Cabres: per a quan una campanya del GOB?

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Cabres: per a quan una campanya del GOB?

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Joan Vicenç l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. abr. 27, 2010 6:47 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola Joan.

Leo el encabezado de este tema y no lo entiendo...y sin embargo leo tú carta y me duele en el corazón tener que compartirla....

Tener que compartir contigo que ese impresionante Patrimonio que es sa Serra de Tramuntana está en peligro, me llena de tristeza.
Sin embargo, creo que las cabras (a dia de hoy) son el menor de los problemas. Creo que tú lo conoces tan bien como yo y en el actual Paratge Natural de sa serra de Tramuntana hay gente con muchas ganas de trabajar (en la dirección, gestión, técnicos y agentes del Medi Ambient) para la salvaguarda de la biodiversidad no solo natural sino cultural ¿quienes no les dejan? yo creo que no son las cabras.
Como muy bien dices " se pierden margadas, olivares, todo está lleno de basura e incluso la gente se pone a hacer fuego encima de nuestros antiguos "forns de cal" o nuestras fuentes"... (no hay memoria histórica) pero esto no es culpa del ciudadano de a pie (porque a veces ignora donde esta, nadie se lo explica) ni tampoco "creo" de la gestión del paraje natural..... ¿entonces de quién es la responsabilidad?.

Como muchos de vosotros he viajado por casi toda España y la SERRA es uno de los acontecimientos más inesperados e impresionantes de toda Mallorca.........y también de España....uno no espera la belleza de esta tierra porque lo que vendemos en el exterior es playa y sol (bueno y golf y servicios náuticos).

¿Esto es culpa de las cabras?

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Hi ha un animal molt pitjor: els porcs assilvestrats. Ho destrossen tot, grufen contínuament i són un perill.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Només cenyint-me al tema de les cabres, altres vegades molt debatut en aquest espai, vull tornar a repetir que, al meu entendre, es tracta d'un problema ecològic de primer ordre per a la Serra de Tramuntana, Llevant de Mallorca i potser també de Menorca. Pens que els científics, universitaris, tècnics i fins i tot naturalistes no ho valoren en la seva importància. Potser el problema radica en que cal anar-hi cada setmana a la Serra, tots els mesos de l'any. El que no es veu no es coneix, el que no es coneix no s'estima. Pel que fa als porcs, coincideixo amb en Xavi en que també és un problema important, en especial a la zona de Planícia, però he de dir que al meu entendre més localitzat que el problema de les cabres, molt més estès.

No tenc cap dubte que són problemes que es poden solucionar. Cal interès. Prioritat. Els darrers consellers de medi ambient no s'han caracteritzat per una gestió responsable del nostre entorn. Però si tenim la oportunitat, cal dotar a Ibanat d'una brigada, un grup de gent preparada, organitzada i dedicada exclusivament a resoldre aquest problema. Sé de ben cert que existeix gent molt conscienciada i preparada per resoldre aquest problema. Només necessita temps i suport polític. Però com tantes vegades cal que el GOB en prengui part i fins ara en aquesta qüestió no ho ha fet. Perquè? Jo record una reunió on un company de feina i jo vàrem posar sobre la taula els detalls d'aquest problema en diferents caires. Em dol comprovar que va ser una pèrdua de temps: cap iniciativa no es va encetar. Si el GOB pensa que no és un problema que a hores d'ara i després de tants anys mereixi una especial atenció, voldria saber perquè.

Gràcies i una abraçada igualment.
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Ehy....Joan.
Tranquilo que yo no hablo en nombre del GOB, sino del que suscribe este mensaje.

Claro que la cabras son un problema (y de hecho en los últimos años más) porque ahora resulta que no se qué cabra "AUTOCTONA" de las Baleares (en concreto de Mallorca) es una pieza "MUY PRECIADA" por los cazadores de todo el mundo (tocate los coj........) perdón que no se pueden decir palabrotas en el forum e incluso hay gente que paga 6.000 euros por su cabeza (y perdona, que yo sepa, esto no lo ha aprobado el GOB).

Creo que el GOB (yo sé bastante poco del tema) ya se ha posicionado claramente en contra de la presencia de cabras, cerdos asilvestrados y koatis en la serra de Tramuntana (asi como de culebras de escalera en Llevant de Mallorca) y de otras especies introducidas en todas nuestras islas (otra cosa es que todo ese trabajo administrativo no se haga público).

Sí, "he trescat per sa serra" más de lo que tú crees y claro que conozco en directo el problema de las cabras (si es que te refieres a mi anterior mensaje)....también en el "Llevant mallorquí".....
Lo que queria decir es que si dejaran a los que saben en esos espacios protegidos (claro, dotandoles de presupuesto, como dices en tú carta, igual que a la milana o al voltor)...seguramente conseguirian tenerlos a raya.

Estim molt sa meva terra que avui es aquesta....Mallorca i ses Illes Balears i soc soci del GOB (aquesta es la primera vegada que escric jo tot sol en mallorquí).

Lo que no podemos pedirle al GOB es que este con la misma eficacia en el tema de: son Bosc, es Guix, el águila pescadora, la milana, seguimiento de aves, reciclaje, transporte público, educación ambiental, planificación territorial, turismo natural, planificación cinegética, vertidos y encima las cabras...(son solo 11 profesionales, incluyendo al contable y al recepcionista)....joder Joan ¿que más quieres?.

El resto que lo hagan los politicos ¿no?

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Jose Luis Martinez l’ha editat per darrera vegada el dia: dt. abr. 27, 2010 9:16 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

*Aquest missatge pot ferir la sensibilitat del lector/a

Gràcies José Luis pel teu interès. Penso que els aurons, Sorbus aria, Ilex aquifolium Pistacea tarabintus, Amelanchier ovalis, Taxum baccata, Lonicera pyrenaica.... serien plantes que s'escamparien arreu de la Serra més alta, per exemple, si no fos per les cabres. Sí ja se que les comunitats de coixinets de monjo i metzinoses com la digitalis o espinoses com l'acanthoclada dominaven les muntanyes a la defensa del Myotragus i que les alzines varen ser afavorides per la invasió humana i que el voltor no sé què i que ... . Però ara i avui és possible una vegetació on la cabra no sigui qui dirigeixi i determini el que hi ha d'haver o no.

És evident que la major part de la lluita que enfronta el GOB (i no només el GOB) és contra l'acció d'una espècie: l' homo sapiens. I què no és la cabra més que una aportació humana a l'ecosistema de la Serra? Tampoc hem de poder creure que el GOB no tengui dues hores, les justes i necessàries, per actuar i fer un comunicat de premsa o la planificació d'una acció al respecte. Estudis i informació en deu tenir a bastament. N'hi ha prou en repassar el contingut i aportacions en aquest fòrum sobre aquest mateix tema.

No dubto gens ni mica que hi ha botànics, biòlegs i naturalistes en general que saben del què parlem. El que dubto és que sàpiguen explicar com així no es fa res al respecte. Al cap i a la fi però, és més senzill fer d'espectador-naturalista-curiós. Es comprèn. Però amb tot i al cap i a la fi, de què ens serveixen les troballes, descobertes, ciència i divulgació? Per saber més? I ja està?

Cal sortir molt més del despatx.

Salut.
Avatar de l’usuari
Jaume GDS
Member
Entrades: 89
Membre des de: dl. nov. 09, 2009 7:00 pm

Entrada Autor: Jaume GDS »

A l’àrea urbana de Sant Elm, arriben en gran nombre fins als mateixos carrers limítrofes amb la zona boscosa o de màquia.
Amb aquesta quantitat, i com a tants d’altres indrets de Tramuntana que coneixem tots, sembla bastant clar que no deixen recuperar les antigues zones afectades pels incendis forestals.

Des de la meva humil opinió (no som botànic, biòleg, etc.), crec que es fa necessari controlar aquesta situació.

Salut.
Jaume
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Hola amigos.

Que si Joan, que entiendo y comparto tú preocupación pero has dicho textualmente (y ha sabiendas, por mi parte, de que es un gran problema el de la introducción / introgresión de especies) "És evident que la major part de la lluita que enfronta el GOB (i no només el GOB)"....pero resulta que en tú encabezado "Cabres: per a quan una campanya del GOB" no citas a esos otros......

¿te refieres a nosotros como ciudadanos de a pie? recojamos firmas, escribamos cartas a los periodicos etc. ¿te refieres a otros organimos no gubernamentales? pues adelante también pueden hacer campañas de protesta otras ong,s de Baleares ¿te refieres a la administración? pues que pongan un remedio que ya conocen el problema más que de sobra....
Si no es solo el GOB el que afronta las luchas contra el propio H. sapiens ¿porque no están en tú encabezado?...es solo eso lo que me ha sorprendido desde el principio.

Jaume....¿Ha hecho algo el ayuntamiento de Andratx, contra semejante barbaridad?....pues NO.
Yo quiero pensar que el GOB si que tiene 2 horas (bueno....o no, la verdad es que no lo sé) pero esos que coges bajo el concepto " no solo el GOB" ¿tienen unos minutos para hablar de son Bosc? de s'Albufera? de las cabras? de la ley de caza?.......En mi humilde opinión los estudios sobre ciencia y divulgación...(como tu los has llamado) sirven para saber que son Bosc es un área con alta diversidad, para saber que los acuiferos pueden dañar a s'Albufera, para saber que la codorniz esta en el libro rojo de los vertebrados de Baleares como vulnerable y sigue siendo una especie cinegética........
Realmente quien tiene que contestarte a este mensaje no seria yo....sino alguien de la administración que también tienen toda la información (tú mismo según dices se la has proporcionado)...eso si parece que ellos solo miran este forum y no dicen ni hacen nada.......

Tranquilo, a mi particularmente, no me hieres la sensibilidad he escrito mensajes bastante más "dolents que aquest teu".....

UN ABRAZO (y sigue luchando por el problema de las cabras....siempre tendrás mi apoyo personal)

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

L'oportunitat de la meva militància és permanent, mentre sigui viu, és clar. Fa uns dies en vaig parlar amb Bernat Fiol de GADMA, ahir amb un cap del Departament de Botànica de l'UIB. A l'administració li he fet saber el mal que provoquen les cabres en nombroses ocasions. En aquest fòrum crec que és un lloc ben adient de demanar-ho al GOB, sobretot perquè ja se n'ha parlat massa i cal actuar i pens que el GOB hi deu tenir qualque cosa a fer o a dir. En aquest intent de debat que he encetat el que espero són les opinions, posicionaments i propostes de qui en saben. El mal és que la comoditat de quedar al marge, preval al compromís d'exposar públicament el posicionament personal de gent que en sap molt, però que a la pràctica no diu ni fa res que ajudi a solucionar el problema. La Conselleria de M.A. considera a la cabra una plaga, i què? No n'hi ha prou amb la gestió que se'n fa i això ja dura massa. He tengut la sort de conèixer els alzinars abans de la devastació, així com altres hàbitats que no existirien avui si aleshores hagués existit ell mateix nivell d'afectació per les cabres que hi ha avui. Potser és això que passa que molta gent jove no sap com és un alzinar amb sotabosc dens, com ha de ser i els vells ja ni se'n recorden.

Un exemple que sempre m'ha copejat fort és el del Castell d'Alaró:

http://amicsarbres.blogspot.com/2006/02 ... dalar.html

Salut.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

L'any 2006 en Bernat Joan, d'Esquerra Republicana, fa fer aquestes preguntes a la Comissió Europea pel que fa al mal que les cabres provocaven al LIC del Castell d'Alaró i aquesta va ser la resposta:

PREGUNTA ESCRITA E-3531/06
de Bernat Joan i Marí (Verts/ALE)
a la Comisión

Asunto: Degradación del ecosistema en el Puig d'Alaró, Mallorca

El Puig d'Alaró es un hábitat de interés comunitario declarado LIC (SE5310090 Puig d'Alaró – Puig de s'Alcadena) por el valor botánico de su hábitat natural prioritario en cuanto a su vegetación endémica. La masiva presencia de cabras ha malogrado la comunidad vegetal hasta el punto de provocar la desaparición de especies propias de este ecosistema y poner en peligro la propia pervivencia del hábitat.

1. ¿Tiene conocimiento la Comisión de la fuerte degradación a que está sometido este hábitat debido a la ganadería intensiva de cabras asilvestradas?

2. ¿Tiene conocimiento la Comisión de si el Gobierno de las Islas Baleares, que tiene las competencias transferidas en la materia, ha puesto en marcha sistemas de vigilancia y corrección a la importante degradación de este LIC?



E-3531/06ES
Respuesta del Sr. Dimas
en nombre de la Comisión
(3.10.2006)



Su Señoría hace referencia en su pregunta a una presencia masiva de cabras que está ocasionando el deterioro de la vegetación en el lugar de importancia comunitaria «Puig d'Alradó – Puig de s'Alcadena», propuesto por las autoridades españolas en aplicación de la Directiva 92/43/CEE del Consejo, de 21 de mayo de 1992, relativa a la conservación de los hábitats naturales y de la fauna y flora silvestres (Directiva «Hábitats»).

La Comisión no tiene conocimiento de la situación descrita. No obstante, cabe señalar que la gestión de los lugares es responsabilidad de las autoridades competentes de los Estados miembros, en quienes recae la obligación legal, de conformidad con lo dispuesto en el artículo 6, apartado 2, de la Directiva «Hábitats», de adoptar las medidas necesarias para evitar el deterioro de los hábitats naturales. La Comisión no se inmiscuye en el modelo de gestión desarrollado por las autoridades del Estado miembro.

No se ha comunicado a la Comisión ninguna medida adoptada en este lugar concreto para gestionar la población de cabras.
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Ep

No sols a la Serra hi ha cabres, a les Cales Verges de Manacor fa molts d'anys que hi ha una guarda assilvestrada i crec que creix. Seria relativament senzill fer alguna cosa amb elles (100? 200?), almanco pel tamany del paratge on es mouen. Fa uns anys també n'hi havia una guardeta pel Puig de Randa, però no les hi he tornat a veure, afortunadament.

A Palmanyola (Bunyola) pasturen dins la urbanització de sa Font Seca, entre els xalets. Ja usen l'asfalt per anar d'un lloc a un altre.

Joan Vicenç, al GOB no l'hi fan prou cas amb aquest tema, s'ha comentat moltes vegades el tema a l'administració.
Salut

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

No cal explicar que a l'administració sovint l'han de pressionar. D'això, sigui per temes urbanístics, ambientals o ecològics el gob en sap de sobres. Ho comentam a l'administració i ja està? No ens fan cap p. cas i ja està? I quedam mans aplegades? És així? Ens ho miram i prou?
Jose Luis Martinez

Entrada Autor: Jose Luis Martinez »

Esta claro Joan, tú problema no son las cabras.....tú tienes algún problema con el GOB.

El mejor sitio para solucionar eso son sus oficinas y no este forum.

UN ABRAZO

JOSE LUIS MARTINEZ
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

És clar que sí José Luis, considero que hi manca democràcia interna i que és necessari la realització d'un congrés. Però això no és part d'aquest debat ni toca tenir solució als despatxos. Pel que fa a la teva afirmació sobre que les cabres no són el meu problema, ho considero gairebé un insult, però que no sigui excusa per a que ens retallin la llibertat d'expressió. No calen tantes abraçades.

Gràcies.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Des de la Conselleria de Medi Ambient s'està fent una tasca de descaste de cabres. No tenc dades a mà, però s'han eliminat moltíssimes. En quant al boc balear com a trofeu, és un altre tema. La cabra autòctona ha viscut a les nostres muntanyes durant els darrers 3.000 anys.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Idò Xavi, no crec que en aquests 3.000 anys hi hagi hagut un episodi de devastació de la nostra vegetació silvestre per part de les cabres com la que s'està succeint ara. Devia ser ben molt de l'interès del camperol tenir confinada la població de cabres en ramats. No cal anar massa anys enrere quan els pastors de cabres eren presents a totes les possessions. Recordo a l'Antònio, originari d'Extremadura, cap allà a finals dels anys seixanta i setanta, a Sollerich, portava una guarda de cabres, en vaig beure llet moltes vegades. Quan l'Antonio es va morir, ningú se'n va fer càrrec. Uns pocs anys més tard el mateix senyor de Solleric en va portar més de la península i les va amollar per la finca "per fer net".

Quan el Govern Balear va comprar les finques d'Albarca i Es Verger, d'Artà, es va fer per part dels pagesos de la zona una estimació d'unes 500 cabres a lloure per aquelles dues finques. Un any i mig després de la intervenció de cinc persones de la Conselleria, que de manera molt regular i organitzada es dedicaren a eliminar-ne, se'n comptabilitzaren, d'eliminades, mil cent-tretze. Aquestes dades estan en poder de la Conselleria. Això era en temps de la Consellera Rosselló. La reacció de la vegetació va ser increïble, amb un creixement i reforestació espectacular. Una vegada arribat al càrrec en Font, del PP, es va deixar de realitzar aquest control i el problema en pocs mesos va ser gairebé el mateix que en el seu inici. És un problema de vasos comunicants. General.

La setmana passada vaig anar al Maçanella, només a la pared nord de la muntanya, i en dues guardes que es varen ajuntar, en vaig comptar vint i set. Comptant les que vaig trobar a dalt, arreu, i les del bosc, potser s'acostaven al centenar les que vaig visualitzar en un sol matí sense que em dediqués específicament a cercar-les.

Recordo quan anàvem, des d'Alaró a recollir camamil·la a l'Ofre, tornàvem amb rams espessos i llargs. Al Maçanella i al Mes Alt d'Almallutx també se n'hi fa. Avui són plantes raquítiques que a penes poden arribar a florir o a treure fulles.

L'actitud que els ecologistes i autoritats en la matèria, també acadèmiques, mantenen amb el problema de les cabres és inadmissible pel que fa a accions o actuacions per eradicar-lo. Si amb altres situacions d'agressions mediambientals mantinguéssim la mateixa actitud que amb aquesta què seria del nostre entorn?: un desastre.
Joan Vicenç l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. maig 03, 2010 7:30 am, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

La cabra assilvestrada és una autèntica destrossadora. És un animal que s'ha d'eliminar sigui com sigui, fa molt de mal i està destroint el paisatge. Però aquestes cabres assilvestrades o "bordes" no tenen res a veure amb les salvatges o "fines". Resum: eliminar totes les cabres assilvestrades impedint que s'alliberin o escapin de noves. Controlar una població estable de cabra salvatge que, ha viscut durant els 3.000 anys a Mallorca. Així de senzill. També varen ser introduïts marts, genetes, mostels, eriçons, calàpet, tortugues, serps, rates, ratolins, mussaranyes, dragó, durant aquests darrers 3.000 anys.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Rafel Mas
Member
Entrades: 643
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 7:39 pm
Contacta:

Entrada Autor: Rafel Mas »

Bones,
idò jo Xavi discrep amb molt de respecte del que dius. Això que durant 3000 anys hi ha hagut aquestes cabres i amb aquestes densitats no m'ho crec.
Que segurament a qualsevol bauma que vagis hi haurà fòssils de cabra, segur, però que les cabres han anat a lloure des de sempre?...crec que no
La serra està plena de penyes enrocadors naturals i construccions de pedra en sec enrocadors artificials; segons quins sementers a replans de muntanya es sembraven i encara avui es sembren i estaven/estan tancats per impedir entrar les ovelles i cabres; No som home de possessió de muntanya, però et puc ben assegurar que les cabres no anaven campi qui pugui per on lis caigués sa figa.
La cabra mallorquina morfotip racial ben descrit i preciós és una cabra per estar estabulada en règim semiextensiu i no ha de fer "net" ni fer bonsais o bardisses tipus "eduardo manostijeras" amb els ullastres. El que passa és que la cabra ara resulta que és un fòssil vivent a la que es pot pegar un tro per 6000-7000 euracos.
Però com que no tothom pensa igual podeu obtenir altres visions a :

http://www.balearianboc.es/catalan/index.html

http://eachunting.com/webcms/index.php?menu=album

http://gacformentor.com/Caza/es/#pos
Avatar de l’usuari
Juan J. Bazán
Member
Entrades: 1119
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 7:45 pm
Ubicació: Son Rapinya (Palma)

Entrada Autor: Juan J. Bazán »

Bochunters no tiene desperdicio. 7000 eurillos de nada (millón de pelas, tú) por pegarle un tiro a esta especie que más que caza mayor es caza de risa, que no huyen ni que les des con un palo, vaya que lo dificil con esos rifles debe ser fallar, no me digas. Hay gente pa too, y alguna, por lo visto, con mucha pasta. Y luego se hacen la afoto correspondiente, no sea que los amigotes no se crean que se ha conseguido la intrépida hazaña de matar a estas peligrosas cabras...peligrosas para los ullastres basicamente, claro. Lo que le gusta al humano normal es matar animales, la verdad, los que nos gusta simplemente observarlos somos unos frikis, por lo visto. ¡Manda webs!, (de cazadores, que no tienen desperdicio).
No hay nada en lo que las aves difieran más de los humanos que en la forma en la que pueden construir, y dejar el paisaje tal como estaba antes. Robert Lynd.
Avatar de l’usuari
Biel Perelló
Member
Entrades: 120
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 8:46 pm
Ubicació: Pollença
Contacta:

Entrada Autor: Biel Perelló »

Caça major a Formentor...

http://bloc.bielperello.com/post/65188

Salut !
Biel J. Perelló i Coll / Pollença - Mallorca / http://www.bielperello.com
--------------------------------------------------------------------------------
Avatar de l’usuari
jaume adrover
Member
Entrades: 308
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:57 pm

Entrada Autor: jaume adrover »

Efectivament, en Rafel ha aportat 7.000 raons per no fer ni p. cas de ningú i continuar amollant cabrum.

Lo de l'empresa bochunters ja te dellons, un dels quefes és Paco Berga, condemnat pel cas Brokerval (als més granats vos sona segur) a mitjans anys 90. Es va fugar a Santo Domingo en saber-se cercat i al cap d'un temps el van extraditar i empresonar. És del meu poble, o sia que me conec una mica la historia. A rel d'aquell escàndol es va destapar el Cas Túnel de Sóller, va dimitir Canyelles, es va probar el finançament il·legal del PP, va prescriure el delicte...bono, bono m'atur perque el moderador me dirà que la temàtica són els bocs...i no els pàkaros.

On volia arribar realment, és al tema de la mercantilització de la caça (com en tot) que provoca la pèrdua de diversitat a la Serra, l'enverinament, els dispars...tot val si és per fer peles. Són inversions tot plegat, o algú ho veu així.

Lo que més m'emprenya però, és el fet que la cabra se'n ha duit més pressupost públic que totes les races i varietats vegetals autòctones de les illes.
La tomàtiga de ramellet es mereix més les peles que no els bocs, almanco tothom en pot gaudir, no costen peles públiques i si els voltons en mengen no els hi pega plumbisme. Lo dels 3.000...anys no sé no sé, com el colom nas de xot com a molt.

Au salut!

Jaume
La vit-ta é la que trabaha, el cuerpo é un bulto.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Uep, en primer lloc vull aclarir que no sé de cabres i que només dic el que he llegit i m'han dit. Evidentment estic en contra de la superpoblació d'aquests animals. Tampoc estic d'acord amb moltes coses del món de la caça. Però respet el tema del boc balear després d'haver-me llegit els articles científics publicats. Només això. Per lo demés, estic totalment d'acord amb en Rafel Mas i Jaume Adrover.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Rafel Mas
Member
Entrades: 643
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 7:39 pm
Contacta:

Entrada Autor: Rafel Mas »

Hola Xavi,
ens podries passar alguna referència dels articles dels que parles? és un tema que m'interessa. Supòs que et refereixes a lo de la presència des de fa 3000 anys no? O són articles referits al morfotipus racial?
gràcies
Avatar de l’usuari
Joan Vicenç
Member
Entrades: 669
Membre des de: dl. abr. 14, 2008 9:17 pm
Ubicació: Alaró
Contacta:

Entrada Autor: Joan Vicenç »

Si com és previsible a les nostres latituds mediterrànies, s'esdevé un cicle de sequera prolongat, tres, quatre anys i amb l'augment global de la temperatura, es pot esdevenir un vertader desastre per els nostres alzinars. Si moren les alzines adultes, abaix no queda res. No hi ha ni alzines de tanyades i molt menys de llavor, no hi ha sotabosc. Ens engana molt la percepció de veure les masses d'alzinars espessos, però a sota no hi ha sotabosc, no hi ha falgueres, de cada vegada manco arboceres, no hi ha alzines joves, ni cirerers de betlem, ni llampúdols, ni marfull, ni orenga.... Sembla mentida que hàgim permès que el barram de les cabres marqui el futur dels nostre bosc esclerofil·l.

És ben cert, com em comenta un col·lega, que sense cabres no caldria reforestar artificialment. El canvi seria immediat. Potser no hi serem a temps, perquè si és necessari eliminar cinc o deu mil cabres, encara som a l'estadi de mirar-nos el problema com si no hi fos, com si no fos important. Sembla mentida que amb la notable quantitat de naturalistes com hi ha a la nostra terra, no es valori aquest problema en la seva justa mesura.

Manifestacions i polítiques que no porten enlloc. Si cal conservar el ditxós boc autòcton, que es faci, res a dir, però que es faci com espècie domèstica o controlada que ha de ser. Aquí no hi toquen caber gustos més o menys capritxosos i estrafolaris de tècnics o funcionaris que han pogut fer la seva gràcies a la irresponsabilitat contrastada dels polítics que han manat a la Conselleria durant massa anys. El tema de la cabra autòctona és un tema menor, molt menor enfront de la conservació de la flora i la fauna silvestre de la Serra de Tramuntana i d'altres indrets de les Illes.

Potser el que passa és que per a certes teories botàniques el de menys és si hi ha d'haver comunitats arbrades o no o que els cicles en extincions són cosa natural o que hi ha altres espècies introduïdes, o que el món és així com és i no hi ha res a fer.... Cal, repeteixo, posar el fil a l'agulla amb les cabres com a problema ecològic de primer ordre. La única excusa que potser tenim per haver badat massa, potser sigui la de que les agressions a l'entorn eren tan brutals que no ens quedava temps per parar l'atenció deguda al problema de les nostres muntanyes. És cert, l'urbanisme salvatge, el Pla de Carreteres, la política depredadora de l'entorn, ha hagut de menester massa esforços i atenció. Però si aconseguim assolir un poc d'estabilitat i tranquil·litat política i jurídica amb la protecció del nostre entorn, llavors caldrà girar la vista a les nostres muntanyes i mirar si som a temps de salvar-les. Ho hem de fer de totes maneres. I haurem de mirar com. Si nosaltres, naturalistes no ho tenim clar, com ho farem per convèncer a la nostre societat i a la nostra classe política? Puc ben afirmar, però, que molta gent relacionada amb el camp i la muntanya, especialment pagesos i propietaris aplaudirien ben fort una iniciativa de control de les cabres. Jo he vist plorar un propietari d'una possessió de la Serra, de més de vuitanta anys, davant la presència dels ametllers joves que havia plantat i que la majoria estaven trencats i rosegats per l'acció de les cabres. He escoltat queixes massa vegades i jo mateix n'he sigut testimoni durant massa anys del mal i les conseqüències d'aquest problema i per això penso que ja n'hi ha prou.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

L'article més complet que conec és el publicat en el número 48 (2005) del Bolletí de la Societat d'Història Natural Balears:

Bartomeu Seguí, Llorenç Payeras, Damià Ramis, Amparo Martínez Martínez, Juan Vicente Delgado Bermejo, Jorge Quiroz (2005). La cabra salvaje mallorquina: origen, genética, morfología, notas ecológicas e implicaciones taxonómicas. SHNB, 48:121-152
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Respon