Chelydra serpentina...

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Chelydra serpentina...

Entrada Autor: Pere Vicens »

Hola,

Avui m'he assabentat que el passat dimecres una tortuga mossegadora (Chelydra serpentina) va ser agafada a la carretera d'Es Murterar, just al costat de s'Albufera.

L'animalet fou duit al COFIB i les mesures no són gens despreciables: quasi mig metre de closca...!!!

Ja fa dues tortugues d'aquesta espècie que s'agafen a s'Albufera en els darrers 4 anys... i les dues eren d'una mida més que notable. Per tant, no és agosarat pensar que hi pot haver-hi més exemplars.

Estic "una miiiiiiiiiiiiica" preocupat per dues coses: per les possibles conseqüències físiques pels treballadors del Parc si la topem dins l'aigua i per la possible presència d'altres espècies potencialment més perilloses (serps, cocodrils, o demés...).

En Lluis Parpal ja m'ha recomanat que em compri uns guants de carnisser i que em posi un colador metàl.lic pels "dellonsos" quan em desplaci amb el cos en remull pels canals de sa Bufera...

És per riure, je,je,je, però no fa gràcia...

Aquí teniu unes imatges d'aquesta espècie: http://www.chelonia.org/Articles/Chelyd ... oza_sp.htm


;-))

Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dl. març 31, 2008 8:56 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

La nostra amiga Chelydra, la de l’altre dia a s’Albufera...

Imatge


Imatge

Quasi res...!!

Els retratos són den Lluis Parpal.

Pere
Pere Vicens l’ha editat per darrera vegada el dia: dc. abr. 02, 2008 5:20 pm, en total s’ha editat 1 vegada.
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Pareix més petita que la de fa 4 anys.
És una criatura prehistòrica, preciosa, se la veu forta i sana.
Sabieu que val un pastón?
No se podria enviar al país d'orígen on per ventura estan mancats d'exemplars adults per criar?

A s'Albufera n'hi ha més segurament. Pensau que aquests 2 exemplars trobats en 4 anys per casualitat són simbòlics. N'hi ha d'haver més, i no només tortugues també caimans i altres.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Miquel Àngel Conesa
Member
Entrades: 39
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:14 pm
Ubicació: Artà

Entrada Autor: Miquel Àngel Conesa »

Pere ( i demés personal que treballeu a s'Albufera)... jo de tu proposaria als responsables de comprar la vostra roba de feina que comencin a mirar-se pàgines web com aquesta:
http://www.armaduras.cl/armaduras2/principal.htm

Si no, pensa que en pots treure un profit de tot això: hi ha un "filó" televisiu important que ha deixat de ser explotat després de la tràgica mort de Steve Irwin ("el cazador de cocodrilos")... com et queden els calçons curts i la camisa descordada?

Alerta on posau els peus!
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Vatual'olla, Miquel Àngel...

Ara passaré tot d'una aquesta plana web sobre vestits de seguretat al departament d'imatge perquè li facin les adaptacions pertinents (color, ubicació dels anagrames, etc) i que enviin el seu informe al comitè de seguretat i salud per a la seva aprovació com a "uniforme buferer".

Espero que el d'hivern vagi forradet de pana per dins, que si no, la cosa pot ser una mica fresqueta...

En referència als calçons curts, ja en tenim, d'aquests. Ara estem pensant seriosament de comprar collarets i cintes farcides de dents de rèptils per poder posar-nos al capell i al coll... i canviar el logo del parc per una piranya amb les dents esmolades... i...

Per cert, en tu voler, Miquel Àngel, et duc a fer una volta per dins sa Bufera per veure si trobam els darrers peus de flor de nyofar (Nymphaea alba)... anirem amb el barquet, i quan hi hagi poca aigua i no avancem, tu empenyeras el botet des de dins l'aigua mentre jo estig a sobre, governant-lo amb la crossa.

Si vols, podem dur una càmera per filmar si et passa res... al youtube hi ha mercat per aquestes coses...

;-))

Pere
Avatar de l’usuari
Miquel Àngel Conesa
Member
Entrades: 39
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 3:14 pm
Ubicació: Artà

Entrada Autor: Miquel Àngel Conesa »

Ok, Pere!

Podem mirar si queda res de Nymphaea, i més interessant encara, de vàries de les altres espècies incloses a l'informe que férem al 2002 (suposo que lo de la Nymphaea ve d'aquí), com el Ceratophyllum o el Myriophyllum, molt més difícils de detectar, i molt més accessibles amb la "patera". Per venir, miraré d'alquilar dos d'aquests uniformes que hi ha a la pàgina web que t'he posat abans, i així no farà falta ni que duguis la crossa, ja que crec que aquest "traje" ve amb un "palo" llarg i acabat en punta que pot fer de crossa... lo que no sé és que farem amb els cavalls...

Salut!

Miquel Àngel
Avatar de l’usuari
Pere Vicens
Member
Entrades: 696
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 4:01 pm
Ubicació: Inca

Entrada Autor: Pere Vicens »

Ara que ho dius i ja parlant més seriosament, de la Nimphaea alba et puc assegurar que no hi ha res. Una altra cosa és averiguar l'estat de les poblacions de Ceratophyllum i Myriophyllum. Estaria bé que es fes alguna cosa al respecte...

El tema de la qualitat de l'aigua i la seva repercusió en les plantes aquàtiques és un dels que, per ventura, necessita més atenció.

Pere
Avatar de l’usuari
Samuel Pinya
Member
Entrades: 211
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:12 pm
Ubicació: AEN

Entrada Autor: Samuel Pinya »

Bon dia

M'hagués agradat intervenir abans amb aquest tema, però la veritat és que he estat molt liat aquesta setmaneta.

Estic totalment d'acord amb en Pere, tot i sembli que fa gràcia. A jo no hem fa ni .... gràcia.

Duim dos anys treballant conjuntament amb el parc de s'Albufera en la retirada de tortugues exòtiques i amb les trampes que utilitzam només podem capturar espècies de tortugues nedadores (Trachemys s.elegans, T.s.scripta, Mauremys leprosa)

Chelydra serpentina és una espècie que sól viure molt de temps submergida al fons entre el fang i només treu el cap de tant en quan a respirar, allargant el seu coll. Aquest comportament es podia veure molt clarament als exemplars adults que teniem al Reptilarium de Marratxí.

Per cert ben segur que hi haurà gent que pensarà que éls exemplars provenen d'allà. I he de dir que tots els exemplars de Chelydra serpentina i Macroclemys temmincki foren microxipats i venunts a una entitat zoològica de Madrid quan el zoològic va tancar. M'hen vaig encarregar personalment de l'envio d'aquests animals en concret.

La veritat és que com s'ha dit els exemplars s'han trobat de pura casualitat, en ambdos casos mentre atravessaven un camí. I això hem fa preocupant. Aquests animals rara vegada abandonen la seguretat i el camuflatge del fons de l'aigua si no és per dos motius: Dessecació (que no és el cas, ara mateix) i en l'època de reproducció (per jo el més preocupant) De fet la seva reproducció en semillibertat a Espanya ja ha estat constatada fa uns anys per la gent del CRARC i no seria agosserat pensar que també podrien criar a Mallorca.

Respecte a les solucions que hi ha sobre el tema a s'Albufera es poden plantejar algunes però això millor parlar-ho primer amb els tècnics del parc i la seva viabilitat per aplicar en la campanya de control de 2008.

No obstant el que més por hem fà, no és el que hi ha, és tot el que pugui venir en endevant. En Xavier fa menció als caimans (Caiman crocodylus), dels quals a l'any 2004 es vengueren prop de 300 exemplars de menys d'un any d'edat, dels quals tinc les meves dubtes sobre si podrien aguantar un hivern a Mallorca en llibertat, però trobem altres espècies de cocodrils que sí que aguantaríen (Crococylus niloticus, Alligator mississipiensis), amb una certa facilitat de compra per internet i transport per missatgeria privada, sobretot els juvenils. Crec que d'una vegada per totes hauria de sortir una normativa autonòmica que regulàs i fins i tot prohibís el comerç d'aquests tipus d'espècies exòtiques.
Malauradament fins que no passi una desgràcia a un turista o al fill d'algún polític, en el que una tortuga mossegadora o l'animal que sigui el mossegui.

Bé crec que he d'aturar d'escriure perquè m'estic empipant.

Perdonau pel rollo que vos he amollat.

Una aferrada

Sam

P.D. Per cert Chelydra serpentina és una espècie molt fàcil de comprar i a un preu molt assequible. Un juvenil de menys d'un any el pots comprar perfectament per menys de 30 € i un adult reproductor es pot aconseguir per 300 €
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola a tots,

Només volia dir, perqué crec que no s'ha dit, que aquesta tortuga la va veure i la va agafar en Carlos Herrero, que fa feina pel Servei de Protecció d'Espècies. Crec que creuava la carretera per davant o aprop des Murterar.

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Alex
Member
Entrades: 192
Membre des de: dt. gen. 08, 2008 11:07 pm

Entrada Autor: Alex »

Potser hauriem de avisar al departament de carreteres perque modifiquin la senyalització, i una mica més seriosament : fins quan es permetra l'actual situació pel que fa a la comercialització de especies exótiques
Salut
Alex
Respon