Lantana camara

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Lantana camara

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Volia fer una consulta sobre la planta Lantana camara (considerada com a espècie introduïda pontencialment invasora)

Al municipi de Calvià hi ha un passeig que uneix diversos nuclis urbans. A l'alçada de la depuradora de Santa Ponça hi ha un troç d'aquest passeig a on la contrata de jardins de torn ha sembrat desde fa mesos la planta Lantana camara juntament amb altres espècies no invasores.

Estic una mica preocupat perque no sé si hi ha cap regulació o normativa que permeti sembrar espècies potencialment invasores (no en parlem ja de les invasores). Això hem recorda als Carpobrotus de les rotondes....

Qualcú podria informar-me si aquestes empreses de Jardineria tenen cap criteri per realitzar aquestes plantacions o simplement miren la coloració i el cost de les plantes? Es podría fer qualque cosa al respecte? No ho sé tal vegada presionar a les administracions locals a limitar o a prohibir l'ús d'aquestes plantes a jardins públics....

Perdonau per si m'he enrollat..

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Samuel:

Jo he vist aquesta planta asilvestrada al camí de S´Illeta del Port de Sóller.

Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. gen. 08, 2008 11:02 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Hola!

Que jo recordi no hi ha cap restricció per al comerc de plantes ornamentals. Per tant la Lantana s'utilitza lliurament. Efectivament és potencialment invasora, està inclosa a dins de la llista de la UICN les 100 espècies més perilloses del món (vuere www.iucn.org/places/medoffice/invasive_species/docs/invasive_species_booklet.pdf). Jo he vist personalment, fora d'Europa, zones ocupades per aquesta espècie i fa por.
A les Balears, fins ara no es comporta com invasora, només apareix espontàniament a les vores de les carreteres i a torrents, i de vegades al marges de les garrigues; a Eivissa és més freqüent que a les altres illes. No sabem si això és per mor de les varietats que es cultiven aqui o que el nostre clima no l'és propici, o que està en una fase inicial d'expansió. Es clar que caldria estar alerta per si es troben poblacions més i menys abundants a qualque lloc (¡alerta!), o, com ara, només individus aillats.
Parlant d'invasores sempre m'ha preocupat molt Spartium junceum, que a la zona de Valldemossa ja s'hi fica decididament a dins de la vegetació natural. També, per dir alguna -hi ha tantes-, Parkinsonia acualeata que s'escampa allà on està sembrada, ¡ i està de moda!
Salut!

Imatge
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Hola una altra vegada.

Simplement una idea,....
No es podría fer una guia de bones pràctiques per als jardiners i administracions, aconsejant així la no utilització de les espècies invasores o potencialment invasores (és a dir donar llistats i dir quines no s'aconsella sembrar). Donant a la vegada alternatives de plantes mediterrànies.

Tal vegada amb el recolçament científic del Dept de Botànica de la UIB tal vegada tindria més resò i la administració (sobretot ajuntaments) s'ho miraría d'una altra manera.

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Hola Samuel,

Completament d'acord. De fet la Dra. Eva Moragues i jo mateix, varem publicar un Document Tècnic, nº 11, de la Conselleria de MA sobre Plantes Invasores, per encarrec de la pròpia Conselleria. Varem incloure un llistat de espècies ornamentals potencialment perilloses, i unes breus propostes de regulació del comerç i de creació d'una llista negra. No he trobat l'enllaç per baixar el PDF a la web de la Conselleria, però imagino que es pot conseguir el llibre. De tota manera regular el comerç deu ser molt difícil, així que començar pel que proposes: una guia de bones pràctiques en jardineria relacionat amb les exòtiques (si no existeix en aquest moments), i una autoregulació de les administracions públiques, serien unes bones idees.

¡I ara que penso a la sortida de l'edifici on faig feina a la UIB hi ha un "seto" de Lantana preciós.! :(
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Idò a veure si qualcú s'anima i fa aquesta guia de bones pràctiques per jardiners, .... (venga que s'animin els botànics!!!)

Respecte al control ja hauria d'esser la propia administració qui regulàs la seva utilització i fins i tot el comerç. Es clar que és una mica, per no dir molt, complicat. Però pens que això no és més que voluntat per part dels polítics i gestors i molta, però molta educació ambiental.

Això mateix és aplicable també a la fauna exòtica/invasora. En tenim molts de casos: Nasua nasua, Trachemys scripta, Myiopsita monachus, ..... (i els que queden per venir!!). Per exemple en el cas de Nasua nasua (coatí) amb tota la problemàtica i moguda que hi ha darrera aquest "bitxo", avui en dia pots aconseguir un coatí en menys d'una setmana per aproximadament 300,00 €. Com que no està inclòs dins CITES hi ha carta lliure. I encara que ho estiguès, crec que també seria fàcil.

Tornant a les plantes. Evidentment hi ha molts d'interessos econòmics però si a altres paísos s'aconsegueix fer-ho perquè no a unes illes com les nostres (P.e. A Costa Rica i Australia no deixen entrar ni sortir cap vegetal (fruit, llavor, flor, ...). De fet si en dus una simple poma te la decomisen i llavors les incineren,...).

Bé, crec que me convé que aturi perquè me estic empipant de pensar que això dels exòtics no s'arregla mai...

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
Maurici
New member
Entrades: 2
Membre des de: dj. gen. 10, 2008 12:54 pm

Entrada Autor: Maurici »

Bones a tots,
Dons, he donat un cop d'ull a la nova llei de biodiversitat picat per la curiositat en el tema i per veura que diu i la veritat és que em fa pensar que a curt plaç la presa de mesures al seu empar és complicada (http://www.boe.es/boe/dias/2007/12/14/p ... -51327.pdf).
Veritablement a l'article 61 contempla la creació del Catàleg Espanyol d'Espècies exòtiques invasores però asusta una mica dient que la inclusió d'una espècie en aquest implica la prohibició genèrica de posesió, transport, tràfic i comerç; es a dir, que aficar un taxon utilitzat en jardineria actualment tendrà, suposo, unes repercusions terribles a nivell de gestió per les implicacions econòmiques de vigilància, sanció, etc. No sé, però queda com molt bonic però difícilment operatiu si no s'articulen procediments administratius complexes. Això sí també deixa oberta la possibilitat de que les CCAA estableixin catàlegs, estratègies, prohibicions i actuacions "suplementàries" per erradicar invasores.
Qui serà el primer que es mogui? Balears no ho crec, ja m'agradaria ja, als càrrecs polítics (i tècnics associats) els hi ha de fer molta por intentar regular el comerç de plantes en jardineria.
Si més no, aquest manual de bones costums sí que s'hauria de fer i ho haurien d'assumir i tenir en compte i aplicar-lo a les distintes administracions que ens governen (conselleries del Govern Balear i Consells com a mínim).
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Bones Maurici i J.Rita.

M'encanta que això s'animi....

Si realment es deixa en mans de les CCAA la gestió de les espècies exòtiques i per tant aquestes poden prohibir o regular, perquè no podem esser els primers. Hem estat els primers en molts de temes. Crec que És questió de que els responsables sobre la gestió d'espècies i els qui feim feina amb espècies exòtiques presionem als respectius polítics. Si a aquest fet afegim un bombardeig als medis de comunicació entre tots sobre la problemàtica derivada de la introducció de les espècies exòtiques arribarà un moment en que la societat serà conscient.

D'acord que tot això és una mica idealista i que ho dic més amb el cor a la ma, que no amb els peus a terra, però com sempre dic: PERQUÈ NO??

Tal vegada es podria començar amb una regulació estricta de les espècies més perilloses a nivell ecològic (no cal abarcar totes les espècies). Per exemple considero que no s'hauria de vendre el gènere Carpobrotus (no sé que ne pensau??) a cap centre de jardineria. De igual forma que considero que no s'hauria de vendre cap tortuga d'aigua de les families Emydidae, Bataguridae, Trionychidae o Chelydridae.

No sé si m'explic, però s'ha de començar per qualque espècie/es. No podem regular-ho tot. Però si les espècies més conflictives.

Respecte al manual de bones pràctiques crec que no hem de parlar més sobre el tema. Simplement s'ha de fer. Si qualcú es llança a fer-ho jo mateix pagaría a un botànic de la UIB 3.000,00 € per redactar els continguts. Ja m'encarregaría d'aconseguir el finançament de la impresió i difusió. Què, vos animau?? No estic parlant de bromes. Ho dic en serio!!!

Bé vos deix que tenc feines.

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Ei Samuel!!

Mira això http://www.gobmallorca.com/ea/index.htm

Aquí hi trobaras la resenya d'aquesta guía a la qual li vaig donar un parell d'ideies a qui la va realitzar.

Guia bones pràctiques Jardineria. Guia de bones pràctiques dirigida a persones o empreses relacionades amb el sector de la jardineria. Any de publicació: 2006. Formats: paper, cd i on line.

Salut!!


Carles
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Ostiss!!!!!!!!! no havia vist lo dels 3.000€, en podriiem fer una nova versió!! hehehehhehe
Avatar de l’usuari
Emili Laguna
New member
Entrades: 3
Membre des de: dj. gen. 10, 2008 7:44 pm

Entrada Autor: Emili Laguna »

A l'adreça
http://www.boe.es/boe/dias/2007/12/14/p ... -51327.pdf
podeu trobar el text de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat, recentment aprovada, que substitueix a nivell nacional la coneguda (però ja derogada) Llei 4/1989. L'article 61 inclou molt bones intencions per a combatre l'expansió de les plantes invasores. El que cal és que es desenvolupe (no com va passar amb la Llei 4/1989, on la majoria d'articles, després de 18 anys, no s'havien arribat a reglamentar), mitjançants els corresponents reials decrets, el més aviat possible. L'apartat 2 de l'article 61 permet que els ciutadans, ONG, etc puguen proposar la inclusió de les espècies invasores al catàleg hi proposat. Endavant !!!
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Més coses.
Regirant la meua biblioteca he trobat dues guies més:

"La Gestión del Jardín" GUIA DE BUENAS PRÁCTICAS AMBIENTALES PARA INSTALACIONES TURÍSTICAS, Publicat per el programa ECOTUR de la Conselleria de Medi Ambient. i escrit per Antonio Garcia-Delgado.

Manual de Jardineria Sostenible i amb Planta Autòctona (per a una illa com Menorca) publicat per ES VIVER d'el GOB Menorca i escrit per en Martí Pons.

Ja son 3 i segur que encara en sortirà alguna més.

El que passa es que després s'els hi ha de fer cas al que diuen aquestes guies.
Avui mateix hi pensava, sabeu la quantitat de plantes que arriben cada dia a Mallorca, fent un càlcul aproximat, segons el que sé, xerrariem d'un camió ple de plantes cada dia, el que deu esser unes 1.000 plantes per dia, posem 500 en diferents tamanys, es a dir unes 15.000 cossiols per més podria seguir calculant.... i es clar no son totes plantes autòctones, i encara que ho siguin que si ho son tenen origen fora de les nostres illes.
Es a dir cada mes s'introdueixen a Mallorca 15.000 plantes exòtiques o plantes que podem dir autòctones però d'altre orígen (amb el perill d'erosió genètica que això comporta) etc etc.... per cert sabieum que hi ha ecotipus diferents de Pinus halepensis?? sii no obren les pinyes a la mateixa temperatura, per tant si es duen Pinus d'Andalussia i se sembren a Mallorca a lo millor no fan llavors (si en fan, pero queden dins la pinya) i això sense xerrar del Pinus brutia (o Pinus halepensis ssp. brutia) que el podem trobar plantat a autopistes, carrers i jardins de Mallorca i Menorca.

Jo quin rollo acab de posar, però queda dit


salut a tots


Carles
Avatar de l’usuari
joanoliver
Member
Entrades: 37
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:44 pm

Entrada Autor: joanoliver »

La veritat és que la nova Llei de Biodiversitat pareix molt maximalista i caldria establir una gradació de perillositat a l'hora de fer una reglamentació, es a dir, des de espècies que acomplirien amb tots els requisits de la llei i que caldría el.liminar-les fins i tot dels jardins privats, fins aquelles que potser només caldría regular-ne el comerç... Per cert la Lantana le podeu veure al bosc de Bellver, a baix de la Policia Municipal hi ha mates de més de 2m d'alçada, i coster avall n'hi ha de més petites. També a la primavera s'hi troben clapes molt extenses de Freesia refracta, que per cert quan floreix fa molt bona olor...

Salut

J. Oliver
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Voldria afegir al tema obert per en C Cardona relacionat amb les plantes autóctones i la jardineria. Sovint he sentit que una manera d'evitar el problema de les exòtiques és utilitzar només planta autòctona. Jo no estic molt d'acord. Penso que ni hem de demonitzar la planta exòtica (bé, ara per Sant Antoni pot ser sí que podem fer-ho sense problemes :-) ), ni posar en un "pedestal" a l'autòctona. La major part de les plantes exòtiques de jardí no donen cap problema (ningú ha vist una Magnolia en pla invasor), només algunes són perilloses. D'altra banda la planta autòctona, però produïda fora de les illes, pot ser una font de patògens i en alguns casos poden representar una "contaminació genética de les plantes d'aquí", com ha comentat abans en CCardona. El que vull dir és que no hem de caure d'un extrem a l'altre, i que hi ha molts de tipus de jardí possibles tan amb espècies de fora com d'aqui. El que caldria fer, en la meva opinió, és reduir els riscs que hi ha per a cada tipus de planta: per ex. vivers propis per a la planta autòctona, i alguna llista negra de plantes exòtiques. Salut!
Avatar de l’usuari
Cambessèdes
Member
Entrades: 50
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:02 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cambessèdes »

Joan Oliver ha escrit:Per cert la Lantana le podeu veure al bosc de Bellver, a baix de la Policia Municipal hi ha mates de més de 2m d'alçada, i coster avall n'hi ha de més petites. També a la primavera s'hi troben clapes molt extenses de Freesia refracta, que per cert quan floreix fa molt bona olor...
A raíz de este comentario me gustaría señalar que hace unos años tuve la ocasión de charlar con uno de los responsables forestales de Bellver (no recuerdo su nombre ni sé si sigue en activo). A parte de coordinar la limpieza de maleza que realizan periódicamente para prevenir incendios, controlar las plagas con trampas de feromonas, podas varias (incluidas las adelfas que fueron plantadas con motivo de la visita de Franco) y demás menesteres, este señor gustaba de sembrar plantas según su antojo, como si de un gran jardín se tratara. Por ello no os extrañéis encontraros la mencionada Freesia refracta -con un aroma exquisito, todo sea dicho- y orquídeas a granel cerca de las carreteras ya que según me dijo "echo las semillas a puñados sin bajarme del Patrol".

Fruto de antiguas repoblaciones, también podéis encontrar unos cuantos pinos canarios a la vera de la carretera principal (acceso por Camilo José Cela) y me consta que también se llegaron a plantar pinos piñoneros aunque estos no los llegué a localizar, tal vez fueran talados. También existe algún que otro eucalipto (cerca del barrio de Las Cuevas), así como acacias seguramente escapadas de algún jardín cercano (Acacia saligna) y almeces en las proximidades del castillo, chumberas, setos varios, Solanum bonariense cerca de la Bonanova, pitas... y como no podía ser de otro modo, Carpobrotus cultivado junto a las instalaciones de la Policía Montada como ornamental. Sin olvidarnos del sempiterno Chrysanthemum coronarium, siempre a la par del influjo humano...

Saludos.

Edito: ah! ya recuerdo su nombre, a veces la memoria le depara a uno sorpresas agradables :)
Cambessèdes l’ha editat per darrera vegada el dia: dv. gen. 11, 2008 10:17 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Cambessèdes ::: Plantarum Vasculari Balearicum
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Bones a tots.

Mirau per on m'heu fet estalviar 3.000 €. Si ja n'hi ha fetes 2-3 guies. Una de molt recent crec que no és necessari fer-ne de més. En qualsevol cas el que s'ha de garantir que aquestes arribin bé als seus destinataris i que siguin aplicades.

Per cert que vos queda qualque exemplar al GOB d'aquesta guia del 2006??...

En referència al que s'ha comentat des del darrer missatge meu hem quedo amb una cosa que va comentar en J.Oliver: Està clar que l'aplicació no s'ha de fer extensiva a totes les exòtiques sinó a aquelles més conflictives. I per altra banda en Joan Rita també té raó amb que les plantes de jardineria no només han d'esser autòctones.

En fi crec que ara els gestors (venga J.Oliver, E. Moragues) podrien propossar, si no està proposat ja, qualque mena de regulació eficaç de les espècies més conflictives de plantes (i ja que hi som també d'animals). Es podria fer un brain storming sobre el tema, crec que entre tots podriem aportar idees per a poder regular aquestes espècies.

1) Determinar quines espècies són les més conflicitves de les que arriben a Balears (crec que això en J.Rita i E.Moragues ja ho feren).
2) Realitzar jornades de formació als professionals del sector de la jardineria (aplicant els continguts de les guies de bones pràctiques realitzades)
3) Redactar una declaració d'intencions sobre bones pràctiques en Jardineria, que sigui ratificada o asumida per els ajuntaments. Alhora als ajuntaments aquesta acceptació de declaració d'intencions els serveix com a etiqueta de qualitat en la gestió d'assumptes de jardineria. ..
4) Vega ara vos toca a vosaltres,....

Bé crec que això és tot.

Una aferrada

Sam
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

http://www.ecopime.org/imatgesidocument ... stella.pdf

Hola Samuel, aquesta es la guia de bones pràctiques que va fer el GOB amb ecopime, m'ha costat trobar-ho pero a la fi la tenc


Carles
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Hola Carles.

Moltes gràcies per la guia en pdf.
Jo mateix procuraré de fer-li arribar a la Regiduria d'Obres Públiques de l'Ajuntament de Calvià per a que ho tinguin en compte, qué és l'ajuntament que tinc més per mà.

Una aferrada

Sam
Respon