Munició ecològica. A la fi!!!

Estudi i conservació de la fauna vertebrada (no aus) a les Illes Balears
Respon
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Munició ecològica. A la fi!!!

Entrada Autor: Joan »

Fa uns anys, vaig estar temptat de sol·licitar a l'administració ajudes pressupostàries per a impulsar un ambiciós programa al municipi, de substitució (i prohibició local) del plom per munició econòmica. Part del programa contemplava l'orientació d'ajudes per a la realització d'un "plan renove" de les armes dels caçadors locals, així com del sobrecost de la nova cartutxeria. Com a projecte pilot, a un municipi tan petit, amb relativament pocs caçadors, i amb uns valors ambientals tan notables... penso que hagués estat molt interessant... Jo per si de cas, la darreres armes que vaig adquirir, ja les vaig buscar preparades expressament.

Però llavors; la idea es va desestimar per considerar-se inviable, al no haver-hi alternatives factibles, tant del punt de vista tècnic com l'econòmic (en aquells moments la cartutxeria alternativa superava de molt els costos de la convencional, a més exigia la substitució de les armes per d'altres de preparades...). Des de certs estament se'm va dir "hi ha altres temes més importants que el plom" o "si us financem un plan renove, que diran la resta de caçadors i els ecologistes". Jo tot això ho puc entendre... relativament.

Però ara, i si és comprova la viabilitat de la nova munició, ja no hi haurà, en principi, cap excusa per no impulsar un canvi a nivell nacional o en el nostre cas (cal tenir que les competències estan cedides a les CCAA), autonòmic. Seria molt grat que la iniciativa sorgís dels caçadors mateixos, la federació o les AAPP que els representen. Però si no és així, suposo que ja estareu vosaltres (o nosaltres... jo en aquest cas també m'hi reivindico) per recordar-los-hi.

Salut,

PS: Us penjo aquí el link i la notícia (que ja no és notícia... però no deixa de tenir interès...)

La munició ecològica patentada per la Federació de Caça, en fase de prova

http://www.federcat.com/cat/prensa/prensa.asp?id=430

Els perdigons ecològics -en la seva composició no entra el plom- desenvolupats després d'una investigació encarregada i finançada per la Real Federació Espanyola de Caça (RFEC) entraran en la fase de proves de camp en les pròximes setmanes, després de nombrosos assajos de laboratori dels prototips amb resultats satisfactoris.

La nova munició ha estat desenvolupada per un equip d'investigadors dirigit per Francisco Javier Pérez Trujillo, catedràtic de l'àrea de Ciència dels Materials i Enginyeria Metalúrgica, de la Facultat de Ciències Químiques de la Universitat Complutense (Madrid). A diferència dels perdigones clàssics no conté plom, altament contaminant i perjudicial per al medi ambient, especialment en els aiguamolls. Els nous perdigones, elaborats conforme a la tècnica denominada de «dispersió particulada» ODS -Oxide dispersion strenght-, consten d'una matriu d'aliatge metàl·lic, que pot ser de zinc i bismuto, de zinc i alumini, d'estany i bismuto, o d'estany i zinc segons les propietats desitjades, i un interior format per una dispersió de partícules de reforç que pot estar integrada per wolframio o per ferro-wolframio, en forma d'òxids o carburs.

Amb les escopetes actuals

La investigació desenvolupada per Pérez Trujillo garanteix l'obtenció de tots els objectius marcats per la RFEC a l'engegar el projecte, en 2004: munició freturosa de plom o altres metalls altament contaminants, propietats mecàniques i balístiques similars a les de la munició clàssica, i capacitat per a ser utilitzada amb les armes actuals, sense necessitat de canviar o adaptar les escopetes dels caçadors. Les característiques mecàniques i balístiques buscades, homologables a les del plom, havien d'oferir densitat, pes, duresa, deformabilitat, i penetració i dispersió aerodinàmiques semblants als perdigones clàssics. Això s'ha obtingut per mitjà de la tecnologia ODS i la utilització de wolframio -element químic de nombre atòmic 74-, un metall escàs en l'escorça terrestre, molt dur i dens i el punt del qual de fusió és el més elevat de tots els elements.

Conforme a les proves realitzades, supera de bon tros les prestacions de la munició d'acer o de ceràmica ja existent, amb l'avantatge de ser molt més barata. Mentre que el perdigón d'acer o ceràmica encariria la caixa de cartutxos entre el 300 i el 400 per cent -a més d'exigir el canvi d'armes-, la nova munició ecològica suposaria només un augment d'entre el 25 i el 30 per cent sobre els preus actuals. Patent registrada Els nous materials desenvolupats per a aquesta munició ecològica van ser patentats per la RFEC i pels seus sis inventors, encapçalats per Pérez Trujillo, el 16 de març de 2006 davant l'Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (WIPO), amb el nombre de registre WO/2006/027403, sota l'epígraf «Nous materials per a la producció de munició ecològica i altres aplicacions».

Els primers 700 quilos d'aquesta munició, encara experimental, van ser produïts en la fàbrica muntada a aquest efecte en Chiloeches (Guadalajara) el passat novembre. Després dels assajos mecànics i balístics en laboratori, la federació ha entaulat contactes amb els responsables autonòmics per a efectuar les primeres proves de camp en aiguamolls de Tarragona i València, amb la finalitat d'avaluar els seus efectes sobre el medi ambient.
Avatar de l’usuari
Xavi Llabrés
Member
Entrades: 88
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 2:38 pm

Entrada Autor: Xavi Llabrés »

bones,

Ara idò els caçadors podran matar als tords i guatleres d'una manera eco - lògica(?)
També supòs que podran tornar a caçar dins zones humides ja que no es farà d'una manera "...altament contaminant i perjudicial per al medi ambient, especialment en els aiguamolls."

A l'espera esteim idò del que ens diguin els caps pensants de tot això.

jejeje, no enfadarse señores! :P

Salut!

XL.
A falta de grua, bó és xàtxero cendrós
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Joan »

Desenganyat Xavier... Caçar amb plom als aiguamolls i zones humides està ja prohibit. El problema és que la munició existent (normalment acer) no té les mateixes propietats balístiques que el plom; gairebé no es deforma, té una densitat més baixa, s'oxida sense que hi intervingui el passivat, etc. Així, parlant llànament, per exemple, mentre un perdigó de plom a l'impactar contra una pedra es deforma perdent energia i caient a relativa poca distància de la zona d'impacte; un d'acer no ho fa gairebé, rebota i surt despedit veloçment a llarga distància suposant un gran risc tant pels caçadors com per la resta d'essers vius, els bens i les persones.

Per un altre costat, el tenir menys massa per unitat de volum, unit al fet que no es deforma, suposa que les ferides que provoca són a priori menys lesives, i les probabilitats que l'animal, si no ha estat ferit a un punt vital, fugi ferit i agonitzi durant molt més temps, es disparen (mai millor dit).

Finalment, l'acer és tòxic per via intramuscular (ja que s'oxida) mentre que el plom en principi no ho és o presenta una toxicitat molt més baixa.

La nova munició (basada en el tungstè o wolframi) presenta gairebé les mateixes propietats balístiques que la de plom (basta comparar els seus nombres atòmics...) però sense el seu inconvenient més greu, l'excessiva toxicitat.

Així, tot plegat... és una gran notícia per a l'ecologisme, que a més va en la direcció que apuntaven alguns participants del fòrum i que jo sens dubte defenso, la "evolució dels caçadors i el món de la caça".

I no m'enfado Xavier (ni crec que ningú ho hagi fet...), però convé documentar-se mínimament abans d'emetre un judici. Per altra banda, al que jo em referia, no era al canvi de munició als aiguamolls (ja de per si obligat per la legislació vigent), sinó un canvi total i absolut. La substitució de tota la munició de caça menor, caça major, tir esportiu (especialment el que es desenvolupa a cel obert). Un canvi que de forma natural trigarem encara molts anys a veure realitzat. Ja de per si el fet que jo el proposés a les AAPP em va valdre l'epítet de "fantasiós" i els comentaris als meus caçadors, les seves riaies carinyoses. Però com estan demostrant les evidències, el canvi que jo (i no només jo... també molta altra gent) vislumbrava, cada vegada està més a prop.

Salut,
Avatar de l’usuari
Xavi Llabrés
Member
Entrades: 88
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 2:38 pm

Entrada Autor: Xavi Llabrés »

Probablement la meva manca de lèxic ha propiciat el mal enteniment del meu anterior missatge. Ho intentaré fer d'una manera més clara i resumida:
A mi que no me les donguin amb "vernissos" ni revestimentes verdes o ecològiques, una mort amb escopeta es una mort i això QUASI MAI serà ecològic ( excepcions per arreglar les cagades dels humans, vease cabra fina/borda), ni que siguin municions de clovella de ametla ecològica... això que diuen esport o art o alguna cosa així...

No es judici realment supòs que simplement és una opinió ( és una opinió loca, d'un jovenot pelut, jejeje)

Salut!

XL
A falta de grua, bó és xàtxero cendrós
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Encara que hi ha diferents opinions i versions del que és l'ecologisme jo ho entenc com el correcte ús dels recursos naturals respectant sempre les lleis de la natura i per tant de la mateixa vida.
La meva idea d'ecologista és la del típic indi americà. Els indis (actualment sobreviscuts en reserves com animals) sempre han viscut en armonía amb la natura, protegint-la, admirant-la...
Mataven un búfal per fer-se vestits, per menjar carn i construir-se cabanyes de pell. Després l'home blanc va arribar i les matava per caprici o diversió (llegiu la famosa carta del cap indi al president d'EEUU).
Els indis es decoraven amb plomes de les grans àguiles, pescaven al riu i amaestraven cavalls salvatges. Aquests des del meu punt de vista eren els vertaders ecologistes.
Un ecologista evidentment pot sustituir les fletxes i l'escopeta per xarxes d'anellament científic o per una càmera fotogràfica, però els homonets vells que tota la vida han anat a caçar 4 tords, recollir esclata-sangs i espàrecs també són ecologistes. De fet, quan a la muntanya hi vivien els carboners, llenyeters, treballadors de pous de neu, de forns de calç, etc no hi havia els problemes mediambientals que avui tenim. Prova d'això és la proliferació de la plaga del banyarriquer que va començar a créixer quan els carboners abandonaren la seva feina.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
jordi muntaner
Member
Entrades: 523
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 5:08 pm

Entrada Autor: jordi muntaner »

Hola Joan i resta de forers,

No vaig a discutir sobre la viabilitat de la caça, el que vull dir és que es tracta d'una bona notícia, sense cap dubte. Penseu en la cantita de plom que cada any queda estesa pels camps i el dany que ha fet el plom a zones humides i a la avifauna aquàtica, amb una densitat de caçadors per unitat se superfice brutal.

Per altra banda, vaig llegir fa poc (el mes passat, crec) que a California han prohibit l'ús de plom pels problemes que causa al condor (Gymnogyps californianus).

Salut,

Jordi
Avatar de l’usuari
Xavi Llabrés
Member
Entrades: 88
Membre des de: dl. gen. 07, 2008 2:38 pm

Entrada Autor: Xavi Llabrés »

Bones,

A pesar que de moment estic totalment d'acord amb en Jordi, però serà un mal menor, sense deixar de ser mal. Difereixo totalment de la comprarativa que exposa en Xavier, no pens que sigui ni molt manco el mateix nivell de necesitats ni prioritats el del caçador indi de fa un segle amb el mallorquí d'avui en dia que per esport o tradició o qualsevol raó va a caçar.
Probablement el nombre de persones que avui en dia tenen llicència de caça (o no) sigui molt més que la d'un temps i si tots els homonets vells i no tant vells que cada vegada que surten a caçar maten 4 tords... Acabarem com a segons quines bandes de la península.

http://www.wwf.es/index.cfm?uNewsID=2740

Salut!

XL
A falta de grua, bó és xàtxero cendrós
Avatar de l’usuari
Xavi
Member
Entrades: 583
Membre des de: dc. gen. 09, 2008 11:08 am
Ubicació: a ca meva

Entrada Autor: Xavi »

Jo no dic que estigui d'acord amb la caça actual. Només dic que un ecologista pot matar (pescar, recollir...) i ser ecologista sempre i quan estigui en consonància amb les lleis de la natura. Certament la figura d'un millonari que s'acaba de menjar una bona paella i dispara un rinoceront per fer-se una foto no està seguint les normes naturals.
Hi ha però uns "falsos ecologismes" com els que alliberen visons de les granjes per donar llibertat a uns animalets que després destrueixen el medi natural.
Si és ètic o no matar per matar crec que no. Tota mort ha de tenir una causa, una finalitat i en cap cas és admisible el sofriment.
Però l'ecologisme a vegades es veu mesclat amb moviments verds que ignoren la realitat, fins i tot gent que no ha sortit mai al camp, vestint de hippies i anant amb cotxe sobre un sistema dunar.
Xavier Canyelles.

"Entomos & Malakos"
Avatar de l’usuari
Joan
Member
Entrades: 101
Membre des de: dv. març 28, 2008 8:34 pm

Entrada Autor: Joan »

Per què es criminalitza a les persones que mantenen als indis en reserves, privant-los de la cacera (avui tampoc essencial per a la seva subsistència) i no es fa el mateix amb els que volen limitar o impedir la satisfacció d'aquesta necessitat als "indis" o hereus dels homes de camp mallorquins? (Intenta ser retòrica... no demanda resposta)

La caça és legal. És un dret de cadascú de nosaltres, que la legislació autonòmica, espanyola i també la legislació a nivell mundial, recull. Per què és qüestiona tant? fins i tot a una línea temàtica absolutament aliena a aquest debat? El tema central era el plom... un element químic... però bé... (Val el mateix que per a l'anterior...)

...

Jordi, si... és una gran notícia. Però ja dic, queda molt camí pel que comentava... Però si això va endavant, el canvi serà factible, ja no hi haurà motius tècnics ni econòmics per no efectuar-lo.

Una abraçada
Respon