupen activitats de voluntariat que ens ajuden a la gestió de la Trapa:

-manteniment de tancats
-manteniment de marjades
-bio-construcció
-sembres
-recomptes o censos

Si vols estar-ne informat subscriu-te al nostre butlletí (enllaç) o escriu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dimarts, 16 Gener 2018 10:11

Grup infantil i juvenil del GOB

Grup infantil i juvenil del GOB

 

gigj2

 

Què és?

El grup infantil i juvenil del GOB pretén ser un espai de trobada on afavorir que nins i nines que en formen part desenvolupin una relació positiva amb el medi natural que els envolta.


Qui som?

El grup està format per nins i nines d’entre 6 a 14 anys i un equip multidisciplinar d’educadores.

El grup es divideix en dos per ajustar els continguts que es treballen a cada nivell de desenvolupament: grup infantil de 6 a 10 anys i el grup juvenil de 11 a 14anys. A més, aquest curs formarem grups reduïts per tal de garantir les mesures de seguretat COVID-19.


Què feim?

Cada curs escolar desenvolupam una programació d’activitats que inclou:

• una sortida mensual, (generalment els 3r diumenge de cada mes)
• una acampada de cap de setmana per primavera
• un campament d’estiu.

En cada una de les sortides integram diferents tipologies d’activitats: excursionisme, voluntariat, activitat de lleure, xerrades d’experts... amb l’intenció que els nostres nins i nines gaudeixin de la sortida alhora que van adquirint de manera natural i progressiva els coneixements, habilitats, aptituds i hàbits que els hi puguin ser útils per poder actuar en la protecció i conservació del medi ambient.

I amb aquest mateix objectiu, el projecte educatiu també treballa transversalment amb qüestions com l’alimentació saludable, l’autonomia, les relacions amb els companys...

Generalment el punt de trobada és a Palma i el desplaçament el fem amb bus, però a causa de les especificacions actuals respecte a la COVID-19, de moment haurem de suprimir el trasllat en bus. El punt de trobada serà específic per a cada sortida i l'hora de trobada també serà específica per a cada grup. D'aquesta manera farem la sortida escalonada i per grups.

GIGJ1

 

 Les dates previstes per a les sortides del curs 20-21 son aquestes:

 

cartellgigj20

 

 

Vull formar part del grup infantil i juvenil

A l'inici de temporada, el mes de setembre, generalment es convoca una reunió de pares i mares. Aquest any hem de prescindir d'aquesta reunió i es contacta directament amb les famílies per informar de tots aquells aspectes de la nova temporada i del funcionament general del grup.

Si el curs passat no formaves part del grup, ens pots escriure a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i així et podrem informar de tots els detalls i del termini d'inscripció.

Per a la inscripció al grup cal que el nin o nina sigui soci de la nostra entitat (així està cobert per la nostra assegurança). Si encara no ho és, visita la nostra plana per fer-se soci.

La quota de participació l'hem ajustada pels condicionants actuals de la COVID-19 (de moment prescindim del trasllat en bus). La quota es fracciona en dos cobraments (febrer i juny); el primer cobrament serà de 50 euros i el segon cobrament s'especificarà al llarg de la temporada en funció de com es vagi desenvolupant i els canvis que hi pugui haver en la situació. El cobrament de la quota es fa per domiciliació bancària al mateix compte corrent que haureu facilitat per al cobrament de la quota de soci.Procediment d'inscripció

Cas que hi hagi disponibilitat de places, dins el termini que t'indiquem podràs fer la inscripció al grup omplint el formulari que et remetrem personalment, i al qual hauràs d'adjuntar una foto del nin o nina, a més d'imatges del seu DNI i targeta sanitària.


Vull formar part de l’equip d’educadors

Si estàs interessat en formar part de l’equip d’educador@s del GOB que defineix el projecte educatiu dels grups, dissenya la programació i acompanya els nins i nens de les sortides, seràs molt benvinguda!

Escriu-nos un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i ens posarem en contacte amb tu.

 

Programes educatius per a centres escolars

[Aquí pots descarregar el programa educatiu per a centres escolars curs 20-21, pdf]

 

Programa educatiu de La Trapa

la trapa

La reserva de la Trapa és una finca agrícola i forestal situada a l’extrem més occidental de la serra de Tramuntana. Aqueta finca va ser adquirida pel GOB per subscripció popular l’any 1981. La seva gestió i la manera de treballar-hi al llarg de la seva història ha tingut la singularitat de ser un projecte col·lectiu. I és precisament aquesta particularitat al voltant de la qual vertebrem el programa educatiu que hi desenvolupam.

 

Programa Natura km0

Km03

Aquests programes pretenen apropar als participants a l’entorn natural més proper, el del propi municipi. Aquesta descoberta inicial és el primer pas per poder apreciar-ne els seus valors i desenvolupar una actitud pro-activa que procuri per a la seva protecció i conservació.
Cada programa està conformat per diferents activitats adaptades a cada cicle, de manera que al llarg de l’etapa educativa cada els alumnes puguin realitzar el programa complet.

Cada un dels diferents programes estan adaptats a la realitat de cada municipi i es dissenyen conjuntament amb les parts implicades: centres educatius, ajuntament i àrea d’educació ambiental del GOB.

 

Activitats de sensibilització per a l'educació infantil

sensi2

Tenim dissenyades dues propostes educatives específiques per les primeres etapes educatives. Ens servim de metodologies i recursos que ens serveixen per treballar de manera transversal diferents competències dels participants.

 

Tallers d'ornitologia

km01

Aquests tallers ens permeten treballar en la sensibilització per a la conservació d’un grup d’éssers vius especialment rellevant per al GOB: les aus. Amb ells pretenem apropar als participants en el món de l’ornitologia.

 

Dimecres, 04 Febrer 2015 12:41

descarrega guia ecoturisme 2

 

En pocs segons començarà la descàrrega. En cas contrari, pots iniciar-la directament clicant aquí

Dimecres, 04 Febrer 2015 12:41

descarrega guia ecoturisme

Aquí podràs descarregar la guia en format pdf. Abans, però, fes-nos el favor de deixar-nos les teves dades, per tal de poder acreditar la descàrrega del document. Gràcies!

Formulari de descàrrega de la Guia d'ecoturisme a Mallorca

Per favor, omple tots els camps i pitja el botó ENVIAR.

Dades personals

Dades personals

Nom i Llinatges:
DNI:
Codi postal:
Telèfon de contacte:
Correu-e:

Les dades que ens facilites quedaran recollides a un fitxer informatitzat propietat del GOB. Pots accedir, opositar, rectificar o cancelar les dades a aquesta adreça: C/ Manuel Sanchís Guarner, 10. 07004 Palma, enviant-nos un escrit per correu ordinari o mitjançant correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Per a qualsevol dubte o consulta, contacta amb nosaltres al telèfon:
971 49 60 60

 

El desenvolupament turístic a les Balears ha comportat importants conseqüències i impactes ambientals. Els espais naturals i la biodiversitat de les Illes Balears es troben amenaçats pel deteriorament d'hàbitats i el descens de les poblacions d'algunes espècies. Tot i això, Mallorca compta encara amb uns atractius naturals de primer ordre i grans possibilitats per gaudir-ne. Aquest panorama ecològic conviu amb l'esgotament dels models turístics tradicionals i la crisi econòmica, que fan necessaris plantejar alternatives.

Aquests cursos van dirigits a treballadors de pimes i micropimes, així com treballadors autònoms, que realitzin les seves activitats a àrees naturals protegides de Mallorca. Se prioritzaran els menors de 30 anys i majors de 45. Les places són limitades.

 

A. Part teòrica

 


 

 

Horari:de 16:30 a 21 h.

 

Dilluns

1.- Introducció i marc general.

2.- Patrimoni natural de les Illes Balears.

3.- Diagnòstic socio-ambiental del turisme.

 

Dimecres

1.- Desenvolupament d’activitats ecoturístiques a Balears.

2.- Bones pràctiques ambientals i normativa ambiental.

3.- Natura i empresa. Exemples del món.

 

Divendres

1.- Particularitats del patrimoni natural de les Illes Balears. Flora i fauna principal. Endemismes. Paisatge i cultura.

2.- Especificitats de la Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat.

3.- Altres recursos turístics.

 

 

B. Part pràctica

 


 

 

Dissabte

Sortida a la Serra de Tramuntana (de 8 a 13h.)

 

Diumenge

Taller pràctic (3 hores el matí)

 

 

Localitats i dates

 


 

 

Alcúdia:

Dies 27, 29, 31 d’octubre, part teòrica

Dies 1 i 2 de novembre, part pràctica

 

Palma:

Dies 10, 12 i 14 de novembre, part teòrica

Dies 15 i 16, part pràctica

 

 

Manacor:

Dies 24, 26 i 28

Dies 29 i 30, part pràctica

 
 
Aquí et pots inscriure
 
Per qualsevol dubte o més informació pots contactar amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 

Accions gratuïtes cofinançades pel Fons Social Europeu

 

 

Dimarts, 13 Gener 2015 10:25

Programa congrés ecoturisme

 

Formalitza aquí la teva inscripció

 

 

Programa provisional

 

Divendres, 23 de gener 2015

 

10:00-14:00. Recepció, registre i lliurament de documentació als inscrits

 

12:00-14:00. instal·lació de pòsters d’empreses ecoturístiques

 

18:00-18:30. Benvinguda al Congrés i presentació del programa: El GOB i l’ecoturisme: motivacions i objectius. Maria Suau, Presidenta del GOB Mallorca.

 

18:30-20:00h: Taula Rodona: Recursos i potencialitats del Ecoturisme a les Illes Balears

- Montserrat Jaén Mercadal, Directora General de Turisme del Govern de les Illes Balears
- Inmaculada de Benito, Vicepresidenta Ejecutiva de la Federación Empresarial Hotelera de Mallorca 
- Maties Rebassa, director del Parc Natural de s'Albufera de Mallorca
- Arturo Kellner, president de ONE DMC, Associació d’empreses del sector DMC 

 

 

Dissabte, 24 de gener 2015

 

 

09:30-10:30. Ponència: Iniciativa ecoturisme I

“El nuevo turismo en Baleares: Actividades de Naturaleza”, Josep Camprubí, membre fundador de Wildlife Mallorca, empresa d’ecoturisme i turisme responsable, Mallorca.

 

10:30-11:30. Ponència: Iniciativa ecoturisme II

“Ecoturismo en el mar: avistamiento de cetáceos y snorkel”, Antonio Méndez Campuzano, patró de vaixell i soci fundador de la empresa Cetáceos y Navegación, projecte de caràcter eco-turista, formatiu i investigador en el medi marí, Cartagena.

 

11:30-12:00. Pausa - Cafè

 

12:00-12:50. Ponència : Espais naturals i empreses

Dinamización socioeconómica en los Espacios Naturales Protegidos de Andalucía, Javier Navarrete Mazariegos, Jefe de Servicio de Uso Público y Fomento Socioeconómico en los Espacios Naturales, Consejería de Medio Ambiente y Ordenación del Territorio de Andalucía.

 

12:50-13:40. Ponència: Iniciativa ecoturisme III

“Dos Manos”, Gabriel Morell i Brad Robertsson, socis fundadors de Ondine Scape, empresa  de busseig i conservació del medi marí, Mallorca.

 

13:40-14:30. Ponència: Iniciativa ecoturisme IV

“Experiencias de una empresa de guías ornitológicos en Extremadura” Jesús Porras, promotor de Iberian Nature, empresa especialitzada en oferir serveis de guies ornitològics i de natura, Extremadura.

 

14:30-16:15. Dinar

 

16:15-17:15. Ponència: Eines de comunicació i difusió

“El ecoagroturismo: nuevas oportunidades para el medio rural”. Javier Tejera, responsable de comunicació i coordinació de projectes. Fundación Ecoagroturismo, Fundació per a la defensa del turisme rural, etnografía i medi ambient.

 

17:15-18:00. Col·loqui

“Iniciativa per a la creació d’una associació d’empreses d’ecoturisme.” Miguel McMínn, biòleg y Jesús Porras, soci fundador de Guidex, Associació Extremenya de guies ornitològics i de natura, Extremadura.

 

18:00 – 18:30. Explicació personalitzada dels pòsters d’empreses ecoturístiques

 

18:30-19:00: Cloenda del Congrés

 

21:00. Sopar de cloenda (opcional)

 

 

 

Diumenge, 25 de gener 2015

 

09:00 – 14:00 Volta guiada a la Serra de Tramuntana (de la mà de Balears Wildlife)

 

 

El congrés es celebrarà al Centre de Cultura "SA NOSTRA", Carrer de la Concepció 12, Palma de Mallorca. 


Amb el suport de

 

Formalitza aquí la teva inscripció

 

 

Dijous, 02 Octubre 2014 18:23

Formulari curs ecoturisme

 

Vull inscriure'm al curs "Ecoturisme a les Balears, recursos i potencialitats"


Dades personals

Nom i Llinatges:
DNI o NIF:
Data de naixement:

Domicili:
Codi postal:
Localitat:

Telèfon:
Correu electrònic:Dades laborals

Empresa (cas que siguis autònom, indica-ho):
NIF:

Domicili:
Codi postal:
Localitat:Les dades que ens facilites quedaran recollides a un fitxer informatitzat propietat del GOB. Pots accedir, opositar, rectificar o cancelar les dades a aquesta adreça: C/ Manuel Sanchís Guarner, 10. 07004 Palma, enviant-nos un escrit per correu ordinari o mitjançant correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Per a qualsevol dubte o consulta, contacta amb nosaltres al telèfon:
971 496060
Pàgina 1 de 2