En la playa: ¿problema de la fauna o mio?

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Gerardo
Member
Entrades: 105
Membre des de: dg. abr. 27, 2008 11:44 am
Ubicació: Inca
Contacta:

En la playa: ¿problema de la fauna o mio?

Entrada Autor: Gerardo »

Hace mucho tiempo, cuando era todavía un chaval, me gustaba ir a la playa en verano y darme un chapuzón con las gafas de buceo y contemplar los peces, los erizos de mar, las holoturias, minipraderas de posidonia... Fuera del agua iba mirando las rocas, y veía lapas y otros gasterópodos, cangrejos ermitaños, etcétera.
Más adelante pasé mucho tiempo sin hacer nada de esto. Sólo en alguna contada ocasión fui a la playa, pero sin bañarme y sin detenerme a examinar muy a fondo lo que se podía ver en la primera línea de costa. Un poco tal vez, pero no demasiado.
No obstante, este verano no, el anterior, volví a repetir la experiencia, más o menos un lustro después de la última vez, y me llevé una decepción. No vi casi erizos, ninguna holoturia, los peces eran menos, menos variados y más pequeños. Apenas encontré lapas o cangrejos. No estoy seguro de si es que mis habilidades para la observación se han visto mermadas por la falta de práctica, si tuve la mala suerte de bañarme en un paraje con una biodiversidad inferior a la media o es que en todo ese tiempo realmente la fauna marina de la costa se ha visto tan perjudicada como me dio la impresión. ¿Alguien puede contarme si se ha observado algo?. No sé si existirá algún informe al respecto de descensos de poblaciones de este tipo. ¿Cuáles son las causas?.

Tal vez simplemente sea lo que dije antes: no supe mirar o tuve mala suerte con el lugar. Ojalá sea eso.
<<Los bosques preceden a las civilizaciones, los desiertos las siguen.>>
René de Chateaubriand
***En twitter: https://twitter.com/Diplotaxis
***Ciencia y alguna otra cosa en http://diplotaxis.blogspot.com
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Estimado amigo tienes toda la razón del mundo.
Aunque de pequeño todo nos parece más impresionante y lo recordamos diferente ciertamente lo que tu cuentas es verdad.
Hay zonas en las que todavía existen estos fondos, especialmente en la Sierra de Tramuntana o en las reservas marinas y en Cabrera.
Recuerdo nadar en Illetas o Portals y aquello estaba lleno de erizos, peces, etc.
En mi pueblo Banyalbufar aunque parece bien conservado sucede más de lo mismo. Han desaparecido las nacras y los erizos, los peces pequeños y pocos. Solamente grandes obladas, sargos i saupas de tanto en cuanto. Las "tanasses" del litoral rocoso son de color rosa y sin vida (debido a la proliferación de una alga calcárea que es señal de aguas contaminadas).
Hace 60 años podias ir a pescar raors con "cor de mè". Ahora incluso con gamba viva pescarás medio cubo.
Pero es normal: Contaminación (desde plásticos y cristales del botellón hasta alquitrán de yates), polución, tráfico marítimo, pesca de recreo (calcula 30.000 licencias de pesca repartidas por todo el litoral), pesca profesional (calcula las 1.000 licencias y que alguna de ellas puede ser un barco de arrastre), turismo (playas y calas llenas de gente con sus respectivas cremitas), ruido, áncoras que echafan posidonia), pesca submarina directa, submarinistas en general, ruidos en general, cambio climático...........
lo raro es que todavía existan peces.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

De tots els canvis en la fauna que jo he pogut detectar des que era un nin petit, el que més m'ha cridat sempre l'atenció (per la seva magnitut) i el que més m'entristeix és precissament aquest que contau.
A part de recordar com de nins jugàvem a veure qui trobava més estrelles de mar, crancs i "cornets", i altres espècies que hi havia per tot a les platges d'arena de devora s'Albufera, on jo hi passava els estius, sempre m'he demanat què ha passat amb els "cucs vermells" (perdonau, no sé quina espècie és aquesta, ho hauria de cercar) que abans literalment infestaven l'arena dels rompents.
Era posar-se a fer un clot a l'arena, allà on hi arribaven les ones, i trobaves cucs vermells a dotzenes! Noltros els fèiem servir per pescar marbres a la vorera de la mar, els agradàven molt.
L'any passat vaig posar-me a fer clots per trobar aquests cucs vermells, ja que els volia mostrar a la meva nebodeta, i va ser del tot inútil. I mira que en vaig fer, de clots! Vaig pensar que ja no n'hi havia, no sé si serà ben bé així o encara en quedaran a alguns trams de platja menys alterada.
De "cornets" i estrelles de mar, per aquelles platges (100% turístiques avui en dia) fa molts d'anys que no n'hi veig, encara que també és cert que ara ja no hi vaig amb l'intenció de trobar-ne, com quan era un nin petit.
Si algú té informació sobre aquests cucs vermells i l'estat de salut de les seves poblacions, m'agradaria que ho digués. És simple curiositat, val a dir...
Bon pont!
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Cati
Member
Entrades: 454
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:57 pm
Contacta:

Entrada Autor: Cati »

Hola Maties
crec que te refereixes a uns poliquets anomenats Nereis. A les platges de la Colònia de Sant Pere encara n'hi ha, però segur que en Xavi sap més coses.

Cati
Avatar de l’usuari
Maties Rebassa
Member
Entrades: 1030
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:52 pm

Entrada Autor: Maties Rebassa »

Gràcies Cati. Deu ser idò el Nereis diversicolor, imagin (ja em corregirà en Xavi si no és així, que segur que ho sap). Encara que jo no els recordava ben bé així, supòs que amb el temps la imatge dels "cucs" s'ha anat transformant una mica dins la meva memòria.
Estic content de saber que a altres platges encara en queden. Salutacions.
Amor, alenteix-te. El final mai és tan divertit com l'inici. Per favor, continua essent un infant en algun lloc del teu cor.
Original of the species, U2
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Sé de quins cucs parlau però no sé quina espècie pot ser.
També record anar a recollir "tremolitja" uns cuquets que viuen entre algues a les tanasses i serveixen per pescar. Després els crancs peluts. Avui en dia n'hi ha un aquí un altre allà. D'estrelles de mar d'arena n'hi ha moltes encara però de roca ni una.
Pops són molt rars i els que hi ha són petits.
Pel que fa als bígaros, cornets de tap i petgellides poca cosa en general.
Però bé, això és un procés.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Respon