Marina de Llucmajor: una excursió amb sorpreses....

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Marina de Llucmajor: una excursió amb sorpreses....

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bones tardes a tots:

Avui dematí m´ha pegat sa brusca d´anar a veure una bassa temporal de sa marina de Llucmajor on hi viu una petita població de sa falguereta aquàtica casi extinta Marsilea strigosa. Em pensava que encara hi hauría aigua i que podría fer fotos des seus frondes tan curiosos, però sa bassa ha estat ben resseca amb so fang tot clivellat:

Imatge

Així era sa mateixa bassa pes febrer, fa ara quatre mesos:

Imatge

Com podeu pensar he tengut un petit disgust, però només ha estat petit perque just devora sa bassa he trobat dues tortuguetes que preníen es sol per a carregar ses piles. No som molt entès en tortugues, però m´han semblat Testudo hermanni, totes dues femelles de devers 15 cms:

Imatge

Imatge

De tornada m´he topat amb uns ossos d´ovella folrats d´or, que lluïen reflectint es rajos des sol. M´ha parescut molt curiosa s´associació ossos-liquen i els he fet un parell de fotos. Aquest liquen, Xanthoria parietina, viu normalment damunt roca o damunt escorça d´arbres. També l´he vist damunt Asparagus albus, però encara no l´havía vist mai damunt ossos d´un cadaver:

Imatge

Imatge

Abans d´aficar-me dins es cotxo he volgut fer una volta més fins uns penya-segats ferests que hi ha devora la mar. Caminant entre ullastres, estepes negres, mates llentiscleres, Brachypodium retusum, Centaurium erythraea i Asteriscus aquaticus m´he topat amb una composta que encara no coneixía, Centaurea melitensis:

Imatge

Però sa cosa més curiosa que he trobat ha estat un animaló que ara fa molta renou, moltíssima, una xigala, Cicada orni, que volava embogida per sa fortor hormonal, ha xocat amb so meu còs i s´ha tirada enterra davall una estepa negra, ben convençuda de que no la veia. Ja me teniu ben acalat fent-li foto va i foto ve. Casi casi la tocava amb sa càmara, però ella se feia sa morta i no s´ha moguda gens sa reguitzera. Justament estava davall un branquilló que li feia ombra i quan he mirat ses fotos a s´ordinador he entès per què no se movía: simplement sa càmara no la veia de tant ben camuflada que estava davall s´ombra d´aquella branqueta d´estepa negra. Menys mal que de sa dotzena de fotos a tres d´elles es veu un poc. Aquí la tenía a madò Xigala marinera:

Imatge

Bones tardes a tots: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: ds. juny 19, 2010 3:20 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Rita
Member
Entrades: 153
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 5:30 pm
Ubicació: UIB
Contacta:

Entrada Autor: Joan Rita »

Vaja excursió! Les basses de sa Marina es sequen completament a l'estiu; perè sent positius val la pena pensar que així pot viure la Marsilea!
Fotos molt xules!

Salutacions!

Joan
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

A aquesta bassa enguany hi ha hagut Marsilea strigosa i també Damasonium alisma, amés de Lythrum hyssopifolia i Elatine macropoda per ses voreres. També hi ha una Chara, molt abundant, que no se quina és. A aquesta bassa i a altres de sa Marina de LLucmajor, he pogut observar com les tortugues van a pasturar la flora tot d'una que s'evaporen les darreres aigües. De vegades se ajunten vàries tortugues a la vegada. Imagino que també els conills se les mengen a les totes ja que és herba fresca. També és fàcil veure tortugues abeurant per aquestes basses.

Per cert, veig que la tortuga que has fotografiat és una femella ja que el plastró és pla. Els mascles el tenen una mica còncau per poder muntar millor a les femelles.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Hola Amics:

Vaja disgust que me n´he duit avui horabaixa. He tornat a sa bassa temporal convençut que podría veure Marsileas a rompre i no hi ha hagut ni una simple fulla i això que a dins sa bassa encara hi havía prop de dos pams d´aigua. He mirat i tornat mirar i ni dins s´aigua ni a sa vorera fangosa he pogut veure cap Marsilea. I jo me deman: sa parella d´ànneres que hi havía quan he arribat s´han menjat ses fulles?

Ja que no hi havía Marsileas he recordat que en Jordi Muntaner va anomenar l´any passat unes quantes plantes aquàtiques i per a no anar-me´n de buit he fet fotos a ses plantetes que he vist:

Lythrum hyssopifolia:

Imatge

Ranunculus aquatilis:

Imatge

Damasonium alisma subsp. bourgaei:

Imatge

Imatge

Juncus bufonius ssp. bufonius:

Imatge


Salutacions: Joan
Joan Bibiloni l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. abr. 11, 2011 1:41 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
bp
Member
Entrades: 76
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 2:28 pm

Entrada Autor: bp »

Dijous passat en Jordi i jo vàrem anar a veure basses pel parc de Mondragó.

Vos penj unes imatges

Imatge

Imatge

Imatge


Imatge

Salut

Biel
Respon