Tema polèmic: cabra salvatge mallorquina

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Bon dia a tots i a totes.

Humilment, crec que és possible i necessària (i quasi urgent...) una trobada entre alguns dels que podeu arribar a perfilar una estratégia per aturar el problema.

Conservacionistes, propietaris, caçadors, polítics, tècnics.... Inicialment com a persones, sense cap casta de representativitat adjudicada.

Crec que la trobada pot ser un punt d'inici de moltes coses. Anem a preparar una plataforma que serveixi de base de consens.

Una vegada consesuades moltes coses, podem començar a enviar propostes als vertades implicats en la conservació de la natura: els polítics.

Si la proposta està fermada i concretada per tots els sectors, difícilment serà rebutjada.

Ja és hora que ens seguem a una taula a construir, no a destruir. A donar el parer, no a imposar criteris.

Proposo un lloc de trobada neutral: Al Parc Bit d'Inca.

Fàcil arribada i fàcil aparcament. Llocs adequats i amb disponibilitat de recursos.

Si voleu, jo puc fer les gestions de dia i hora. Vos assegur que CAP PROBLEMA.

Solament cal voluntat.

Pere
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Uep!
Si vos sembla bé, demà comentaré amb en Tomeu Seguí (Cap de Servei de Caça de la Conselleria de Medi Ambient) la intenció del GOB de debatre amb altres sectors socials i amb l'administració aquest tema que ja ha ocupat 3 planes del nostre fòrum.
Pel que fa a l'opinió del GOB, me sorprèn que la vos demaneu els que la demanau; crec que la coneixeu bastant bé. En qualsevol cas, aquí va, de forma hiper-resumida:
La pastura de cabres assilvestrades és un dels grans problemes ambientals per alguns dels ecosistemes més valuosos de Mallorca, i és el principal factor que afecta negativament moltes espècies vegetals amenaçades. Per posar exemples, tant el pla de conservació de les espècies amenaçades del massís del Puig Major, com el pla de maneig del teix identifiquen aquest problema com el més important per a la conservació d'aquestes espècies vegetals. Probablement passarà lo mateix amb la majoria de plans d'altres espècies que viuen a la Serra, quan s'elaborin.
El "control" de cabres, tal i com es realitza actualment, és evidentment insuficient. Com algú ha identificat perfectament, el major problema es troba dins les propietats privades (sancta sanctorum). A les finques públiques i a les privades que col·laboren es poden eliminar el doble, el triple (o més) de cabres de les que s'eliminen ara, ja que mentre no s'actui de forma adequada a tot el territori és com intentar buidar una piscina a tassonades: l'espai d'aigua que retires és ràpidament ocupat per l'aigua circumdant, i a més a més l'aixeta que omple la piscina està oberta... L'experiència de la Trapa ens demostra molt bé aquesta situació.
Davant això, és evident que cal un replantejament de l'estratègia, amb una intervenció més potent i global. Recordem que, des d'una òptica merament econòmica, el efectes d'aquests animals els pagam entre tots (els plans de conservació d'espècies els pagam els ciutadans). Des d'una òptica conservacionista, simplement, fem una gestió bastant irresponsable.
Me sembla perfecte fer un brain-storming amb la participació de tothom que vulgui dir la seva, tot i que pens que la situació està ben definida, i el que manca és voluntat política per reconduir-la. És per això que més que un congrés amb caçadors, polítics, ecologistes, propietaris, ... plantejo una reunió immediata (lo més immediata possible) amb en Bartomeu Seguí, que possiblement és la persona que coneix millor la situació i ens pot explicar què està fent l'administració i fins on està diposada a arribar.
He escrit més de lo que tenia previst inicialment i veureu que encara no he parlat per res de la "cabra mallorquina". Per a mi aquest és un altre tema, que si es vol pot tenir un cert paper dins l'estratègia per reduir la població del conjunt de cabres, però, repetesc, per a mi és un tema secundari.

Au idò, ja ho teniu.

Salut

Toni Muñoz
(me deixen fer de portaveu del GOB...)
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Tema polèmic per excel·lència, més de 1600 visites ho corraboren. Està molt bé que hagis posat el posicionament institucional del GOB.(que ja sabiem o immaginavem) i m'apunt a la tormenta d'idees que a mi em va de meravella que es pugui fer com ha dit en Pere al parc Bit d'Inca.
La meua idea seria poder treure un pla d'actuacions concretes i realistes per on poder començar a actuar, i posar-ho en marxa de seguida.
Que vos pareix?? feim la reunio?


CArles
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Toni… Idò tenim un problema de comunicació.
Si és d’emissor, de medi, o de receptor, ho pots explicar tu, cap problema. Però el problema hi és, perquè el comunicat que ens comuniques, l’he estat cercant molt temps, no el trobava i aiximateix hi he posat esment.
Per no remuntar-me al desembarc de Santa Ponça, tenc per aquí un full de “Veu de Sóller” del 14.05.2004, als diaris grossos també va sortir, però més embullat. Doncs allà, no el GOB, sinó Antoni Gómez, permi que era director general de Caça i de Menut, diu que, després dels incendis, les cabres són el segon problema ecològic de la Serra, i entre d’altres coses, que “part de la seva dieta és l’escorça dels arbres”… el titular, atenció: “La plaga de cabres obliga a establir un pla d’eradicació.
Els responsables del GOB, heu vist res d’aquell pla?
Jo sí: he comprovat com caminar per Mallorca és una gimcana vergonyant que encara s’acaba de complicar amb les amenaces de caça major. L’agricultura de la Serra ha desaparegut mentre s`està corralitzant a marxes forçades per deixar les cabres defora, a barra lliure, i si resulta que són pura raça, encara hem de riure la gràcia.
Un tros de diari que no trob, pel GOB l’hauríeu de tenir emmarcat, va ésser quan a mitjan legislatura anterior cinc polítics (cap zoòleg, que jo sàpiga) ens varen presentar en societat la cabra mallorquina. És a dir que hi ha polítics que no es conformen amb destrossar el paisatge sinó que encara ens donen classes de taxonomia…
El prestigi del GOB es va assolir amb voluntariat absolut, entre d’altres coses perquè en tots aquests temes s’estava a l’avantguarda i es marcaven les pautes a seguir. Tot ha evolucionat, és evident, però el cas Cabres dóna la impressió que el GOB està darrera la roca…
I no cal dir que no és res personal, Toni. Quan et trobi estàs convidat a un cafè.
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Joan »

A veure, un poc de coherència, per favor.

No es pot detractar un fet argüint l'escassa formació d'unes persones, quan poc abans se n'ha defensat un altre amb aquestes mateixes persones (o similars) com a aval (per molt que fos per sostenir una crítica...).

Entenc que per als científics i estudiosos de la natura, de la botànica especialment, la cabra (borda o mallorquina) com a herbívor que és, sigui un malson que no els deixa dormir. I entenc també que determinades declaracions, determinades postures (d'un costat i un altre) ens posin nerviosos... Jo m'hi he posat alguna vegada. Però penso que pel bé del debat, sense abandonar l'esperit combatiu i l'afany per la recerca de la veritat, s'ha de fer un esforç per prioritzar la raó i per guardar la compostura.

De totes formes Pere, no et falten motius (i no ho dic per res en concret...); però hi ha fets, del dia a dia de la gestió, de la normativa, de la planificació, etc que no són per menys...

Salut.
Avatar de l’usuari
Joan Carles Palerm
Member
Entrades: 93
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 12:14 am

Entrada Autor: Joan Carles Palerm »

Hola a tothom.

Com que el fil es relacionat amb la cabra mallorquina, de la que no conec res, no he intervingut fins ara, però si que he seguit el que heu dit des de l'illa gran. Com a en Toni Muñoz (salutacions Toni), hem sembla que l'important no es que feim amb la cabra mallorquina sino que feim amb les cabres a Balears. A Mallorca l'existència o no d'un trofeu de caça l'hareu de contemplar com a possible ferramenta. De totes formes l'important es aconseguir com sigui reduir moltissim la presió de les cabres i si es possible l'erradicació al màxim de territori.
Com vos dic, es tracta de que fem amb les cabres de Balears. No oblideu, Toni i resta de companys, a les trobades per establir la postura/document/estratègia per anar a veure en Segui de l'important i senzill que potser eliminar les cabres d'es Vedrà: no son cabra mallorquina fina, es troben a un illot domini públi, estan a un parc natural (mutilat, pero espai protegit), es Vedrà es un punt important des del punt de vista botànic.

Anim que la cosa sembla que pot anar bé

JC
Avatar de l’usuari
CCardona
Member
Entrades: 150
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 6:24 pm
Ubicació: Sa Pobla

Entrada Autor: CCardona »

Fa molts i molts d'anys (almanco es el que a mi m'han contat) es Vedrà era de 12 propietaris, que cada any hi amollaven una cabra i al cap d'un any s'arreplegaven els cabrits i en tornaven a deixar 12 (una per propietari). Avui en dia ja no te sentit això, a mes crec que n'hi ha mes de 12. I el que s'ha de fer es erradicar aquestes cabres (que aquestes sí que no son mallorquines ni fan res de bo).
Si no... pobra Santolina, pobre Teucrium.... Ora pro nobis...

I a mes a mes hi va en Poxolo a fer una torrada al cap curucull de l'illot, pobre Vedrà


CArles
CCardona l’ha editat per darrera vegada el dia: dj. abr. 24, 2008 7:51 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Això d'es Vedrà... Bono!

Després diuen que la gent no va al teatre... I què hi han de perdre temps, si el teatre és la vida mateixa...

Mem... Rafel! I si deixam en pau la còtula, que només intenta donar un poc de color per sa Marjal, i ens ocupam de temes més seriosos?
Avatar de l’usuari
Joan Carles Palerm
Member
Entrades: 93
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 12:14 am

Entrada Autor: Joan Carles Palerm »

Bé. Es Vedrà es de 12 propietaris. Fins aqui correcte. Allí s'amullaren cabres i un dia a l'any els propietaris van (o anaven) a l'illot i tractaven de acorralar-les a les penyes. Quan ho aconsegueixen les presionen fins que es despenyen i cauen. Després replegen els cosos, els duen en barca a la platja (que queda plena de sang) i reparteixen els animals. Normalment es pasen un matinet i treuen una 12ª o 20ª d'animals sense pigar un tret (la gravetat s'encarrega de tot, bé la gravetat i le consistència de la pedra).
Sempre hi ha altres que sobreviuen i l'any seguent a repetir.
Des de fa molts anys el ritme de extracció deu ser molt baix i el nombre de cabres augmenta. Es fàcil contar 40-50 cabres i alguns anys ha arribat a més de 80. De tant en tant s'aconsegueix que es faci un descaste més gros de l'habitual mantenint unes 30-40. De com està la vegetació millor no parlar.

JC
Avatar de l’usuari
Toni Muñoz
Member
Entrades: 362
Membre des de: dt. des. 11, 2007 8:50 pm

Entrada Autor: Toni Muñoz »

Moltes gràcies, Pere, per les teves opinions (i retrets habituals) :). Tot i que algunes no les entenc massa bé i altres no les comparteixo, sempre és bo conèixer altres punts de vista.
Malauradament, el GOB no pot estar a l'avantguarda de tot (ni ho pretenem). Amb un magnífic equip humà, format per voluntaris i professionals, anam fent lo que podem, i sabem que per molt que ens esforcem sempre serem més criticats per lo que no feim que felicitats per lo que sí feim. Tranquil, ja estam acostumats. Ara, que si comencen les obres a Son Bosc t'assegur que sí que estarem a l'avantguarda (si vols et reservarem un bon lloc davant una palera). ;)

Salut i gràcies!
(i al cafè et convido jo)
Toni
Pere Llofriu ha escrit:Toni… Idò tenim un problema de comunicació.
Si és d’emissor, de medi, o de receptor, ho pots explicar tu, cap problema. Però el problema hi és, perquè el comunicat que ens comuniques, l’he estat cercant molt temps, no el trobava i aiximateix hi he posat esment.
Per no remuntar-me al desembarc de Santa Ponça, tenc per aquí un full de “Veu de Sóller” del 14.05.2004, als diaris grossos també va sortir, però més embullat. Doncs allà, no el GOB, sinó Antoni Gómez, permi que era director general de Caça i de Menut, diu que, després dels incendis, les cabres són el segon problema ecològic de la Serra, i entre d’altres coses, que “part de la seva dieta és l’escorça dels arbres”… el titular, atenció: “La plaga de cabres obliga a establir un pla d’eradicació.
Els responsables del GOB, heu vist res d’aquell pla?
Jo sí: he comprovat com caminar per Mallorca és una gimcana vergonyant que encara s’acaba de complicar amb les amenaces de caça major. L’agricultura de la Serra ha desaparegut mentre s`està corralitzant a marxes forçades per deixar les cabres defora, a barra lliure, i si resulta que són pura raça, encara hem de riure la gràcia.
Un tros de diari que no trob, pel GOB l’hauríeu de tenir emmarcat, va ésser quan a mitjan legislatura anterior cinc polítics (cap zoòleg, que jo sàpiga) ens varen presentar en societat la cabra mallorquina. És a dir que hi ha polítics que no es conformen amb destrossar el paisatge sinó que encara ens donen classes de taxonomia…
El prestigi del GOB es va assolir amb voluntariat absolut, entre d’altres coses perquè en tots aquests temes s’estava a l’avantguarda i es marcaven les pautes a seguir. Tot ha evolucionat, és evident, però el cas Cabres dóna la impressió que el GOB està darrera la roca…
I no cal dir que no és res personal, Toni. Quan et trobi estàs convidat a un cafè.
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Mem si ens recol.locam… Toni
Això de la palera, francament, no se bé a què ve. Vull suposar que té un 60% de broma i l’altra de no-sé-què. Però no sabia que això de l’acció directa fos un tema per frivolitzar.
Si fos quelcom semblant a una acusació de no-sé-què caldria passar a un altre registre en el que no seré jo qui doni la primera passa.
Si la cosa té un 60% de serietat, he de manifestar que un GOB que ha d’acudir als reservistes per una acció directa de risc potencial, no és el meu GOB.
Mem… jo parlava de cabres, era una comunicació “normal” entre soci i portaveu de l’organització, i faig un esforç per no personalitzar i no fugir massa del tema…
No me cauen els anells per res (ara que hi pens, fa anys que no en duc). Vos don l’enhorabona pel cas Andratx i pel cas Pla Territorial. En realitat no ho he fet abans perquè no tenc cap tribuna general normal. En tenc una per parlar d’Arbres, per a la resta vaig ficant articles aquí i allà com puc. Aquest apartat del fòrum era de cabres, i amb aquest tema no vos puc donar l’enhorabona.
I ara no sé si m`he de defensar de no-sé-què. Però, per al•lusions…
A mi me va tocar entre els anys 70’s i 80’s, i vaig estar en primera línia: acció directa, indirecta, circumstancial [...] tot el que va fer falta, tot el que me va tocar i bastantes iniciatives pròpies, i aquells anys el problema no era Son Bosc, sinó tota l’Albufera, es Trenc i tot el que l’actual junta directiva ja s’ha trobat com a parc Natural. Gairebé tot això tenia excavadores "ante portas".
[...] Bé, la vida va canviant... i un dia me vaig retirar de la vida pública; però aiximateix faig cosetes, a la meva manera, per exemple, el dia del dinar del GOB jo era a la marxa reivindicativa del Fangar. L’any passat vaig escriure unes cartes als diaris on ja vaig plantejar el problema de les cabres; els únics antecedents d’aquelles cartes eren les versions esquizofrèniques del Govern i un article de Joan Vicenç Lillo (revista del Cercle d'Alaró n. 189). Ara, casualment, ja tenim un fòrum que ha batut tots els rècords i algun periodista ja s’ha fet ressò de la versió no governamental.
...És que no sé si la meva vida interessa a algú, si la cont tota plorarem més de quatre. No serà allò d’en Bryan...

[Efectivament: "Quantos menos bultos, más claridad" (Martínez de Sousa")]
Pere Llofriu l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. abr. 28, 2008 4:40 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Estimat Pere llofriu,
no he entès res del teu missatge.
Retornant al tema de la cabra salvatge mallorquina se m'ocorr un dubte:
Poria ser que existís un fenotipus gris de la mateixa cabra? Ja sabeu que molts d'animals presenten "morfos" (falcó marí té fase oscura i la normal, l'esparver també, el mussol la grisa i la bruna; llimacs de àrees baixes són clars i a l'alta muntanya la mateixa espècie és negre, les diferents poblacions de sargantanes, els patrons de coloració del ferreret, etc). S'hauria de fer per exemple un estudi comparatiu de cranis.
Jo he comprobat personalment que els cranis de "fina" tenen l'obertura òssia de les banyes molt tancada, quasi fent una V. En canvi totes les bordes les tenen obertes o molt obertes.
El morfo gris de cabra salvatge mallorquina pens que pot ser possible. Una mateixa espècie amb 2 patrons: la vermella-negra i la grisa. Ambdues amb les mateixes mides, dimorfisme, etc. Tal vegada 2 poblacions que ni es creuen. S'hauria de mirar.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Joan »

Si bé... jo tampoc he entès molt... Però potser estaria bé obrir un tema on poguéssim exposar el nostre currículum d'activistes, o fer-ne un concurs amb un premi al que acumuli més mèrits.

Aquesta capa Xavier, va quedar descartada a rau dels estudis genètics realitzats al respecte. Si no m'equivoco, aquests animals corresponien a formes de Capra hircus d'introducció molt més recent.

Per a més informació, t'aconsello que parlis amb en Tomeu Seguí.

Salut.
Joan
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

...per això vaig deixar la primera línia ja fa molts d'anys: pels que estau més ben preparats, tot i què a l'hora d'explicar-ho... el primer missatge de dia 24...
Però el que a mí me preocupa no és el pedigrí, de la gent per descomptat, però tampoc de les cabres. El color de la pell o la divergència en les banyes. Per a mi el que és important és el que es mengen, i de quina manera.
Senzillament, a mi no me quadra el poc que he trobat escrit al respecte i el que veig: alzinars paupèrrims, teixos amb la soca feta un llàtzer... Per a mi el gran tresor de la Serra són els seus endemismes i no crec que la cabra tengui els mateixos hàbits alimentaris que el miotragus. Tot i això, si me deis on es demostra el contrari, i l'autor és solvent, m'ho creuré, i callaré.
Pere Llofriu l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. abr. 28, 2008 4:51 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Precisament s'han d'eliminar totes les cabres deixant només un reducte controlat que pertany a la cabra salvatge mallorquina. Així tant els endemismes com els boscos en general estaran salvats. Però es segueixen alliberant cabres, s'en maten moltes i pareix que no es fa res, etc. A Àfrica els elefants també acaben amb boscos sencers i malgrat jo seria incapaç de matar un elefant i me fa molta de ràbia quan ho veig publicat a les revistes de caça entenc que té una lògica.
S'ha palat del mal que fan les cabres a la vegetació però i als invertebrats?
Evidentment també: el pisoteig acaba amb molts de "bitxos" o aplana tant el sòl que aquests no hi tenen accés. També és ver que els cadàvers de cabra són font d'aliment per necròfags i que els excrements són aprofitats per moltes espècies.
Com veis tot no és ni blanc ni negre hi ha d'haver un intermig.
Ben cordialment, vist i plau, etc.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Miquel Àngel Conesa
Member
Entrades: 39
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:14 pm
Ubicació: Artà

Entrada Autor: Miquel Àngel Conesa »

Insistint amb els “ous i caragols”: jo crec que en aquest debat de la cabra a Balears segueix havent-hi dos debats a l’hora, i que això no fa més que embullar la troca. Caldria tenir en compte això si algú realment vol fer algun tipus de reunió o “simposium” de la cabra que dugui a algun lloc (al que encara no s’hagi arribat...). Evidentment és probable que aquesta confusió o “desviació del tema” sigui beneficiós per alguns interessats en no separar els dos debats. I fins i tot (en aquest fòrum) sembla que alguns no siguin capaços de veure les postures d’uns i altres respecte als dos debats degut a aquest fet!... aquests que veuen contradiccions i canvis de postura en funció del dia en els missatges dels altres, vull dir.

Personalment, jo no estic en contra de la “creació” de la cabra mallorquina (“fina”, que diuen alguns) com a raça autòctona. Jo soc el primer xovinista!, i com he dit anteriorment, estic content de tenir porc negre mallorquí, o races de cans mallorquins, etc. Llavors, si amb la vareta màgica d’en Harry Potter, algú avui mateix pogués transformar tota la cabra “borda” en “fina”, sense incrementar (ni disminuir) el nombre total de cabres, jo estaria completament d’acord! Perfecte! Em baso en que no hi ha cap diferència entre fines i bordes pel que fa a l’efecte que tenen sobre la vegetació i el territori, i en el meu sentiment xovinista. Crec que aquest és el primer debat, i que els qui poden ser-hi resolutius són els coneixedors de la cabra (a tots els nivells), de les anàlisis genètiques que se n’han fet, de la seva estructura òssia, de la seva coloració, etc. Endavant! Si després se’n vol fer trofeu de caça, també em semblaria bé, sempre que això a la llarga no suposi un increment de nombre de cabres, o la impossibilitat de fer-ne un control radical si algun dia se la “cataloga com a plaga”.

El que a mi m’interessa, però, no és aquest primer debat… sinó el segon: l’efecte de qualsevol tipus de cabra sobre la vegetació (endèmica o no) i la deforestació / degradació dels hàbitats on viuen. En aquest debat crec que no hi caben (o no suposen més que “renou” que emmascara la realitat) les qüestions estrictament relacionades amb el primer debat… i em baso en lo mateix que abans: a dia d’avui no es coneix cap efecte diferenciat entre la “cabra fina”, la “cabra borda”, o qualsevol altre cabra de les assilvestrades a Mallorca. Partint des d’aquí, i del punt en que no hi ha cap dubte de que un dels majors responsables del que s’observa al camp és la cabra (el “pool” total de cabres), és d’on s’hauria d’enfocar aquest segon debat. I en aquest segon cas és on s’ha de tenir en compte els endemismes, la vegetació en general, l’erosió del sòl,... i fins i tot els invertebrats, com proposa Xavier! Ara bé, crec que ni colors, ni banyams, ni origen, ni dades genètiques de la cabra “fina”, ni res d’això hauria de desviar aquest segon debat, en el que pràcticament la única cosa que interessa de la cabra en si... és la seva densitat poblacional.

Potser el que més posa els pels de punta als interessats exclusivament en aquest segon debat és que s’intenti vendre la cabra com la força suprema que mou la creació i evolució dels endemismes baleàrics, comparant-la amb el Myotragus, del que per altra banda (en aquest sentit) tampoc es coneix tant com es pretén! Hi ha motius més que suficients dins el primer debat per defensar la raça autòctona de cabra, i fins i tot fer-la trofeu de caça. No mesclem ous amb caragols!

Salut!
Miquel Àngel
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

No es pot parlar de raça. És una cabra ben diferenciada i que no ha estat creada per l'homo a diferència de les races autòctones d'aviram, cans, ovelles, etc.
La nostra cabra s'ha creat poc a poc tota sola des de fa 3000 anys. És única en el món sencer. Pròpia de Mallorca i de localitats molt , molt concretes.
Insistesc que jo al principi i durant molt de temps dubtava totalment l'existència d'aquesta cabra. Però investigant en el tema i anant a veure les poblacions fines me donat conta que realment és un animal únic i diferenciat. Un animal que no és ni de corral ni de companyía. Un animal que coneixen els nostres voltors. I que certament res te a veure amb el Myotragus. De fet el Myotragus segurament era nocturn-crepuscular, no era un caprí si no rudicaprí.
Jo l'única solució que veig és eliminar totalment totes les cabres i controlar 1 o 2 poblacions molt concretes de fines. Fent-ne estudis sobre elles (danys vegetació, etc).
Ara bé, si la natura mallorquina necessita o no aquest ungulat, això ja no ho sé.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Oriol
Member
Entrades: 25
Membre des de: dj. gen. 10, 2008 5:31 pm
Ubicació: Palma

Entrada Autor: Oriol »

Estic totalment d'acord amb la dualitat del debat. De fet, el tema proposat inicialment per en Xavi és la Cabra Salvatge Mallorquina. Però en un altre pla, hi ha el debat de fons (que per jo és el important) que es podria dir: Com llevar 15.000 cabres de la Serra sense morir en l'intent? El primer debat es un tema de marqueting cinegètico-turístic que em sembla molt bé: si volen "etiquetar" la cabra salvatge mallorquina com a un animal nostre, etc. a mi em sembla bé. Sobretot si ha de donar beneficis, etc. i sempre en poblacions sostenibles. El problema es que de cabra "fina" només hi ha un 5% i ara mateix no suposen cap problema significatiu.

Per tant, a un altre nivell i diferenciant el concepte del debat (crec que inclús se'n podria obrir un) està el tema de les densitats de cabres majoritariament (> 90%) híbrides o assilvestrades que provoquen danys a la vegetació, endèmica i no endèmica. Jo trobo que hem divagat molt, que s'han fet molt comentaris, etc. però realment hi ha hagut poques propostes pràctiques i efectives de com fer això, tenint en compte tota la problemàtica que hi ha de fons i exposada en altres missatges (finques privades, etc.). Jo tampoc la tenc però mem si obrint un nou tema purament de densitats i eliminació, s'aporten solucions sorprenents.

Salut a tots.
Avatar de l’usuari
Pere Llofriu
Member
Entrades: 133
Membre des de: dv. abr. 18, 2008 4:48 pm

Entrada Autor: Pere Llofriu »

Idò jo he entès perfectament que diuen els senyors Conesa i Oriol, hi estic d'acord, i crec que expliquen, pro parte, malentesos que sembla ja ens estan bloquejant. I és clar, si un mostra fotos de com una cabra es menja tota la panotxa del garballó, i l'altre respon que el problema és que aquella cabra no té el vèrtex de les banyes allà on caldria... no ens entenem.
M'ha costat molt decidir-me a abandonar aquest gran debat que ha batut tots el rècords, però crec que el nostre deure és clarificar i no fer "bulto" clientelar, i atès que aquest debat, efectivament, el va començar el senyor Xavier sobre la cabra "mallorquina", propòs traslladar el "segon" debat.
Començaré seriós com una patata. Mem si me surt.

Xavier et allii, encantat.

Et Voilà...
Respon