Cites d'athene noctua

Estudi i conservació dels aucells a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
xavier morell
Member
Entrades: 13
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 4:46 pm

Cites d'athene noctua

Entrada Autor: xavier morell »

Ahir a un ametllerar prop de la UIB un exemplar cantant i durant tota la setmana passada un altre exemplar a Son sardina, a una zona també amb ametllerar, són cites de migrants o encara és massa prest, qualcú em pot aclarir el dubte?
Xavi
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Hola Xavier.
La miula (Athene noctua) és un rapinyaire nocturn molt escàs/rar a les Balears i a Mallorca. En aquesta illa hi ha molt poques cites, i de fet l'espècie s'ha considerat una raresa (les cites havien de ser homologades per un comitè d'experts) fins fa ben poc.
Per altra banda, si bé hi ha hagut dades de cria esporàdica o accidental, generalment les cites es produeixen fora de l'època reproductora.
Per tant, les teves cites són ben interessants i estaria bé que les intentis confirmar i desenvolupar/completar, a ser possible amb fotos i/o bones observacions. No te'n refiis de les escoltes nocturnes, hi ha altres espècies que "miulen" de manera semblant, i més ara que hi ha polls volanders i jovenets de mussols (Otus scops), mussols banyuts (Asio otus) i altres que tenen crids de vegades ben diferents als dels adults i que es poden pareixer molt als de les miules. S'aconsella observar bé l'au (sol tenir comportament diürn, al menys en part) per confirmar les audicions.
Disculpa si tot això ja ho has fet i ho tens clar.
Salutacions,
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
xavier morell
Member
Entrades: 13
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 4:46 pm

Entrada Autor: xavier morell »

La identificació dels exemplars han estat amb el cant. si es poden confondre amb joves d'altres nocturnes s'haurà d'assegurar la cita. Miraré d'aclarir-ho (tal volta l'exemplar de la setmana passada encara ronda pels voltants i el puc observar). Gràcies Maties pels aclarimets, són de gran profit.
Xavi
Avatar de l’usuari
Naturalista - s'Albufera
Member
Entrades: 131
Membre des de: dc. juny 11, 2008 8:53 am

Entrada Autor: Naturalista - s'Albufera »

Hola a tots i a totes.

Avui horabaixa, a posta de sol passada (devers les 18:30), un animal "miulava" fort vora les cases de Sa Roca, a s'Albufera. Tot d'una he pensat amb una milua Athene noctua, però com que és cert que algunes espècies de mussols també "miulen", m'he volgut assegurar.

M'he col.locat vora el lloc dels crids, amb l'esquena arrabatada a un arbre, i m'he posat a siular com un mussol "tiú... tiú... tiú..." i als 20 segons un mussol Otus scops s'ha posat sobre una branca del mateix arbre on jo em recolçava.

M'ha mirat. Ha pegat quatre gronyides rares i se'n ha anat a un altre arbre, just al costat. Llavors ha començat a cantar el monòton "tiú... tiú... tiú..."

Hauré de revisar totes les meves cites de miula a s'Albufera... ara no estic segur de res...!

Pere
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 454
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Com vols que no grunyís rar, Pere? .... el vares enganar!!!!! Segurament esperava trobar una mussoleta =D
Avatar de l’usuari
rbarcelo
New member
Entrades: 2
Membre des de: ds. jul. 14, 2012 11:31 am

Entrada Autor: rbarcelo »

Bon dia, som en Rafel Barceló, biòleg i professor de secundària. Acab de incorporar-me al fòrum, salutacions a tots/es el primer de tot.
Desconec el funcionament del fòrum i no sé si faig la publicació correctament, al trobar un tema relacionat amb l'espècie que us vull comentar li he afegit un comentari.
Al llarg de les tres darreses setmanes, al Secar de la Real, aprop del llit de sa Riera, he observat a diari un rapinyaire nocturn (en una ocasió fins a dos exemplars al mateix parral) d'un pam de llargària, he pogut observarlo nítidament amb prismàtics i telescopi, també l'he vist alimentar-se de dictiòpters. L'he pogut fotografiar i gravar el cant, us adjunt un enllaç (no té molta qualitat) per si algú coincideix amb mi que es pugui tractar d'un exemplar de miula.
La darrera vegada que en vaig obervar una al mateix indret va ser el 2000 i es publicà la cita a l'anuari.

http://www.youtube.com/watch?v=Wbk19fRc ... e=youtu.be

gràcies
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Uep Rafel,
l'aucell de la foto és un mussol (Otus scops) i no una miula (Athene noctua). Tot i això, la informació és molt interessant ja que aportes el reclam aqueix que pot portar a confusió amb l'altre espècie.

Salut

Toni
Avatar de l’usuari
joem
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:04 pm
Ubicació: Palma (La Vileta)

Entrada Autor: joem »

Jo crec que la foto es d'un mussol no d'una miula, tot i que el so pot confondre
Josep Manchado
jmanchado@gmail.com
Avatar de l’usuari
rbarcelo
New member
Entrades: 2
Membre des de: ds. jul. 14, 2012 11:31 am

Entrada Autor: rbarcelo »

Bon vespre, acab de confirmar amb telescopi que es tracta d'un Otus scops, l'he pogut observar mentre emetia el reclam, exactament el mateix que hi ha a l'enllaç anterior i que m'havia fet confondre.

salut,
Respon