Sarah era estèril i vella però Yahvé s´apiatà d´ella i li donà un fill

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Sarah era estèril i vella però Yahvé s´apiatà d´ella i li donà un fill

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola amics:

Avui vos vull mostrar el miracle que s´ha produït després de dos llarguissims anys de cultiu d´espores de la petita i rara falguera híbrida, suposadament estèril, Asplenoceterach barrancense, fruit de la hibridació natural entre l´Asplenium majoricum, alotetraploide i el Ceterach officinarum ssp. officinarum, autotetraploide. Teòricament un hibrid tan extrany entre dues especies tan distanciades genèticament i a més a més tetraploides ha de ser forçosament estèril. Però vetaquí que una entre milers d´espores ha resultat tenir una combinació cromossòmica viable i la vella falguera, que tal vegada fa més de trenta anys que viu dins una encletxa d´una roca al llit d´un torrent de la Vall de Sóller, a la fí Déu s´ha apiatat d´ella i ha tengut una filleta dins un bres de plàstic. L´embaraç ha estat molt llarg, tan llarg com el de les elefantes: 22 mesos. La petita falguerona té germanetes, però son totes baldadetes, no aconsegueixen treure braços i creixen com si fossin hepàtiques:

Vetaquí la fiambrera als 23 mesos i mig de la sembra de les espores:

Imatge

I aquí teniu el petitó que té pàlees com sa mare al raquis i al revers de les pinnes ( es veuen mirant-lo amb una lupa de rellotger):

Imatge

I aquí podeu veure com eren els protals que no acaben de treure un esporòfit ara fa un any. No n´hi ha cap d´igual, segurament perque cap té el mateix nombre de cromossomes.

Imatge

I aquí podeu veure el protal que està a la part inferior de la foto anterior, que després d´un any ha crescut com si fós una hepàtica. Fitxau-vos que del centre de cada sub-protal, en lloc d´un esporòfit, sembla sortir un nou protal identic, com si l´oòsfera fos partenogenètica i generàs sub-protals clònics identics. Es veuen dues "fulletes d´heura" com corets invertits, que podríen ser esporòfits???? :

Imatge

I per a acabar aquí teniu la vella falguera híbrida, la Sarah estèril que ha tingut un fill a la seva senectud. A la mateixa encletxa hi creix un dels seus progenitors, un Ceterach officinarum i també un Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens:

Imatge

Bona nit a tots: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. nov. 24, 2009 10:56 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Rafel Curto
Member
Entrades: 28
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 10:51 pm

Entrada Autor: Rafel Curto »

Felicitats per aconseguir un miracle aixi
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola de nou amics:

Ja han passat casi 32 mesos des de que vaig sembrar les espores i ara pareix que a la fí se comencen a animar a creixer esporòfits de 5 dels gametòfits. Els altres segueixen creixent com si fossin hepàtiques. Mirau quina monada de planteret. Per a que vos fageu una idea del tamany real la fiambrera mideix uns 12 X 12 cms i els frondes més llargs dels dos esporòfits més grossos uns 2 - 3 cms :

Imatge

I aquí podeu veure els dos esporòfits més grossos. El de baix és el que va brostar primer, el mateix que es veu a la primera foto que vaig posar fa 8 mesos. Fitxau-vos que té el raquis i el peciol negre-granat, la qual cosa fa sospitar que tal vegada el progenitor no és un Asplenium majoricum, sino més bé un Asplenium trichomanes, possiblement el que creix a la mateixa encletxa que l´Asplenoceterach. L´altre esporòfit, el de més amunt a la foto, té el raquis i el peciol verds i en aquest càs si que el seu progenitor podría ser un Asplenium majoricum. La veritat és que son tot un misteri genètic o genòmic.

Les més que probables anàrquiques combinacions dels cromossomes a les espores i el número més o manco parell o imparell dels mateixos donen unes possibilitats combinatòries al genoma resultant pràcticament infinites. A més, apart del progenitor del que no hi ha cap dubta Ceterach officinarum ssp. officinarum, hi pot haver altres tres progenitors possibles: Asplenium majoricum, Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens i Asplenium trichomanes ssp. inexpectans, tots tres bastant frequents a les roques circundants on viu l´hibrid-mare. Per tant, tal com em va senyalar a un correu en Josep Antoni Rosselló quan va veure les fotos d´aquest missatge, no està gens clar que l´hibrid-mare que viu al torrent de Sóller sigui un Asplenoceterach barrancense ( ceterach X majoricum ), sino que podría ser ben bé un hibrid nou encara no descrit Asplenoceterach ????? ( ceterach X trichomanes ).

Imatge

Aquest misteri no podrà ser resolt fins que els petits esporòfits de la fiambrereta sobrevisquin al trasplant dins un cossiolet i arribin a la maduresa. Aleshores, quan a la fi produeixin esporangis es podrà estudiar la meiosi i després les espores. Per desgràcia, la vella falguereta híbrida, la Sarah que ha resultat ser fèrtil, ja mai més la podré veure, perque l´amo del torrent ha tancat hermèticament la finca amb una barrera d´obertura electrònica i reixa metàl.lica. La darrera vegada que hi vaig anar amb l´esperança de poder entrar a través del llit del torrent, saltant per damunt un grans esbatzers, em va caure l`anima als peus quan vaig veure que havía tingut la barra de tancar també el petit pas pel llit del torrent amb una gruixada reixa metàl.lica. Així que no em queda més remei que oblidar-me de sa mare i centrar-me amb els seus fillets que guard com petits tresors dins la fiambrereta de plàstic.

Bona nit a tots: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. jul. 28, 2010 8:37 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Rafel Curto
Member
Entrades: 28
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 10:51 pm

Entrada Autor: Rafel Curto »

Si que son estranys!!!!, ja saps que es un proces molt lent,paciencia que segur que hi haura sorpreses
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bones tardes amics:

Han passat 5 mesos des de la darrera foto del planteret d´espores d´Asplenoceterach i tres anys i 17 dies des de que vaig sembrar les espores, un total de 1.112 dies. El creixement ha estat espectacular. És evident que cap de les falgueretes té aspecte d´Asplenoceterach.

Imatge

La de la dreta amb al raquis negre té la pinta de pertanyer a la gran família dels trichomanes, la grandària de la pinna apical fa pensar en un Asplenium trichomanes ssp. inexpectans, però la textura coriàcia com de plàstic de les pinnes fa sospitar un possible Asplenium azomanes. L´he mirat amb la lupa de rellotger i no he vist tricomes o pels glandulosos. Si vos hi fitxau just devora la seva base hi ha una altra falguereta molt petitona d´aspecte indefinit.

La falguera més grossa d´enmig en realitat son tres exemplars identics que sorgiren d´una de les colfloris d´aspecte d´hepàtica que es pot veure a una de les fotos inicials que vaig posar al primer missatge. Totes procedeixen d´un mateix gametòfit o protal, que va creixer durant molts de mesos com una hepàtica i després de cop va treure tres esporòfits que ara ja son falgueretes ben grosses. Mirant-les amb la lupa no tenen trichomes, la qual cosa descarta un progenitor tipus Asplenium petrarchae. Semblen tenir cromosomes d´Asplenium onopteris, però no ho acab de veure clar. Mirant fotos meves d´autèntiques onopteris, en tenc una amb exemplars joves d´un alzinar des Coll de Sóller que s´hi assemblen molt. Què opinau voltros? Serà un Asplenium onopteris al final?

Imatge

Dins la fiambrera hi ha dues falgueres més a la banda esquerra. La de d´alt més grosseta té un aspecte semblant a la que pareix un trichomanes, però els seus frondes tenen el peciol i el raquis verd. Igual acaba sent com la grossa d´enmig. La més petitona de baix que casi no es veu, encara no té un aspecte definit.

Les altres "colfloris" tipus hepàtica no han produit cap esporòfit i les de més abaix a la foto han quedat cobertes pel creixement d´una molsa o alga invasora que pareix que se les menja així com va creixent com una taca d´oli.

Salutacions i Bon Nadal: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. des. 24, 2010 3:48 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Respon