L'educació ambiental al GOB
Per què al GOB duim a terme actuacions de sensibilització i educació ambiental?
Al GOB feim front i proposam solucions diverses a la crisi ambiental en que vivim. Un dels aspectes sobre el que és imprescindible actuar és el de sacsejar la consciència de la nostra societat sobre aquesta crisi i la responsabilitat que ens correspon. L’educació és l’instrument del que ens servim per fer-ho.
Quina és la tipologia de les actuacions educatives i de sensibilització que duim a terme?
La nostra estratègia educativa per actuar sobre la problemàtica ambiental és el de desenvolupar programes que en primera instància ajudin a despertar la consciència sobre l’estreta relació i interacció amb el nostre medi natural. Entenem que a partir d’aquí és genera de manera natural l’interés pels problemes relacionats.
En els nostres programes el procés que esperam és el següent: un primer pas consisteix en una descoberta i una sensibilització del medi (utilitzant el propi medi com a font educativa), en una segona etapa els individus comencen a reconèixer els elements del medi i a fer-ne interpretacions de funcionament i finalment, una darrera etapa, en què es compren la dinàmica i la problemàtica ambiental i d’aquí es pot impulsar a les persones cap a l’acció directe a favor del medi.
No obstant, paral·lelament, també hem de facilitar l’accés als coneixements i propiciar les actituds, les aptituds, la motivació i el desig necessaris per treballar tan de manera individual com col·lectiva en la recerca de solucions als problemes com a la seva prevenció.
Així la tipologia de les nostres activitats donen resposta i s’adeqüen als aspectes que volem fer front. Per això moltes d’elles és realitzen en el medi natural.
Cap de les activitats que proposam tenen sentit com a activitats aïllades i/o puntuals, totes tenen sentit com a un procés d’aprenentatge, i formant part d’un programa més global.
Quins són els programes i projectes educatius en què treballam?
A vegades és relaciona el terme educació ambiental amb tallers o activitats educatives per a escolars, però el terreny on és necessari treballar inclou molts altres camps i col·lectius.
Programes per a centres educatius
1. programa educatiu la Trapa
2. programa Natura Km.0
3. Activitats de sensibilització per a educació infantil
4. Tallers d’ornitologia
Grup infantil i juvenil del GOB
Estades i camps de voluntariat
Formació
Activitats de formació
Aquí trobaràs els cursos, xerrades, tallers i conferències que s’organitzen.
En aquests moments no tenim cap activitat específica de formació programada per als propers mesos.
Et remetem a l'agenda del GOB, on apareixen les properes activitats.
Camps de voluntariat i estades de voluntariat per a joves
Per què fer-ho?
• Provoca un impacte positiu per a la recuperació, la conservació i la millora del medi.
• Suposa un increment en la sensibilització, en els coneixements i en la formació ambientals de la persona voluntària.
• Sempre te un component lúdic i entretingut.
• Fa accions exemplificadores que faciliten en altres persones l'adopció de comportaments més respectuosos.
Camp de voluntariat: Són estades de llarga durada (10-15 dies) amb un programa educatiu associat. Es realitzen activitats de voluntariat ambiental durant els matí i a les tardes formació i/o activitats de lleure i oci generalment de caire cultural o ambiental.
Estades de voluntariat: Són de més curta durada (3-4 dies). Es realitzen a la reserva de la Trapa, i s’hi desenvolupen activitats de voluntariat que ens ajuden a la gestió de la Trapa:
-manteniment de tancats
-manteniment de marjades
-bio-construcció
-sembres
-recomptes o censos
Si vols estar-ne informat subscriu-te al nostre butlletí (enllaç) o escriu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Grup infantil i juvenil del GOB
Què és?
El grup infantil i juvenil del GOB pretén ser un espai de trobada on afavorir que nins i nines que en formen part desenvolupin una relació positiva amb el medi natural que els envolta.
Qui som?
El grup està format per nins i nines d’entre 6 a 14 anys i un equip multidisciplinar d’educadores.
El grup es divideix en dos per ajustar els continguts que es treballen a cada nivell de desenvolupament: grup infantil de 6 a 10 anys i el grup juvenil de 11 a 14anys.
Què feim?
Cada curs escolar desenvolupam una programació d’activitats que inclou:
• una sortida mensual, (generalment els 3r diumenge de cada mes)
• una acampada de cap de setmana per primavera
• un campament d’estiu.
En cada una de les sortides integram diferents tipologies d’activitats: excursionisme, voluntariat, activitat de lleure, xerrades d’experts... amb l’intenció que els nostres nins i nines gaudeixin de la sortida alhora que van adquirint de manera natural i progressiva els coneixements, habilitats, aptituds i hàbits que els hi puguin ser útils per poder actuar en la protecció i conservació del medi ambient.
I amb aquest mateix objectiu, el projecte educatiu també treballa transversalment amb qüestions com l’alimentació saludable, l’autonomia, les relacions amb els companys...
Generalment el punt de trobada és a Palma i el desplaçament el feim amb bus.
El curs 2018-2019 les sortides tindran com a fil conductor els itineraris dels GR a Mallorca, GR221 i GR222.
Vull formar part del grup infantil i juvenil
A l’inici de cada temporada, el mes de setembre, es convoca una reunió de pares i mares en la que s’informa de tots aquells aspectes de la nova temporada i del funcionamenmt general del grup. Si vols ser avisat en el moment de la convocatòria escriu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i deixa’ns el teu contacte. A partir d’aquell dia s’obren les inscripcions.
Si la temporada ja s’ha iniciat es poden inscriure en qualsevol moment.
En qualsevol cas:
1. Per formar part del grup de nins i nines cal que el nin o nina sigui soci del GOB.
2. Un cop ets soci has d’emplenar el full d’inscripció (descarrega'l aquí en format word) i adjuntar una foto, una fotocòpia del DNI i de la targeta sanitària.
Ens ho pots fer arribar presencialment a les nostres oficines: c. Manuel Sanchís Guarner, 10.Palma o per correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
3. La quota de participació és de 140€ anuals. El cobrament de la quota es fa per domiciliació bancària al mateix compte corrent que haureu facilitat per al cobrament de la quota de soci i es fa en 2 fraccionaments (febrer i juny).
Vull formar part de l’equip d’educadors
Si estàs interessat enformar part de l’equip d’educador@s del GOB que defineix el projecte educatiu dels grups, dissenya la programació i acompanya els nins i nens de les sortides, seràs molt benvinguda!
Escriu-nos un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i ens posarem en contacte amb tu.
Programes educatius per a centres escolars
[Aquí pots descarregar el programa educatiu per a centres escolars curs 18-19, pdf]
Programa educatiu de La Trapa
La reserva de la Trapa és una finca agrícola i forestal situada a l’extrem més occidental de la serra de Tramuntana. Aqueta finca va ser adquirida pel GOB per subscripció popular l’any 1981. La seva gestió i la manera de treballar-hi al llarg de la seva història ha tingut la singularitat de ser un projecte col·lectiu. I és precisament aquesta particularitat al voltant de la qual vertebrem el programa educatiu que hi desenvolupam.
Programa Natura km0
Aquests programes pretenen apropar als participants a l’entorn natural més proper, el del propi municipi. Aquesta descoberta inicial és el primer pas per poder apreciar-ne els seus valors i desenvolupar una actitud pro-activa que procuri per a la seva protecció i conservació.
Cada programa està conformat per diferents activitats adaptades a cada cicle, de manera que al llarg de l’etapa educativa cada els alumnes puguin realitzar el programa complet.
Cada un dels diferents programes estan adaptats a la realitat de cada municipi i es dissenyen conjuntament amb les parts implicades: centres educatius, ajuntament i àrea d’educació ambiental del GOB.
Activitats de sensibilització per a l'educació infantil
Tenim dissenyades dues propostes educatives específiques per les primeres etapes educatives. Ens servim de metodologies i recursos que ens serveixen per treballar de manera transversal diferents competències dels participants.
Tallers d'ornitologia
Aquests tallers ens permeten treballar en la sensibilització per a la conservació d’un grup d’éssers vius especialment rellevant per al GOB: les aus. Amb ells pretenem apropar als participants en el món de l’ornitologia.
En pocs segons començarà la descàrrega. En cas contrari, pots iniciar-la directament clicant aquí
Aquí podràs descarregar la guia en format pdf. Abans, però, fes-nos el favor de deixar-nos les teves dades, per tal de poder acreditar la descàrrega del document. Gràcies!
|
|
El desenvolupament turístic a les Balears ha comportat importants conseqüències i impactes ambientals. Els espais naturals i la biodiversitat de les Illes Balears es troben amenaçats pel deteriorament d'hàbitats i el descens de les poblacions d'algunes espècies. Tot i això, Mallorca compta encara amb uns atractius naturals de primer ordre i grans possibilitats per gaudir-ne. Aquest panorama ecològic conviu amb l'esgotament dels models turístics tradicionals i la crisi econòmica, que fan necessaris plantejar alternatives.
Aquests cursos van dirigits a treballadors de pimes i micropimes, així com treballadors autònoms, que realitzin les seves activitats a àrees naturals protegides de Mallorca. Se prioritzaran els menors de 30 anys i majors de 45. Les places són limitades.
A. Part teòrica
Horari:de 16:30 a 21 h.
Dilluns
1.- Introducció i marc general.
2.- Patrimoni natural de les Illes Balears.
3.- Diagnòstic socio-ambiental del turisme.
Dimecres
1.- Desenvolupament d’activitats ecoturístiques a Balears.
2.- Bones pràctiques ambientals i normativa ambiental.
3.- Natura i empresa. Exemples del món.
Divendres
1.- Particularitats del patrimoni natural de les Illes Balears. Flora i fauna principal. Endemismes. Paisatge i cultura.
2.- Especificitats de la Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat.
3.- Altres recursos turístics.
B. Part pràctica
Dissabte
Sortida a la Serra de Tramuntana (de 8 a 13h.)
Diumenge
Taller pràctic (3 hores el matí)
Localitats i dates
Alcúdia:
Dies 27, 29, 31 d’octubre, part teòrica
Dies 1 i 2 de novembre, part pràctica
Palma:
Dies 10, 12 i 14 de novembre, part teòrica
Dies 15 i 16, part pràctica
Manacor:
Dies 24, 26 i 28
Dies 29 i 30, part pràctica
Accions gratuïtes cofinançades pel Fons Social Europeu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Formalitza aquí la teva inscripció
Programa provisional
Divendres, 23 de gener 2015
10:00-14:00. Recepció, registre i lliurament de documentació als inscrits
12:00-14:00. instal·lació de pòsters d’empreses ecoturístiques
18:00-18:30. Benvinguda al Congrés i presentació del programa: El GOB i l’ecoturisme: motivacions i objectius. Maria Suau, Presidenta del GOB Mallorca.
18:30-20:00h: Taula Rodona: Recursos i potencialitats del Ecoturisme a les Illes Balears
- Montserrat Jaén Mercadal, Directora General de Turisme del Govern de les Illes Balears
- Inmaculada de Benito, Vicepresidenta Ejecutiva de la Federación Empresarial Hotelera de Mallorca
- Maties Rebassa, director del Parc Natural de s'Albufera de Mallorca
- Arturo Kellner, president de ONE DMC, Associació d’empreses del sector DMC
Dissabte, 24 de gener 2015
09:30-10:30. Ponència: Iniciativa ecoturisme I
“El nuevo turismo en Baleares: Actividades de Naturaleza”, Josep Camprubí, membre fundador de Wildlife Mallorca, empresa d’ecoturisme i turisme responsable, Mallorca.
10:30-11:30. Ponència: Iniciativa ecoturisme II
“Ecoturismo en el mar: avistamiento de cetáceos y snorkel”, Antonio Méndez Campuzano, patró de vaixell i soci fundador de la empresa Cetáceos y Navegación, projecte de caràcter eco-turista, formatiu i investigador en el medi marí, Cartagena.
11:30-12:00. Pausa - Cafè
12:00-12:50. Ponència : Espais naturals i empreses
“Dinamización socioeconómica en los Espacios Naturales Protegidos de Andalucía”, Javier Navarrete Mazariegos, Jefe de Servicio de Uso Público y Fomento Socioeconómico en los Espacios Naturales, Consejería de Medio Ambiente y Ordenación del Territorio de Andalucía.
12:50-13:40. Ponència: Iniciativa ecoturisme III
“Dos Manos”, Gabriel Morell i Brad Robertsson, socis fundadors de Ondine Scape, empresa de busseig i conservació del medi marí, Mallorca.
13:40-14:30. Ponència: Iniciativa ecoturisme IV
“Experiencias de una empresa de guías ornitológicos en Extremadura” Jesús Porras, promotor de Iberian Nature, empresa especialitzada en oferir serveis de guies ornitològics i de natura, Extremadura.
14:30-16:15. Dinar
16:15-17:15. Ponència: Eines de comunicació i difusió
“El ecoagroturismo: nuevas oportunidades para el medio rural”. Javier Tejera, responsable de comunicació i coordinació de projectes. Fundación Ecoagroturismo, Fundació per a la defensa del turisme rural, etnografía i medi ambient.
17:15-18:00. Col·loqui
“Iniciativa per a la creació d’una associació d’empreses d’ecoturisme.” Miguel McMínn, biòleg y Jesús Porras, soci fundador de Guidex, Associació Extremenya de guies ornitològics i de natura, Extremadura.
18:00 – 18:30. Explicació personalitzada dels pòsters d’empreses ecoturístiques
18:30-19:00: Cloenda del Congrés
21:00. Sopar de cloenda (opcional)
Diumenge, 25 de gener 2015
09:00 – 14:00 Volta guiada a la Serra de Tramuntana (de la mà de Balears Wildlife)
El congrés es celebrarà al Centre de Cultura "SA NOSTRA", Carrer de la Concepció 12, Palma de Mallorca.
Amb el suport de
Formalitza aquí la teva inscripció
Vull inscriure'm al curs "Ecoturisme a les Balears, recursos i potencialitats"
Les dades que ens facilites quedaran recollides a un fitxer informatitzat propietat del GOB. Pots accedir, opositar, rectificar o cancelar les dades a aquesta adreça: C/ Manuel Sanchís Guarner, 10. 07004 Palma, enviant-nos un escrit per correu ordinari o mitjançant correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Per a qualsevol dubte o consulta, contacta amb nosaltres al telèfon: 971 496060 |