Serra de Tramuntana: Patrimoni de la Humanitat per l´Unesco.

Estudi i conservació de la flora de les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Serra de Tramuntana: Patrimoni de la Humanitat per l´Unesco.

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bon dia amics:

Acab de publicar un article al meu blog sobre aquest tema. Crec que vos pot agradar:

En català:

http://jardi-mundani.blogspot.com/2011/ ... lorca.html

En castellà:

http://jardin-mundani.blogspot.com/2011 ... lorca.html

Esper la vostra opinió. Gràcies.

Joan
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Excel·lent Joan. Encara no he tengut temps d'acabar de llegir-ho, però ho faré amb molt de gust. Hauria de ser d'obligatòria lectura per a tots aquells personatges que es posen la paraula "Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat"a la boca i no en tenen idea del que això significa. "És l'economia estúpid!" Ens diran a l'hora de tornar cercar la manera d'urbanitzar el Guix, , extreure arena de la costa de Banyalbufar, enfonsar la fragata Baleares, mantenir el Puig Major militaritzat o fora de protecció bona part de la Serra d'Andratx i Palma, na Burguesa etc.

Gràcies Joan, de petit a l'escola ni col·legi mai no m'explicaren aquestes coses igual que mai no m'ensenyaren a llegir i escriure en català: podria haver estimulat la meva autoestima i amor per la meva terra.

Ja sé que aquestes paraules defugen l'opinió naturalista. Tan mateix aquest article en caminar per la Serra, jo que ho faig sovint, em servirà molt més per estimar-la i lluitar per protegir-la.

Salut i una abraçada.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Como siempre Joan, eres una fuente de información y pedagogía, de las que gente como yo, tenemos una sana envidia.
Intento leer tus comentarios, no solo para enriquecerme como ornitólogo y naturalista, sino también como persona.
UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Moltes gràcies pels vostres amables comentaris, Joan Vicenç y José Luís.

Un abraçada: Joan
Avatar de l’usuari
pepsunyer
Member
Entrades: 292
Membre des de: ds. jul. 19, 2008 10:45 pm
Ubicació: Sineu

Entrada Autor: pepsunyer »

Ben interessant l'article Joan!
Trob que hauries d'indicar les fonts, dona més fiabilitat i potser algú vulgui ampliar detalls.
Pep
The "balance of nature" does not exist and perhaps never has existed. C.S. Elton
Avatar de l’usuari
Joan Bibiloni
Member
Entrades: 493
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 9:36 pm
Contacta:

Entrada Autor: Joan Bibiloni »

Bon día, Pep:

La informació purament botànica l´he extreta de l´Herbarium del Mediterrani occidental, de Flora Ibérica, de llibres i moltes altres fonts.

En quan a la resta d´informació les fonts són tantes i variades que no sabría dir-te una en concret. Durant anys i anys he anat acumulant informacions d´aquí i d´allà i he anat lligant fils, traguent conclusions per deducció, entenent coses aparentment sense relació entre elles. M´he llegit dezenes d´arxius PDF, sobretot de falgueres, sobre les quals hi ha poquíssima informació perque no interessen massa per la seva manca de flors.

Sobre la relació de la falguera Asplenium azomanes i el Miocè tardà no hi ha res escrit. Ho vaig deduir per pura lògica quan vaig descobrir que també s´havia trobat a Andalusia, Albacete i el Rif marroquí. Observant un mapa del Mediterrani occidental se me va il.luminar el cervell i de cop vaig entendre el perquè d´aquella curiosa distribució d´aquesta falguera. Vaig cercar informació a veure si en algun moment les Balears havien estat unides al sud de la Península i efectivament aquest fet va ocorrer al Miocè tardà, durant l´anomenada Gran crisi salina del Messiniense que va durar aproximadament un milió d´anys.

Jo no som botànic de carrera, només un simple aficionat autodidacte. Tampoc tenc accés a moltíssima informació d´estudis cientifics reservats als professionals. No sé dir-te res més.

Salutacions cordials:

Joan
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Dijous 17 de novembre de 2011

El GOB alerta la UNESCO de la possible desprotecció de la Serra de Tramuntana.
La declaració de Patrimoni de la humanitat en perill si el Govern hi permet noves urbanitzacions.
______________________________________________________________________

El GOB envia avui una carta al Secretariat del Comitè del Patrimoni Mundial advertint que les retallades en matèria ambiental i territorial que el Govern prepara poden afectar de forma molt negativa la Serra de Tramuntana. Recordem que aquest espai natural va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO el passat més de juny.

Els retalls ambientals per permetre la reactivació d’urbanitzacions però, podrien implicar la pèrdua d’aquest segell. L’informe ICOMOS que avaluava la candidatura ja esmentava que: “Las presiones urbanísticas siguen siendo una amenaza para el bien propuesto”. Cal recordar al Govern, al Consell i als Ajuntaments que la declaració implica el compromís i la responsabilitat de preservar i conservar el patrimoni natural i cultural de la Serra al màxim nivell.

L’escrit del GOB vol prevenir aquest organisme internacional. Part de la documentació remesa fa referència a un recull d’informacions periodístiques i declaracions del Conseller Gabriel Company i altres membres del Govern (*) que fa mesos que adverteixen d’un retall important en matèria paisatgística i territorial.

El propi President Bauzá ja ens va transmetre el passat mes d’octubre, quan va rebre als representants del GOB al Consolat, que la recuperació econòmica passava per “reactivar alguns projectes urbanístics” i que “no descartava” retallar la Llei de Mesures Urgents i/o modificar la Llei d’Espais Naturals (LEN). Recordem que la Llei de Mesures Urgents (4/2008) va protegir 10 espais naturals a l’illa de Mallorca, 5 d’ells a la Serra de Tramuntana. Es tracta de Monport i Cala Blanca (Andratx), Muleta (Sóller), Cala Carbó i El Vilar (Pollença) i també Es Guix (Escorca), aquesta darrera protegida pel Consell de Mallorca.

Més de 100 hectàrees i fins a 10 quilòmetres de zones litorals
Les xifres d’aquestes zones protegides en matèria territorial són importantíssimes: Parlam d’un total de 104 hectàrees de gran valor ecològic i paisatgístic repartides per 4 municipis de la Serra mallorquina.

Es tracta d’una extensió equivalent a la suma dels nuclis urbans de Sóller, Valldemossa, Bunyola, Esporles, Deià, Puigpunyent, Estellencs i Banyalbufar junts. També seria equivalent al tot el casc antic de la ciutat de Palma.

La majoria van ser declarades ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) o ARIP (Àrea Rural d’Interès Paisatgístic). Fins a 4 d’elles (Cala Blanca, Monport, Cala Carbó i Muleta) es situen a zones litorals de gran valor, sumant un total de 10 quilòmetres lineals de costa. La desprotecció d’aquestes zones suposaria possibilitar la construcció d’alguns milers de places residencials.

En el cas de Es Guix es tracta d’un dels punts més emblemàtics de Mallorca, situat a l’entorn del Monestir de Lluc. Aquest espai va ser objecte d’una campanya per part del GOB, ARCA, Els Antics Blavets de Lluc i alguns veïns d’Escorca i va registrar més de 15.000 signatures reclamant la seva protecció. Només la urbanització de Es Guix hagués suposat afegir nous 800 habitants a un municipi que sols en te 275 empadronats.


Lloc

Superfície hectàrees

Cala Blanca (Andratx)

40.5

Monport (Andratx)

25.5

Muleta (Sóller)

5.0

El Vilar (Pollença)

6.6

Cala Carbó (Pollença)

17.5

Es Guix (Escorca)

9.6

Total

104.7


Taula. Superfície en hectàrees dels 6 espais protegits per la llei 4/2008.

(*)alguns retalls de premsa que recullen les intencions del Govern

El Govern derogará la Ley de Medidas Urgentes (Diario de Mallorca, 18/09/2011).
Company defiende desproteger zonas ya edificadas. El Govern rectificará normas de protección del territorio: “Lo que no haremos será proteger aquello que no tiene ningún sentido”, hay protecciones territoriales que «se han hecho con los pies y se tienen que rectificar y poner sensatez». (Ultima Hora, 25/10/2011).
Company sobre la desprotecció de Es Guix: "Se está analizando” i “està sobre la mesa” (Diario de Mallorca 29/09/2011).
El Batle d’Escorca sobre Es Guix: Antoni Solivellas (PP) dice que un 80% de residentes en Escorca apoyó en las urnas que la finca sea urbana (Diario de Mallorca 30/09/2011).


http://www.gobmallorca.com/notes-inform ... ntana.html

http://www.protegimelterritori.cat/projecte.php

http://ca.wikipedia.org/wiki/ICOMOS
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Serra de Tramuntana Patrimoni d'uns quants.

Gairebé la meitat dels electors de Mallorca han votat això. Enhorabona.


El Govern prepara una ley urgente para urbanizar Es Guix, Ses Fontanelles y Monport

El Govern tiene ya prácticamente cerrado un proyecto de ley de medidas urgentes que autorizará la construcción de algunas de las urbanizaciones paralizadas por el Pacte en la anterior legislatura. En concreto, se dará el visto bueno a Es Guix, Ses Fontanelles y Monport y también se está trabajando para incorporar Ses Feixes, en Eivissa, entre otras que están en estudio.

El texto definitivo aún no está cerrado pero el Ejecutivo de José Ramón Bauzá quiere concluir el documento cuanto antes para enviarlo al Parlament con el objetivo de reactivar la iniciativa privada de inmediato.
Salvar los muebles

«Hay que salvar los muebles», aseguran en el Govern ante la posibilidad de tener que pagar los 917 millones de euros en indemnizaciones que han solicitado los promotores de los proyectos paralizados en la época de Francesc Antich. En el caso de Ses Fontanelles, en Palma, la petición suma 215 millones de euros. La ejecución de este proyecto, con licencia de obra aprobada, fue suspendida por un periodo de tres años. Ya han pasado cuatro desde la suspensión de la licencia y por ello el promotor ha pedido 8 millones de euros adicionales en concepto de intereses.

El caso de Monport, en Andratx, y Es Guix, en Escorca, es diferente pero ambos tienen algo en común: el Govern asegura que la obras de urbanización, es decir, las calles, el alumbrado o el alcantarillado, ya están finalizadas. Los promotores de Monport exigen una indemnización de 34 millones de euros tras la paralización del proyecto.
Dos leyes de Antich
El Ejecutivo de José Ramón Bauzá está revisando dos leyes que se aprobaron en la época del Pacte y que han originado las peticiones de indemnización. Nada más formar gobierno, aprobó un decreto ley que paralizó, entre otras urbanizaciones, Ses Feixes, en Eivissa, y Ses Fontanelles en Palma.

Una segunda ley en vigor desde 2008 suspendió la ejecución de Cala Carbó y El Vilar (Pollença), Cala Blanca y Monport (Andratx), Muleta (Sóller), urbanizaciones en Felanitx y Calvià, además de Roca Llisa (Santa Eulària des Riu), Punta Pedrera (Sant Josep de sa Talaia) y Benirràs (Sant Joan de Labritja). Todas ellas piden las indemnizaciones que suman 917 millones.


http://ultimahora.es/mallorca/noticia/n ... nport.html
Respon