Biodiversitat

2/07/2012 El GOB felicita l’Ajuntament de Pollença per la moció contra la taxa als refugis de fauna

 

Es va acordar per unanimitat demanar al Consell de Mallorca la supressió de la taxa anual, per la que els refugis pagarien per hectàrea fins a 8 vegades més que els vedats de les societats de caçadors locals

2/07/2012 El GOB felicita l’Ajuntament de Pollença per la moció contra la taxa als refugis de fauna

Es va acordar per unanimitat demanar al Consell de Mallorca la supressió de la taxa anual, per la que els refugis pagarien per hectàrea fins a 8 vegades més que els vedats de les societats de caçadors locals


 

El GOB ha fet arribar el seu suport i agraïment a l’Ajuntament de Pollença per l’aprovació d’una moció en que s’insta al Consell de Mallorca a descartar l’aplicació d’una taxa anual als refugis de fauna.

Fins ara, tant la tramitació com el manteniment dels refugis de fauna estava exempt de qualsevol taxa per part de l’administració. Així, la Llei balear de Caça (6/2006) no contempla que els refugis hagin de pagar cap taxa, i en conseqüència tampoc està previst aquest impost al decret 106/2010 de transferència de la competència de caça al Consell de Mallorca. Aquesta exempció està, en la nostra opinió, completament justificada per la funció ambiental, social i de recuperació cinegètica d’aquests espais.

Però ara el Consell de Mallorca planteja un canvi radical de les condicions, amb la tramitació d’una ordenança reguladora de les taxes corresponents a tràmits administratius i serveis en matèria de caça i pesca fluvial a Mallorca. Aquesta ordenança, que ha estat sotmesa a exposició pública i a la qual el GOB hi ha presentat suggeriments, planteja el cobrament de taxes per la tramitació dels refugis i, sobre tot, pel seu manteniment anual.

Així, si prospera la proposta, els refugis de fauna hauran de pagar 17,56 € per Ha i any per les primeres 20 Ha (amb un suplement si la superfície és superior). Per exemple, per a un refugi de fauna de superfície mitjana (25 Ha) suposarà un impost anual de 362 €.

La mesura no és només injusta, per gravar amb una taxa una funció pública, socioambiental, i que no comporta cap tipus d’aprofitament particular, sinó que encara va més enllà. Consideram que és clarament ofensiva. Així, l’ordenança planteja, per als vedats de caça normals, una taxa de la meitat (8,80 € per Ha i any). I a més a més, sobre aquesta taxa menor, s’aplica una reducció del 75% per als vedats de les societats de caçadors (suposam que per la seva “funció social”; curiosament aquí això sí que es valora…). Així, als refugis se’ls cobraria una taxa per hectàrea el doble que als vedats de particulars, i 8 vegades superior a la dels vedats de societats de caçadors. Això és injustícia, discriminació i ofensa contra els propietaris de les finques que formen part de refugis de fauna, i un atac claríssim contra aquesta figura de protecció.

El consistori pollencí va aprovar la moció per unanimitat, a proposta dels partits de l’oposició però també amb el suport de l’equip de govern (PP i Lliga Regionalista). Recordem que Pollença és el municipi on fins ara s’han declarat més refugis de fauna (7).

Des del GOB demanam al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca una rectificació de l’ordenança, i la supressió d’aquesta taxa de matrícula anual per als refugis de fauna.

Tags: Caça, refugis de fauna

Ajuda’ns a seguir impulsant aquesta i altres línies de treball

Més notícies de la mateixa àrea temàtica

Notícies recents